NRK Meny
Normal

Northug fikk bank av Cologna og russerne: – Ville aldri skjedd i VM eller OL

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er ikke bekymret selv om Petter Northug ble satt kraftig på plass i OL-løypene i Sotsji lørdag.

Petter Northug tok flere av de innlagte spurtene på lørdagens 30 km med skibytte i russiske Sotsji. Men det kostet så mye at han var langt bak i mål. Vant gjorde sveitseren Dario Cologna. Her kan du se avslutningen og målgang.

Petter Northug var en slagen mann i målområdet i Sotsji. Det er sjelden man ser nordmannen bli satt så kraftig på plass som han ble på lørdagens jaktstart.

Det så lenge veldig lyst ut for Petter Northug på jaktstarten i OL-byen Sotsji. Nordmannen vant en rekke innlagte spurter, og så som vanlig ut til å leke med konkurrentene. Det fikk NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn til å uttale blant annet:

– Jeg tror Petter er i kjempeform!

Tøffe løyper

Men Northug, som lå helt framme i teten gjennom store deler av løpet, fikk seg en real trøkk da løpet skulle avgjøres.

Nordmannen hadde rett og slett ingen sjanse til å holde følge da Dario Cologna, Alexander Legkov og resten av konkurrentene satte inn støtet i de tøffe motbakkene to kilometer før mål.

Nordmannen slapp teten, og kom i mål på en skuffende 12.- plass, hele 22,9 sekunder bak vinneren Cologna. Russerne Ilia Chernousov og Alexander Legkov tok de øvrige pallplassene.

– Det er tøffe løyper. Spesielt skøytedelen kostet mye. Man ønsker jo å vinne, og jeg hadde håpet å være litt bedre med på slutten, sa Northug til NRK etter løpet.

Dario Cologna

Dario Cologna viste kjempekrefter da han gikk inn til seier på 30 kilometeren.

Satset på bonussekunder

27-åringen brente mye krefter på de innlagte spurtene i håp om å ta innpå Dario Cologna i verdenscupsammendraget. I stedet ble den taktikken avgjørende for at det i stedet var Cologna som kunne smile bredest.

– Jeg tror aldri det ville skjedd i et VM eller et OL at Petter slipper teten på den måten. Han gikk knallhardt i mange av mellomspurtene, og var oppe og dro feltet ved flere anledninger. Det kostet for mye krefter, sier Torgeir Bjørn til NRK.no.

Torgeir Bjørn

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er ikke bekymret over at Northug ble satt på plass i OL-løypene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Langrennseksperten mener Northug sjanset litt underveis i løpet, rett og slett for å teste hvor hardt han kunne gå og for å prøve ut ulike taktikker.

– Northug gjorde nok dette veldig bevisst. Til sommeren og høsten er det dagens løp og erfaringer som kommer til å motivere ham gjennom tøffe treningsøkter, sier Bjørn.

– Russerne blir farlige

Det kan komme veldig godt med, for Northug ser ut til å kunne få særdeles tøff kamp av russerne i neste års OL i Sotsji. På lørdagens jaktsart fikk de fire løpere blant de fem beste.

– I dag så vi hvor stort og bredt mannskap russerne har. De blir vanskelige å ha med å gjøre under OL, sier Northug.

Russeren det er størst grunn til å frykte i OL for Northug, er Tour de Ski-vinner Alexander Legkov. Lørdag kjempet de mot hverandre i de fleste mellomspurtene, hvorav Petter virket utslitt etter det nest siste spurtpunktet på fristilsdelen.

Da kom Legkov opp på siden av nordmannen, ga ham noen klapp på ryggen og ga en beskjed Northug ikke fikk med seg.

– Vi kjempa litt om noen bonussekunder, men det er ikke så godt å si hva han sa, gliste Northug til NRK.

 • Se episoden i videovinduet under!
Petter Northug vant en innlagt spurt under 30 km med skibytte i Sotsji. Da fikk han klapp på skulderen av rival Alexander Legkov.

Her får Northug et klapp på skulderen fra rivalen

Han er klar på at Legkov og resten av russerne blir vanskelige å slå også under VM i Val di Fiemme, som starter 20. februar.

– Legkov og Maxim Vylegsjanin blir nok de argeste konkurrentene under VM, sammen med Cologna, avslutter Northug.

Siste nytt

 • Haugesund slo Godset

  Torbjorn Kallevåg scoret kampens eneste mål da Haugesund slo Strømsgodset hjemme søndag kveld. I Kristiansund ble det poengdeling etter 1-1 mot Bodø/Glimt.

  Eliteserien fotball 2018: FK Haugesund - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Fem mål på 33 minutter

  Det ble en svært målrik førsteomgang da Tromsø tok imot Sandefjord. Hjemmelagets første scoring kom etter sju minutter. Fem minutter før pause sto det 4-1 til Tromsø, noe som også ble sluttresultatet.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Sandefjord
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Chelsea finaleklare

  Chelsea er klare for finalen i FA-cupen etter å ha slått Southampton 2-0. Olivier Giroud og Álvaro Morata scoret målene. I finalen, 19. mai, møter de Manchester United.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Frank Augstein / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias