Hopp til innhold

Northug har aldri kommet over OL-vrakingen – nå sier treneren at han angrer

KONNERUD (NRK): Petter Northug har aldri kommet over OL-vrakingen i 2006. 14 år senere innrømmer daværende landslagssjef Krister Sørgård for første gang at han angrer på uttaket.

6eGbHRcdUNo Petter Northug

IKKE SKREMT: Petter Northug jr. ble ikke skremt av nivået på Konnerud. Det holder med å trene to ganger i uka for å henge med, er konklusjonen til norsk langrenns showman.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Søndag spilte de to en rolle i hvert sitt lag under NM-stafetten på Konnerud. Petter Northug gikk førsteetappe for Strindheims andrelag, mens Sørgård gikk ankeretappen for Ringkollens førstelag.

– Katastrofe

Det var ikke til å unngå at Sørgårds vraking av en ung og råsterk Northug til Torino-OL ble tema på skistadion etterpå.

Northug sendte først et bittert stikk i retning av sin tidligere landslagssjef før start da han ble gjort oppmerksom på at Sørgård var å finne i startlistene.

Da han ankom pressesonen etter en solid etappe, fortsatte den tidligere ski-kongen å svare på spørsmål om han hadde glemt den over ti år gamle vrakingen.

Etter noen nedsettende karakteristikker om forholdet til Sørgård, sier Northug følgende:

– Vi må gni det inn når vi nå i ettertid vet at det han gjorde var en katastrofe.

zH4Sw2FK_7I petter northug

POPULÆR: Petter Northug, her i pressesonen etter å ha gått førsteetappe i årets NM.

Foto: Terje Bendiksby

«Æ ska faen ikke til OL»

Den mye omtalte vrakingen fant sted under NM på Heistadmoen i 2006. Northug var i god form, men ikke vurdert god nok.

Etter vrakingen fortsatte Northug å herje. Han lekte blant annet med Tore Ruud Hofstad på stafetten i samme mesterskap.

I januar er det ti år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Det er 14 år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr. er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

En den gang 20 år gammel Northug brøt ut «Og æ ska faen ikke te OL» i målområdet. Det var åpenbart for alle at han var irritert. Og konflikten fortsatte å dukke opp i offentligheten med både jevne og ujevne mellomrom.

– Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan de kunne sette meg på sidelinjen. Det var jo noen i den troppen jeg kunne ha gått ifra om jeg hadde vært blind, sa Petter Northug jr. til Adressa noen år senere.

Angrer

Mannen bak det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne kom utslitt til mål. Sørgård svarte likevel villig på spørsmål om både form og Northug etter stafetten var over.

– Jeg må si det samme som jeg har sagt. Jeg tenkte bare på hans beste. Han fikk en fantastisk karriere, og det synes jeg er helt rått. Jeg er en skimann og har jobbet for skiidretten hele mitt liv.

Sørgård

GIKK STAFETT SØNDAG: Krister Sørgård møtte i pressesonen etter å ha gått tredjeetappen i NM søndag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Han har tydeligvis ikke glemt det. Tror du han noen gang kommer til å glemme det?

– Nei, nei. Jeg får heller aldri glemt det heller fordi jeg blir minnet på det hele tiden. Gjort er gjort.

Angrer du?

– Ja, jeg angrer på at jeg ikke tok han med meg. For det kunne jeg gjort. Kunne hatt han med meg ned til i leiren. Da hadde det vært fred og ro, og jeg hadde sluppet 13–14 år med mas, sier han og smiler.

Det er første gang Sørgård forteller at han angrer på OL-uttaket i 2006. Tidligere har han flere ganger blitt spurt om OL-vrakingen, men stått fast ved han ikke ville gjort ting annerledes.

I januar er det ti år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Det er 14 år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr. er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Northug-stikk etter NM-comeback

Northug briljerte ikke bare i pressesonen, men imponerte også i langrennssporet under NM-comebacket på Konnerud.

Han hang god med på det raske føret.

Ved passering seks kilometer var han bare 22 sekunder bak teten.

Ved veksling var 34-åringen 42 sekunder bak. Nortug tapte 20 sekunder på siste halvannen kilometeren, men kunne være tålelig fornøyd med at han vekslet hele 20 sekunder foran Røa, som var en av storfavorittene.

Etter sin etappe var den gode, gamle sitatmaskinen i gang i kjent stil:

– Fikk du lyst til å gå mer?

– Nei, etter 300 meter angret jeg meg. Med en kropp akkurat over 90 kilo, blir det tungt over tid.

– Men du hang bra med?

– Ja, nivået er ikke så høyt. Det holder med å trene en til to ganger i uka for å henge med i en NM-stafett, smilte Northug, samtidig som han rev av seg startnummeret.

Er du i bredden?

– Jeg er over eliten. Langt over dem, gliste 34-åringen.

Ga det mersmak?

– Nei, jeg har jo vunnet alt, så hvorfor skal det gi mersmak?

E3SYRU6G6ic Petter Northug

STRÅLTE I COMEBACKET: Petter Northug jr. i kjent stil på Konnerud. Sitatmaskinen gikk for fullt fra start.

Foto: Terje Bendiksby

Lyn vant oppskriftsmessig

Stormakten Lyn vant oppskriftsmessig på Konnerud. Hans Christer Holund avgjorde i realiteten stafetten på sin andreetappe. Johan Tjelle gikk førsteetappe og Simen Hegstad Krüger gikk siste for Lyn.

– Når det ikke er mesterskap, er NM-stafetten noe av det største vi gjør. Det er gøy å dra inn seieren og det er gøy for alle de som står bak oss, de som har fått oss opp og frem, sier Holund.

– Det var en takknemlig oppgave å gå siste etappe for Lyn i dag, smilte Krüger, som krysset målstreken i ensom majestet.

Lillehammer med Håvard Solås Taugbøl tøk sølvet i spurten foran Åsen IL og Johan Hoel.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal