NRK Meny
Normal

– Det er som om de skulle vært fra to forskjellige nasjoner

OSLO/LENZERHEIDE (NRK): Da alle trodde nordmennene samarbeidet, rykket Petter Northug rett fra Didrik Tønseth.

Petter Northug Jr. rykker unna Didrik Tønseth etter at han har ligget bak en stund.

VIDEO: Petter Northug padler rett fra lagkompis Didrik Tønseth.

– Det er som om de skulle vært fra to forskjellige nasjoner, utbrøt NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland da Petter Northug plutselig økte farten voldsomt på søndagens jaktstart i Tour de Ski.

Da hadde Northug gått i tospann med lagkamerat Tønseth store deler av 10-kilometeren. Northug lå for det meste bak, og kommentatorene stusset flere ganger på at skisuperstjernen ikke hjalp til å dra.

Før han altså plutselig rykket til og padlet rett fra lagkameraten.

– Northug har ligget bak og hvilt, og i stedet for å holde jevn fart rykker han i front der, kommenterte ekspert Torgeir Bjørn.

– Litt overraskende å se, sier Jann Post.

Tønseth: – Samarbeider ikke bra

Tønseth, som endte helt nede på sjetteplass, snakket ikke med Northug underveis. Han var oppgitt over at han ikke fikk mer hjelp.

– Vi er jo fra Byåsen og Strindheim, så klubbene våre er erkefiender. Det får vi sett i dag, sier Tønseth til NRK.

– Vi samarbeider sjelden godt, og det gjør vi ikke i dag heller. Jeg hadde håpet på mer hjelp på lettpartiene. Petter gjør som han bruker. Samarbeidet fungerer ikke spesielt godt for meg, men det fungerer for ham, sier han.

– Irritert?

– Det er alle mot alle, og vi vet hvordan Petter er. Han er ikke rå til å dra, men han er rå til å gå fra på slutten. Jeg så stjerner da han rykket. Det stoppet helt, sier Tønseth.

Hevder han ikke hadde mer å gi

Northug briljerte etter rykket og ble nummer to, 1 minutt og 25 sekunder bak Sundby. Han mente likevel at han ikke hadde særlig med krefter til å hjelpe lagkameraten underveis.

– Det var dessverre litt dødt i dag. Det stoppa ganske fort, det er vel stopp etter syv sekunder omtrent, sa Northug da han fikk se rykket sitt på video.

– Hva synes du om reaksjonene på at du ikke samarbeider?

– 99,9 prosent av alle løpere er sure på meg på grunn av det der, sier Northug.

– Lever du greit med det?

– Ja, det tar jeg med meg til graven, sier han.

Tønseth sier han ikke kommer til å ta opp saken med Northug.

– Det er ikke vits å ta det opp med Petter. Folk har prøvd å ta det opp før, og han har gått fra dem likevel, sier Tønseth

Treneren: – De er voksne gutter

Trener Nystad ga ikke utøverne noen beskjeder om samarbeid på forhånd.

– Jeg ser at Petter går mye bak, og så går ifra raskt. Poenget var nok både å rykke fra en konkurrent og samtidig ta igjen tid på Martin. Vi får diskutere etterpå om det var riktig løsning, sier Nystad.

– De er voksne gutter, så dette må de bli enige om selv, sier Nystad til NRK.

Sundby alene i tet

Martin Johnsrud Sundby leder uansett Tour de Ski soleklart etter tre etapper. Han er ett og et halvt minutt foran Northug.

– Det var ikke fantastisk, men jeg forsvarte meg bra. Jeg gjør et møkkaløp, jeg kjente definitivt de to foregående dagene i beina. Det var ikke noe sprut, sier Sundby.

– Jeg merker at det er hårfine marginer mellom en dårlig og en god dag i Tour de Ski. Det er umulig å spå dette, for det skal ikke mye til å tape et minutt. Det er dritfascinerende, sier Sundby.

Martin Johnsrud Syndby var aldri truet på 10 km i Tour de Ski og tok lett sin tredje etappeseier i mesterskapet.

VIDEO: Sundby går i mål.

Siste nytt

 • Ny kamp for Emil Meek

  Den norske MMA-utøveren Emil Meek skal gå sin neste kamp mot Kamaru Usman i Las Vegas 30. desember, skriver Nettavisen. MMA-journalist Farah Hannoun meldte nyheten først på Twitter fredag kveld. Meek var sist i aksjon da han UFC-debuterte med seier mot Jordan Mein i Toronto i desember i fjor.

  Meek
  Foto: Tom Szczerbowski / Reuters
 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund