Hopp til innhold

Maren Lundby brøt historisk grense – verdensrekordbonanza i Vikersund

I mange år har Maren Lundby kjempet for at kvinner skal få lov til å hoppe skiflygning. Da de endelig fikk lov i Vikersund slo Lundby til med verdensrekord, men mistet den minutter senere.

Lundby landet på 212,5 meter, og slo dermed rekorden Ema Klinec satte kun minutter tidligere. Dermed ble hun første norske kvinne over 200 meter.

Like etter fulgte Alexandria Loutitt opp med et kjempehopp på 222 meter, og stjal rekorden fra Lundby.

– Det er nydelig å ha hatt den en liten stund i hvert fall. Det var nok et fint hopp og jeg fløy enda litt lenger. Jeg synes det var helt strøkent, jeg, sier Lundby.

– Det er magisk. Vi får se hvor lenge den varer. Kanskje jeg får beholde den i dag. Det er ganske spektakulært, sa Loutitt til NRK, og fikk beholde rekorden gjennom dagen.

Ingen klarte å toppe 222 meter. Etter flere tiår med kamp får kvinnene endelig hoppe en offisiell konkurranse i skiflygning denne helgen, og lørdag gjennomførte de treningsomgangen med tre hopp.

– Det har vært en lang kamp for oss for å komme hit. Gruppen som gjør dette sammen er utrolig glade, og vi feirer som en gruppe når noen hopper bra. Når du får øyeblikk som dette så glemmer du det aldri. Det er så viktig for hele miljøet, sier Loutitt, som ble verdensmester i storbakken i Planica tidligere i vinter.

– Jeg føler det betyr mye for sporten vår, det vi viser her i dag. At vi takler den bakken her veldig bra. Livmora falt ikke ut engang heller. Det er en kjempedag, rett og slett, sier Lundby med referanse til at man tidligere trodde skihopping var skadelig for livmoren.

– Litt skuffende

Etter Loutitts rekordhopp svarte juryen med å sette ned farten like før Silje Opseth skulle hoppe. Først fra avsats 19 til 17, før de satte den videre helt ned til avsats 14, noe som har ført til langt kortere hopp.

– Det er litt skuffende å se, sier Loutitt.

Er det for langt ned?

– Kanskje, men de er her for å beskytte oss, sier hun om juryen.

Opseth ville ikke la seg irritere over juryen på en slik historisk dag, men følte at hun ble satt litt sjakkmatt i det siste treningshoppet.

– Hadde du i det hele tatt muligheten til å fly?

– Det kjentes ikke slik ut, men det var antagelig et dårlig hopp også. Da blir det slik.

Ema Klinec ble først historisk da hun satte ny verdensrekord med et hopp på 203 meter.

Den tidligere rekorden var på nøyaktig 200 meter, satt av Daniela Iraschko-Stolz i 2003.

Til slutt endte fire kvinner over 200 meter. Yuki Ito landet på 200 meter, i tillegg til nevnte Lundby, Loutitt og Klinec.

– Det er stort

Kampen for å hoppe i de største hoppbakkene i verden har vært lang for kvinnene.

Det er snart to tiår siden Anette Sagen tok kampen mot Torbjørn Yggeseth og resten av den internasjonale hoppkomiteen. Hun fikk til slutt prøve seg som prøvehopper, og landet på 174 meter, men fikk aldri konkurrere.

– Det er en av de mest historiske dagene i moderne hopphistorie, så vidt jeg kan skjønne. Den siste barrieren i forhold til like muligheter. Nå kan jentene konkurrere mot gutta om verdens lengste skihopp. Det har aldri skjedd før, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Kampen for å få en offisiell skiflyvningskonkurranse måtte Maren Lundby ta over fra Sagen.

Hun og de andre hoppkvinnene fikk i 2021 presset gjennom at storbakken for første gang skulle være en del av VM. I 2023 er Lundby en av hovedpersonene som har presset mest på for å ta et nytt steg, og få gjennomført en offisiell konkurranse i skiflygning.

– Det var utrolig kult. Helt rått, rett og slett. Det var en stor opplevelse. Nå er første hoppet gjort, og det er deilig altså, sier Lundby

Siste nytt

 • Guardiola må trolig la Rodri hvile mot Luton

  Manchester City-trener Pep Guardiola har ennå ikke bestemt seg for om Rodri kan spille mot Luton lørdag. Et tøft kampprogram tærer på City-stallen.

  Han innrømmet under fredagens pressekonferanse at stjernen har spurt om en pause, og at han kanskje får innvilget sin forespørsel, ifølge The Daily Mail.

  – Så absolutt. Fullstendig riktig. Det blir verre, verre og verre, sa Guardiola om Rodris situasjon.

  Manchester City henger fortsatt med i tre turneringer og har igjen et svært tett og tøft program framover. Ved siden av innspurten i Premier League er det returkamp i mesterligaens kvartfinale til uken, og 20. april er det semifinale i FA-cupen.

  Erling Braut Haaland og hans lagkamerater kjemper også med Liverpool og Arsenal om Premier League-tittelen. Laget er ett poeng bak med sju serierunder igjen å spille. (NTB)

  Rodri
 • Slik spilles cupens 2. runde

  Norges Fotballforbund har satt opp cupens 2. runde for herrer. Den byr på flere interessante oppgjør. Askeladden Torvastad, som slo ut Haugesund i runde 1, får besøk av eliteserielaget Viking.

  Rosenborg må reise til Jessheim for å møte Ull/Kisa, Molde møter Strindheim, Brann skal opp mot Askøy og Lillestrøm kan se frem til et rivaloppgjør mot Strømmen, et bananskall de har sklidd på før.

  Torvastad-keeper Jørgen Grønningen, som reddet fire straffer da Haugesund ble slått ut, ser frem til å møte Viking i neste runde.

  – Det gjør jo sjansen for å gå videre ganske mye mindre, enn om vi hadde møtt Vard eller Stord Haugesund. Men det er jo ekstrem luksus for oss å møte et eliteserie-lag. Det blir en enorm opplevelse igjen. En ny folkefest på Torvastad, sier han til NRK.

  – Håper du på straffer igjen?

  – Det er veldig liten sjans for at jeg kan klare det igjen, men med flaks og ferdigheter så kan det gå. Hvis det blir straffer så regner jeg med at Viking-spillerne vil være ganske nervøse, sier keeperhelten Grønningen.

  De fleste kampene i runde 2 vil bli spilt 24. april.

  Skjervøy – Alta
  Fløya – Tromsø
  Tromsdalen – Lyn
  Junkeren – Bodø/Glimt
  Melhus – Ranheim
  Stjørdals/Blink – Levanger
  Strindheim – Molde
  Træff – Kristiansund
  Hødd – Aalesund
  Stord - Lysekloster
  Bjarg – Åsane
  Frøya - Sogndal
  Askøy - Brann
  Torvastad – Viking
  Vard Haugesund – Sandnes Ulf
  Mandalskameratene – Bryne
  Fløy – Egersund
  Jerv - Strømsgodset
  Pors – Odd
  Eik Tønsberg – Fredrikstad (spilles 25. april)
  Fram – Arendal
  Hønefoss – Sarpsborg 08 (spilles 25. april)
  Elverum – HamKam
  Eidsvold Turn – Mjøndalen
  Ull/Kisa – Rosenborg
  Strømmen – Lillestrøm
  Skeid – Raufoss
  Frigg – KFUM
  Oppsal – Vålerenga
  Bærum – Stabæk
  Kjelsås - Kongsvinger
  Råde – Moss

  Torvastad
  Foto: Vegard Hvidsten
 • Arsenal-treneren om Maanum: – Snart kampklar igjen

  Arsenal-manager Jonas Eidevall tror Frida Maanum snart er tilbake på banen etter at hun kollapset under ligacupfinalen.

  – Alt ser bra ut, og det er det viktigste. Hun er på en nøye overvåket opptrapping med tanke på å komme tilbake i kamp, sa Eidevall da han fikk spørsmål om Maanum på pressekonferansen foran helgens hengekamp mot Bristol City i engelsk superliga.

  – Hun er ikke klar til søndagens kamp, men etter det ser det lovende ut med tanke på neste kamp, sa Eidevall.

  Det betyr i så fall seriekampen mot Leicester på hjemmebane søndag 21. april.

  (NTB)

  Britain Soccer FA Women's League Cup Final
  Foto: David Davies / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal