Northug innrømmer sitat-tyveri

TOBLACH (NRK.no): Petter Northug er kjent som sitatkongen. Nå erkjenner han at det ikke var han som var stor i kjeften første gang han virkelig ble kjent for en uttalelse.

Petter Northug

Petter Northug smilte etter sjetteplassen i Toblach lørdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

«Æ ska faen ikke te OL.»

Det skal Petter Northug angivelig ha sagt da han banket Tore Ruud Hofstad i NM-stafetten på Heistadmoen i 2006. Dagen før var junioren Northug blitt vraket til OL i Torino til tross for NM-gull på tremila. Hofstad skulle til OL som ankermann på det norske stafettlaget.

Etter vrakingen klarte Northug, som var kjent som en relativt beskjeden kar, å unngå de store verbale utbruddene. Men etter stafettseieren – revansjen – sprakk det altså. Angivelig.

Nå kan imidlertid NRK avsløre at den første kraftsalven fra Northug, uttalelsen som satte standarden for hans rykte som storkjefta sitatmaskin, aldri kom fra Northug selv.

Kom fra lagkamerat

– Det var jeg som sa det. Da han var i mål på stafetten, ropte jeg «og han skal faen meg ikke til OL», sier Stig Rune Kveen.

Kveen ble norgesmester i stafett sammen med Northug og Krister Trondsen. Etterpå klarte han altså ikke å holde igjen sitt syn på Northug-vrakingen.

– Da jeg så Petter ble sitert i media på den uttalelsen dagen etter, tenkte jeg med en gang at det der var det egentlig jeg som sa, smiler Kveen.

– Jeg må si meg enig med Kveen, sier Northug når NRK.no konfronterer ham med den nokså kuriøse avsløringen.

– Du har faktisk aldri sagt det?

– Nei.

– Jeg stjal det

– Men du har gjort det til ditt?

– Hehe, ja. Jeg stjal det! Det var så bra.

– Var det noe du kunne sagt selv den gangen?

– Jeg kunne vel ha sagt det selv. Men det var han som framprovoserte det, kan du si, gliser Northug.

Resten er, som kjent, historie. Northugs uttalelser har blitt så mange at rundt 50 av de mest minneverdige er samlet på en egen nettside. Flere kommer det garantert til å bli.

Sprinter for OL-plass

Etter at Northug gikk inn til sjetteplass på lørdagens klassiske 15-kilometter i Toblach, var det kong Haralds uttalelser Northug ironiserte over på sitt sedvanlige vis.

Se ikke bort ifra at det også kommer noen verbale sklitaklinger fra Northug etter søndagen sprint.

Der skal han feie siste rest av tvil til side om at han hører hjemme på det norske sprintlaget i OL. Sprintlandslagstrener Arild Monsen har i hvert fall hevdet at Northug og Ola Vigen Hattestad kjemper om den siste plassen på laget.

Så spørs det om det er hele sannheten. Til lokalavisa Smaalenene har nemlig Hattestad fortalt at han allerede etter NM fikk beskjed om at han er reserve til OL-sprinten, og Northug er å regne som Norges klart sterkeste gullkort på distansen i Sotsji.


Siste nytt

 • Ljungberg fekk sin fyrste siger

  Arsenal tok sin fyrste siger under Fredrik Ljungberg da dei slo byrival West Ham 3-1 borte måndag kveld. London-laget hadde ikkje vunne sidan 6.oktober i heimleg serie og er nå på 9.-plass i Premier League. Martinelli, Pepe og Aubameyang scora Arsenals mål.

  Arsenal feirar mål mot West Ham
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Under formell etterforskning

  Tidligere UEFA-president Michel Platini risikerer tiltale for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av fotball-VM til Qatar i 2022.

  Etter tre års etterforskning har det franske økokrim PNF besluttet å sende saken videre i rettssystemet, og det skal nå settes i gang formell etterforskning av en såkalt forhørsdommer, skriver Mediapart.

  AFP_1HM9GX
  Foto: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
 • Dette er EM-troppen i håndball

  Dette er den norske EM-troppen i håndball. EM spilles i Norge, Sverige og Østerrike i januar.

  Torbjørn Bergerud, Espen Christensen, Kristian Sæverås, Magnus Jøndal, Alexander Blonz, Kristian Bjørnsen, Kevin Gulliksen, Bjarte Myrhol, Petter Øverby, Magnus Gullerud, Sander Sagosen, William Aar, Gøran Johannessen, Christian O'Sullivan, Sander Øverjordet, Eivind Tangen, Harald Reinkind, Magnus Rød.

  VM Håndball 2019 menn. Norge - Ungarn. 36-26.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal