Hopp til innhold

Norsk skistjerne legger opp som 25-åring: – Blitt mer og mer redd

Johanne Killi avslutter karrieren allerede i en alder av 25 år. Den suksessrike friski-utøveren finner ikke lenger motivasjonen til å være i toppen.

Johanne Killi (25)

FERDIG SOM UTØVER: Johanne Killi sier i et NRK-intervju at hun gir seg med friski.

Foto: Ole Rolfsrud / NRK

– Jeg har drevet med dette i snart ti år. Det har blitt mye reising over lang tid og litt ensformig, sier Johanne Killi til NRK.

– Så har jeg blitt mer og mer redd også. Jeg er redd for å skade meg. Det har blitt noen av dem, og nivået blir jo bare høyere og høyere, noe som øker risikoen også. Jeg vil jo ha en sunn og frisk kropp med meg videre i livet.

NRK møter den norske stjernen i Skiforbundets lokaler på Ullevaal stadion. Nå har hun satt punktum for en karriere som inneholder blant annet et gjevt X Games-gull og seks verdenscupseire.

– Jeg føler ikke jeg er villig til å legge ned det arbeidet som skal til for å være i toppen lenger. Og jeg vil ikke drive med dette om jeg ikke kan være i toppen, fortsetter hun.

Freestyle Skiing World Championships & Snowboard World Championships

NORSK VM-MEDALJE: Johanne Killi tok bronse i Georgia i vinter.

Foto: IRAKLI GEDENIDZE / Reuters

Blant de eldste

Hun skjønner at folk kanskje får et inntrykk av at hun gir seg i ung alder:

– Men samtidig er jeg blant de tre eldste på kvinnesiden i verdenscupen nå. Det sier jo litt om hvor unge folk er i denne idretten, sier hun.

Killi – som akkurat nå er aktuell i kjendisutgaven av 71 grader nord – konkurrerte for første gang internasjonalt i junior-VM 2014 og vant sin første verdenscupseier i 2017. Sammen med Birk Ruud har hun vært en av de aller største stjernene i friski-sirkuset.

De siste årene har vært annerledes for utøveren fra Dombås.

– Jeg har nok kjent på disse følelsene i to-tre år nå. Det har vært vanskelig å godta den tanken om at jeg vil gi meg. Dette har vært livet mitt såpass lenge. Men nå føles det riktig å gi seg.

Verdens cup i freeski og slopestyle

KANONSESONG: Birk Ruud og Johanne Killi kunne begge juble for seiere i verdenscupen i friski og slopestyle sammenlagt i mars.

Foto: FIS/Norges Skiforbund / NTB

«En komplett slopestyle-utøver»

Viaplays friski-ekspert Jonas Greve har dekket Killi over mange sesonger. Han synes det hele er vemodig, men tar det med fatning.

– Selvfølgelig er det synd at hun gir seg nå, men jeg skjønner og respekterer avgjørelsen hennes.

– Jeg er skikkelig imponert over det hun har fått til. Hun har hevdet seg i verdenstoppen gjennom mange år og toppe det ved å vinne verdenscupen sammenlagt forrige sesong.

– Johanne har vært hardtarbeidende og jobbet systematisk for å nå toppen. Hun har lagt ned utrolig mye arbeid og vist seg som en komplett slopestyle-utøver som mestrer både det tekniske og hopping på øverste nivå.

– Skummel følelse

25-åringen er trygg på valget sitt, men nekter ikke for at det er skremmende å si opp livet hun har levd.

– Det er en skummel følelse, for jeg vet ikke hva jeg går til. Men jeg er klar for noe nytt. Så blir man jo litt preget av at de rundt deg studerer og jobber, så jeg blir jo litt påvirket til å kanskje prøve det jeg også.

– Jeg har veldig lyst til å hjelpe de yngre jentene i Norge til å få muligheten til det samme som meg. Vi har startet et jenteprosjekt i Skiforbundet der jeg har en trenerrolle for jenter mellom 13 og 18 år.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Griner om fangenskapet i Russland: – Ville ta mitt eget liv

    Selvmordstanker preget Brittney Griners første uker som fengslet i Russland. Det forteller basketballspilleren i et TV-intervju.

    Amerikaneren gir for første gang et dypere innblikk i hvordan det var å sitte i varetekt gjennom mange måneder i 2022. Først på tampen av året ble 33-åringen løslatt i en fangeutveksling.

    – Jeg ville ta mitt eget liv mer enn én gang de første ukene. Jeg følte veldig for å komme meg bort derifra, sier Griner i et timelangt intervju på ABC.

    Av blant annet frykt for at russiske myndigheter ikke kom til å utlevere liket hennes til familien, bestemte Griner seg for å holde seg i live.

    Marerittet i Russland startet da hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen.

    Før løslatelsen ble Griner dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling.

    Hun ble arrestert samme måned som da den russiske invasjonen av Ukraina startet. Krigen førte til økt spenning mellom Russland og USA, og det gjorde ikke Griners situasjon lettere.

    Griner forteller at hun måtte skrive til Russlands president Vladimir Putin for å bli satt fri.

    – De tvang meg til å skrive brevet. Det var på russisk, og jeg måtte be om tilgivelse og takke deres såkalte store leder. Jeg ville det ikke, men samtidig ville jeg hjem.

    I mai i fjor gjorde Griner comeback som basketballspiller. Hun spiller til daglig for Phoenix Mercury. (NTB)

    Griner
    Foto: AP
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal