NRK Meny
Normal

Northug tror FIS er sjanseløse

Utenlandsk presse og eksperter er bekymret for langrennssportens fremtid. Men Petter Northug tror det er lite FIS kan gjøre.

Northug

TROR IKKE PÅ REGELENDRINGER: Petter Northug tror nedskjøring på de nasjonale kvotene bare vil gjøre de som får gå enda bedre.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det svinger, og det vil det også gjøre fremover. Gjennom en tiårsperiode vil det også komme andre som dominerer. Sånn er det bare, sier Petter Northug, som ikke tror FIS' vurdering av et forslag om å kutte i de nasjonale kvotenene for å redusere den norske dominansen, har noe for seg.

– Jeg har vært med så lenge, og jeg har tidligere stått og forklart hvorfor det bare er jeg som går fort, og hvorfor ingen går fort, og om vi trener for dårlig, sier han.

– Blir bare mer spissing på oss som får gå

De tre første etappene av Tour de Ski er over, og ikke overraskende har det vært norsk dominans gjennom store deler av helgen. Hele fire av seks ganger har det vært tredobbelt norsk på pallen.

Northug

BILDET UTLENDINGENE IKKE VIL SE: Martin Johnsrud , Petter Northug og Finn-Hågen Krogh utgjorde pallen etter søndagens 10-kilometer.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det får likevel ikke Northug til å tro at regelendringen, som nå blir vurdert, er nødvendig.

– Om du kutter ned fra ti til seks løpere, så tror jeg det er en fordel for oss fem eller seks som får lov til å reise på Tour de Ski. Dersom vi er åtte, så trenger vi et godt støtteapparat. Det har vi rundt oss i dag. Og blir det kuttet ned til seks, blir det jo enda mer spissing på oss som er her. Så jeg tror ikke de kommer mye lenger med det.

Utlendingene bekymret

Men de som følger langrennsporten, er i alle fall bekymret. Den kjente svenske Expressen-kommentatoren, Tomas Pettersson, legger ikke skul på at han synes dagens situasjon er trist.

I en kommentar søndag gjengir han en samtale han hadde med Filip Grabowski, mannen som foredler alle TV-rettighetene i langrennsverden.

– Jeg skal ikke si at de norske dreper sporten, men dette er ikke bra. Vi vil jo sende verdenscupen, ikke norgescupen, skal Grabowski ha sagt.

– Er norsk cup over hele verden

Aleksander Dzieciolowski, TV-reporter i polske Sport, legger heller ikke skjul på at noe må skje.

– Jeg tror generelt, ikke bare i Polen, at langrenn er mindre populært på grunn av den norske dominansen. Vi kan gjøre noe med det, men spørsmålet er hva man skal gjøre og hvem som skal gjøre det, sier han og legger til:

– Hver gang man prøver finne noe interessant, men hva er interessant? Følelser, men man vet hva som skal skje. Det var følelser da Østberg slo Johaug, for det var for meg en sensasjon, men det er fortsatt det norske laget. Det er norsk cup og norsk VM over hele verden og det er kjedelig, sier han til SVT.

Siste nytt

 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Tøff VM-trekning for ishockeygutta

  Norge skal spille i gruppe B i neste ishockey-VM i Slovakia. Ishockeygutta skal ut mot Sverige, Russland, Tsjekkia, Sveits, Latvia, Østerrike og Italia.

  – En tøff gruppe sett med norske øyne, med VM-vinnerne fra Sverige og tapende finalist Sveits, var landslagssjef Petter Thoresens reaksjon overfor NTB etter at gruppefordelingen ble klar.

  VM i ishockey 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal