Iversen om Johaug-presset: – Folk flest aner kanskje ikke hvor mye dette har kostet

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun har kjent på et enormt forventningspress før comebacket etter dopingdommen.

Johaug

TAKLET PRESSET: Therese Johaug og Ole Morten Iversen er begge glade for at comeback-helga er overstått.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det har vært et trøkk inn mot den helgen her. Først og fremst fra meg selv, men også fra det norske folk. De forventer jo at jeg skal komme tilbake og vinne.

Therese Johaug snakker med lettelse i stemmen om comeback-helgen etter dopingdommen.

Fasit etter hennes to første skirenn på to sesonger er to seire, med knusende avstand ned til konkurrentene i begge. Fredag vant hun 10 kilometer klassisk med 24 sekunder ned til Ingvild Flugstad Østberg. Søndag var avstanden ned til samme kvinne økt med ytterligere to sekunder.

– Det å komme hit var veldig uvant. Det er så mye media og trøkk, og samtidig skal du klare å forberede deg til å prestere. På fredag hadde jeg så lyst til å være for meg selv, men jeg måtte bare telle til ti og si til meg selv «sånn er det, bare slapp av».

– Koster mer enn folk tror

Trener for kvinnelandslaget, Ole Morten Iversen, er mektig imponert over hvordan Therese Johaug har taklet helgen.

– Det har vært ei veldig bra helg. Folk flest aner kanskje ikke hvor mye dette har kostet, hvor tøft det har vært å komme tilbake. Det har vært noen milepæler med Lysebotn Opp, medietreff, nasjonal åpning nå i helgen og verdenscupåpning neste helg, sier Iversen.

Han snakker, i likhet med Johaug, om et stort press. Men han mener Johaug har klart å holde fokus.

– Det har hun taklet utrolig bra. I dag har hun full kontroll, og jeg er veldig imponert. Hun har vært dyktig.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

TO AV TO: Therese Johaug er ubeseiret etter comebacket.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Skuldrene er litt senket

På grunn av presset var Johaug var veldig nervøs før hun fredag gjorde comeback etter dopingdommen.

I dag var nervene langt mer under kontroll, forteller Johaug.

– Jeg var roligere i dag. Skuldrene senkes litt, det var godt å få de to skirennene her. Da vet jeg hva jeg går til neste helg.

Hun er spesielt fornøyd med den store differansen ned til det beste utenlandske innslaget på Beitostølen, Sadie Bjornsen. Bjornsen, som ble nummer tre, var hele 1:45,9 bak Johaug.

– Avstanden er jo bra den. De løpene jeg og Ingvild har gjort i helga er bra er en god bekreftelse før verdenscupåpningen.

Spent før Kalla-møte

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mente underveis i sendingen at avstanden fra Johaug og ned er et skremmeskudd til konkurrentene.

Johaug selv vil foreløpig ikke spekulere i hvor godt rustet hun er før neste helgs verdenscupåpning i finske Ruka. Men helgen har vært en god bekreftelse.

– Det blir spennende å møte Kalla, Diggins og Pärmäkoski. Da får jeg se hvordan jeg ligger an. Samtidig sitter det mange norske jenter på hotellet, som kunne matchet oss i dag, sier Johaug, og sikter til Ragnhild Haga og Heidi Weng som valgte å stå over søndagens 10-kilometer.

Siste nytt

 • Horneland bekrefter Bendtner-exit

  Nicklas Bendtner har spilt sin siste kamp i Rosenborg-trøya. Det bekrefter trener Eirik Horneland overfor Eurosport, melder NTB.

  bendtner spytter
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Åpner sak mot 33 utøvere

  Det russiske antidopingbyrået RUSADA etterforsker 33 russiske utøvere fra flere ulike idretter for dopingbruk, melder NTB. 19 av dem skal være friidrettsutøvere, mens fem er syklister. Utøverne er ikke navngitte.

 • Sagan best i spurten

  Peter Sagan lekte seg til seier i massespurten på den tredje etappen av Tour de Suisse. Daniel Hoelgaard og Alexander Kristoff ble nummer ti og elleve, melder NTB. Med seieren tok Sagan også over den gule trøya i rittet.

  Switzerland Cycling
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal