NRK Meny
Normal

Norsk hobbyspiller var Carlsens hemmelige hjelper

​BERLIN (NRK): Selv vanlige folk kan hjelpe et sjakkgeni. En ny bok avslører at ukjente Dag Sødtholt analyserte sjakk for Magnus Carlsen i flere år – helt gratis.

Magnus Carlsen

HEMMELIGHETSFULL: Magnus Carlsen, her under Norway Chess i sommer.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Dag Sødtholt

HEMMELIG HJELPER: Dag Sødtholt.

Foto: Privat

– I begynnelsen var det uvirkelig. Deretter ble det ulidelig spennende, til tider nesten tortur, sier Dag Sødtholt til NRK.

Til daglig er han filmkritiker, men den 26. april 2008 skulle han ta sine første steg ut i et sjakk-farvann som vanligvis er forbeholdt superstormestere.

Elsket sjakk-analyse

Den hittil ukjente historien kommer fram i den nye boka «Magnus», skrevet av Aage G. Sivertsen. Sødtholt hadde 1962 i rating. Han var altså en solid hobbyspiller, men nesten 800 poeng svakere enn Magnus Carlsen.

Amatørspilleren hadde en fascinasjon for å dykke dypt ned i enkelte åpninger ved hjelp av dataprogrammer. Han ble ekspert på å få maskinen til å regne ut løsninger i visse stillinger som kunne dukke opp på brettet.

Eventyret med Carlsen startet den dagen han endelig fant løsningen for svart i en spesiell variant av åpningen «Dragen». Sødtholt sendte en tekstmelding til Henrik Carlsen, som levere analysen videre til Magnus Carlsen.

Allerede neste dag spilte sjakkstjernen nettopp Dragen.

– Jeg var plutselig delaktig i hvordan Magnus Carlsen spilte sjakk, sier Sødtholt i boka «Magnus».

Hjalp til i flere år

Carlsen vant partiet, og ble sulten på mer. Fram til 2013 skulle Dag Sødtholt sende over 70 mailer med dype sjakkanalyser, til tider foran nesten hver turnering.

– I de årene jeg holdt på som mest, stod datamaskinen på hele døgnet og regnet på egen hånd. Det gikk med flere timer per dag med aktivt arbeid. I perioder der jeg hadde anledning, jobbet jeg i praksis 16 timer per dag i flere måneder, hvis det var spesielt vanskelige problemer å løse, sier han til NRK.

Penger ville han ikke ha.

– Det var aldri snakk om betaling fra min side. Jeg tror nesten det ville lagt et press på meg som ville gjort hele greia mindre gøy.

– Hva var motivasjonen?

– Nysgjerrighet og vitenskapelig innstilling til å lete etter sannheten om visse sjakkåpninger, sier Sødtholt.

Carlsen: – Stor hjelp

Magnus Carlsen har i dag gått over til å bruke profesjonelle sekundanter, men setter fortsatt pris på arbeidet til hans ukjente hjelper.

– Jeg husker Sødtholt begynte å sende meg analyser. Han er jo egentlig hobbysjakkspiller, men han hadde brukt veldig mye tid på å analysere forskjellige ting, spesielt i dragevarianten i siciliansk. Han har vært til stor hjelp. Jeg spilte mange interessante partier i dragevarianten på den tiden, sier Carlsen til NRK.

– Hvordan kan en vanlig person hjelpe verdens beste i sjakk?

– Det er mulig hvis man kan bruke datamaskin. Det blir relevant når analysene er dype nok. Noen ganger er computeranalyser feil, men det var veldig ofte relevant, sier Magnus Carlsen.

  • Magnus Carlsen skal spille VM i lyn- og hurtigsjakk på NRK fra lørdag. Les om den ekstreme utfordringen her!
Magnus Carlsen tror på VM seier

VIDEO: Se Magnus Carlsen ankomme i Berlin før VM i lynsjakk.

Siste nytt

  • Dan Martin til UAE Team Emirates

    Dan Martin har signert for Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengens lag UAE Team Emirates.

    Iren som endte på sjetteplass i årets Tour de France kommer fra Quick-Step Floors og har ifølge lagets egne hjemmesider knyttet seg til laget de to neste årene.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart