– Det har vært en avgjørelse som ikke ble tatt i går. Jeg har tenkt lenge på den og kjent på det gjennom hele året. Jeg føler tiden er inne, sier Røiseland til NRK.
Skiskytterstjernen er blant Norges mestvinnende i sporten og har hele tre OL-gull og 13 VM-gull på merittlista. I fjor ble hun OL-dronning da hun tok hele fem medaljer i Beijing-lekene.
NRK erfarte tirsdag morgen at hun legger opp etter en lang og innholdsrik skiskytterkarriere.
– Spesielt i det siste har mange lurt på om det blir OL i Anterselva eller en sesong til – eller om det er slutten her. Det er mange som har spekulert på morgenen har jeg sett. Skiskyting vil alltid være i mitt hjerte. Derfor er det ekstra spesielt og følsomt å si at Kollen blir mine siste verdenscuprenn, sier en beveget Røiseland.
– Det er veldig trist, men det føles også veldig rett. Jeg gleder meg skikkelig til hva livet har å by på. Akkurat nå er det litt leit, men også mye glede rundt det å gjøre noe annet, sier hun.
MEDALJEGROSSIST: Marte Olsbu Røiseland har blitt både OL- og VM-dronning i løpet av sin lange karriere.
Foto: Heiko Junge / NTBDen meritterte 32-åringen forteller til NRK at hun har siden i sommer tenkt på å legge opp.
Hun hylles av NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.
– For meg er Marte Olsbu Røiseland den største kvinnelige skiskytteren igjennom alle tider, sier Lunde.
– Jeg er utrolig stolt over det jeg har fått til, spesielt med tanke på at forutsetningene var skikkelig dårlige. Jeg er kjempefornøyd med alt jeg har fått gjort. Jeg har oppnådd mye mer enn hva jeg egentlig noen gang kunne drømme om, sier Røiseland.
GULLKVINNER: Røiseland gikk sisteetappen i VM i 2016, da Norge tok gull. Et av NRK-ekspert Lundes store minner med Røiseland.
TUNGVEKTER: Røiseland tok så mange medaljer i Beijing-OL at det nesten ikke var plass rundt halsen.
SØLV: Røiseland tok sølv på blandet stafett med Johannes Thingnes Bø (f.v.), Emil Hegle Svendsen og Tiril Eckhoff i OL i 2018.
STORT: I 2022 vant Røiseland verdenscupen sammenlagt for første gang.
– Jeg har ikke motivasjonen
Røiseland sier VM i Holmenkollen i 2016, det suverene verdensmesterskapet i Anterselva i 2020 og fjorårssesongen med OL-gull og verdenscupseier er hennes største øyeblikk.
– Jeg har ikke motivasjonen som skal til for å gjøre jobben som kreves for å bli best hver dag. Jeg føler det er best å gi seg mens leken er god. Det tror jeg kroppen kommer til å sette veldig pris på, sier Røiseland.
Hun avslutter sin egen tale med å takke venner, familie og de mange involverte i skiskyttermiljøet. Hun feller noen tårer når hun snakker om ektemannen Sverre.
– Sverre har vært min største støttespiller. Det har vært et prosjekt, bare oss to. Jeg er så glad i livet vi har hatt, men jeg må si jeg gleder meg veldig til å leve et normalt liv. Å bare være mann og kone, det har vi ikke prøvd før, sier sørlendingen.
Også han var rørt tirsdag, og måtte ta til tårene.
– Det er en spesiell dag. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det, begravelse og dåp på samme dag, sier hennes ektemann til NRK.
PREGET: Ektemann Sverre Røiseland.
Foto: Rodrigo Freitas / NTBFølelsene om fremtiden
Denne sesongen ble trøblete for Røiseland, som pådro seg virussykdommen helvetesild i sommer. Hun fikk derfor ikke trent skikkelig og valgte å stå over verdenscuprundene før jul. I januar var hun tilbake, og i VM i februar sikret hun individuell bronse.
På siste dag av mesterskapet avslørte hun til NRK at hun var usikker på om hun kom til å fortsette.
– Hvem vet? Jeg prøver bare å nyte øyeblikkene. Jeg er fullt klar over at dette kan ha vært mitt siste VM, og da er det viktig å nyte det, sa Røiseland til NRK.
Rett før hun får spørsmål om fremtidsplanene, hadde hun tatt til tårene i intervjuet.
MYE FØLELSER: Røiseland kjente tårene pressa på når hun tenkte på fremtiden.
Foto: Anders Boine Verstad– Tenker du mye på det?
– Jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Prøver å bare være glad for å være her og fått kjempe om medaljene.
Forrige helg kom sesongens to første individuelle verdenscupseire, og i Östersund denne helgen gikk hun Norges kvinner inn til stafettseier.
Og nå – en drøy måned etter tårene i Oberhof-VM – ser det ut til at tiden har kommet for å si «takk for nå».
Trøblete start
I begynnelsen av Røiselands skiskytterkarriere, var det ikke alt som tydet på at jenta fra Froland skulle bli VM- og OL-dronning. 15 år gammel var hun langt ifra et talent:
Men karrieren til Røiseland fikk virkelig blomstre etter hvert – og i 2016 ble hun for alvor kjent for allmennheten, da hun gikk Norge inn til VM-gull på stafetten.
– Det er et minne jeg husker enormt godt. Da hun klarer å holde de to store stjernene Marie Dorin Habert og Laura Dahlmeier bak seg på den sisterunden der og sikrer gull for de norske damene. Det var, for å si det rett ut, en kjempeoverraskelse at de klarte det, sier Lunde.
DEN SISTE: Røiselands siste individuelle medalje ble en bronse i VM.
Foto: Javad Parsa / NTBHan mener totalt sett at Røiseland er den største kvinnelige skiskytteren igjennom tidene.
– Det er fire giganter på kvinnesiden. Det er Liv Grete Skjelbreid, Tora Berger, Tiril Kampenhaug Eckhoff – og Marte Olsbu Røiseland er den største for meg. Og det er på grunn av to store mesterskap. VM i Anterselva i 2020 hvor hun vinner fem gull og tar to tredjeplasser. VM-dronning, medaljer på samtlige øvelser og den første som gjør det. Det er jo en enorm prestasjon, sier Lunde.
I VM i 2020 ble hun den første til å vinne syv medaljer i ett og samme VM. Det gjorde også at hun tronet øverst i den franske avisen L'Équipe sin kåring over de beste utøverne i 2020, uansett idrett.
– Og ikke minst, det som setter kronen på verket, det er OL-innsatsen. Det hun gjør i OL i Beijing. Gull på sprint, gull på jaktstart og også da i blandet stafett og medaljer på alle de individuelle løpene der. Det er en enorm utøver, sier Lunde.
I OL i Beijing ble det tre gull- og to bronsemedaljer.