Hopp til innhold

Norske skiskyttere vinner rekordmye: – Kan være skadelig

OBERHOF/OSLO (NRK): Norge har stått øverst på pallen i hele 15 av 22 individuelle renn. Selv de norske mener det er for stor dominans.

glHwnaoC2Uo

PÅ TOPP: Sturla Holm Lægreid, Johannes Dale (t.v.), Johannes Thingnes Bø (t.h.) og Vetle Sjåstad Christiansen sikret firedobbelt norsk på sprinten i Hochfilzen.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Jeg håper ikke vi gjør skiskyting kjedelig for de andre nasjonene, sier Tiril Eckhoff.

30-åringen har med sine fire seire bidratt sterkt til at Norge har dominert mer enn noen gang tidligere så langt denne sesongen. Det er faktisk blitt norsk seier i hele 15 av 22 individuelle renn.

Det slår klart rekorden fra både 2010/11 og 2019/20, da Norge hadde 12 seire på like mange forsøk.

– Vi skulle gjerne hatt et fjerde trinn på pallen til en utlending, men dette er idrett og det er knallhardt. I det siste har det vært nordmenn, dessverre for utlendingene, men bra for oss, mener Sturla Holm Lægreid, som også står med fire seire.

INbNTJCaQYc

TRIPPEL JUBEL: Etter 11 individuelle løp har de norske skiskytterkvinnene sju seire. De hadde like mange på samme tid i fjor. På sprinten i Hochfilzen vant Tiril Eckhoff foran Ingrid Tandrevold og Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Ikke veldig bra

Norge har også 15 individuelle pallplasser, i tillegg til seirene, og det har vært trippelt norsk hele fire ganger. Fire herrer og to kvinner topper også sammenlagtcupene.

NRKs ekspert peker på flere grunner til at laget er så dominerende.

– På herresiden så har man fått opp et par unggutter som har satt trykk i systemet og utfordrer de etablerte. Det er ulike vinnere. Norge trener best i verden og har et fantastisk støtteapparatet og smøreteam, sier Ola Lunde.

Men skiskytterne ønsker seg ikke resultatlister man har sett i langrenn flere ganger, der Norge har mange inne på topp 10.

– Det er ikke veldig bra. Man ser hvordan det ser ut i langrenn, at det er færre som ser på når det er få nasjoner i toppen og de fyller nesten hele topp 10-lista, men helt sånn er det ikke. Og jeg tror det ikke blir det heller, siden det er skiskyting vi holder på med. Det er mer som spiller inn, og veldig mange som kan stå på pallen, mener svenske Elvira Öberg.

– På sikt kan det være skadelig for sporten, men vi skal ikke lenger tilbake enn til VM hvor Frankrike var fantastisk gode, så vi får ikke bli for høye på oss selv heller, mener Lunde.

WJldnch-IQQ

LEDER TOTALT: Johannes Thingnes Bø vinner mindre enn tidligere, men med to seire og fem pallplasser så leder han verdenscupen.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

At det ikke ble seier på noen stafettene søndag, synes faktisk den norske sportssjefen var helt greit.

– Det betyr mye at andre vinner, for vi har sagt det selv at det ikke er bra når én nasjon blir for fremtredende. Vi fikk spennende stafetter, og det er bra at Russland og Frankrike får en seier. Det er helt topp, mener Per Arne Botnan.

Tror ikke på VM-dominans

For frykten er at interessen synker i Europa, spesielt hos skiskytterstormakter som Tyskland og i nettopp Russland.

– Nei, eller kanskje det gjør det? Det er ikke sikkert alle liker å se at vi vinner så mye, sier Eckhoff.

– Vi har bare én verdenscupseier, og det er vi ikke fornøyd med. For sporten er det alltid bedre at man har mange nasjoner som gjør det bra, og ikke bare én, sier tyske Benedikt Doll.

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg gjerne skulle sett flere nasjoner i toppen. Så da Arnd (Peiffer) vant i Hochfilzen ble vi veldig glade, for vi liker at tyskerne gjør det veldig bra og er i toppen, for vi vet det skaper interesse i andre europeiske land. Men vi kan ikke prøve å gjøre det dårligere heller, sier Johannes Dale.

