NRK Meny
Normal

– Det er som om de skulle vært fra to forskjellige nasjoner

OSLO/LENZERHEIDE (NRK): Da alle trodde nordmennene samarbeidet, rykket Petter Northug rett fra Didrik Tønseth.

Petter Northug Jr. rykker unna Didrik Tønseth etter at han har ligget bak en stund.

VIDEO: Petter Northug padler rett fra lagkompis Didrik Tønseth.

– Det er som om de skulle vært fra to forskjellige nasjoner, utbrøt NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland da Petter Northug plutselig økte farten voldsomt på søndagens jaktstart i Tour de Ski.

Da hadde Northug gått i tospann med lagkamerat Tønseth store deler av 10-kilometeren. Northug lå for det meste bak, og kommentatorene stusset flere ganger på at skisuperstjernen ikke hjalp til å dra.

Før han altså plutselig rykket til og padlet rett fra lagkameraten.

– Northug har ligget bak og hvilt, og i stedet for å holde jevn fart rykker han i front der, kommenterte ekspert Torgeir Bjørn.

– Litt overraskende å se, sier Jann Post.

Tønseth: – Samarbeider ikke bra

Tønseth, som endte helt nede på sjetteplass, snakket ikke med Northug underveis. Han var oppgitt over at han ikke fikk mer hjelp.

– Vi er jo fra Byåsen og Strindheim, så klubbene våre er erkefiender. Det får vi sett i dag, sier Tønseth til NRK.

– Vi samarbeider sjelden godt, og det gjør vi ikke i dag heller. Jeg hadde håpet på mer hjelp på lettpartiene. Petter gjør som han bruker. Samarbeidet fungerer ikke spesielt godt for meg, men det fungerer for ham, sier han.

– Irritert?

– Det er alle mot alle, og vi vet hvordan Petter er. Han er ikke rå til å dra, men han er rå til å gå fra på slutten. Jeg så stjerner da han rykket. Det stoppet helt, sier Tønseth.

Hevder han ikke hadde mer å gi

Northug briljerte etter rykket og ble nummer to, 1 minutt og 25 sekunder bak Sundby. Han mente likevel at han ikke hadde særlig med krefter til å hjelpe lagkameraten underveis.

– Det var dessverre litt dødt i dag. Det stoppa ganske fort, det er vel stopp etter syv sekunder omtrent, sa Northug da han fikk se rykket sitt på video.

– Hva synes du om reaksjonene på at du ikke samarbeider?

– 99,9 prosent av alle løpere er sure på meg på grunn av det der, sier Northug.

– Lever du greit med det?

– Ja, det tar jeg med meg til graven, sier han.

Tønseth sier han ikke kommer til å ta opp saken med Northug.

– Det er ikke vits å ta det opp med Petter. Folk har prøvd å ta det opp før, og han har gått fra dem likevel, sier Tønseth

Treneren: – De er voksne gutter

Trener Nystad ga ikke utøverne noen beskjeder om samarbeid på forhånd.

– Jeg ser at Petter går mye bak, og så går ifra raskt. Poenget var nok både å rykke fra en konkurrent og samtidig ta igjen tid på Martin. Vi får diskutere etterpå om det var riktig løsning, sier Nystad.

– De er voksne gutter, så dette må de bli enige om selv, sier Nystad til NRK.

Sundby alene i tet

Martin Johnsrud Sundby leder uansett Tour de Ski soleklart etter tre etapper. Han er ett og et halvt minutt foran Northug.

– Det var ikke fantastisk, men jeg forsvarte meg bra. Jeg gjør et møkkaløp, jeg kjente definitivt de to foregående dagene i beina. Det var ikke noe sprut, sier Sundby.

– Jeg merker at det er hårfine marginer mellom en dårlig og en god dag i Tour de Ski. Det er umulig å spå dette, for det skal ikke mye til å tape et minutt. Det er dritfascinerende, sier Sundby.

Martin Johnsrud Syndby var aldri truet på 10 km i Tour de Ski og tok lett sin tredje etappeseier i mesterskapet.

VIDEO: Sundby går i mål.

Siste nytt

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap
 • Fotballtreneren Henri Michel er død

  Den tidligere franske landslagssjefen i fotball, Henrik Michel, døde tirsdag 70 år gammel. Han ledet Frankrike til OL-gull i Los Angeles i 1984 og var også trener for VM-laget som tok bronse i 1986-VM.

  Henri Michel
  Foto: Issouf Sanogo / AFP
 • Ancelotti favoritt til Italia-jobb

  Carlo Ancelotti er favoritt til å ta over som Italias landslagssjef i fotball. Ifølge flere italienske aviser er han tilbudt jobben. Ancelotti fikk sparken i Bayern München i slutten av september etter 0–3 for PSG i mesterligaen.

  Carlos Ancelotti
  Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma