Hopp til innhold

Northug lekte seg til verdenscupledelse

Petter Northug var overlegen på verdenscupsprinten i Stockholm. Samtidig strammet han grepet om den gule ledertrøya sammenlagt, da både Cologna og Legkov feilet.

Sprint-finale menn i Stockholm

Northug vant i Stockholm - ogovertok den gule ledertrøyen. Se hele finalen her.

Sweden WCup Nordic Ski SWEDEN PALACE SPRINT SKI NORDIC

Northug vant foran Brandsdal og Kriukov.

Foto: Leo Sellen / Ap

– Det er Petter Northug-show her i Stockholm! Ropte NRK-kommentator Jann Post da Northug i overlegen stil vant sprintfinalen foran Eirik Brandsdal og Nikita Kriukov.

Så enkelt var det at Northug kostet på seg en liten gest mot det svenske publikumet, som for å vise hvor lett dette var.

Han overtar dermed ledertrøya i verdenscupen fra Aleksander Legkov.

– Stakingen fungerer bra for tiden, sa Northug med et smil i det offisielle FIS-intervjuet etter løpet.

Fikk sjansen til å overta verdenscupledelsen

Petter Northug fikk en gylden sjanse til å ta over ledertrøya i verdenscupen etter at både Aleksander Legkov og Dario Cologna røk ut i onsdagens kvartfinale i klassisk sprint.

En sjanse han ikke lot gå fra seg.

På oppløpet i sitt kvartfinaleheat tok Northug seg enkelt forbi Teodor Peterson og sikret en viktig semifinalebillett. Han endte 0,4 sekunder foran svensken. I semifinalen ble det en reprise av kvartfinalen da Northug igjen var raskest foran Peterson. Med seg til finalen fikk Petter Northug med seg lillebror Thomas og Eirik Brandsdal.

I finalen gjentok Northug bedriften. Han hadde full kontroll på konkurrentene og på oppløpet så det nesten ikke ut som han måtte bruke særlig med krefter.

Han la seg bakerst i feltet til å begynne med, og kom som en kule når det virkelig gjaldt. En bevisst taktikk av nordmannen.

– Ja, jeg var litt treg i starten på alle heatene. Det var bra å ligge litt bak på grunn av vinden. Mitt mål i hvert heat var å ha en bra posisjon foran den siste bakken, sa Northug i FIS-intervjuet.

Leder med 34 poeng

Dermed har han nå 1271 poeng sammenlagt etter de 50 poengene han fikk for sprintseieren. Legkov står oppført med 1237, mens Cologna har 1228 foran fortsettelsen i den svenske minitouren.

Thomas Northug ble nummer fire i finalen. Eldar Rønning, som var raskest i prologen, fikk en uheldig start og røk ut i kvartfinalen. Han måtte stoppe helt opp i første bakke, og det kostet trolig avansementet. Også Pål Golberg falt ut etter kvartfinalen.

Trioen Anders Gløersen, Chris André Jespersen og Tor Asle Gjerdalen ble slått ut i prologen.

Artikkelen fortsetter under

Sprint-finale i Stockholm

Bjørgen ble nummer to i Stockholm. Se damenes finale her.

Bjørgen sjanseløs mot Kowalczyk

Marit Bjørgen kom på 2.-plass på verdenscupsprinten i Stockholm, og måtte se seg slått av en overlegen Justyna Kowalczyk.

– Det var ikke så vanskelig i dag. Jeg hadde gode ski og det gikk veldig bra. Det var min dag i dag, sa Justyna Kowalczyk i FIS-intervjuet etter rennet.

Finnen Kerttu Niskanen endte på tredjeplass. Hun var 3,1 sekunder bak vinneren.

I semifinalen gikk Bjørgen videre som «lucky loser». Der ble hun slått av finnene Anne Kyllönen og Mona-Lisa Malvalehto. Ingvild Flugstad Østberg endte sist i det samme heatet.

Tidligere onsdag ble Therese Johaug slått ut i kvartfinalen. Hun hang tidlig etter, men tok seg opp til en tredjeplass. Tiden holdt ikke til å gå videre. Johaug var 1,5 sekunder bak Kyllönen.

Også Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen røk ut i kvartfinalen.

Hedi Weng, Kristin Strømer Steira, Ragnhild Haga, Kari Vikhagen Gjeitnes og Celine Brun-Lie ble slått ut i prologen.

Det gjenstår tre verdenscuprenn i Falun etter onsdagens sprint.

Siste nytt

 • Solbakken bekrefter: Østigård fra «bankers» til usikker

  Det er mange spørsmål før Norges landslag starter kvalifiseringen til neste års fotball-EM. Nytt av året er at Leo Skiri Østigård også er ett av dem.

  Midtstopperen ble en av landslagssjef Ståle Solbakkens mest trofaste menn i fjor. Østigård startet ni av ti kamper i 2022. Det var kun fjorårets hjemmekamp mot Armenia (9–0) hvor han ble sittende på benken.

  – Nå er han en av de spillerne vi må se på treningen, hvor mye han henger med, sier Solbakken til NTB.

  – Han er usikker nå?

  – Ja, det er han. Det sier seg selv, sier Solbakken. (NTB)

  Fotball, pressekonferanse med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Hamilton om Red Bull-dominansen: – Aldri sett en så rask bil

  Mercedes-fører Lewis Hamilton mener at farten på årets Red Bull-bil gjør det nær umulig for resten av Formel 1-feltet å hamle opp med det østerrikske laget.

  Hamilton har vunnet VM sju ganger og har stått på toppen av seierspallen 103 ganger i Formel 1. De siste sesongene har det gått tråere for Hamilton og Mercedes som stadig faller lenger bak erkerival Red Bull.

  I årets sesong har Red bull vunnet begge løpene, der regjerende verdensmester Max Verstappen og Sergio Perez har vunnet hvert sitt. Hamilton mener han aldri har sett en så rask bil som den Red Bull-duoen kjører.

  – Jeg har aldri sett en bil som er så hurtig. Da vi var raske, var vi ikke så raske, sa Hamilton etter Saudi-Arabias Grand Prix, ifølge Reuters.

  Verstappen begynte søndagens løp som nummer 15, men klatret helt opp til andreplass. På veien dit ble Hamilton enkelt forbikjørt. Briten orket ikke forsøke å gjøre motstand.

  – Jeg gadd ikke engang å prøve å blokkere, for det er en så massiv tempoforskjell, sa han og la til:

  – Jeg tror det er den raskeste bilen jeg har sett. Spesielt når man sammenligner med resten av feltet. Jeg vet ikke hvordan eller hvorfor, men det er en stor forskjell i fart. (NTB)

  Saudi Arabia F1 GP Auto Racing
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Hamrén ferdig i AaB

  Den tidligere Rosenborg-sjefen Erik Hamrén er sparket som trener i den danske superligaklubben AaB etter bare et halvt år i stillingen.

  Assistenten Oscar Hiljemark overtar treneransvaret ut sesongen, opplyser klubben på sin egen hjemmeside.

  Svensken Hamrén er 65 år gammel og trente blant Rosenborg i tre sesonger fra 2008 til 2010.

  Han var også trener for Sveriges herrelandslag i fotball i sju år.

  Erik Hamrén overtok treneransvaret etter Lars Friis i AaB i september 2022. (NTB)

  Den svenske fotballtreneren Erik Hamrén på Ullevaal stadion etter et foredrag på Cupfinaleseminaret 2016.
  Foto: Audun Braastad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste