Norske dommerprofiler med sterke anklager mot håndball-presidenten: – Hårreisende og drøyt

– Internasjonal håndball har gitt meg veldig mye, men det er også der jeg er blitt tråkket mest på, sier Guro Røen. Sammen med dommerkollega Kjersti Arntsen går hun nå rett i strupen på hardt pressede Hassan Moustafa.

Edib2BMRfOg

SNAKKER UT: Kjersti Arntsen og Guro Røen var lenge svært anerkjente som dommere før de valgte å legge opp i 2018. Nå, tre år senere, går de ut med sin fortelling om det de mener er en kultur preget av frykt og hersketeknikker som følge av lederstilen til Hassan Moustafa, den egyptiske presidenten i det internasjonale håndballforbundet (IHF).

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det er så hårreisende og drøyt at det ikke kan stå uimotsagt.

Slik beskriver tidligere toppdommer Guro Røen det som er blitt en stor snakkis i håndballmiljøet de siste dagene.

For nå brenner det virkelig under føttene til Hassan Moustafa, den egyptiske presidenten i det internasjonale håndballforbundet (IHF).

Ballen begynte å rulle for alvor da dommersjefen i IHF, Ramon Gallego, trakk seg i protest mot Moustafa og hans holdning til nordiske dommere.

Bakgrunnen for Gallegos bråe exit er at Moustafa, kort tid etter at Egypts tap mot Sverige i håndball-VM for herrer i januar 2021, skal ha tatt opp sin misnøye med nordiske dommere.

Det var de norske toppdommerne Håvard Kleven og Lars Jørum dømte kampen.

Moustafa skal blant annet ha ment at nordiske dommere ikke burde dømme andre nordiske lag, kommer det frem i Gallegos oppsigelsesbrev.

Håndball VM kvinner Kumamoto Japan. Hassan Moustafa.

OMSTRIDT: IHF-president Hassan Moustafa.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Blir bare for dumt

Dette skal altså ha skjedd kort tid etter at Moustafas egen hjemnasjon tapte mot Sverige.

Dette gjør Røen svært opprørt.

– Jeg synes skikkelig synd på Håvard og Lars, jeg kan ikke se for meg hvordan det er at en slik type karakteristikk, som er helt uriktig, blir slengt ut i offentligheten på den måten. Moustafa sår jo tvil om skandinaviske dommeres nøytralitet, profesjonalitet og integritet, og det er jo så skivebom i forhold til det skandinaviske dommere står for, mener Røen.

– Det blir bare for dumt, og samtidig er det en så drøy påstand, for det han egentlig sier er at norske dommere er korrupte og ikke egnet til å dømme kamper der andre skandinaviske lag er involvert, legger hun til.

HUOaLN0E1NE

Kjersti Arntsen og Guro Røen hadde begge mye å gjøre med Moustafa da de var aktive.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Sammen med tidligere dommerkollega Kjersti Arntsen har hun bestemt seg for å støtte de norske dommerkollegaene og snakke ut til NRK om opplevelsene de hadde med den beryktede håndballpresidenten da de var aktive.

– Traff meg ganske hardt

De hadde begge mye med Moustafa å gjøre før de la opp i 2018.

Duoen var Norges høyest rankede dommerpar og dømte blant annet i alle internasjonale mesterskap for kvinner de siste seks årene før de la opp.

– Det traff meg egentlig ganske hardt da jeg så Ramons oppsigelse og bakgrunnen for den. Jeg ble veldig trist fordi dette har gått så langt, men samtidig ga det meg en fremtidstro. Kanskje er det dette som skal til for at det nå blir en endring, sier Røen.

Det hører med til sjeldenhetene at noen i håndballfamilien våger å ytre seg negativt om Moustafa.

Men de to norske dommerne føler seg forpliktet til å gi publikum en forståelse av hvordan situasjonen er for toppdommere i den internasjonale håndballen.

Gallegos uventede exit har rystet en hel håndballverden, og i etterkant har ytterligere tre IHF-ansatte trukket seg.

Tono Huelin, Javier Moure Fernandez og Francois Garcia har alle sagt fra seg sine stillinger i forbundet som følge av misnøye med president Moustafa, skriver svenske handbollskanalen.

Kjersti Arntsen støtter Røen i påstanden om at den egyptiske presidenten står for en fryktbasert kultur.

– Ja, ikke bare for dommere, men også for organisasjonskomitéer og alle som er involvert i mesterskap og gjennomføringen av disse. Alle går på tå hev og er redde for å gjøre feil. Det vitner om veldig dårlig lederskap, og for min del blir det en begrensning i et prestasjonsmiljø. Hvis man skal få folk til å gjøre sitt beste, kan man ikke få dem til å gå rundt og være redde for å gjøre feil, sier Arntsen til NRK.

NRK har mandag forsøkt å kontakte IHF for å gi Moustafa anledning til å svare på kritikken og anklagene fra Kjersti Arntsen og Guro Røen. I skrivende stund har det ennå ikke kommet en respons fra verken Moustafa eller IHFs presseavdeling. De har ikke besvart NRKs henvendelser på verken telefon eller e-post.

Men i en uttalelse i etterkant av Gallegos oppsigelse la IHF ut en pressemelding. Der stempler de Gallegos valg om å lekke oppsigelsesbrevet til offentligheten som uakseptabelt. Samtidig hevder IHF at Moustafas intensjon alltid har vært å prøve å unngå at dommere fra visse regioner dømmer lag fra samme område, dette for å unngå offentlig kritikk og spekulasjoner rundt habilitet. Dette har ikke handlet om nordiske dommere spesifikt, skriver IHF.

Hassan Moustafa

Det stormer rundt Hassan Moustafa for tiden. Selv har han forholdt seg taus hele veien.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Arntsen betegner saken som trist og sier det gjør vondt i dommerhjertet hennes at det ifølge Gallegos oppsigelsesbrev blir sådd tvil om habiliteten til nordiske dommerkollegaer.

– Gjorde sterkt inntrykk på meg

Det er også derfor hun gjør som Røen og nå snakker ut for første gang om metodene til den kontroversielle presidenten.

– Det grelleste eksempelet, og det som har gjort et veldig sterkt inntrykk på meg, skjedde under VM i Danmark i 2015. Det var et helt bisart mesterskap, og problemene startet da et videoteam ble sendt hjem etter at de overså en ball som skulle ha vært i mål. Etter dette ble dommere sendt hjem én etter en, og Moustafa lot ingen gå fri etter det som skjedde der, forteller Arntsen.

Ifølge henne opplevde de at også flere styremedlemmer i IHF måtte slutte som følge av at de hadde forsøkt å stå opp imot Moustafa etter mesterskapet.

Gallego, som altså valgte å si opp i IHF etter 40 år, opplyser at han er opprørt over at Hassan Moustafa skal ha forsøkt å påvirke hvilke dommere som skal dømme kamper i mesterskap.

Han mener også at presidentens bekymring rundt at nordiske dommere dømmer andre nordiske lag er helt grunnløse.

– De er ikke ansvarlige for noe, absolutt ikke! De norske dommerne er veldig gode. Dette var deres andre VM, og noen ganger skulle vel de – som alle andre – ønske at de hadde gjort det bedre. Sånn er det bare, sier Gallego til NRK.

Ramon Gallego

TREKKER SEG: Ramon Gallego, dommersjef i IHF.

Foto: Soeren Stache / DPA

– Slo meg rett i magen

Røen mener det har en enorm verdi i at det nå er Gallego, én i den harde dommerkjernen, som har pratet ut.

– Ja, og det er veldig unikt, det er uvanlig at folk i så sentrale posisjoner forteller hvordan ting faktisk er. Det tror jeg også har en veldig viktig signaleffekt og viser hvor alvorlig situasjonen er. Ramon velger altså å gi fra seg 40 års karriere fordi rammebetingelsene er uholdbare, sier Røen.

Ifølge den tidligere norske toppdommeren «vet alle som er en del av miljøet hvordan kulturen er». Men få tør å si fra.

– Når da en så viktig person som Ramon velger å stå opp for egen integritet og gå ut og fortelle hvordan ting har vært, da synes jeg det er viktig å fortelle min versjon. Det slo meg rett i magen, nå må flere si fra, og det er enklere for meg som har vært en del av miljøet, men nå er fri. Jeg er jo ferdig uansett og la opp i 2018, for meg blir det ingen konsekvenser, men jeg skjønner at det er vanskelig for de som fortsatt er i miljøet å støtte Ramon, sier Røen.

– Hvordan vil du beskrive president Hassan Moustafa?

– Han er uforutsigbar, vanskelig å forholde seg til. Jeg vet ikke om det er humøret hans eller presset han føler som styrer, men plutselig kan han bestemme seg for noe, og da får det konsekvenser for dem rundt, sier Røen, som beskriver presidenten som helt håpløs å forholde seg til.

Håper han fjernes

Arntsen håper misnøyen som nå blusser opp i håndballmiljøet verden rundt blir brukt til å fjerne presidenten fra IHF.

I de to forrige presidentvalgene stilte Moustafa uten motkandidat. Det er ennå usikkert hvem som eventuelt blir en utfordrer i valget som finner sted i november 2021.

– Jeg stiller meg sterkt kritisk til om Moustafa er den rette personen for IHF fremover, og det har jeg egentlig ment i lang tid. Han er på overtid. Men da må land samle seg om en annen kandidat og virkelig støtte et annet kandidatur, og jeg mener man har en gyllen anledning til å virkelig utfordre Moustafa på en kongress som skal skje senere i år, sier Arntsen.

Røen håper for håndballens skyld at situasjonen bedrer seg for dem som fortsatt er aktive som toppdommere.

– Internasjonal håndball har gitt meg veldig mye. Det er virkelig den arenaen der jeg har hatt mine største opplevelser i livet. Samtidig er det det stedet jeg har blitt tråkket mest på, og følt meg minst i, sier hun.

Kontroversiell

Egyptiske Hassan Moustafa har ledet IHF siden 2000, og har vært en svært kontroversiell figur innen internasjonal idrett disse årene.

I 2007 kom det blant annet frem at han var direkte knyttet til en kampfiksingsskandale under en kvalifiseringskamp til OL.

Fire år senere ble egypteren politietterforsket etter salg av TV-rettigheter i perioden 2006–2009. Påtalemyndigheten mente Moustafa hadde puttet flere millioner kroner fra avtalen i egen lomme. Selv mente han det var penger han hadde krav på som konsulent.

NRK har over en lengre periode sendt flere forespørsler til IHF om et intervju med Moustafa, men har foreløpig ikke fått svar.

Sportsnyheter

Warholm

Warholm knuste verdensrekorden og tok OL-gull: – Helt hinsides

Da Karsten Warholm innså hva han hadde fått til i OL-finalen, hylte han ut og rev i stykker drakten sin. Hekkeløperen sikret OL-gull med en tid så rask at eksperten kaller den «umulig».

Siste nytt

 • Filip fikk trøbbel

  Filip Ingebrigtsen løp i det aller første kvalifiseringsheatet på 1500 meter natt til tirsdag, og fikk det svært tøft. Han ble til slutt nummer 10 i heatet, og må nå vente på om han mirakuløst greier å gå videre på tid når alle heatene er ferdigløpt. Favoritten Timothy Cheruiyot løp i samme heat, og vant. Jakob Ingebrigtsen løper litt senere.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Kan Warholm slå Håker?

  Klokka 05.20 i natt skal Karsten Warholm springe finale på 400 meter hekk.

  I 1972 var «halve Norge» på beina klokka 05.00 for å sjå Erik Håker, som leia storslalåm etter første omgang under OL i Sapporo. Kanskje kan det bli endå fleire som står like tidleg opp for å sjå Warholm i kamp om OL-gull.

  Også Jakob og Filip Ingebrigtsen skal i aksjon i natt. Her er høgdepunkta.

  Karsten Warholm
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Juventus-kaptein forlenger

  Italias stopperkjempe Giorgio Chiellini (36) forlenger en allerede lang og merittert Juventus-karriere til sommeren 2023.

  Storklubben opplyste om Chiellinis nye avtale mandag kveld. Veteranen har spilt for Juventus siden 2005. Han har spilt 535 kamper og scoret 36 mål.

  På papiret har han vært klubbløs i en måned, men en forlengelse var ventet å komme før den nye sesongen.

  Tidligere i sommer var Chiellini en nøkkelspiller på Italias vei til EM-tittelen.

  Bonucci Chiellini
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal