NRK Meny
Normal

Northug lekte seg til verdenscupledelse

Petter Northug var overlegen på verdenscupsprinten i Stockholm. Samtidig strammet han grepet om den gule ledertrøya sammenlagt, da både Cologna og Legkov feilet.

Sprint-finale menn i Stockholm

Northug vant i Stockholm - ogovertok den gule ledertrøyen. Se hele finalen her.

Sweden WCup Nordic Ski SWEDEN PALACE SPRINT SKI NORDIC

Northug vant foran Brandsdal og Kriukov.

Foto: Leo Sellen / Ap

– Det er Petter Northug-show her i Stockholm! Ropte NRK-kommentator Jann Post da Northug i overlegen stil vant sprintfinalen foran Eirik Brandsdal og Nikita Kriukov.

Så enkelt var det at Northug kostet på seg en liten gest mot det svenske publikumet, som for å vise hvor lett dette var.

Han overtar dermed ledertrøya i verdenscupen fra Aleksander Legkov.

– Stakingen fungerer bra for tiden, sa Northug med et smil i det offisielle FIS-intervjuet etter løpet.

Fikk sjansen til å overta verdenscupledelsen

Petter Northug fikk en gylden sjanse til å ta over ledertrøya i verdenscupen etter at både Aleksander Legkov og Dario Cologna røk ut i onsdagens kvartfinale i klassisk sprint.

En sjanse han ikke lot gå fra seg.

På oppløpet i sitt kvartfinaleheat tok Northug seg enkelt forbi Teodor Peterson og sikret en viktig semifinalebillett. Han endte 0,4 sekunder foran svensken. I semifinalen ble det en reprise av kvartfinalen da Northug igjen var raskest foran Peterson. Med seg til finalen fikk Petter Northug med seg lillebror Thomas og Eirik Brandsdal.

I finalen gjentok Northug bedriften. Han hadde full kontroll på konkurrentene og på oppløpet så det nesten ikke ut som han måtte bruke særlig med krefter.

Han la seg bakerst i feltet til å begynne med, og kom som en kule når det virkelig gjaldt. En bevisst taktikk av nordmannen.

– Ja, jeg var litt treg i starten på alle heatene. Det var bra å ligge litt bak på grunn av vinden. Mitt mål i hvert heat var å ha en bra posisjon foran den siste bakken, sa Northug i FIS-intervjuet.

Leder med 34 poeng

Dermed har han nå 1271 poeng sammenlagt etter de 50 poengene han fikk for sprintseieren. Legkov står oppført med 1237, mens Cologna har 1228 foran fortsettelsen i den svenske minitouren.

Thomas Northug ble nummer fire i finalen. Eldar Rønning, som var raskest i prologen, fikk en uheldig start og røk ut i kvartfinalen. Han måtte stoppe helt opp i første bakke, og det kostet trolig avansementet. Også Pål Golberg falt ut etter kvartfinalen.

Trioen Anders Gløersen, Chris André Jespersen og Tor Asle Gjerdalen ble slått ut i prologen.

Artikkelen fortsetter under

Sprint-finale i Stockholm

Bjørgen ble nummer to i Stockholm. Se damenes finale her.

Bjørgen sjanseløs mot Kowalczyk

Marit Bjørgen kom på 2.-plass på verdenscupsprinten i Stockholm, og måtte se seg slått av en overlegen Justyna Kowalczyk.

– Det var ikke så vanskelig i dag. Jeg hadde gode ski og det gikk veldig bra. Det var min dag i dag, sa Justyna Kowalczyk i FIS-intervjuet etter rennet.

Finnen Kerttu Niskanen endte på tredjeplass. Hun var 3,1 sekunder bak vinneren.

I semifinalen gikk Bjørgen videre som «lucky loser». Der ble hun slått av finnene Anne Kyllönen og Mona-Lisa Malvalehto. Ingvild Flugstad Østberg endte sist i det samme heatet.

Tidligere onsdag ble Therese Johaug slått ut i kvartfinalen. Hun hang tidlig etter, men tok seg opp til en tredjeplass. Tiden holdt ikke til å gå videre. Johaug var 1,5 sekunder bak Kyllönen.

Også Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen røk ut i kvartfinalen.

Hedi Weng, Kristin Strømer Steira, Ragnhild Haga, Kari Vikhagen Gjeitnes og Celine Brun-Lie ble slått ut i prologen.

Det gjenstår tre verdenscuprenn i Falun etter onsdagens sprint.

Siste nytt

 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold
 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm