NRK Meny
Normal

– Det er som om de skulle vært fra to forskjellige nasjoner

OSLO/LENZERHEIDE (NRK): Da alle trodde nordmennene samarbeidet, rykket Petter Northug rett fra Didrik Tønseth.

Petter Northug Jr. rykker unna Didrik Tønseth etter at han har ligget bak en stund.

VIDEO: Petter Northug padler rett fra lagkompis Didrik Tønseth.

– Det er som om de skulle vært fra to forskjellige nasjoner, utbrøt NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland da Petter Northug plutselig økte farten voldsomt på søndagens jaktstart i Tour de Ski.

Da hadde Northug gått i tospann med lagkamerat Tønseth store deler av 10-kilometeren. Northug lå for det meste bak, og kommentatorene stusset flere ganger på at skisuperstjernen ikke hjalp til å dra.

Før han altså plutselig rykket til og padlet rett fra lagkameraten.

– Northug har ligget bak og hvilt, og i stedet for å holde jevn fart rykker han i front der, kommenterte ekspert Torgeir Bjørn.

– Litt overraskende å se, sier Jann Post.

Tønseth: – Samarbeider ikke bra

Tønseth, som endte helt nede på sjetteplass, snakket ikke med Northug underveis. Han var oppgitt over at han ikke fikk mer hjelp.

– Vi er jo fra Byåsen og Strindheim, så klubbene våre er erkefiender. Det får vi sett i dag, sier Tønseth til NRK.

– Vi samarbeider sjelden godt, og det gjør vi ikke i dag heller. Jeg hadde håpet på mer hjelp på lettpartiene. Petter gjør som han bruker. Samarbeidet fungerer ikke spesielt godt for meg, men det fungerer for ham, sier han.

– Irritert?

– Det er alle mot alle, og vi vet hvordan Petter er. Han er ikke rå til å dra, men han er rå til å gå fra på slutten. Jeg så stjerner da han rykket. Det stoppet helt, sier Tønseth.

Hevder han ikke hadde mer å gi

Northug briljerte etter rykket og ble nummer to, 1 minutt og 25 sekunder bak Sundby. Han mente likevel at han ikke hadde særlig med krefter til å hjelpe lagkameraten underveis.

– Det var dessverre litt dødt i dag. Det stoppa ganske fort, det er vel stopp etter syv sekunder omtrent, sa Northug da han fikk se rykket sitt på video.

– Hva synes du om reaksjonene på at du ikke samarbeider?

– 99,9 prosent av alle løpere er sure på meg på grunn av det der, sier Northug.

– Lever du greit med det?

– Ja, det tar jeg med meg til graven, sier han.

Tønseth sier han ikke kommer til å ta opp saken med Northug.

– Det er ikke vits å ta det opp med Petter. Folk har prøvd å ta det opp før, og han har gått fra dem likevel, sier Tønseth

Treneren: – De er voksne gutter

Trener Nystad ga ikke utøverne noen beskjeder om samarbeid på forhånd.

– Jeg ser at Petter går mye bak, og så går ifra raskt. Poenget var nok både å rykke fra en konkurrent og samtidig ta igjen tid på Martin. Vi får diskutere etterpå om det var riktig løsning, sier Nystad.

– De er voksne gutter, så dette må de bli enige om selv, sier Nystad til NRK.

Sundby alene i tet

Martin Johnsrud Sundby leder uansett Tour de Ski soleklart etter tre etapper. Han er ett og et halvt minutt foran Northug.

– Det var ikke fantastisk, men jeg forsvarte meg bra. Jeg gjør et møkkaløp, jeg kjente definitivt de to foregående dagene i beina. Det var ikke noe sprut, sier Sundby.

– Jeg merker at det er hårfine marginer mellom en dårlig og en god dag i Tour de Ski. Det er umulig å spå dette, for det skal ikke mye til å tape et minutt. Det er dritfascinerende, sier Sundby.

Martin Johnsrud Syndby var aldri truet på 10 km i Tour de Ski og tok lett sin tredje etappeseier i mesterskapet.

VIDEO: Sundby går i mål.

Siste nytt

 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Hjemmetap for Ødegaard og Thorsby

  Martin Ødegaard og Morten Thorsby fikk tillit fra start for Heerenveen hjemme mot Excelsior, men duoen maktet ikke å bidra til poeng. Det endte med 0-1-tap. Nicolai Næss var ubenyttet reserve for vertene, ifølge NTB.

  Ødegaard, Thorsby
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Norsk duo hjalp AZ til seier

  Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø spilte samtlige minutter da AZ Alkmaar snudde 0-1 til 2-1 hjemme mot Sparta Rotterdam i nederlandske æresdivisjon. Den tidligere Rosenborg-duoen fikk som vanlig tillit fra start, men ingen av dem scoret, melder NTB.

  Jonas Svensson er klar for AZ Alkmaar
  Foto: @AZAlkmaar på Twitter

Sendeplan

Kl. Program Kanal