NRK Meny
Normal

– Demoraliserende hvis jeg ikke slår Petter

Det blir Northug-duell i Kuusamo. Og denne gangen regner Tomas med å være bestemann i familien.

Tomas og Petter Northug

Petter og Tomas Northug på samme lag i NM-stafetten sist vinter. I Kuusamo kan det bli en knalltøff kamp mellom brødrene fra Framverran.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det vil være tungt, nesten litt demoraliserende, hvis jeg ikke slår Petter sammenlagt i Kuusamo. Jeg vet hvor lite han har trent i høst, sier Tomas Northug til NRK.no.

Han deler hus med Petter hjemme i Trondheim og vet hvor lite storebroren fikk trent på grunn av virussykdommen i august og september.

– Med tanke på hvor lite han har trent, ble jeg imponert over det han presterte spesielt lørdag på Beitostølen. Det viser at han kan gå gode renn selv med et dårlig grunnlag, sier Tomas.

Petter Northug innledet sesongen med en 61.-plass på 10 km klassisk, men hevet seg til en 12.-plass på 10 km skøyting og tok seg til semifinale i sprinten på Beitostølen.

Håper på framgang

Petter Northugs trener Eirik Myhr Nossum bekrefter at den mest meritterte av Northug-brødrene stiller til start i verdenscupåpninga, som er en minitour med tre etapper.

– Petter håper at framgangen skal fortsette og at han skal få brukbare resultater, men man kan ikke regne med at han kommer til å kjempe om seieren, sier Myhr Nossum til NRK.no.

Selv sto Tomas Northug over sesongåpningen på Beitostølen på grunn av en lett forkjølelse i forrige uke. I stedet var sprintlandslagsløperen hjemme i Trondheim og trente.

Har tatt steg

Likevel får han gå i Kuusamo, fordi han som vinner av skandinavisk cup sist vinter har friplass. Han er usikker på hvor han står, men velger å være offensiv.

– Det har egentlig gått veldig bra i høst, og jeg føler jeg har tatt et steg kapasitetsmessig. Det er helt klart sprinten jeg har størst forhåpninger til, jeg tror løypa i Kuusamo passer meg veldig bra, men målet er helt klart å slå Petter sammenlagt over tre dager, sier 23-åringen.

Mens det blir to blad Northug i Kuusamo, blir trolig ingen av dem å se i verdenscupen på Lillehammer helga etter. Petter drar sannsynligvis på nytt høydeopphold. Tomas drar garantert til høyden etter Kuusamo.

Dropper Lillehammer

– De fleste av oss sprinterne drar til høyden for å forberede oss til sprinten i Davos. Det blir et veldig viktig renn, kanskje det aller viktigste for min del i vinter. Skal jeg ha en sjanse til å komme til OL, må jeg overbevise der, påpeker Tomas.

– Petter må gjøre opp status etter Kuusamo. Hvis han føler at han trenger flere harde økter før han drar til høyden igjen, kan det bli aktuelt å gå Lillehammer. Han ønsker å komme seg til høyden igjen så fort han er klar for det, sier Eirik Myhr Nossum.

Minitouren i Kuusamo innledes med en klassisk sprint fredag, fortsetter med 10 km klassisk intervallstart lørdag og avsluttes med 15 km jaktstart i fristil søndag.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk kvinner
V-cup kombinert, hopp
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cup alpint: Utfor, menn
Vinterstudio