Lunde advarer derimot dem som tror den norske nasjonalsangen vil spilles daglig under VM. Han tror heller ikke på triple seierspaller.

– Det har ikke vært så høyt nivå på de norske der tidligere, og jeg tror en del utlendinger vil toppe formen og satse alt på mesterskapet. Så det blir ikke så lett å ta gullene i VM som det ser ut akkurat nå, spår NRK-eksperten.

_I0-Y41A7M4

OVERLEGNE: De norske herrene står totalt med åtte seire, og det er blitt trippelt norsk fire ganger – som under jaktstarten i Oberhof, da Lægreid vant, foran Dale og Tarjei Bø.

Foto: Matthias Schrader / AP

Siste nytt

 • Bekreftet: Ukraina vil arrangere fotball-VM i 2030

  Ukraina går i kompaniskap med Spania og Portugal og søker om arrangøransvaret for VM-sluttspillet i fotball i 2030.

  Spanias fotballforbund (RFEF) opplyser om det overraskende framstøtet onsdag. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha gitt sitt samtykke til planene.

  Også president i Det europeiske fotballforbundet (Uefa), Aleksander Ceferin, er positiv til søknaden.

  RFEF skriver at partnerskapet mellom Ukraina, Spania og Portugal skal styrke båndene til Europa ved å skape håp og gi gjenoppbygningsverktøy til det ukrainske folket.

  De tre landene skal ha planlagt for at krigføringen mellom Ukraina og Russland er over innen 2030, og at gjenoppbyggingen av Ukraina da er i full gang.

  The Times melder at planen er at en av VM-gruppene skal spille kamper i Ukraina.

  I pressemeldingen skriver imidlertid RFEF at planen for selve turneringen ikke er endret. Spania skal fortsatt bruke elleve arenaer, mens det skal spilles kamper på tre stadioner i Portugal. (NTB)

  Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Ukraina
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Russarar får bokse igjen

  Det internasjonale bokseforbundet (IBA) kunngjer at russiske og belarusiske boksarar kan få byrje å gå boksekampar igjen.

  – IBA-styret stemde for å oppheve den tidlegare avgjerda si og la boksarar frå Russland og Belarus konkurrere på IBA-arrangement. IBA er overtydd om at politikk ikkje bør ha nokon innverknad på sport. Derfor bør alle utøvarar givast likt moglegheiter, skriv IBA i ei pressemelding.

  Russiske og belarusiske boksarar har vore utestengde frå alle IBA-arrangement sidan Russlands invasjon av Ukraina.

  Styreleiar i IBA er russaren Umar Kremlev, som vart attvalt i september.

  Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har fleire gonger uttrykt uro for måten IBA har vore styrt på av Kremlev. Det internasjonale bokseforbundet får mellom anna ikkje arrangere bokseturneringa under OL i Paris i 2024. Den jobben skal skjøttast av ein uavhengig IOC-utnemnd arbeidsgruppe.

  Umar Kremlev
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
 • Klubbeigarar går etter overgrepsskandalen i USA

  Merritt Paulson og Arnim Whisler trer til side frå Portland Thorns og Chicago Red Stars etter rapporten om systematisk misbruk i kvinnefotballen i USA.

  – Eg kan ikkje be om orsaking nok for vår rolle i grov systemisk svikt i å beskytte spelarane sin tryggleik, og feiltrinna vi gjorde i 2015. Eg beklagar verkeleg, sa Paulson i ei utsegn der han annonserte sin avgang som beslutningstakar i Thorns.

  Toppleiarane Gavin Wilkinson og Mike Golub vil også tre til side, fortalde han.

  Kort tid etter kunngjeringa sa Arnim Whisler, eigaren av Chicago Red Stars, at han trekkjer seg frå styret og overlèt den operative kontrollen av klubben til deira leiarteam i Chicago.

  Både Paulson og Whisler blei namngitte i rapporten om systematisk misbruk.

  – Eg er djupt lei meg for det spelarane våre opplevde under tida dei budde i Chicago, sa Whisler.

  Merritt Paulson
  Foto: Bruce Ely / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste