Hopp til innhold

Iversen om Johaug-presset: – Folk flest aner kanskje ikke hvor mye dette har kostet

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun har kjent på et enormt forventningspress før comebacket etter dopingdommen.

Johaug

TAKLET PRESSET: Therese Johaug og Ole Morten Iversen er begge glade for at comeback-helga er overstått.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det har vært et trøkk inn mot den helgen her. Først og fremst fra meg selv, men også fra det norske folk. De forventer jo at jeg skal komme tilbake og vinne.

Therese Johaug snakker med lettelse i stemmen om comeback-helgen etter dopingdommen.

Fasit etter hennes to første skirenn på to sesonger er to seire, med knusende avstand ned til konkurrentene i begge. Fredag vant hun 10 kilometer klassisk med 24 sekunder ned til Ingvild Flugstad Østberg. Søndag var avstanden ned til samme kvinne økt med ytterligere to sekunder.

– Det å komme hit var veldig uvant. Det er så mye media og trøkk, og samtidig skal du klare å forberede deg til å prestere. På fredag hadde jeg så lyst til å være for meg selv, men jeg måtte bare telle til ti og si til meg selv «sånn er det, bare slapp av».

– Koster mer enn folk tror

Trener for kvinnelandslaget, Ole Morten Iversen, er mektig imponert over hvordan Therese Johaug har taklet helgen.

– Det har vært ei veldig bra helg. Folk flest aner kanskje ikke hvor mye dette har kostet, hvor tøft det har vært å komme tilbake. Det har vært noen milepæler med Lysebotn Opp, medietreff, nasjonal åpning nå i helgen og verdenscupåpning neste helg, sier Iversen.

Han snakker, i likhet med Johaug, om et stort press. Men han mener Johaug har klart å holde fokus.

– Det har hun taklet utrolig bra. I dag har hun full kontroll, og jeg er veldig imponert. Hun har vært dyktig.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

TO AV TO: Therese Johaug er ubeseiret etter comebacket.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Skuldrene er litt senket

På grunn av presset var Johaug var veldig nervøs før hun fredag gjorde comeback etter dopingdommen.

I dag var nervene langt mer under kontroll, forteller Johaug.

– Jeg var roligere i dag. Skuldrene senkes litt, det var godt å få de to skirennene her. Da vet jeg hva jeg går til neste helg.

Hun er spesielt fornøyd med den store differansen ned til det beste utenlandske innslaget på Beitostølen, Sadie Bjornsen. Bjornsen, som ble nummer tre, var hele 1:45,9 bak Johaug.

– Avstanden er jo bra den. De løpene jeg og Ingvild har gjort i helga er bra er en god bekreftelse før verdenscupåpningen.

Spent før Kalla-møte

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mente underveis i sendingen at avstanden fra Johaug og ned er et skremmeskudd til konkurrentene.

Johaug selv vil foreløpig ikke spekulere i hvor godt rustet hun er før neste helgs verdenscupåpning i finske Ruka. Men helgen har vært en god bekreftelse.

– Det blir spennende å møte Kalla, Diggins og Pärmäkoski. Da får jeg se hvordan jeg ligger an. Samtidig sitter det mange norske jenter på hotellet, som kunne matchet oss i dag, sier Johaug, og sikter til Ragnhild Haga og Heidi Weng som valgte å stå over søndagens 10-kilometer.

Sportsnyheter

Neymars tårer 2

Mener Brasil gjorde enorm Neymar-tabbe før sjokktapet

Kroatia har blitt laget man for enhver pris ikke vil ut i ekstraomganger og straffesparkkonkurranse mot. Da det hele skulle avgjøres, fikk superstjernen Neymar aldri sjansen for Brasil.

Pål Golberg

Golberg forbanna etter norsk fiaskodag: – Jeg blir felt

Pål Golberg spurtet inn til en sterk 4.-plass etter fall i herrenes sprintfinale. Nordmannen mener den italienske sensasjonen Simone Mocellini burde vært disket.

Siste nytt

 • Går til søksmål mot Carlsen – nå kan de møtes i VM

  Hans Niemann stiller i VM i lyn- og hurtigsjakk, som starter 26. desember i Almaty, Kasakhstan. Det kommer frem i deltagerlisten som ble publisert fredag.

  Både Magnus Carlsen og Niemanns navn står på listen.

  Niemann har saksøkt blant andre Carlsen for store skader på hans rykte og karriere, etter Carlsen kom med juksanklager mot Niemann i september.

  Han krever minst 100 millioner dollar. Summen tilsvarer 1,07 milliarder kroner etter dagens kurs.

  Carlsen har nektet å spille mot Niemann, og nå kan de to altså møtes i VM. Med 34 runder er sjansen betydelig.

  Sist de møttes tapte nordmannen med vilje.

  – Dette blir utvilsomt et stort tema i romjula, som også kan avgjøre om Magnus klarer gull. Hvis de to møtes er spørsmålet om Magnus igjen taper med vilje – og dermed gir bort gullet. Svaret får vi neppe før de eventuelt sitter overfor hverandre, sier NRKs ekspert Torstein Bae.

  Lyn- og hurtigsjakk-VM spilles fra 26. til 30. desember. Turneringen sendes på NRK.

  Hans Niemann
  Foto: TIM VIZER / AFP
 • To strake for Saltvik Pedersen

  Paraalpinist Jesper Saltvik Pedersen (23) har fått en kjempestart på verdenscupsesongen. Fredag fulgte han opp torsdagens triumf i storslalåm med en solid seier i slalåm for sittende.

  Saltvik Pedersen vant i St. Moritz i Sveits fredag med 1,93 sekunder ned til italienske René De Silvestro. Franskmannen Victor Pierrel ble nummer tre.

  Nordmannens argeste konkurrent i verdenscupen, Jeroen Kampschreur, kjørte ut i andre omgang.

  Saltvik Pedersen har regjert i alpinttoppen lenge. I fjor tok han hele fire gull i Paralympics i Beijing, og han tok tre gull og to sølv i para-VM i snøsport på hjemmebane på Lillehammer før det.

  Saltvik Pedersen på pallen.
  Foto: Norges Skiforbund / NTB
 • Idrettspresidenten skuffet over manglende pengeløft til toppidretten

  Idrettspresident Berit Kjøll sier hun er forbauset over at regjeringen ikke hadde mer penger til toppidretten i tildelingen av midler til Norges idrettsforbund.

  Regjeringen gir 810 millioner fra overskuddet til Norsk Tipping til Norges idrettsforbund (NIF). Det er 35 millioner kroner mer enn ved forrige tildeling. Tilskuddet går blant annet til sentraladministrasjonen, idrettskretser, særforbund og toppidrett, samt til aktivitetsmidler innrettet mot barn og ungdom.

  I sin spillemiddelsøknad varslet idrettsforbundet at det var nødvendig med et pengeløft for norsk toppidrett. Det har man ikke fått gjennomslag for.

  – Jeg er overrasket over at regjeringen ikke fant rom for å støtte særforbundenes og Olympiatoppens satsinger på toppidrett, samt behovet for å øke Olympiatoppens utøverstipender som har ligget på samme nivå i tolv år, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen stusser over Kjølls uttalelser om toppidrett-satsingen:

  – Det stemmer at vi prioriterer penger til breddeidretten fremfor å bruke alle de ekstra spillemidlene på sentralleddet som NIF ba om. Men det er likevel rart å høre idrettspresidenten trekke fram toppidretten som sin største bekymring.

  Ministeren legger til at idrettsforbundet står fritt til å øke både antall og størrelse på utøverstipendene.

  (NTB)

  Kjøll og Trettebergstuen
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste