NRK Meny
Normal

Northug følger egen gulloppskrift

Første del av Petter Northugs nye liv som eliteutøver utenfor landslaget er planlagt. 27-åringen skal tilbringe 63 døgn i høyden før sesongstart, og følger med det sin egen suksessoppskrift.

Petter Northug

– Northug vet hva han vil og har hatt kontroll med dette opplegget i mange år. Det er ingen grunn til å gjøre store endringer på det nå, selv om det er OL-sesong, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Northug

På en pressekonferanse i midten av mai fortalte Petter Northug at han velger å stå utenfor landslaget i sesongoppkjøringen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Torgeir Bjørn

NRKs langrennskommentator Torgeir Bjørn konkluderer med at Petter Northug følger suksessoppskriften fra tidligere sesongoppkjøringer.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Eirik Myhr Nossum

Eirik Myhr Nossum bekreftet fredag at han blir Northugs trener.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Selv om Petter Northug har valgt å stå utenfor landslaget i sesongoppkjøringen, har 27-åringen et svært likt opplegg som landslaget når det kommer til antall høydeopphold.

Mens herrelandslaget har planlagt 61 døgn i høyden, skal Northug ha 63 av samme slag før 2013-sesongen starter.

– Det er Petter selv som har bestemt dette antallet. Han har full kontroll på treningsopplegget. Det er vel få som kjenner kroppen til Petter Northug bedre enn Petter Northug selv, sier prosjektleder i Northug Management, Are Sørum Langås, til NRK.no.

Northug har fordelt de 63 døgnene på tre ulike høydeopphold i Italia, og det første i Livigno er rett rundt hjørnet.

Følger suksessoppskriften

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn konkluderer med at Northug fortsetter å følge den gode treningsmodellen skiløperen fant foran 08/09-sesongen, en modell som har gjort ham til en medaljegrossist i tidligere mesterskap.

– Dette er helt i tråd med hva Petter har gjort før. Han har gode erfaringer med tre lange høydeopphold med cirka tre ukers varighet. Det er sånn vi vet Petter har gjort mange ganger før med stor suksess, sier Bjørn.

– Northug har styrt sitt eget opplegg mer eller mindre de siste årene, men bruker folk rundt seg som sparringspartnere. Han vet hva han vil og har kontroll med dette opplegget i mange år. Det er ingen grunn til å gjøre store endringer på det nå, selv om det er OL-sesong, mener Bjørn.

I tillegg til de tre høydeoppholdene før sesongstart, har Northug tidligere fortalt at han også skal ha to nye høydeopphold når sesongen er i gang. Et før Tour de Ski, og et før OL.

– Han har nok høydedøgn i bagasjen før OL i Sotsji, mener Bjørn.

Nossum blir med

Da Northug presenterte samarbeidsavtalen med Coop tidligere denne måned, uttalte han også at han ønske å tilknytte seg en person som kan fungere som en slags« treningsvakt».

Nå har Northug funnet treneren han er ute etter i Eirik Myhr Nossum. Det bekrefter Nossum selv overfor Trønder-avisa.

Nossum har i flere år vært Northugs assistent og skitester.

– Han er jo verdens mest selvstendige utøver, og han vet selv veldig godt hva som fungerer. Det er ikke noen autoritær trener som er ansatt, sier Nossum om jobben som venter.

– Det viktigste blir jo å være med på samlinger og følge ham opp. Men det er ikke snakk om å følge ham 24-7, sier Nossum.

Siste nytt

 • Russland til kvartfinale i VM

  Russland slo Sør-Korea etter stor dramatikk i 1/8-finalen i håndball-VM mandag. Russerne vant 36-35 etter ekstraomganger. Dersom Norge slår Spania, venter dermed en kvartfinale mot Russland onsdag.

  Russia's Anna Wjachirewa
  Foto: Klaus-dietmar Gabbert / AFP
 • VM-sensasjon: Tsjekkia slo Romania

  Romania er ute av håndball-VM etter tap 28-29 for Tsjekkia med mandag. Seiersmålet i 1/8-finalen kom i siste sekund.

  Dermed tapte nok en puljevinner i første cuprunde. Det gjorde også Serbia mot Montenegro søndag.

  Cristina-Georgiana Neagu
  Foto: Hendrik Schmidt / AFP
 • Norge starter med Lunde i mål

  Thorir Hergeirsson velger å starte med Katrine Lunde i mål i åttedelsfinalen mot Spania mandag, melder TV 2. Dermed er Lunde tilbake i mål fra start etter at det var Kari Aalvik Grimsbø som fikk sjansen mot Sverige. Vinneren av kampen mellom Norge og Spania møter Russland i kvartfinalen.

  Katrine Lunde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge