Hopp til innhold

Northug følger egen gulloppskrift

Første del av Petter Northugs nye liv som eliteutøver utenfor landslaget er planlagt. 27-åringen skal tilbringe 63 døgn i høyden før sesongstart, og følger med det sin egen suksessoppskrift.

Petter Northug

– Northug vet hva han vil og har hatt kontroll med dette opplegget i mange år. Det er ingen grunn til å gjøre store endringer på det nå, selv om det er OL-sesong, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Northug

På en pressekonferanse i midten av mai fortalte Petter Northug at han velger å stå utenfor landslaget i sesongoppkjøringen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Torgeir Bjørn

NRKs langrennskommentator Torgeir Bjørn konkluderer med at Petter Northug følger suksessoppskriften fra tidligere sesongoppkjøringer.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Eirik Myhr Nossum

Eirik Myhr Nossum bekreftet fredag at han blir Northugs trener.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Selv om Petter Northug har valgt å stå utenfor landslaget i sesongoppkjøringen, har 27-åringen et svært likt opplegg som landslaget når det kommer til antall høydeopphold.

Mens herrelandslaget har planlagt 61 døgn i høyden, skal Northug ha 63 av samme slag før 2013-sesongen starter.

– Det er Petter selv som har bestemt dette antallet. Han har full kontroll på treningsopplegget. Det er vel få som kjenner kroppen til Petter Northug bedre enn Petter Northug selv, sier prosjektleder i Northug Management, Are Sørum Langås, til NRK.no.

Northug har fordelt de 63 døgnene på tre ulike høydeopphold i Italia, og det første i Livigno er rett rundt hjørnet.

Følger suksessoppskriften

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn konkluderer med at Northug fortsetter å følge den gode treningsmodellen skiløperen fant foran 08/09-sesongen, en modell som har gjort ham til en medaljegrossist i tidligere mesterskap.

– Dette er helt i tråd med hva Petter har gjort før. Han har gode erfaringer med tre lange høydeopphold med cirka tre ukers varighet. Det er sånn vi vet Petter har gjort mange ganger før med stor suksess, sier Bjørn.

– Northug har styrt sitt eget opplegg mer eller mindre de siste årene, men bruker folk rundt seg som sparringspartnere. Han vet hva han vil og har kontroll med dette opplegget i mange år. Det er ingen grunn til å gjøre store endringer på det nå, selv om det er OL-sesong, mener Bjørn.

I tillegg til de tre høydeoppholdene før sesongstart, har Northug tidligere fortalt at han også skal ha to nye høydeopphold når sesongen er i gang. Et før Tour de Ski, og et før OL.

– Han har nok høydedøgn i bagasjen før OL i Sotsji, mener Bjørn.

Nossum blir med

Da Northug presenterte samarbeidsavtalen med Coop tidligere denne måned, uttalte han også at han ønske å tilknytte seg en person som kan fungere som en slags« treningsvakt».

Nå har Northug funnet treneren han er ute etter i Eirik Myhr Nossum. Det bekrefter Nossum selv overfor Trønder-avisa.

Nossum har i flere år vært Northugs assistent og skitester.

– Han er jo verdens mest selvstendige utøver, og han vet selv veldig godt hva som fungerer. Det er ikke noen autoritær trener som er ansatt, sier Nossum om jobben som venter.

– Det viktigste blir jo å være med på samlinger og følge ham opp. Men det er ikke snakk om å følge ham 24-7, sier Nossum.

Sportsnyheter

Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå?

For første gang på 100 år er et norsk lag klare for OL på en lagøvelse i friidrett. Etter målgang ble ankerkvinne Henriette Jæger «overfalt» av lagvenninnene.

Siste nytt

  • Vant Tiomila for første gang på 60 år

    Orienteringsklubben Stora Tuna vant årets Tiomila etter at brødrene Viktor og Emil Svensk avgjorde på de to siste etappene.

    Etter åtte etapper lå de likt med IFK Gøteborg, men de norske landslagsløperne Kasper Fosser og Elias Jonsson klarte ikke å matche de svenske brødrenes avslutning, og måtte også se Uppsala-klubben OK Linné foran seg.

    Stora Tuna har flere seiere i den finske Jukola-stafetten de siste sesongene, men hadde ikke vunnet Tiomila siden 1964.

    Fjorårsvinner NTNUI ble beste norske lag på fjerdeplass, mens Tyrving ble nummer seks.

  • Messi med utrolig assist-rekord i MLS

    Lionel Messi har blitt 36 år gammel, men den åttedobbelte vinneren av Gullballen leverer fremdeles på svært høyt nivå.

    Med ett mål og fem målgivende pasninger satte Messi flere rekorder i MLS da hans Inter Miami slo New York Red Bulls 6-2 lørdag.

    Både bidrag til seks mål og fem målgivende pasninger er rekorder i Major League Soccer. I tillegg er det ingen som tidligere har klart fem målgivende pasninger i én omgang.

    Luis Suárez noterte seg tre mål, og Matias Rojas scoret to. Alle kom etter at Inter Miami hadde ligger under 0-1 ved pause. (NTB)

    Lionel Messi
    Foto: AFP
  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal