Røiseland til topps i prestisjetung kåring: – Det er helt vilt

Som første norske utøver noensinne troner Marte Olsbu Røiseland øverste i den franske avisen L'Équipe sin kåring over de beste utøverne i 2020, uansett idrett.

Marte Olsbu Røiseland med prisen

BEST I 2020: Den franske avisen L'Équipe har kåret Marte Olsbu Røiseland til den beste kvinnelige utøveren i 2020.

Foto: privat

– Det er helt vilt. Jeg forstod det ikke helt i starten, før Siegfried (Mazet) som er fransk og herretrener for guttene, fortalte hvor stort det her var. At jeg er første skiskytter og første nordmann noensinne, sier Røiseland til NRK.

For blant samtlige utøvere, sommer som vinter, fant den franske avisen Røiselands prestasjon under VM i mars, som det største i året 2020.

Der tok 30-åringen syv medaljer, fem gull og to bronser.

– Det betyr at folk har fått øyene opp for det Marte har gjort og den veien hun har gått for å komme dit. Hun har hatt masse tålmodighet og har jobbet knallhardt, sier NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid.

– Det er vanskelig å sette ord på

Og skiskyttereksperten har vanskelig for å uttrykke hvor stor prisen faktisk er.

– Jeg synes nesten det er vanskelig å sette ord på det, for jeg lurer på hvor mange i Norge som egentlig vet hvor stor L'Équipe er. Det er NRK, VG, Dagbladet og Aftenposten, det er alt i en avis, sier Skjelbreid.

VM i skiskyting i Anterselva 2020 - 12,5 km fellesstart kvinner.

SYV AV SYV: Røiseland tok syv medaljer under VM i Anterselva i mars.

Foto: Berit Roald / NTB

For blant tidligere vinnere er navn som om Serena Williams, Diego Maradona og Usain Bolt, for å nevne noen.

Og i årets utgave danket Røiseland blant annet ut verdenstreer i tennis, Naomi Osaka og Federica Brignone, som vant verdenscupen i alpint sammenlagt forrige sesong.

– Det betyr mye. Det er absolutt den største prisen jeg har fått, og det er nesten den første også. Jeg har fått noen lokale priser, men det er den første store prisen jeg har fått. Det er utrolig kult at det da er en sånn type pris. Det er nesten uvirkelig å begynne der, sier Røiseland.

På herresiden har den franske avisen rangert Lewis Hamilton, som denne sesongen tok sin syvende verdensmestertittel, som den beste utøveren i 2020.

Prisen som av L'Équipe er døpt «Mesteren av mestere» har blitt delt ut siden 1975.

– Sier litt om interessen

Ikke bare er Røiseland første norske utøver og første skiskytter som får prisen, hun er også kun den tredje vintersportsutøveren gjennom tidene som havner på listen.

Liv Grete Skjelbreid Poiree

STORT: NRKs skiskytterekspert, Live Grete Skjelbreid, har vanskelig for å sette ord på hvor stor prisen er.

Foto: Marit Sofie Strand / NRK

– Det sier litt om interessen for skiskyting i Frankrike og om hvor mange som har fått øyene opp for hva den idretten er for noe. Og ikke minst det som hun presterte under VM, at hun blir lagt merke til, forteller Skjelbreid.

Kun den tidligere skøyteløperen Eric Heiden og den tidligere verdenseneren i alpint, Marcel Hirscher, har konkurrert på vinteren og fått prisen.

Martin Fourcade, som til tider har dominert skiskyttersporten, og er franskmann, har aldri vunnet prisen.

– Det er så kult at skiskyting blir sett på som en stor idrett utad. Norge blir ofte sett på som et skisport-land, men skiskyting er utrolig stor i veldig mange andre land og. Det var stort at skiskyting fikk en anerkjent pris internasjonalt, avslutter Røiseland.

Gjenopplev Røiselands syv medaljer, samt de andre norske prestasjonene fra VM i programmet «Anterselva 2020 – et VM før verden stengte».

Siste nytt

 • Bekrefter Anfield-utvidelse

  Liverpool vil fortsette arbeidet med å øke kapasiteten på hjemmebanen Anfield. 7000 ekstra seter skal etter planen stå klart til starten av 2023/24-sesongen.

  Det vil utvide kapasiteten til 61.000. Liverpools administrerende direktør Andy Hughes er glad for at det skjer etter mange års planlegging.

  – Vi trengte sikkerhet for at dette prosjektet skulle gå framover og er nå i posisjon til det. Vi begynte denne reisen i 2014 og er takknemlig overfor alle bidragene som har tatt prosjektet til dette stadiet, sier han.

  Liverpool-fans.
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Ronaldo passerte Messi

  Cristiano Ronaldo topper Forbes' ranking over verdens best betalte fotballspillere. Han jekket stjernerivalen Lionel Messi ned fra førsteplassen.

  Det amerikanske finansmagasinet Forbes lager hvert år en topp-ti-liste over fotballens mest gasjerte spillere.

  Ifølge Forbes tjener Ronaldo 125 millioner dollar (1,08 milliarder kroner) i året etter skiftet fra Juventus til Manchester United. Han inntar tetposisjonen selv om han gikk med på et markant lønnskutt før England-comebacket. 44 prosent av summen utgjør andre inntekter enn spillerlønn.

  Messi er oppført med høyere lønn, men har mindre sponsorutbetalinger enn Ronaldo. Totalt mener Forbes at han nå har en årsinntekt på 110 millioner dollar (953 millioner kroner).

  Argentineren ville fortsatt toppet rangeringen om han kunne spilt videre i Barcelona og håvet inn like mye som før. I august ble han Paris Saint-Germain-spiller for de neste to sesongene.

  Neymar er verdens tredje best betalte fotballspiller.

  World Cup - UEFA Qualifiers - Group A - Portugal v Republic of Ireland
  Foto: Pedro Nunes / Reuters
 • Sender kontrollører til OL

  Antidoping Norge opplyser at de vil sende kontrollører til OL i Beijing og Paralympics etter at kvaliteten på kontrollarbeidet er blitt bedre. Det sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim.

  – Vi har latt være å sende kontrollører fordi vi opplevde at kvaliteten på kontrollene ikke var god nok i 2014 i Sotsji og i 2016 i Rio de Janeiro, sier Solheim.

  Han opplyser at ITA (International Testing Agency) har innført en egen sertifiseringsordning for internasjonale kontrollører og at de har tatt over det overordnede ansvaret for testingen under OL.

  Håpet er at dette skal heve kvaliteten på kontrollarbeidet.

  Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal