Hopp til innhold

Norske skiskyttere vinner rekordmye: – Kan være skadelig

OBERHOF/OSLO (NRK): Norge har stått øverst på pallen i hele 15 av 22 individuelle renn. Selv de norske mener det er for stor dominans.

glHwnaoC2Uo

PÅ TOPP: Sturla Holm Lægreid, Johannes Dale (t.v.), Johannes Thingnes Bø (t.h.) og Vetle Sjåstad Christiansen sikret firedobbelt norsk på sprinten i Hochfilzen.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Jeg håper ikke vi gjør skiskyting kjedelig for de andre nasjonene, sier Tiril Eckhoff.

30-åringen har med sine fire seire bidratt sterkt til at Norge har dominert mer enn noen gang tidligere så langt denne sesongen. Det er faktisk blitt norsk seier i hele 15 av 22 individuelle renn.

Det slår klart rekorden fra både 2010/11 og 2019/20, da Norge hadde 12 seire på like mange forsøk.

– Vi skulle gjerne hatt et fjerde trinn på pallen til en utlending, men dette er idrett og det er knallhardt. I det siste har det vært nordmenn, dessverre for utlendingene, men bra for oss, mener Sturla Holm Lægreid, som også står med fire seire.

INbNTJCaQYc

TRIPPEL JUBEL: Etter 11 individuelle løp har de norske skiskytterkvinnene sju seire. De hadde like mange på samme tid i fjor. På sprinten i Hochfilzen vant Tiril Eckhoff foran Ingrid Tandrevold og Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Ikke veldig bra

Norge har også 15 individuelle pallplasser, i tillegg til seirene, og det har vært trippelt norsk hele fire ganger. Fire herrer og to kvinner topper også sammenlagtcupene.

NRKs ekspert peker på flere grunner til at laget er så dominerende.

– På herresiden så har man fått opp et par unggutter som har satt trykk i systemet og utfordrer de etablerte. Det er ulike vinnere. Norge trener best i verden og har et fantastisk støtteapparatet og smøreteam, sier Ola Lunde.

Men skiskytterne ønsker seg ikke resultatlister man har sett i langrenn flere ganger, der Norge har mange inne på topp 10.

– Det er ikke veldig bra. Man ser hvordan det ser ut i langrenn, at det er færre som ser på når det er få nasjoner i toppen og de fyller nesten hele topp 10-lista, men helt sånn er det ikke. Og jeg tror det ikke blir det heller, siden det er skiskyting vi holder på med. Det er mer som spiller inn, og veldig mange som kan stå på pallen, mener svenske Elvira Öberg.

– På sikt kan det være skadelig for sporten, men vi skal ikke lenger tilbake enn til VM hvor Frankrike var fantastisk gode, så vi får ikke bli for høye på oss selv heller, mener Lunde.

WJldnch-IQQ

LEDER TOTALT: Johannes Thingnes Bø vinner mindre enn tidligere, men med to seire og fem pallplasser så leder han verdenscupen.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

At det ikke ble seier på noen stafettene søndag, synes faktisk den norske sportssjefen var helt greit.

– Det betyr mye at andre vinner, for vi har sagt det selv at det ikke er bra når én nasjon blir for fremtredende. Vi fikk spennende stafetter, og det er bra at Russland og Frankrike får en seier. Det er helt topp, mener Per Arne Botnan.

Tror ikke på VM-dominans

For frykten er at interessen synker i Europa, spesielt hos skiskytterstormakter som Tyskland og i nettopp Russland.

– Nei, eller kanskje det gjør det? Det er ikke sikkert alle liker å se at vi vinner så mye, sier Eckhoff.

– Vi har bare én verdenscupseier, og det er vi ikke fornøyd med. For sporten er det alltid bedre at man har mange nasjoner som gjør det bra, og ikke bare én, sier tyske Benedikt Doll.

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg gjerne skulle sett flere nasjoner i toppen. Så da Arnd (Peiffer) vant i Hochfilzen ble vi veldig glade, for vi liker at tyskerne gjør det veldig bra og er i toppen, for vi vet det skaper interesse i andre europeiske land. Men vi kan ikke prøve å gjøre det dårligere heller, sier Johannes Dale.

Lunde advarer derimot dem som tror den norske nasjonalsangen vil spilles daglig under VM. Han tror heller ikke på triple seierspaller.

– Det har ikke vært så høyt nivå på de norske der tidligere, og jeg tror en del utlendinger vil toppe formen og satse alt på mesterskapet. Så det blir ikke så lett å ta gullene i VM som det ser ut akkurat nå, spår NRK-eksperten.

_I0-Y41A7M4

OVERLEGNE: De norske herrene står totalt med åtte seire, og det er blitt trippelt norsk fire ganger – som under jaktstarten i Oberhof, da Lægreid vant, foran Dale og Tarjei Bø.

Foto: Matthias Schrader / AP

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal