NRK Meny
Normal

OL-sluggere: – Oslo har den sterkeste søknaden

SOTSJI (NRK.no): Det kom knapt kritiske spørsmål fra et imponert pressekorps da planene for Oslo-OL ble presentert. Det finnes bare én uværssky som kan true lekene, mener de.

Gerhard Heiberg

Norske Gerhard Heiberg svarer på spørsmål fra noen av verdens mest erfarne OL-journalister. Pressefolkene kom fra seansen med en følelse av at det er stor sjanse for OL i Oslo i 2022.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Steve Wilson

Steve Wilson i AP mener Norge ligger godt an med tanke på å få OL i 2022.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Oslo er den sterkeste kandidaten på papiret. Denne presentasjonen var veldig imponerende, sier Steve Wilson i Associated Press til NRK.no.

Den garvede journalisten har vært på 14 OL, inkludert Lillehammer. Han var én av rundt 50 journalister i salen da planene for OL i Oslo 2022 ble presentert internasjonalt på mandag.

Mener Oslo kan tjene på laber stemning i Sotsji

Den norske delegasjonen, ledet av IOCs markedsdirektør Gerhard Heiberg, gikk gjennom de konkrete planene poeng for poeng.

– Av de byene vi har fått sett her så langt, er de antageligvis de mest kunnskapsrike og selvsikre. De gjorde et veldig positivt førsteinntrykk, sier Ed Hula, redaktør i OL-tidsskriftet Around The Rings.

Ed Hula

Ed Hula er redaktør for det nettbaserte tidsskriftet Around The Rings.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Around The Rings dekker alt som skjer i OL-kulissene. Redaktør Hula har vært med på 12 olympiske leker, og følger alltid prosessen rundt nye søkerbyer tett.

– Den største fordelen med Norge er erfaringen og vintersportsarven. Etter Sotsji og Pyeongchang trenger OL tilskuere og engasjement i lokalbefolkningen, sier Hula til NRK.no.

– Fordel at de hadde med en kvinne

Steve Wilson i AP mener den norske presentasjonen var proff, og at det er en fordel.

– De kommer hit med et veldig sterkt lag, og det står sterke personligheter bak søknaden. Alle snakker godt engelsk, og de har med en kvinne. Helt alvorlig, det er en fordel, sier Associated Press-journalist Steve Wilson.

Kvinnen han snakker om er Eli Grimsby, som er leder for Oslo 2022-organisasjonen. Hun ekspederte spørsmål om økonomi fra journalistene i salen.

Norges delegasjon

De norske deltagerne på pressekonferansen: (f.v.) OL-general Eli Grimsby, byrådsleder Stian Berger Røysland, IOC-medlem Gerhard Heiberg, langrennsikon Bjørn Dæhlie og spesialrådgiver i idrettsforbundet Magnus Sverdrup.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Mener Norge må vise at de står bak søknaden

Bjørn Dæhlie ble spurt om Ole Einar Bjørndalen og om opplevelsen av å delta i et OL på hjemmebane, mens de kritiske spørsmålene i stor grad uteble.

– Nei, det kom ikke så mange kritiske spørsmål. Det var bare de vanlige, om finansiering og så videre, men det var ingenting dramatisk. Dette var lovende for dem, sier Steve Wilson.

De internasjonale mediefolkene hadde hovedsakelig én innvending mot et nytt OL i Norge:

De er fortsatt bekymret for at det norske folk og norske myndigheter ikke har stilt seg 100 prosent bak søknaden.

De anbefaler den norske delegasjonen å få full godkjenning av myndigetene så snart som mulig.

– Det blir helt avgjørende. De må vise at de har god offentlig støtte, sier Wilson.

– Det er en skummel uværssky som henger over hele søknaden. Folket sa nei både i Sveits, München og Stockholm. Det er viktig at det er helt klart at Norge stiller seg bak Oslos søknad, sier Ed Hula til NRK.no.

Bjørn Dæhlie

Tidenes vinterolympier, Bjørn Dæhlie, er den store stjerna når Oslo presenterer OL-planer i Sotsji. Her forteller han om opplevelsen av at publikum jublet like mye for Italia som for Norge da Silvio Fauner slo ham på OL-stafetten i 1994.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Heiberg hadde ventet mer kritikk

Gerhard Heiberg hadde ikke forventet at OL-presentasjonen skulle slippe så billig unna.

– Jeg er litt overrasket over at det er så positivt. Jeg hadde ventet litt kraftigere skyts, men det kom ikke overhodet. Det er nesten så jeg er litt lei meg over at det ikke kom noe vanskeligere å svare på, spøker Heiberg.

Heiberg er enig med de internasjonale journalistene om at den litt begrensede begeistringen i Sotsji kan gi Norge en fordel.

– Jeg tror det vil virke positivt. Her vil man se at det kanskje ikke er den store begeistringen. Man vil ha det igjen, og det tror jeg kan bli et argument for Oslo, sier det langvarige IOC-medlemmet.

Bjørn Dæhlie var også fornøyd med hvordan Norges presentasjon ble mottatt.

– Jeg synes tilbakemeldingene var veldig gode. Jeg har snakket med en del IOC-medlemmer her nede, og de har ikke glemt Lillehammer. Jeg tror det er veldig viktig å være her og forklare at dette er et nøkternt OL, og at det er blitt kortere reisetid mellom Oslo og Lillehammer enn det var i 1994, sier Dæhlie til NRK.no.

 • Synes du Oslo bør søke OL i 2022? Diskutér i kommentarfeltet!

Siste nytt

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS
 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal