Iversen om Johaug-presset: – Folk flest aner kanskje ikke hvor mye dette har kostet

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun har kjent på et enormt forventningspress før comebacket etter dopingdommen.

Johaug

TAKLET PRESSET: Therese Johaug og Ole Morten Iversen er begge glade for at comeback-helga er overstått.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det har vært et trøkk inn mot den helgen her. Først og fremst fra meg selv, men også fra det norske folk. De forventer jo at jeg skal komme tilbake og vinne.

Therese Johaug snakker med lettelse i stemmen om comeback-helgen etter dopingdommen.

Fasit etter hennes to første skirenn på to sesonger er to seire, med knusende avstand ned til konkurrentene i begge. Fredag vant hun 10 kilometer klassisk med 24 sekunder ned til Ingvild Flugstad Østberg. Søndag var avstanden ned til samme kvinne økt med ytterligere to sekunder.

– Det å komme hit var veldig uvant. Det er så mye media og trøkk, og samtidig skal du klare å forberede deg til å prestere. På fredag hadde jeg så lyst til å være for meg selv, men jeg måtte bare telle til ti og si til meg selv «sånn er det, bare slapp av».

– Koster mer enn folk tror

Trener for kvinnelandslaget, Ole Morten Iversen, er mektig imponert over hvordan Therese Johaug har taklet helgen.

– Det har vært ei veldig bra helg. Folk flest aner kanskje ikke hvor mye dette har kostet, hvor tøft det har vært å komme tilbake. Det har vært noen milepæler med Lysebotn Opp, medietreff, nasjonal åpning nå i helgen og verdenscupåpning neste helg, sier Iversen.

Han snakker, i likhet med Johaug, om et stort press. Men han mener Johaug har klart å holde fokus.

– Det har hun taklet utrolig bra. I dag har hun full kontroll, og jeg er veldig imponert. Hun har vært dyktig.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

TO AV TO: Therese Johaug er ubeseiret etter comebacket.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Skuldrene er litt senket

På grunn av presset var Johaug var veldig nervøs før hun fredag gjorde comeback etter dopingdommen.

I dag var nervene langt mer under kontroll, forteller Johaug.

– Jeg var roligere i dag. Skuldrene senkes litt, det var godt å få de to skirennene her. Da vet jeg hva jeg går til neste helg.

Hun er spesielt fornøyd med den store differansen ned til det beste utenlandske innslaget på Beitostølen, Sadie Bjornsen. Bjornsen, som ble nummer tre, var hele 1:45,9 bak Johaug.

– Avstanden er jo bra den. De løpene jeg og Ingvild har gjort i helga er bra er en god bekreftelse før verdenscupåpningen.

Spent før Kalla-møte

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mente underveis i sendingen at avstanden fra Johaug og ned er et skremmeskudd til konkurrentene.

Johaug selv vil foreløpig ikke spekulere i hvor godt rustet hun er før neste helgs verdenscupåpning i finske Ruka. Men helgen har vært en god bekreftelse.

– Det blir spennende å møte Kalla, Diggins og Pärmäkoski. Da får jeg se hvordan jeg ligger an. Samtidig sitter det mange norske jenter på hotellet, som kunne matchet oss i dag, sier Johaug, og sikter til Ragnhild Haga og Heidi Weng som valgte å stå over søndagens 10-kilometer.

Siste nytt

 • Norendal nr 3 i big air

  Silje Norendal traff bra på første forsøk i big air-finalen og tok 3.-plassen i v-cupen i snøbrett på New Zealand.

  Hun fikk 83 poeng for sitt første hopp, og lå på 2.-plass etter første runde. Senere ble hun passert av Katie Ormerod fra Storbritannia.

  Finske Enni Rukajarvi var det lite å gjøre med.

  Silje Norendal tok VM-sølv
  Foto: Rick Bowmer / AP
 • Zlatan-dobbel i LA-derbyet

  Zlatan Ibrahmovic scora to mål, men LA Galaxy greidde likevel berre 3-3 mot byrival og ligaleiar LAFC. Zlatan har 20 mål på 21 kampar. Men lagkamerat Carlos Vela, som scora Galaxys tredje, har 26 mål på 25 kampar.

  Adama Diomande spela heile kampen fot LAFC, medan Jørgen Skjelvik spela første omgang for Galaxy.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Marcio Jose Sanchez / AP
 • Barcelona med årets første seier

  Barcelona fikk en tung start på årets sesong med tap i første kamp, men slo tilbake søndag.

  Klubben måtte klare seg uten superstjernen Lionel Messi som er ute med skade, men to scoringer av nysigneringen Antoine Griezmann bidro til at det ble 5-2-seier over Real Betis.

  Antoine Griezman
  Foto: Josep Lago / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal