Northug på hemmelig høydesamling

I all hemmelighet reiste Petter Northug tirsdag til Livigno. Endelig er OL-forberedelsene på skinner.

Petter Northug

Petter Northug samler høydedøgn i Livigno. Rolige rulleskiturer står på programmet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mens de norske landslagsløperne ligger på høydesamling i Val Senales med et fulltallig norsk mediekorps rundt seg, har Petter Northug tilbragt uka i Livigno. Dit reiste han tirsdag morgen, etter en oppløftende treningssamling med klubben Strindheim sist helg.

Dermed er Northug i gang med å ta igjen det tapte fra høydesamlingen som måtte avlyses tidligere i høst på grunn av langvarig virussykdom.

Mentalt viktig

– Vi ser på dette som ei vektstang mellom det som er fysiologisk best og det som er psykologisk best, sier Northugs trener Eirik Myhr Nossum til NRK.no.

Og utdyper:

– Det er ingen tvil om at det var veldig viktig mentalt for Petter å komme seg avgårde og få en samlingsfølelse nå. Livigno er også et sted der Petter mange ganger har kommet i form.

Etter nesten to måneder uten trening i høst, er det ingen tvil om at Northug fortsatt er bak skjema. Derfor er det et litt annerledes høydeopphold han nå er på. Han trener på lavere høyde enn han ellers ville gjort – og med lavere doser.

På den sikre siden

– Petter trener nede i dalen på rundt 1700 meters høyde. Han trener veldig rolig, og han testes hele veien så vi vet at vi er på den sikre siden. Han lytter til kroppen, og vi har bestemt at han heller skal trene litt mindre enn litt mer enn planlagt, forteller Nossum.

Oppholdet er planlagt å vare i to uker – med muligheter for forlengelse hvis Northugs kropp responderer godt. Etterpå venter sesongåpning på Beitostølen.

Hva Northug har tapt på sykdommen, bruker de minst mulig energi på.

– Vi føler ikke at Petter har tapt noe på at det første høydeoppholdet måtte avlyses. Vi snakker om en utøver med veldig mange døgn i høyden over mange år. Og vi vet at det er når det nærmer seg OL det virkelig er viktig å være i høyden, sier Myhr Nossum, som selv reiser til Livigno mandag.

– Selvfølgelig mener vi at det som var plan A var den beste planen. Men nå er vi over på plan B, og vi er også veldig trygge på at det er et bra opplegg, fastslår Northugs trener.

Siste nytt

 • Warholm kan bli årets utøvar

  Karsten Warholm kan bli den første nordmannen som blir kåra til årets utøvar av Det internasjonale friidrettsforbundet. Sunnmøringen har hatt ein eventyrleg sesong med VM-gull på 400 meter hekk, europeisk rekord på distansen og han har vunne alle løpa han har delteke i dette året. Prisen blir delt ut i Monaco 23. november.

  Karsten Warholm
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Norge-kamp spilles med tilskuere

  Det rumenske fotballforbundet bekrefter overfor Nettavisen at de har fått tillatelse til å slippe inn barn på EM-kvalikkampen mot Norge tirsdag kveld. UEFA vedtok først at kampen skulle spilles for tomme tribuner etter bråk fra rumenske tilhengere i tidligere kamper. Ifølge nettstedet ventes det nå rundt 30.000 barn.

  EM-kvalifisering fotball menn: Norge - Spania
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Skuffende tap for Vipers

  Vipers Kristiansand fikk en smell i mesterligaen søndag. Borte mot kroatiske HC Podravka ble det 24-25-tap.

  Vipers står nå med en seier og ett tap på to kamper. Metz topper gruppa med to strake seirer.

   Ole Gustav Gjekstad ett
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal