Hopp til innhold

Northug har aldri kommet over OL-vrakingen – nå sier treneren at han angrer

KONNERUD (NRK): Petter Northug har aldri kommet over OL-vrakingen i 2006. 14 år senere innrømmer daværende landslagssjef Krister Sørgård for første gang at han angrer på uttaket.

6eGbHRcdUNo Petter Northug

IKKE SKREMT: Petter Northug jr. ble ikke skremt av nivået på Konnerud. Det holder med å trene to ganger i uka for å henge med, er konklusjonen til norsk langrenns showman.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Søndag spilte de to en rolle i hvert sitt lag under NM-stafetten på Konnerud. Petter Northug gikk førsteetappe for Strindheims andrelag, mens Sørgård gikk ankeretappen for Ringkollens førstelag.

– Katastrofe

Det var ikke til å unngå at Sørgårds vraking av en ung og råsterk Northug til Torino-OL ble tema på skistadion etterpå.

Northug sendte først et bittert stikk i retning av sin tidligere landslagssjef før start da han ble gjort oppmerksom på at Sørgård var å finne i startlistene.

Da han ankom pressesonen etter en solid etappe, fortsatte den tidligere ski-kongen å svare på spørsmål om han hadde glemt den over ti år gamle vrakingen.

Etter noen nedsettende karakteristikker om forholdet til Sørgård, sier Northug følgende:

– Vi må gni det inn når vi nå i ettertid vet at det han gjorde var en katastrofe.

zH4Sw2FK_7I petter northug

POPULÆR: Petter Northug, her i pressesonen etter å ha gått førsteetappe i årets NM.

Foto: Terje Bendiksby

«Æ ska faen ikke til OL»

Den mye omtalte vrakingen fant sted under NM på Heistadmoen i 2006. Northug var i god form, men ikke vurdert god nok.

Etter vrakingen fortsatte Northug å herje. Han lekte blant annet med Tore Ruud Hofstad på stafetten i samme mesterskap.

I januar er det ti år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Det er 14 år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr. er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

En den gang 20 år gammel Northug brøt ut «Og æ ska faen ikke te OL» i målområdet. Det var åpenbart for alle at han var irritert. Og konflikten fortsatte å dukke opp i offentligheten med både jevne og ujevne mellomrom.

– Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan de kunne sette meg på sidelinjen. Det var jo noen i den troppen jeg kunne ha gått ifra om jeg hadde vært blind, sa Petter Northug jr. til Adressa noen år senere.

Angrer

Mannen bak det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne kom utslitt til mål. Sørgård svarte likevel villig på spørsmål om både form og Northug etter stafetten var over.

– Jeg må si det samme som jeg har sagt. Jeg tenkte bare på hans beste. Han fikk en fantastisk karriere, og det synes jeg er helt rått. Jeg er en skimann og har jobbet for skiidretten hele mitt liv.

Sørgård

GIKK STAFETT SØNDAG: Krister Sørgård møtte i pressesonen etter å ha gått tredjeetappen i NM søndag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Han har tydeligvis ikke glemt det. Tror du han noen gang kommer til å glemme det?

– Nei, nei. Jeg får heller aldri glemt det heller fordi jeg blir minnet på det hele tiden. Gjort er gjort.

Angrer du?

– Ja, jeg angrer på at jeg ikke tok han med meg. For det kunne jeg gjort. Kunne hatt han med meg ned til i leiren. Da hadde det vært fred og ro, og jeg hadde sluppet 13–14 år med mas, sier han og smiler.

Det er første gang Sørgård forteller at han angrer på OL-uttaket i 2006. Tidligere har han flere ganger blitt spurt om OL-vrakingen, men stått fast ved han ikke ville gjort ting annerledes.

I januar er det ti år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Det er 14 år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr. er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Northug-stikk etter NM-comeback

Northug briljerte ikke bare i pressesonen, men imponerte også i langrennssporet under NM-comebacket på Konnerud.

Han hang god med på det raske føret.

Ved passering seks kilometer var han bare 22 sekunder bak teten.

Ved veksling var 34-åringen 42 sekunder bak. Nortug tapte 20 sekunder på siste halvannen kilometeren, men kunne være tålelig fornøyd med at han vekslet hele 20 sekunder foran Røa, som var en av storfavorittene.

Etter sin etappe var den gode, gamle sitatmaskinen i gang i kjent stil:

– Fikk du lyst til å gå mer?

– Nei, etter 300 meter angret jeg meg. Med en kropp akkurat over 90 kilo, blir det tungt over tid.

– Men du hang bra med?

– Ja, nivået er ikke så høyt. Det holder med å trene en til to ganger i uka for å henge med i en NM-stafett, smilte Northug, samtidig som han rev av seg startnummeret.

Er du i bredden?

– Jeg er over eliten. Langt over dem, gliste 34-åringen.

Ga det mersmak?

– Nei, jeg har jo vunnet alt, så hvorfor skal det gi mersmak?

E3SYRU6G6ic Petter Northug

STRÅLTE I COMEBACKET: Petter Northug jr. i kjent stil på Konnerud. Sitatmaskinen gikk for fullt fra start.

Foto: Terje Bendiksby

Lyn vant oppskriftsmessig

Stormakten Lyn vant oppskriftsmessig på Konnerud. Hans Christer Holund avgjorde i realiteten stafetten på sin andreetappe. Johan Tjelle gikk førsteetappe og Simen Hegstad Krüger gikk siste for Lyn.

– Når det ikke er mesterskap, er NM-stafetten noe av det største vi gjør. Det er gøy å dra inn seieren og det er gøy for alle de som står bak oss, de som har fått oss opp og frem, sier Holund.

– Det var en takknemlig oppgave å gå siste etappe for Lyn i dag, smilte Krüger, som krysset målstreken i ensom majestet.

Lillehammer med Håvard Solås Taugbøl tøk sølvet i spurten foran Åsen IL og Johan Hoel.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal