Hopp til innhold

Norsk komet med utrolig tabbe – gikk én strafferunde for mye

Johan-Olav Botn har herjet på nest øverste nivå denne sesongen. Da han endelig fikk sjansen i verdenscupen, gikk det i kluss inne i strafferunden.

Johan-Olav Botn i samtale med Siegfried Mazet etter sprinten i Oberhof 5. januar 2024

FØRSTE RENN: Johan-Olav Botn viste seg frem på flere måter i sitt første verdenscuprenn.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– Gikk en strafferunde for mye. Samme det vel. Er jo bare jaktstart i morgen, skriver en selvironisk Botn på treningsappen Strava etter fredagens sprint.

Botn vant fem av åtte individuelle renn i IBU-cupen før jul, hvor han spesielt har vist seg frem med imponerende fart i løypa.

I verdenscupdebuten i Oberhof hadde han også raskeste langrennstid, men fire strafferunder gjorde veien til en topplassering vanskelig. Spesielt vanskelig ble det da han faktisk endte opp med å gå fem strafferunder.

Det var på den første skytingen at uhellet var ute for Botn. 24-åringen bommet på tre av fem skudd, men gikk altså fire strafferunder.

– Jeg vet ikke hva som skjedde der. Jeg trodde selvsagt jeg gikk tre, men tydeligvis tok jeg feil, forteller han til NRK.

Skjermdump av Johan-Olav Botns Strava-økt under sprint i Oberhof

AVSLØRTE: Johan-Olav Botn fortalte selv om blemmen på Strava.

Foto: Skjermdump

– Det var jo kanskje den verste strafferunden å gå en ekstra i også, for å si det sånn, legger Botn til, og sikter til at det var svært bløtt i løypa.

– Ble akutt nervøs

Han fikk en bom på stående skyting også, og kom i mål ett minutt og 31 sekunder bak vinner Benedikt Doll, på en 26.-plass.

– Det var en liggserie som virkelig ødela skikkelig for løpet mitt. Jeg følte jeg hadde kontroll helt til jeg skulle legge meg ned. Plutselig ble jeg akutt nervøs og spent. Det var en skikkelig dårlig forutsetning for å skyte bra, sa Botn til NRK like etter målgang.

Johan-Olav Botn

I RUNDEN: Botn fikk tre bom på liggende skyting, men gikk fire runder i den våte strafferunden i Oberhof.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

For Botn er rennene i Oberhof svært viktige for å få sjansen i verdenscupen videre denne sesongen. En slags trøst var det dermed i at han hadde raskeste langrennstid. Tiden i strafferundene telles ikke i total løpstid.

– Det er jo litt rått i tenke på at dersom jeg skyter bra nok så er det ingen som slår meg, sier han.

Botn imponerte mange under sesongåpningen i langrenn på Beitostølen, da han ble nummer 10.

– Det er bare greit å få det bekreftet, at jeg er på det nivået som jeg tror jeg er på. Jeg tror jeg kan gå ganske mye fortere hvis jeg får forhold som er mer tilrettelagt for meg, og ikke et så raskt føre, forteller verdenscupdebutanten.

Får støtte av Northug

TV 2s ekspert, Petter Northug, flirte da han så feilen fra den norske skiskytteren.

Hadde det vært en pallkamp, så hadde det vært verre, da hadde det vært skuffende. Men nå tror jeg han ser litt humoren i det, og det ser sånn ut på Strava også, mener den tidligere langrennsstjernen til NRK, og legger til:

Tiril Eckhoff og Petter Northug i TV 2-studio som eksperter under skiskyting i Oberhof

EKSPERTER: Petter Northug (t.h.) og Tiril Eckhoff er med TV 2 som eksperter på skiskyting.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Jeg kommer ikke til å mobbe ham for det, for jeg hadde sikkert gjort det samme selv. Han har beste langrennstid i dag, og det er et utgangspunkt han må ta med seg inn i morgen. Han er virkelig god her, og Birxsteig passer ham bra, så jeg tror han blir en farlig mann hvis han treffer noen riktige rygger.

For lørdag er det duket for jaktstarter i Oberhof.

– Slik som jeg ser det, så er vi en ganske god gjeng akkurat rundt meg, med Horn og Giacomel. Folk går som regel jævlig fort på den første runden, så det er bare å henge med på det toget som går. Og så vet jeg at jeg går fortere enn de fleste. Alt er jo mulig. Jeg skal bare angripe, lover Botn.

Siste nytt

 • Enorm bom kostet seieren: – Får ikke sove i natt

  Det endte med poengdeling mellom Georgia og Tsjekkia, men det var igjen VAR som skulle spille en hovedrolle.

  Midtveis i 1. omgang fikk tsjekkerne en scoring annullert da Adam Hlozek delvis brukte hånda for å få ballen i mål.

  Samme ulovlighet skulle gagne georgierne på overtid i 1. omgang.

  Robin Hranac handset inne i eget felt, og etter en VAR-sjekk pekte dommer på straffemerket.

  Der var Georges Mikautadze sikker og sendte Georgia i føringen.

  Like før timen spilt skulle Tsjekkia få betalt for et vedvarende press. En corner traff hodet til Ondrej Lingr. Han headet i stolpen, men på returen fikk Patrik Schick ballen på blank kasse.

  Spissen hadde få problemer med å utligne for tsjekkerne.

  På overtid fikk Saba Lobzhanidze en enorm sjanse til å sikre seieren. Georgia kom tre mot en, og en perfekt vektet pasning fant Lobzhanidze alene mot keeper.

  Men innbytteren klarte å blåse ballen over mål, og da ble det poengdeling.

  – Han får ikke sove i natt etter den avslutningen, sier Åge Hareide i NRKs studio.

  Med dette resultatet står begge lag med ett poeng og har dermed et tøft utgangspunkt før den siste runden i gruppe F. Georgia møter Portugal, mens Tsjekkia skal bryne seg på Tyrkia.

 • Formel 1-drama: Måtte evakuere etter kjøkkenbrann

  Både ansatte og gjester hos McLarens Formel 1-lag måtte evakueres på grunn av en brann under VM-runden i Barcelona lørdag.

  Det rapporterer avisen Mundo Deportivo og andre spanske medier. Ifølge avisen måtte tre brannmenn få legebehandling etter å ha inhalert røyk på stedet.

  Brannen skal ha oppstått i et elektrisk kjøkken i en bobil som tilhører McLarens gjesteområde i Formel 1-paddocken i Barcelona. Det var mye røyk i området, men det skal tilsynelatende ha gått bra med alle som oppholdt seg i området.

  McLaren-ingeniøren Andrea Stella uttaler ifølge Mundo Deportivo at alle slapp med skrekken fordi hele teamet forlot stedet så snart de observerte røyk. Stjerneføreren Lando Norris var blant de evakuerte, skriver DPA.

  – I morges evakuerte vi lagets gjesteenhet i paddocken etter et brannvarsel. Laget ble trygt evakuert, og det lokale brannvesenet håndterer problemet, skriver McLaren på X.

  Brannmannskaper var raskt på plass, og det ble opprettet en sikkerhetssone for å holde både journalister og tilskuere på trygg avstand.

  Hendelsen skjedde en knapp halvtime før Formel 1-førernes siste treningsøkt på Barcelona-banen. Det kjøres kvalifisering senere lørdag og VM-løp søndag.(©NTB)

  McLaren-fører Lando Norris skal ha oppholdt seg i nærheten da det begynte å brenne i lagets gjesteområde i Barcelona
  Foto: AP
 • Magetrøbbel for Kristoff - stiller ikke i NM

  Sykkelprofilen Alexander Kristoff har bestemt seg for å ikke stille til start i søndagens fellesstart i NM.

  Det melder TV 2.

  – Han har hatt litt utfordringer med magen og diaré de siste dagene. Han er mye bedre. Vi vurderte det til i dag, for å se om han ble ordentlig bra, sier sportsdirektør og trener i Uno-X, Arne Gunnar Ensrud, til TV 2.

  I følge kanalen ble valget om å stå over fellesstarten tatt i samråd med lege.

  Ensrud forteller at Tour de France ikke er i fare.

  Sykkelrittet Tour of Norway 2024 - Etappe 4
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal