Hopp til innhold

Norske hoppere raser etter «forskjellsbehandling»: – Jeg har tallene på det

Både Daniel-André Tande og Johann André Forfang var fly forbanna etter å ha fått konkurransen nok en gang ødelagt av dårlige forhold. Det mener de skjer med vilje.

Johann Andre Forfang

FORBANNA: Johann André Forfang.

Foto: Geir Olsen / NTB

Halvor Egner Granerud kunne juble for nok en seier i Vikersund, og økte forspranget i Raw Air-sammendraget. Han jublet som en villmann ute på sletta, mens for flere av de andre nordmennene var det alt annet enn smil å spore.

Johann André Forfang var mektig irritert etter dagens renn.

– Når man er i tidlig startfelt bryr de seg ikke om hvilke konsekvenser det får for en utøver som har dårlige forhold. Så er de mer nøye mot de som kjemper i sammendraget, sier en sønderknust Forfang til NRK etter den første skiflygingskonkurransen i Vikersund.

Han fortsetter:

– Jeg føler jo at jeg selv kjempet i sammendraget, så i dag føler jeg ikke at jeg ble behandlet rettferdig.

Johann Andre Forfang

OPPGITT: Johann André Forfang stormet ut av målområdet og gjennom mixed sone etter andre omgang.

Foto: Geir Olsen / NTB

Nordlendingen ble sluppet fra bom 10 i andre omgang, og landet på 173,5 meter. Det ble sjanseløst da første hopp var på 175 meter, til tross for at Forfang selv følte at han leverte to gode hopp.

– Jeg gjør to veldig gode hopp, så det var ikke opp til meg. Istedenfor å få til noe ordentlig forløsende, kommer det heller en smekk i trynet. Det begynner å bli tungt å ta de støytene gang på gang, sier Forfang.

Nå retter han pekefingeren mot juryen, og får støtte av lagkamerat og ekspert.

Les også Maren Lundby brøt historisk grense – verdensrekordbonanza i Vikersund

– Spill for galleriet

– Får du den behandlingen ofte?

– Ikke bare føler jeg det, jeg har tallene på det og. Jeg snakket med han som styrer lyset, og han er fullstendig klar over det. Han skjønner ikke hvordan det går an, for han gjør ikke det med vilje, men sånn har det blitt, sier Forfang videre.

Han mener at juryen med vilje ødelegger for utøvere som ikke er høyest på listene. Det til tross for at renndirektør Sandro Pertile foran hver konkurranse understreker at de skal ta seg god tid før de slipper utøverne av bommen.

– De sier alltid at de skal ta seg tida til det, men jeg har ennå til gode å se det, sier Forfang.

– Er det løgn?

– Spill for galleriet.

Nå er Forfang mektig lei.

– Jeg ser hundretusenlappene fly. Det er utrolig bittert.

Daniel Andre Tande

TUNGE FORHOLD: Daniel André Tande var også sint på juryen. Han føler han ofte får dårlige forhold.

Foto: Geir Olsen / NTB

Kjenner på det samme

Daniel-André Tande måtte også bite i det sure eplet da han måtte sette utfor under vanskelige forhold.

Det summerer opp sesongen for hans del, mener han.

– Jeg har vært mye frustrert denne sesongen her. Mer enn det trenger jeg ikke å si. Jeg føler det har vært mye stang ut i vinter i perioder jeg har begynt å hoppe på ski igjen. Da blir det vanskelig å jobbe konstruktivt videre, når man føler man gjør gode hopp, men så viser resultatlista det motsatte. Da blir det vanskelig å holde motet oppe, sier Tande.

Han mener at trenden er påfallende.

– Det er frustrerende å være på den siden av det som føles er litt for ofte, sier Tande.

Må løfte blikket

NRK-ekspert Johan Remen Evensen har full forståelse for at Forfang kjenner på negative følelser.

– Jeg skjønner at han er sur, han har hoppet bra i det siste. Det er sjanseløse forhold, sier Evensen til NRK.

Han synes det er interessant at de beste sjelden havner i skvis.

– De beste har ikke dårlige forhold, de. Da kan man stille spørsmålet om det er utøverne eller forholdene? Er man blant de beste så blir man passa bedre på. De ikke så kjente blir sluppet tidligere når de er innenfor korridor, sier Evensen.

Svarer på kritikken

Borek Sedlak, som styrer lyset, forstår at Forfang er frustrert, og har selv sett at han har hatt mye uflaks. Likevel forsvarer han valgene sine.

Borek Sedlak

ANSVARET: Borek Sedlak er mannen som styrer lyset underveis i hoppkonkurransene.

Foto: Christian Lokøy / NRK

– Vi har regler, og alle følger dem. Dette er skiflyging, en utendørsaktivitet, og noen ganger har du flaks, andre ganger ikke. Jeg er lei meg på hans vegner, spesielt på hjemmebane, men i morgen er det kanskje han som har mest flaks, sier Sedlak til NRK.

– Holder dere utøverne sist på lista lenger i korridoren?

– Nei, jeg tror ikke det. Kanskje jeg er litt mer forsiktig med dem, for sikkerhetens skyld, men ellers har jeg den samme tilnærmingen til alle. Men jeg er ikke blind, og så jeg ser at det er noen som har mer flaks enn andre, sier han.

Landslagstrener Alexander Stöckl er heller ikke enig med Forfang.

– Han blir ikke snytt fra juryen, men fra forholdene. Dessverre kommer vind av og til fra den andre sida, og da er det ekstremt vanskelig å gjøre noe med det. Jeg synes juryen gjorde en offensiv jobb. Jeg vil ikke skylde på dem. Det er en utendørsidrett, og det er veldig uheldig for Forfang.

– Han sier at juryen driver med spill for galleriet?

– Jeg skjønner at han sier det i frustrasjon, men det er ikke sant, avslutter landslagstreneren.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal