Klar beskjed fra Northug: – Jeg skal til Falun

TRONDHEIM (NRK.no): Petter Northug har ikke signert avtalen med Norges skiforbund. Likevel gjør han det helt klart at han skal gå VM, ikke langløp, til vinteren

Petter Northug

Petter Northug har ennå ikke signert noen avtale med Norges skiforbund, men til VM skal han.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Det er helt sikkert, jeg skal til Falun, sier Petter Northug i et eksklusivt intervju med NRK.no torsdag.

Dermed setter han en stopper for spekulasjonene om at han kan komme til å velge langløp i stedet for verdenscup og VM den kommende sesongen.

– Det er VM i Falun som er hovedmålet, understreker han.

Skal han til VM, må han undertegne en representasjonsavtale med Norges skiforbund. Det har han ennå ikke gjort, og det kommer han heller ikke til å gjøre denne uka.

Regner med avklaring

Etter det NRK.no erfarer, er Northug fortsatt ikke fornøyd med alle detaljene innenfor rammen som ble akseptert av styret i Norges skiforbund sist helg.

Begge parter har de siste ukene omtalt samtalene som positive.

– Er avtalen snart i boks?

– Det regner jeg med, jeg bruker ikke energi på det. Det er andre som jobber med det, sier Petter Northug.

Han er topp motivert for å levere varene på svenskenes hjemmebane. Han reiser til Falun for å revansjere de skuffende resultatene i Sotsji-OL sist vinter. Men han skal ikke bare ha hevn, han har også noe å forsvare.

– I Falun har jeg ting å forsvare fra Val di Fiemme, så der ønsker jeg å gjøre det bra, sier Northug.

Han er som kjent tittelforsvarer på 15-kilometeren fra Val di Fiemme-VM i 2013, der han også gikk Norge inn til gull på stafetten.

Åpner for flere VM

Petter Northug åpner også for at det kan bli flere mesterskapsdeltakelser etter Falun-VM. Neste VM er i Lahti i 2017.

– Det er mye som kan skje. Man skal holde seg frisk og rask, og ting skal gå på skinner. Men det er klart, mesterskap det trigger, så vi får se hvor mange det blir, sier Northug.

Skulle han bestemme seg for å satse mot nye mesterskap, er det også duket for nye forhandlingsdueller med Norges skiforbund. Akkurat nå ser det ut til at forbundet og Northug kommer til enighet om en avtale som gjør at Northug innenfor trange rammer kan fortsette samarbeidet med Coop igjennom denne vinteren.

Men via VG har generalsekretær Stein Opsal i Norges skiforbund gjort det helt klart at hvis Northug skal representere Norge i verdenscup og mesterskap etter 2014/15-sesongen, så må han skrinlegge hele Coop-avtalen en gang for alle.

Stenger støyen ute

De bekymringene tar ikke Petter Northug før han er ferdig med VM i Falun. Sportslig sett er han i veldig god rute, noe tester og konkurranser i sommer og høst har han bekreftet.

Samtidig står fortsatt noen utenomsportslige hindre i veien.

Torsdag 9. oktober må Northug møte i Sør-Trøndelag Tingrett for å få dommen etter promillekjøringa natt til 4. mai. Northug har i avhør tilstått på alle seks tiltalepunkter.

Straffutmåling – og ikke minst soningstidspunktet – vil utvilsomt påvirke Northugs sesong.

– Hva tenker du om torsdagen i neste uke?

– Det er ikke noe jeg tenker spesielt mye på. Det er en kort hendelse, så det skal gå fint, sier Northug, som hevder han har klart å stenge utenomsportslig støy ute.

– Det er bare å ha fokus på det som er viktig for å gå fort til vinteren, fastslår Petter Northug.

Siste nytt

 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal