Norske skiskyttere vinner rekordmye: – Kan være skadelig

OBERHOF/OSLO (NRK): Norge har stått øverst på pallen i hele 15 av 22 individuelle renn. Selv de norske mener det er for stor dominans.

glHwnaoC2Uo

PÅ TOPP: Sturla Holm Lægreid, Johannes Dale (t.v.), Johannes Thingnes Bø (t.h.) og Vetle Sjåstad Christiansen sikret firedobbelt norsk på sprinten i Hochfilzen.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Jeg håper ikke vi gjør skiskyting kjedelig for de andre nasjonene, sier Tiril Eckhoff.

30-åringen har med sine fire seire bidratt sterkt til at Norge har dominert mer enn noen gang tidligere så langt denne sesongen. Det er faktisk blitt norsk seier i hele 15 av 22 individuelle renn.

Det slår klart rekorden fra både 2010/11 og 2019/20, da Norge hadde 12 seire på like mange forsøk.

– Vi skulle gjerne hatt et fjerde trinn på pallen til en utlending, men dette er idrett og det er knallhardt. I det siste har det vært nordmenn, dessverre for utlendingene, men bra for oss, mener Sturla Holm Lægreid, som også står med fire seire.

INbNTJCaQYc

TRIPPEL JUBEL: Etter 11 individuelle løp har de norske skiskytterkvinnene sju seire. De hadde like mange på samme tid i fjor. På sprinten i Hochfilzen vant Tiril Eckhoff foran Ingrid Tandrevold og Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Ikke veldig bra

Norge har også 15 individuelle pallplasser, i tillegg til seirene, og det har vært trippelt norsk hele fire ganger. Fire herrer og to kvinner topper også sammenlagtcupene.

NRKs ekspert peker på flere grunner til at laget er så dominerende.

– På herresiden så har man fått opp et par unggutter som har satt trykk i systemet og utfordrer de etablerte. Det er ulike vinnere. Norge trener best i verden og har et fantastisk støtteapparatet og smøreteam, sier Ola Lunde.

Men skiskytterne ønsker seg ikke resultatlister man har sett i langrenn flere ganger, der Norge har mange inne på topp 10.

– Det er ikke veldig bra. Man ser hvordan det ser ut i langrenn, at det er færre som ser på når det er få nasjoner i toppen og de fyller nesten hele topp 10-lista, men helt sånn er det ikke. Og jeg tror det ikke blir det heller, siden det er skiskyting vi holder på med. Det er mer som spiller inn, og veldig mange som kan stå på pallen, mener svenske Elvira Öberg.

– På sikt kan det være skadelig for sporten, men vi skal ikke lenger tilbake enn til VM hvor Frankrike var fantastisk gode, så vi får ikke bli for høye på oss selv heller, mener Lunde.

WJldnch-IQQ

LEDER TOTALT: Johannes Thingnes Bø vinner mindre enn tidligere, men med to seire og fem pallplasser så leder han verdenscupen.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

At det ikke ble seier på noen stafettene søndag, synes faktisk den norske sportssjefen var helt greit.

– Det betyr mye at andre vinner, for vi har sagt det selv at det ikke er bra når én nasjon blir for fremtredende. Vi fikk spennende stafetter, og det er bra at Russland og Frankrike får en seier. Det er helt topp, mener Per Arne Botnan.

Tror ikke på VM-dominans

For frykten er at interessen synker i Europa, spesielt hos skiskytterstormakter som Tyskland og i nettopp Russland.

– Nei, eller kanskje det gjør det? Det er ikke sikkert alle liker å se at vi vinner så mye, sier Eckhoff.

– Vi har bare én verdenscupseier, og det er vi ikke fornøyd med. For sporten er det alltid bedre at man har mange nasjoner som gjør det bra, og ikke bare én, sier tyske Benedikt Doll.

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg gjerne skulle sett flere nasjoner i toppen. Så da Arnd (Peiffer) vant i Hochfilzen ble vi veldig glade, for vi liker at tyskerne gjør det veldig bra og er i toppen, for vi vet det skaper interesse i andre europeiske land. Men vi kan ikke prøve å gjøre det dårligere heller, sier Johannes Dale.

Lunde advarer derimot dem som tror den norske nasjonalsangen vil spilles daglig under VM. Han tror heller ikke på triple seierspaller.

– Det har ikke vært så høyt nivå på de norske der tidligere, og jeg tror en del utlendinger vil toppe formen og satse alt på mesterskapet. Så det blir ikke så lett å ta gullene i VM som det ser ut akkurat nå, spår NRK-eksperten.

_I0-Y41A7M4

OVERLEGNE: De norske herrene står totalt med åtte seire, og det er blitt trippelt norsk fire ganger – som under jaktstarten i Oberhof, da Lægreid vant, foran Dale og Tarjei Bø.

Foto: Matthias Schrader / AP

Siste nytt

 • Skjøt Solskjær ned fra tabelltopp

  Leicester slo Chelsea 2-0 i tirsdagens toppkamp i Premier League og er ny serieleder, iallfall inntil Manchester-lagene spiller onsdag kveld.

  Wilfred Ndidi og James Maddison scoret for Leicester før pause, og for første gang fikk manager Brendan Rodgers se ett av sine lag slå Chelsea. Det skjedde i 16. forsøk.

  Laget er ett poeng foran United og tre foran City, men begge Manchester-lagene skal i aksjon onsdag.

  Wilfred Ndidi
  Foto: Michael Regan / AP
 • Videre i FA-cupen

  Southampton fikk det ikke lett i ruskeværet, men vant den utsatte FA-cupkampen mot Shrewsbury 2-0 og får besøk av tittelforsvarer Arsenal i 4. runde lørdag.

  Dan N'Lundulu scoret kampens første mål etter ett kvarter - og det var også 21-åringens første for klubben, i hans første kamp fra start.

  Først i det 89. minutt utløste James Ward-Prowse spenningen da han scoret på frispark fra distanse.

  Dan N'Lundulu
  Foto: Adam Davy / AP
 • Haaland målløs da 17-åring avgjorde

  Etter uavgjort hjemme mot Mainz forrige runde, trengte Dortmund en seier mot Bayer Leverkusen for å henge med i toppkampen. Men sjansesløseri ødela for de gule og svarte.

  I første omgang tok Bayer Leverkusen ledelsen etter 14 minutter første omgang ved Moussa Diaby.

  Julian Brandt scoret mot gamleklubben, og utliknet etter 67 minutter. Både før og etter målet hadde Dortmund flere store muligheter, uten at de klarte å utnytte de.

  Istedenfor stjal 17 år gamle Florian Wirtz showet. 10 minutt før slutt satt han ballen i hjørrnet etter en kontring. Det ble også kampens siste mål, og sluttresultatet ble 2-1.

  Erling Braut Haaland spilte hele kampen, uten at han kom til noen av kampens største sjanser. Nærmest var han etter 64 minutter da han fikk en avslutning blokkert. Dermed har nordmannen gått målløs av banen i tre av fire kamper etter jul.

  Dortmund står på 29 poeng og ligger på fjerdeplass, mens Bayer Leverkusen klatrer til andreplass på tabellen.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal