Iversen om Johaug-presset: – Folk flest aner kanskje ikke hvor mye dette har kostet

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun har kjent på et enormt forventningspress før comebacket etter dopingdommen.

Johaug

TAKLET PRESSET: Therese Johaug og Ole Morten Iversen er begge glade for at comeback-helga er overstått.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det har vært et trøkk inn mot den helgen her. Først og fremst fra meg selv, men også fra det norske folk. De forventer jo at jeg skal komme tilbake og vinne.

Therese Johaug snakker med lettelse i stemmen om comeback-helgen etter dopingdommen.

Fasit etter hennes to første skirenn på to sesonger er to seire, med knusende avstand ned til konkurrentene i begge. Fredag vant hun 10 kilometer klassisk med 24 sekunder ned til Ingvild Flugstad Østberg. Søndag var avstanden ned til samme kvinne økt med ytterligere to sekunder.

– Det å komme hit var veldig uvant. Det er så mye media og trøkk, og samtidig skal du klare å forberede deg til å prestere. På fredag hadde jeg så lyst til å være for meg selv, men jeg måtte bare telle til ti og si til meg selv «sånn er det, bare slapp av».

– Koster mer enn folk tror

Trener for kvinnelandslaget, Ole Morten Iversen, er mektig imponert over hvordan Therese Johaug har taklet helgen.

– Det har vært ei veldig bra helg. Folk flest aner kanskje ikke hvor mye dette har kostet, hvor tøft det har vært å komme tilbake. Det har vært noen milepæler med Lysebotn Opp, medietreff, nasjonal åpning nå i helgen og verdenscupåpning neste helg, sier Iversen.

Han snakker, i likhet med Johaug, om et stort press. Men han mener Johaug har klart å holde fokus.

– Det har hun taklet utrolig bra. I dag har hun full kontroll, og jeg er veldig imponert. Hun har vært dyktig.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

TO AV TO: Therese Johaug er ubeseiret etter comebacket.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Skuldrene er litt senket

På grunn av presset var Johaug var veldig nervøs før hun fredag gjorde comeback etter dopingdommen.

I dag var nervene langt mer under kontroll, forteller Johaug.

– Jeg var roligere i dag. Skuldrene senkes litt, det var godt å få de to skirennene her. Da vet jeg hva jeg går til neste helg.

Hun er spesielt fornøyd med den store differansen ned til det beste utenlandske innslaget på Beitostølen, Sadie Bjornsen. Bjornsen, som ble nummer tre, var hele 1:45,9 bak Johaug.

– Avstanden er jo bra den. De løpene jeg og Ingvild har gjort i helga er bra er en god bekreftelse før verdenscupåpningen.

Spent før Kalla-møte

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mente underveis i sendingen at avstanden fra Johaug og ned er et skremmeskudd til konkurrentene.

Johaug selv vil foreløpig ikke spekulere i hvor godt rustet hun er før neste helgs verdenscupåpning i finske Ruka. Men helgen har vært en god bekreftelse.

– Det blir spennende å møte Kalla, Diggins og Pärmäkoski. Da får jeg se hvordan jeg ligger an. Samtidig sitter det mange norske jenter på hotellet, som kunne matchet oss i dag, sier Johaug, og sikter til Ragnhild Haga og Heidi Weng som valgte å stå over søndagens 10-kilometer.

Siste nytt

 • Reginiussen ut med skade

  Forsvarsveteranen Tore Reginiussen måtte gi seg med skade etter 16 minutters spill i Rosenborgs generalprøve mot Norrköping foran helgens eliteseriestart.

  – Jeg har hatt litt stram hamstring den siste uken, derfor tok vi ingen sjanser, sa han til Eurosport.

  Nicklas Bendtner og Tore Reginiussen
  Foto: Bent Lindsetmo / NRK
 • Ser én «svensk» fordel for Norge

  Lars Lagerbäck er som kjent tidligere svensk landslagssjef og forlot en rådgiverrolle i Sverige da han tok over Norge i 2017. Nå er spørsmålet om det kan gi Norge en fordel før Sverige-møtet. – Fordelen er marginal. Den eneste fordelen jeg har, er at jeg kjenner en del av fotballspillerne rent personlig, sier Lagerbäck til NRK.

  Lagerbäck
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • NM-gull til Saugestad

  Stian Saugestad slo Adrian Smiseth Sejersted med en hundredel i norgesmesterskapet i super-G i Hemsedal mandag. Aleksander Aamodt Kilde tok bronsen og Kjetil Jansrud ble nummer fire.

  World cup alpint super-G Kvitfjell
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal