Hopp til innhold

Maren Lundby brøt historisk grense – verdensrekordbonanza i Vikersund

I mange år har Maren Lundby kjempet for at kvinner skal få lov til å hoppe skiflygning. Da de endelig fikk lov i Vikersund slo Lundby til med verdensrekord, men mistet den minutter senere.

Lundby landet på 212,5 meter, og slo dermed rekorden Ema Klinec satte kun minutter tidligere. Dermed ble hun første norske kvinne over 200 meter.

Like etter fulgte Alexandria Loutitt opp med et kjempehopp på 222 meter, og stjal rekorden fra Lundby.

– Det er nydelig å ha hatt den en liten stund i hvert fall. Det var nok et fint hopp og jeg fløy enda litt lenger. Jeg synes det var helt strøkent, jeg, sier Lundby.

– Det er magisk. Vi får se hvor lenge den varer. Kanskje jeg får beholde den i dag. Det er ganske spektakulært, sa Loutitt til NRK, og fikk beholde rekorden gjennom dagen.

Ingen klarte å toppe 222 meter. Etter flere tiår med kamp får kvinnene endelig hoppe en offisiell konkurranse i skiflygning denne helgen, og lørdag gjennomførte de treningsomgangen med tre hopp.

– Det har vært en lang kamp for oss for å komme hit. Gruppen som gjør dette sammen er utrolig glade, og vi feirer som en gruppe når noen hopper bra. Når du får øyeblikk som dette så glemmer du det aldri. Det er så viktig for hele miljøet, sier Loutitt, som ble verdensmester i storbakken i Planica tidligere i vinter.

– Jeg føler det betyr mye for sporten vår, det vi viser her i dag. At vi takler den bakken her veldig bra. Livmora falt ikke ut engang heller. Det er en kjempedag, rett og slett, sier Lundby med referanse til at man tidligere trodde skihopping var skadelig for livmoren.

– Litt skuffende

Etter Loutitts rekordhopp svarte juryen med å sette ned farten like før Silje Opseth skulle hoppe. Først fra avsats 19 til 17, før de satte den videre helt ned til avsats 14, noe som har ført til langt kortere hopp.

– Det er litt skuffende å se, sier Loutitt.

Er det for langt ned?

– Kanskje, men de er her for å beskytte oss, sier hun om juryen.

Opseth ville ikke la seg irritere over juryen på en slik historisk dag, men følte at hun ble satt litt sjakkmatt i det siste treningshoppet.

– Hadde du i det hele tatt muligheten til å fly?

– Det kjentes ikke slik ut, men det var antagelig et dårlig hopp også. Da blir det slik.

Ema Klinec ble først historisk da hun satte ny verdensrekord med et hopp på 203 meter.

Den tidligere rekorden var på nøyaktig 200 meter, satt av Daniela Iraschko-Stolz i 2003.

Til slutt endte fire kvinner over 200 meter. Yuki Ito landet på 200 meter, i tillegg til nevnte Lundby, Loutitt og Klinec.

– Det er stort

Kampen for å hoppe i de største hoppbakkene i verden har vært lang for kvinnene.

Det er snart to tiår siden Anette Sagen tok kampen mot Torbjørn Yggeseth og resten av den internasjonale hoppkomiteen. Hun fikk til slutt prøve seg som prøvehopper, og landet på 174 meter, men fikk aldri konkurrere.

– Det er en av de mest historiske dagene i moderne hopphistorie, så vidt jeg kan skjønne. Den siste barrieren i forhold til like muligheter. Nå kan jentene konkurrere mot gutta om verdens lengste skihopp. Det har aldri skjedd før, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Kampen for å få en offisiell skiflyvningskonkurranse måtte Maren Lundby ta over fra Sagen.

Hun og de andre hoppkvinnene fikk i 2021 presset gjennom at storbakken for første gang skulle være en del av VM. I 2023 er Lundby en av hovedpersonene som har presset mest på for å ta et nytt steg, og få gjennomført en offisiell konkurranse i skiflygning.

– Det var utrolig kult. Helt rått, rett og slett. Det var en stor opplevelse. Nå er første hoppet gjort, og det er deilig altså, sier Lundby

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Antonio Conte ferdig som Tottenham-manager

  Den italienske trenerstjernen Antonio Conte er ferdig som trener i Premier League-klubben Tottenham.

  London-klubben bekrefter beslutningen om å avslutte samarbeidet med italieneren.

  Conte ble ansatt som Tottenham-manager i november 2021. Han erstattet da Nuno Espírito Santo.

  Italieneren klarte aldri lede de liljehvite til det som ville vært et svært etterlengtet trofé. Det er han samtidig ikke alene om å ha slitt med. Tottenham har bare vunnet ett trofé de siste 20 årene.

  Etter at Tottenham spilte 3-3 hjemme mot tabelljumbo Southampton lørdag, serverte manager Conte en verbal kraftsalve av sjeldent merke mot både egne spillere og klubben.

  FILE PHOTO: Premier League - Southampton v Tottenham Hotspur
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Ronaldo-dobbel i målshow

  Cristiano Ronaldo og Portugal fortsetter å vise god scoringsform i EM-kvalifiseringen. Søndag ble Luxembourg knust 6-0 på bortebane.

  Portugal har møtt de to av de dårligste lagene i pulja så langt (Liechtenstein og Luxembourg), men målteften er det ingenting å si på.

  Ronaldo scoret to mål i begge kampene som endte med solide seirer i favør portugiserne, og de har ikke sluppet inn mål. Roberto Martínez fått en flott start som portugisisk landslagssjef. Han var ferdig i Belgia etter et skuffende VM i Qatar like før jul. (NTB)

  Cristiano Ronaldo
  Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
 • Northug mister NM-comebacket grunnet sykdom

  Petter Northug skulle etter planen gjøre comeback under NM på Tolga, men må melde avbud grunnet sykdom, melder Adresseavisen.

  – Petter er forkjølet og stiller ikke på lagsprinten i NM på onsdag. Strindheim stiller da med Håkon Skaanes og Even Northug, sier Morten Bostad til avisen.

  Bostad er ansvarlig for seniorløperne i Strindheim IL.

  I utgangspunktet skulle Northug gjøre NM-comeback på Tolga under lagsprinten for Strindheim. Det blir nå altså ikke noe av. (NTB)

  Tour de ski 2022/23
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste