Kjølls PR-kampanje kom på over 100.000 kroner: – Har ikke brukt en «vaffelkrone»

Berit Kjølls mye omtalte PR-kampanje før idrettstinget kom på 113.000 kroner, viser de endelige fakturaene.

Berit Kjøll

VANT: Berit Kjøll klemmer tidligere idrettspresident Tom Tvedt etter presidentvalget. Til høyre står en av Kjølls støttespillere, IOC-medlem og idrettsstyremedlem, Kristin Kloster Aasen.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Som VG og Dagens Næringsliv tidligere har omtalt, fikk Berit Kjøll PR-hjelp før hun ble valgt som ny idrettspresident på idrettstinget i mai. Dette ble betalt av Norges Håndballforbund, og ifølge avisen ville regningen komme på rundt 85.000 kroner.

NRK har fått innsyn i fakturaene som PR-selskapet ZYNK har sendt til håndballforbundet.

Den totale summen, inkludert et hotellrom som ble brukt til møtevirksomhet på Lillehammer, viser at håndballforbundet betalte 85.000 kroner, men rett i overkant av 113.000 kroner totalt inkludert moms, for å støtte Kjøll i sin valgkamp.

Kåre Geir Lio

GA STØTTE: Håndballpresident Kåre Geir Lio betalte for å gi Kjøll PR-hjelp i valgkampen.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

ZYNK har fakturert totalt 106.251 kroner inkludert moms. Hotellrommet på Lillehammer kostet 6750 kroner. Håndballforbundet vil ikke be om momskompensasjon, opplyser de.

– Vi har ikke brukt en vaffelkrone på dette. Hvis noen tror det så erkjenner jeg gjerne at det er mitt ansvar å kommunisere det bedre ut, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til NRK.

Fikk råd før VG-intervju

Claus Sonberg, som har vært ZYNKs kontaktperson, har tatt en timespris på 2500 kroner timen, ekskludert moms. Totalt har han og Rolf Nereng fakturert 34 timer.

– Jeg kan love at timene som ble brukt var nødvendige. Det har vi jo også lært den siste uka. De var flinke, og var med på å gjøre Berit god, sier Lio.

Fakturaene viser også en liste over hva det er fakturert for. Den siste uka i april fakturerte Claus Sonberg i ZYNK for 10,5 timer. Det ble lagt en kommunikasjonsplan, prosjektteamet hadde et tre timer langt møte, det ble laget en pressemelding og en mini-CV og blant annet to timer for «div. tlf. og mail ved media inkl. VG og Dagbladet».

I mai fakturerte Sonberg for 11,50 timer, blant annet for diverse telefonsamtaler. Det ble også planlagt talepunkter og gitt hjelp til en kronikk, i tillegg til to møter på Fornebu.

Rolf Nereng ble først involvert i mai, og har fakturert 12 timer for blant annet medietrening, flere telefonsamtaler og de to møtene på Fornebu.

Idrettstinget

KANDIDATER: Sven Mollekleiv (t.v.), Berit Kjøll og Tom Tvedt kjempet om å bli idrettspresident. Kjøll vant med bare to stemmer over Mollekleiv.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

IOC-medlem med i PR-gruppen

– Der timespesifisering inkluderer navn på enkeltmedier gjelder det sparring med Berit Kjøll og Kåre Geir Lio ifm. intervjuer med disse mediene. Zynk og Nereng har ikke hatt kontakt med mediene eller delegater til idrettstinget på vegne av Norges Håndballforbund eller Berit Kjøll, skriver leder for medier og kommunikasjon i håndballforbund, Lars Hojem Kvam, i en e-post til NRK.

I samme e-post skriver han:

– Prosjektgruppen har bestått av Berit Kjøll, Kåre Geir Lio, Kristin Kloster Aasen, Kathrine Mo, Rolf Nereng og Claus Sonberg. Det har vært avholdt fire møter i prosjektgruppen.

Kåre Geir Lio er president i håndballforbundet, Kristin Kloster Aasen satt i Tom Tvedts idrettsstyre, og sitter også i dagens styre ettersom hun er IOC-representant. Kathrine Mo er en venninne av Kjøll, mens Rolf Nereng og Claus Sonberg begge er PR-rådgivere. Kun de to sistnevnte har fått betalt.

– Alle penger bør gå til aktivitet. Men dette er snakk om bitte litt i forhold til det store. Men åpenheten min har vært til stede, sa Kjøll da hun stilte opp i NRK-programmet Torp forrige uke.

Berit Kjøll

NY IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Jeg ba om litt bistand de siste ukene og fikk det. Og det er jeg godt fornøyd med, har hun uttalt til VG.

Kjøll viser til kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund, Finn Aagaard for ytterligere uttalelser.

Lio er ikke i tvil: Han hadde gjort det samme igjen.

– Jeg har spurt meg selv om det var riktig å støtte Berit. Svaret er ja. Jeg har spurt meg selv om det var rett av oss å betale, svaret er ja. Om vi står for måten vi jobbet på i prosessen, og svaret er ja. Er jeg stolt av det vi har fått til? Ja.

– Jeg kan stå på Karl Johan å fortelle alle om denne prosessen. Det var Berit Kjøll selv som gjorde den store jobben selv, ved å snakke med folk, fortsetter han.

– Mistenkeliggjøring

NRK har også gjennomgått styreprotokollene til Norges Håndballforbund. I disse protokollene er det eneste vedtaket etter at valgkomiteen innstilte Sven Mollekleiv som president at forbundet skal høre med Kjøll om hun «fortsatt ønsker å opprettholde sitt presidentkandidatur».

Det er ikke gjort vedtak på at man skal bruke penger på å støtte hennes kandidatur.

– Jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra noen i Håndball-Norge. Men har noen spørsmål, så skal de få svar. Jeg tror de som kjenner meg også tror på meg, sier Lio, som er mektig lei av den siste ukes medieoppslag.

– Jeg synes folk må få lov til å ha sine meninger, men virkelighetsbeskrivelsen i media baserer seg på mistenkeliggjøring, og om vi har gjort noe annet enn det vi faktisk har gjort. Media lager en virkelighet som ikke finnes ved å bevisst bruke uttrykk som «PR», «lobbyvirksomhet» og så videre. Vi har vært åpne om hva som er blitt gjort hele veien.

Får støtte

Lio forteller til NRK at de ikke på noe tidspunkt har forsøkt å holde noe skjult.

Jeg fortalte de som var til stede på fredagens møte, før idrettstinget, da det var rykter om at vi hadde brukt Geelmuyden og Kise, at vi hadde fått konsulenthjelp, trening og hjelp til pressemelding, talepunkter og å tydeliggjøre budskapet vårt.

Flere av Kjølls støttespillere har de siste dagene forsvart den nye idrettspresidentens bruk av PR-hjelp. Blant annet har president i Norges Basketballforbund, Jan Hendrik Parmann, skrevet en kronikk.

– Mens Tom Tvedt, som jeg også har stor respekt for, hadde hele NIF-apparatet å lene seg på, hadde Mollekleiv sitt apparat, med blant annet valgkomiteen i ryggen. Berit Kjøll hadde i utgangspunktet kun forslagsstilleren Norges Håndballforbund å lene seg på. For å kunne spisse sitt eget forslag inn mot tinget, valgte Håndballforbundet å benytte eksterne konsulenter til Berit Kjøll i forberedelsen, skriver basketpresidenten.

– Dette hadde sikkert den glimrende retor Kåre Geir Lio klart å gjøre godt uten hjelp, men tiden var svært knapp foran tinget og de valgte derfor å leie inn en sparringpartner, som også hjalp med litt formuleringer av pressemeldinger og lignende. Men å sette anslagsvis kr 85.000 med i bås med NIFs konsulentbruk i timillionerkroners-klassen, blir for drøyt. Likeså blir det for dumt og smakløst å si at det er likestilt med at valget «var kjøpt», fortsetter han.

Siste nytt

 • Stadfesta: Zlatan ferdig i Galaxy

  Zlatan Ibrahimovic (38) stadfestar at han er ferdig i LA Galaxy. Det melder også klubben onsdag kveld.

  – Eg kom, eg såg og eg erobra, skriv svensken på instagram. Før han kjem med eit stikk til fansen og ligaen:

  – De ville ha Zlatan, eg gav dykk Zlatan. Eventyret held fram. No kan de gå tilbake og sjå på baseball.

  Zlatan scora 52 mål og starta 53 kampar i to sesongar for Galaxy.

  Det er ikkje stadfesta kvar vegen går vidare for Zlatan.

  Laster Twitter-innhold
 • Nektar å spele landskampar

  Chilenske landslagsspelarar nektar å spele privatkampane mot Bolivia og Peru, melder fotballforbundet i landet.

  Årsaka er uroa og den politiske krisa i Chile. Spelarane tok avgjerda onsdag.

  – Det er ei vanskeleg tid for landet vårt. Av respekt for det som skjer, er det rett at vi ikkje spelar denne kampen, seier Bayer Leverkusen-spelar Charles Aránguiz.

  Chile skulle ha møtt Bolivia denne veka og Peru den neste. Kampen mot Peru skulle vore revansjeoppgjer etter at Peru vann semifinalen i Copa America i sommar.

  Det har vore uro og demonstrasjonar i Chile dei siste fire vekene, og fleire av spelarane har uttrykt støtte til misnøya mot presidenten.

  Chiles fotballandslag
  Foto: Raul Arboleda / AFP
 • Reinkind storspilte mot Porto

  Harald Reinkind bidro med totalt åtte scoringer da Kiel slo Porto 30-29 i håndballens mesterliga. Kiel topper dermed tabellen i gruppe B med 13 poeng på åtte kamper. Montpellier og Vardar Skopje har begge ni poeng på plassene bak. (NTB)

  Harald Reinkind
  Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal