NRK Meny
Normal

Northug åpner for nye elleville målganger - hva synes du han bør gjøre?

VAL DI FIEMME (NRK.no): Han har blitt kalt «gris», arrogant og usympatisk for måten han vinner på. Hvordan mener du Petter Northug (27) bør feire dersom han skulle krysse mållinjen først i Val di Fiemme-VM?

Northugs mange feiringer gjennom karrieren

Petter Northug går sjelden over målstreken som vinner uten å gestikulere på et eller annet vis. Her fra VM-stafetten i Holmenkollen 2011 (t.v.), lagsprinten fra Vancouver-OL i 2010 (øverst), VM-stafetten i Holmenkollen (øverst), 30 km dobbeljaktstarten i Liberec-VM i 2009 (nederst) og etter stafettgullet i Sapporo-VM i 2007.

Foto: NTB Scanpix

 • Se de beste feiringene til Northug lenger ned i saken!
Northug peker nese

Northug pekte nese til svenske Markus Hellner etter stafettseieren på Sjusjøen i november 2011.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg planlegger alt i løpene mine, utenom målgangen. Det som har skjedd der har vært spontant, hevder Petter Northug til NRK.

Mosvik-ekspressen har vunnet sju av de 13 VM-konkurransene han har stilt opp i, og er nok verdens beste på å spisse formen inn mot mesterskap.

I Val di Fiemme skal Northug ut og jakte på nye VM-gull. Og vinner han, blir det nye feiringer.

 • Har du forslag til nye feiringer Northug bør prøve? Legg inn ditt forslag nederst i artikkelen, send en e-post til nrkvinter@nrk.no eller bruk Twitter/Instagram med hashtagen «#nrkvinter»!

Kan ikke garantere gullfeiring

Trønderen hevder imidlertid at han ikke har planlagt noen feiring dersom han skulle gå til topps på en av øvelsene i Val di Fiemme.

– Jeg har ikke planlagt noen feiringer for Val di Fiemme, sier Northug, før han legger til:

– Men at hodet koker over og at det kan skje ting etter målgang, det kan nok skje igjen, sier Northug.

– Hender han går for langt

Jann Post

Jann Post mener Northugs feiringer først og fremst er moro, selv om langrennsesset noen ganger drar det litt langt.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– For meg gir feiringene en ekstra dimensjon. De er underholdning. Noen ganger har han nok gått litt over streken, men alt i alt tilfører de mye mer moro enn om han hadde latt være, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

NRK-kommentatoren har kommentert nesten samtlige av Northugs gulløp de siste årene. Han har vanskelig for å tro at Northug ikke planlegger feiringene sine.

– Jeg tror nok noe er spontant, men Northug er en planlegger. Noen av de tipper jeg han har tenkt ut på forhånd, sier Post.

Langrennskommentatoren er sikker på at vi får se nye Northug-ablegøyer dersom det skulle bli nytt VM-gull i Val di Fiemme.

– Jeg håper han tar seg tid til å gjøre noen nye morsomme stunts under VM.

– Barneskirenn!

Helt siden Petter Northug gjorde sitt inntog i den ypperste verdenseliten i 2007, har han gjort seg bemerket med sine utagerende målfeiringer.

Etter å ha knust konkurrentene på stafetten under Sapporo-VM i 2007, sa han ordene «dette var et barneskirenn!», et utsagn som i ettertid nærmest har blitt et eget uttrykk når man vinner en overlegen seier.

VIDEO: Northug vinner VM-stafetten i 2007: - Barneskirenn!

Her får du høre og se Petter Northugs famøse sitat.

SE VIDEO: Northug roper ut «barneskirenn!» på oppløpet.

Vant - uten trinse

I starten av 2008/2009-sesongen, gikk Northug ankeretappen for det norske stafettlaget da verdenscupsirkuset var i Markus Hellners hjemby, Gällivare. På oppløpet var nordmannen helt suveren, til tross for at han ødela den ene staven før oppløpet.

VIDEO: Her vinner Northug stafett uten trinse

Petter Northug vant i Gällivare og det uten trinse på den ene staven.

SE VIDEO: Northug går inn til førsteplass uten trinse.

Håndhilste på publikum

Petter Northug har vunnet verdenscupen sammenlagt én gang - i 2010. Det feiret han også på en helt spesiell måte. Trønderen var nemlig suveren på den avsluttende jaktstarten i Falun - sesongens aller siste løp - og tok seg tid til å håndhilse på flere av publikummerne på oppløpssiden før han tuslet i mål.

I nærmere 200 meter gikk Northug langs reklameskiltene og ga «high fives» til minst 50 jublende svensker.

VIDEO: Northug håndhilser på publikum

Petter Northug håndhilste publikum på siste renn i verdenscupsesongen 2009/2010.

SE VIDEO: Northug håndhilser på publikum i Falun før han går i mål.

Bremset før mållinjen - ydmyket Hellner

Om Northugs feiringer hadde vært bråkjekke før, har han aldri vært mer bråkjekk enn da han sikret norsk stafettgull under VM i Holmenkollen i 2011.

Mosvik-ekspressen knallet til over den siste flaten, og cruiste mot målstreken i klar ledelse. Men istedet for å bare sikre norsk seier, valgte Northug å tverrstille skiene like før målstreken, og «ventte» på Markus Hellner, som gikk inn til svensk sølv.

Svenskene likte opptredenen til Northug særdeles dårlig. SVT-kommentator Jonas Karlsson kalte Northug for en «gris» for måten han ydmyket svenskene på.

Like etter målgang sendte Northug også en liten melding til det svenske kongehuset:

– Kong Carl Gustav, can you hear me?! sa Northug inn i TV-linsa.

VIDEO: Northug håner svenskene på oppløpet under VM 2011

Petter Nnorthug var i skyene etter seieren i VM på ski i Oslo og retter en hilsen til svenskekongen.

SE VIDEO: - Kong Carl Gustav can you hear me?, utbryter Northug mens han skrenser over mål.

Pekte nese til konkurrentene

Northug var bråkjekk etter å ha knust resten av feltet under en verdenscupstafett på Sjusjøen i starten av 2011/2012-sesongen.

Nordmannen avgjorde kampen om seieren rundt 50 meter før målstreken, og brukte de siste 50 meterne til å showe. Først børstet han av seg litt støv, før han rettet tommelen mot nesen som liten «æddabædda»-gest til konkurrentene.

– Når du er så overlegen som han var i dag, så får vi andre tåle at han gjør noen målgester, sa svenske Johan Olsson etter løpet.

VIDEO: Northug pekte nese og lagde «show» på Sjusjøen

Petter Northug pekte nese til svenskene etter seieren på Sjusjøen.

SE VIDEO: Denne «neshorngesten» fikk Northug mye oppmerksomhet for.

Har du forslag til hva Petter Northug bør gjøre i det han passerer mållinjen i VM? Kom med ditt forslag i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Moyes tok sitt første poeng

  I sitt andre forsøk etter at han ble ansatt som manager, maktet David Moyes å lede West Ham til poeng. Fredag spilte laget 1-1 hjemme mot Leicester. Marc Albrighton og Cheikhou Kouyaté sto for scoringene.

  Moyes
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup kombinert, hopp
Vinterstudio
V-cup kombinert: Hopp
V-cup langrenn
Vinterstudio
V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
Vinterstudio
V-cup, langrenn
V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn
Vinterstudio
V-cup: kombinert, langrenn