Hopp til innhold

Norsk skistjerne legger opp som 25-åring: – Blitt mer og mer redd

Johanne Killi avslutter karrieren allerede i en alder av 25 år. Den suksessrike friski-utøveren finner ikke lenger motivasjonen til å være i toppen.

Johanne Killi (25)

FERDIG SOM UTØVER: Johanne Killi sier i et NRK-intervju at hun gir seg med friski.

Foto: Ole Rolfsrud / NRK

– Jeg har drevet med dette i snart ti år. Det har blitt mye reising over lang tid og litt ensformig, sier Johanne Killi til NRK.

– Så har jeg blitt mer og mer redd også. Jeg er redd for å skade meg. Det har blitt noen av dem, og nivået blir jo bare høyere og høyere, noe som øker risikoen også. Jeg vil jo ha en sunn og frisk kropp med meg videre i livet.

NRK møter den norske stjernen i Skiforbundets lokaler på Ullevaal stadion. Nå har hun satt punktum for en karriere som inneholder blant annet et gjevt X Games-gull og seks verdenscupseire.

– Jeg føler ikke jeg er villig til å legge ned det arbeidet som skal til for å være i toppen lenger. Og jeg vil ikke drive med dette om jeg ikke kan være i toppen, fortsetter hun.

Freestyle Skiing World Championships & Snowboard World Championships

NORSK VM-MEDALJE: Johanne Killi tok bronse i Georgia i vinter.

Foto: IRAKLI GEDENIDZE / Reuters

Blant de eldste

Hun skjønner at folk kanskje får et inntrykk av at hun gir seg i ung alder:

– Men samtidig er jeg blant de tre eldste på kvinnesiden i verdenscupen nå. Det sier jo litt om hvor unge folk er i denne idretten, sier hun.

Killi – som akkurat nå er aktuell i kjendisutgaven av 71 grader nord – konkurrerte for første gang internasjonalt i junior-VM 2014 og vant sin første verdenscupseier i 2017. Sammen med Birk Ruud har hun vært en av de aller største stjernene i friski-sirkuset.

De siste årene har vært annerledes for utøveren fra Dombås.

– Jeg har nok kjent på disse følelsene i to-tre år nå. Det har vært vanskelig å godta den tanken om at jeg vil gi meg. Dette har vært livet mitt såpass lenge. Men nå føles det riktig å gi seg.

Verdens cup i freeski og slopestyle

KANONSESONG: Birk Ruud og Johanne Killi kunne begge juble for seiere i verdenscupen i friski og slopestyle sammenlagt i mars.

Foto: FIS/Norges Skiforbund / NTB

«En komplett slopestyle-utøver»

Viaplays friski-ekspert Jonas Greve har dekket Killi over mange sesonger. Han synes det hele er vemodig, men tar det med fatning.

– Selvfølgelig er det synd at hun gir seg nå, men jeg skjønner og respekterer avgjørelsen hennes.

– Jeg er skikkelig imponert over det hun har fått til. Hun har hevdet seg i verdenstoppen gjennom mange år og toppe det ved å vinne verdenscupen sammenlagt forrige sesong.

– Johanne har vært hardtarbeidende og jobbet systematisk for å nå toppen. Hun har lagt ned utrolig mye arbeid og vist seg som en komplett slopestyle-utøver som mestrer både det tekniske og hopping på øverste nivå.

– Skummel følelse

25-åringen er trygg på valget sitt, men nekter ikke for at det er skremmende å si opp livet hun har levd.

– Det er en skummel følelse, for jeg vet ikke hva jeg går til. Men jeg er klar for noe nytt. Så blir man jo litt preget av at de rundt deg studerer og jobber, så jeg blir jo litt påvirket til å kanskje prøve det jeg også.

– Jeg har veldig lyst til å hjelpe de yngre jentene i Norge til å få muligheten til det samme som meg. Vi har startet et jenteprosjekt i Skiforbundet der jeg har en trenerrolle for jenter mellom 13 og 18 år.

Sportsvideoer
Spiller nå
Her blir han verdens første 00:54
Neste

Sportsnyheter

Fikk trøbbel med synet i sprengkulden: - Jeg så ingenting

Kombinertprofil Mari Leinan Lund (24) hadde store problemer med synet etter kuldesjokk.

Siste nytt

 • Utforrennet i Beaver Creek avlyst

  Kraftig snøfall var grunnen til at mennenes verdenscuputfor i Beaver Creek fredag ikke kunne gjennomføres.

  Snøvær natt til fredag ga arrangøren store utfordring med preparering av løypa. Rennstart ble først utsatt fra 18.45 til 21.00 norsk tid, men et nytt jurymøte konkluderte med at det ikke ville la seg gjøre å gjennomføre rennet under forsvarlige forhold.

  Om rennet var blitt forsøkt gjennomført, ville det blitt fra reservestarten et stykke fra toppen.

  Aleksander Aamodt Kilde, Adrian Smiseth Sejersted og Markus Fossland skulle være norske deltakere i sesongens første utforrenn.

  Det er berammet et nytt utforrenn lørdag, og super-G søndag. (NTB)

  05C6VQxVexg
  Foto: AP
 • Sindland gir seg som Lyn-trener

  Oddbjørn Sindland gir seg som trener for Lyns kvinnelag i fotball. Han velger å se seg om etter nye utfordringer.

  – Takk til alle i Lyn for fire flotte år. Etter eget ønske velger jeg nå ikke å fortsette som hovedtrener i Lyn. Jeg setter stor pris på å ha vært en del av en klubb med så mange fine folk og er stolt over jobben vi har lagt ned, sier han til klubbens nettsted.

  Sindland kom til Lyn i 2020 som assistenttrener. De to følgende årene var han også toppspillerutvikler i klubben. Før årets sesong tok han steget opp som hovedtrener. Det endte med 6.-plass i Toppserien og semifinaleplass i cupen. (NTB)

  rxQmj9gI8Ss
  Foto: NTB
 • Johansson ordnet norsk seier

  Allan Dahl Johansson gikk inn til seier i B-gruppen på fellesstart da verdenscupstevnet skøyter i Stavanger ble innledet fredag.

  Johansson gikk i mål på tiden 8.03,90 i Sørmarka arena og henviste franske Mathieu Belloir og belgiske Indra Médard til de neste plassene.

  Seieren ga ham 28 verdenscuppoeng. (NTB)

  6h8IFFeYe-Y
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal