Hopp til innhold

Northug har aldri kommet over OL-vrakingen – nå sier treneren at han angrer

KONNERUD (NRK): Petter Northug har aldri kommet over OL-vrakingen i 2006. 14 år senere innrømmer daværende landslagssjef Krister Sørgård for første gang at han angrer på uttaket.

6eGbHRcdUNo Petter Northug

IKKE SKREMT: Petter Northug jr. ble ikke skremt av nivået på Konnerud. Det holder med å trene to ganger i uka for å henge med, er konklusjonen til norsk langrenns showman.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Søndag spilte de to en rolle i hvert sitt lag under NM-stafetten på Konnerud. Petter Northug gikk førsteetappe for Strindheims andrelag, mens Sørgård gikk ankeretappen for Ringkollens førstelag.

– Katastrofe

Det var ikke til å unngå at Sørgårds vraking av en ung og råsterk Northug til Torino-OL ble tema på skistadion etterpå.

Northug sendte først et bittert stikk i retning av sin tidligere landslagssjef før start da han ble gjort oppmerksom på at Sørgård var å finne i startlistene.

Da han ankom pressesonen etter en solid etappe, fortsatte den tidligere ski-kongen å svare på spørsmål om han hadde glemt den over ti år gamle vrakingen.

Etter noen nedsettende karakteristikker om forholdet til Sørgård, sier Northug følgende:

– Vi må gni det inn når vi nå i ettertid vet at det han gjorde var en katastrofe.

zH4Sw2FK_7I petter northug

POPULÆR: Petter Northug, her i pressesonen etter å ha gått førsteetappe i årets NM.

Foto: Terje Bendiksby

«Æ ska faen ikke til OL»

Den mye omtalte vrakingen fant sted under NM på Heistadmoen i 2006. Northug var i god form, men ikke vurdert god nok.

Etter vrakingen fortsatte Northug å herje. Han lekte blant annet med Tore Ruud Hofstad på stafetten i samme mesterskap.

I januar er det ti år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Det er 14 år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr. er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

En den gang 20 år gammel Northug brøt ut «Og æ ska faen ikke te OL» i målområdet. Det var åpenbart for alle at han var irritert. Og konflikten fortsatte å dukke opp i offentligheten med både jevne og ujevne mellomrom.

– Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan de kunne sette meg på sidelinjen. Det var jo noen i den troppen jeg kunne ha gått ifra om jeg hadde vært blind, sa Petter Northug jr. til Adressa noen år senere.

Angrer

Mannen bak det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne kom utslitt til mål. Sørgård svarte likevel villig på spørsmål om både form og Northug etter stafetten var over.

– Jeg må si det samme som jeg har sagt. Jeg tenkte bare på hans beste. Han fikk en fantastisk karriere, og det synes jeg er helt rått. Jeg er en skimann og har jobbet for skiidretten hele mitt liv.

Sørgård

GIKK STAFETT SØNDAG: Krister Sørgård møtte i pressesonen etter å ha gått tredjeetappen i NM søndag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Han har tydeligvis ikke glemt det. Tror du han noen gang kommer til å glemme det?

– Nei, nei. Jeg får heller aldri glemt det heller fordi jeg blir minnet på det hele tiden. Gjort er gjort.

Angrer du?

– Ja, jeg angrer på at jeg ikke tok han med meg. For det kunne jeg gjort. Kunne hatt han med meg ned til i leiren. Da hadde det vært fred og ro, og jeg hadde sluppet 13–14 år med mas, sier han og smiler.

Det er første gang Sørgård forteller at han angrer på OL-uttaket i 2006. Tidligere har han flere ganger blitt spurt om OL-vrakingen, men stått fast ved han ikke ville gjort ting annerledes.

I januar er det ti år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Det er 14 år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr. er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Northug-stikk etter NM-comeback

Northug briljerte ikke bare i pressesonen, men imponerte også i langrennssporet under NM-comebacket på Konnerud.

Han hang god med på det raske føret.

Ved passering seks kilometer var han bare 22 sekunder bak teten.

Ved veksling var 34-åringen 42 sekunder bak. Nortug tapte 20 sekunder på siste halvannen kilometeren, men kunne være tålelig fornøyd med at han vekslet hele 20 sekunder foran Røa, som var en av storfavorittene.

Etter sin etappe var den gode, gamle sitatmaskinen i gang i kjent stil:

– Fikk du lyst til å gå mer?

– Nei, etter 300 meter angret jeg meg. Med en kropp akkurat over 90 kilo, blir det tungt over tid.

– Men du hang bra med?

– Ja, nivået er ikke så høyt. Det holder med å trene en til to ganger i uka for å henge med i en NM-stafett, smilte Northug, samtidig som han rev av seg startnummeret.

Er du i bredden?

– Jeg er over eliten. Langt over dem, gliste 34-åringen.

Ga det mersmak?

– Nei, jeg har jo vunnet alt, så hvorfor skal det gi mersmak?

E3SYRU6G6ic Petter Northug

STRÅLTE I COMEBACKET: Petter Northug jr. i kjent stil på Konnerud. Sitatmaskinen gikk for fullt fra start.

Foto: Terje Bendiksby

Lyn vant oppskriftsmessig

Stormakten Lyn vant oppskriftsmessig på Konnerud. Hans Christer Holund avgjorde i realiteten stafetten på sin andreetappe. Johan Tjelle gikk førsteetappe og Simen Hegstad Krüger gikk siste for Lyn.

– Når det ikke er mesterskap, er NM-stafetten noe av det største vi gjør. Det er gøy å dra inn seieren og det er gøy for alle de som står bak oss, de som har fått oss opp og frem, sier Holund.

– Det var en takknemlig oppgave å gå siste etappe for Lyn i dag, smilte Krüger, som krysset målstreken i ensom majestet.

Lillehammer med Håvard Solås Taugbøl tøk sølvet i spurten foran Åsen IL og Johan Hoel.

Siste nytt

 • Florida Panthers strammet grepet – én kamp unna sin første Stanley Cup-tittel

  Florida Panthers kan i helgen avgjøre årets NHL-sluttspill og endelig stå igjen som en finalevinner. Laget slo Edmonton Oilers 4-3 i Canada torsdag.

  Dermed leder Panthers 3-0 sammenlagt. Fire strake nederlag er det eneste som kan stoppe Florida-klubben fra å vinne Stanley Cup for første gang.

  – Vi må omfavne muligheten. Det blir spennende, sa Panthers-spiller Evan Rodrigues til NHL Network etter nok en seier.

  Edmonton Oilers var under press etter å ha tapt begge de to første finalekampene på bortebane, men tross en skarp start foran over 18.000 tilskuere gikk det ikke veien.

  Mot slutten av midtperioden ledet Panthers 4-1. Vertene tente et håp med to reduseringer, og det var full spenning i sluttminuttene. Da satset Oilers alt ved å ta av keeper og spille med en ekstra utespiller.

  Lagene møtes igjen i samme hall lørdag. Da kan Florida Panthers bli historisk, og i så fall blir en Stanley Cup-finale avgjort etter kun fire kamper for første gang siden 1998.

  Panthers tapte finaleserien i 1996 og 2023. Fem ganger er Edmonton Oilers blitt NHL-mester, men den siste tittelen kom i 1990.

  (NTB)

  Hh2S_BKnYU4
  Foto: AP
 • Marerittstart for Hovland i US Open

  Viktor Hovland slet fra start av og er åtte slag over par etter 18 hull i majorturneringen US Open. Nordmannen ligger på delt 142.-plass av 156 spillere.

  Det ble en vond åpning for nordmannen som gikk i gruppe med Max Homa og Bryson DeChambeau og startet på 10. hull på Pinehurst-banen i North Carolina.

  Hovland hadde et svakt slag fra tee på åpningshullet (par 5), men kontrollerte inn til par. Deretter startet problemene for den norske golfstjernen.

  Hovland ble liggende i tjukt gress etter utslaget på det neste hullet. Derfra ble det en lang vei inn til greenen, og han noterte til slutt en dobbeltbogey.

  På hull 12 var nordmannen noen få centimeter fra å sette en putt som ville ha reddet par, men i stedet ble det en bogey.

  Hovland fikk store problemer etter å ha havnet i bunkeren på det 14. Han misset også en bogeyputt fra tre meter og endte dermed på to over på det hullet.

  Det ble en ny bogey på 16. hull, mens den første birdien satt på hull 18. Dermed er Hovland fem slag over par halvveis.

  Det gjør at det kan bli en hard kamp for å klare cuten i turneringen for Hovland.

  På toppen av lista ligger Patrick Cantlay etter å ha gått 1. runde på 65 slag (fem under par). Han deler førsteplassen med nordirske Rory McIlroy. De to er ett slag foran den svenske sensasjonen Ludvig Åberg, som gikk den beste runden av en debutant i US Open på 39 år.

  (NTB)

  7aYAIsrK3W8
  Foto: AP
 • Ventura med kjempestart i Kansas

  Kristoffer Ventura gikk seks slag under par på torsdagens åpningsrunde på Korn Ferry-tourens turnering i Kansas, nivået under PGA-touren.

  I skrivende stund er Ventura med det i delt ledelse, men alle spillerne er ikke ferdig med den første runden.

  Ventura ligger foreløpig an til å kapre en plass til sommerens OL, plasser som blir endelig fordelt etter ukens turneringer. Med et godt resultat i Kansas vil han kunne sikre seg en OL-plass - hvor Viktor Hovland allerede er sikret en plass.

  Kristoffer Ventura
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal