Hopp til innhold

Nordmann fikk advarsel etter manøver på standplass: – Han kunne blitt disket. Vi var heldige

Et mistet magasin førte til at Endre Strømsheim måtte av med skiene og bøye seg frem på standplass. Da måtte juryen inn i bildet.

Strømsheim kjempet om sin første pallplass. Men på siste stående ble det fullstendig krøll. Han måtte av med begge skiene for å hente magasinet som hadde falt ned i gropen foran standplass.

Nordmannen kjempet om karrierens første pallplass under jaktstarten i Lenzerheide, men på siste stående gikk det galt for Endre Strømsheim.

Han mistet magasinet og måtte faktisk ta av seg begge skiene for å plukke det opp foran selve standplassen.

– Det var tidenes stressituasjon på siste stående. Jeg mistet magasinet og måtte av med skiene, forklarer Strømsheim, som til slutt endte som nummer to.

Men pallplassen hang definitivt i en tynn tråd.

Manøveren hans på standplass førte nemlig til at juryen valgte å sjekke om Strømsheim brøt reglene. Det bekrefter IBUs sportsdirektør Daniel Böhm overfor NRK etter rennet.

– Heldige

Grunnen er at utøvere ikke har lov til å gå foran standplass, noe som gjorde landslagstrener Siegfried Mazet stresset:

– Absolutt, absolutt. Hvis andre nasjoner ikke hadde vært enige, kunne de gått til juryen. Det er regler her. Han kunne blitt disket. Vi var heldige, sier han til NRK.

– Vi var heldige på grunn av at det vanligvis ikke er lov å gå foran standplass, men jeg har snakket med renndirektøren som sa at de har sjekket fire-fem ganger på TV og det var ingen farlig situasjon og at alt var i orden, legger han til.

Endre Strømsheim i Lenzerheide

FIKK ADVARSEL: Endre Strømsheim gikk inn til andreplass på jaktstarten.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Strømsheim ante ingenting om at hans serie var blitt diskutert og sett på av juryen da NRK møtte ham etter pressekonferansen.

– Vet du hvordan regelen er i en sånn setting?

– Nei, det var jeg ikke klar over. Jeg har ikke hørt det før, sier Strømsheim og fortsetter:

– Jeg har hørt at du ikke har lov til å skyte uten skiene på. Det er jeg klar over. Men jeg tenkte ikke at det jeg gjorde i dag, gikk under det. Det er det forhåpentligvis flere som har tenkt, sier han.

Under rennet klarte han til tross for den stressede situasjonen å levere da det gjaldt som mest. Til slutt ble han nummer to. Han tok dermed sin første pallplass.

– Dårlig vurdering

NRK påpekte etterpå overfor Strømsheim at han egentlig skulle rukket opp hånden og fått noen andre til å komme bort med et nytt magasin.

– Der sto jeg å tenkte på: «Skal jeg gjøre det eller ikke?». Det var den første tanken som slo meg. Men da tenkte jeg at det kunne bli venting og fratrekk i tid. Da tenkte jeg at jeg bare skulle fikse det. Det var absolutt en vurdering jeg tok der og da. Nå har jeg lært at jeg skal gjøre det motsatte neste gang, sier Strømsheim.

Selv tror han det faktisk hadde gått fortere å få noen andre til å komme bort med et nytt magasin.

– Det var en veldig dårlig vurdering å ikke rekke opp hånden, sier Strømsheim, som var lettet over at det ikke kom noen protest.

Endre Strømsheim på standplass.

KARRIEREBESTE: Endre Strømsheim underveis i rennet der han gikk inn til andreplass.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

På sisterunden klarte han å hente Sturla Holm Lægreid, i det som hadde utviklet seg til helnorsk oppgjør i toppen.

Holm Lægreid fortalte at han rett og slett var stiv da lagkameraten kom voldsomt mot slutten.

Foran dem var imidlertid Johannes Thingnes Bø suveren og vant jaktstarten i Sveits.

Drama i kulissene

De ble også jubel blant kvinnene tidligere på dagen. Men det var noe helt annet enn sportslige resultater, som ble snakket om etter kvinnerennet.

– Selvfølgelig setter man liv og helse foran sport, sier Ingrid Landmark Tandrevold til NRK etter rennet.

Hun hadde da fått en beklagelse fra IBUs generalsekretær Max Cobb, for det som hindret henne under rennet.

En dramatisk hendelse på stadion satte nemlig sitt preg på det som skjedde i Lenzerheide.

TV-bildene viste hvordan en rekke personer stod ute i løypa i siste sving inn mot skyting mens løperne føk gjennom svingen.

– Vi hadde en hendelse med en frivillig funksjonær under innskytingen. Vi måtte transportere ham ut av løypen til helikopter. Vi håper det ikke forstyrret rennet for mye. Men liv går foran øvelsen, sier IBUs sportsdirektør Daniel Böhm til NRK.

Funksjonæren, som hadde kollapset, måtte fraktes gjennom standplass.

En av de som måtte gå utenom var Tandrevold, da hun var på vei til første skyting.

– Merket du det?

– Ja absolutt. Jeg kom svingende inn til første skyting. Da lå det en båre ute i løypa og det var ti funksjonærer. Jeg ble veldig overrasket ble litt satt ut inn på skytingen. sier Tandrevold til NRK.

dramatikk under skiskytingen i Lenzerheide

FØRSTEHJELP: Bildene viser hvordan personer jobbet med å få fraktet bort funksjonæren som kollapset.

Foto: NRK

Hun forteller at hun ble litt satt ut på vei inn til skytingen. Men hun påpeker at funksjonærene bare måtte komme seg så fort som mulig til helikopteret med personen som hadde kollapset.

NRKs journalister i Sveits overvar det hele og forteller at løpere måtte gå utenom flere funksjonærer, som jobbet med å frakte bort funksjonæren. NRK får lørdag ettermiddag opplyst at funksjonæren overlevde hendelsen.

Sensasjon

Franske Justine Braisaz-Bouchet vant jaktstarten foran sin franske kollega Julia Simon. Men sportslig sett var det 25 år gamle Marit Ishol Skogan som stjal oppmerksomheten.

– Dette er helt, helt sjukt. Det stopper jo aldri. Jeg fortsetter å overraske meg selv, og jeg blir helt målløs, sier Ishol Skogan til NRK rett etter målgang.

For denne pallplassen var det ingen som forventet, inkludert henne selv.

– Det er helt utrolig, sier NRK-ekspert Ola Lunde om Ishol Skogan etter at hun hadde avgjort duellen mot tyske Franziska Preuß mot slutten av rennet.

I sin debutsesong i verdenscupen har den norske kvinnen klinket til. Og det toppet seg med pallplass på jaktstarten i Lenzerheide. Selv skjønner hun ikke hva som har skjedd i år, en sesong som bare fortsetter å levere for hennes del.

– Dette er helt enorm. Det viser hva som kan skjer hvis du trener og står på i mange år, sier NRK-ekspert Synnøve Solemdal.

Hun påpeker at Ishol Skogan ble nummer 20 i NM i fjor. Men i Sveits var den norske skiskytteren plutselig i verdenstoppen.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal