Hopp til innhold

OL-sluggere: – Oslo har den sterkeste søknaden

SOTSJI (NRK.no): Det kom knapt kritiske spørsmål fra et imponert pressekorps da planene for Oslo-OL ble presentert. Det finnes bare én uværssky som kan true lekene, mener de.

Gerhard Heiberg

Norske Gerhard Heiberg svarer på spørsmål fra noen av verdens mest erfarne OL-journalister. Pressefolkene kom fra seansen med en følelse av at det er stor sjanse for OL i Oslo i 2022.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Steve Wilson

Steve Wilson i AP mener Norge ligger godt an med tanke på å få OL i 2022.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Oslo er den sterkeste kandidaten på papiret. Denne presentasjonen var veldig imponerende, sier Steve Wilson i Associated Press til NRK.no.

Den garvede journalisten har vært på 14 OL, inkludert Lillehammer. Han var én av rundt 50 journalister i salen da planene for OL i Oslo 2022 ble presentert internasjonalt på mandag.

Mener Oslo kan tjene på laber stemning i Sotsji

Den norske delegasjonen, ledet av IOCs markedsdirektør Gerhard Heiberg, gikk gjennom de konkrete planene poeng for poeng.

– Av de byene vi har fått sett her så langt, er de antageligvis de mest kunnskapsrike og selvsikre. De gjorde et veldig positivt førsteinntrykk, sier Ed Hula, redaktør i OL-tidsskriftet Around The Rings.

Ed Hula

Ed Hula er redaktør for det nettbaserte tidsskriftet Around The Rings.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Around The Rings dekker alt som skjer i OL-kulissene. Redaktør Hula har vært med på 12 olympiske leker, og følger alltid prosessen rundt nye søkerbyer tett.

– Den største fordelen med Norge er erfaringen og vintersportsarven. Etter Sotsji og Pyeongchang trenger OL tilskuere og engasjement i lokalbefolkningen, sier Hula til NRK.no.

– Fordel at de hadde med en kvinne

Steve Wilson i AP mener den norske presentasjonen var proff, og at det er en fordel.

– De kommer hit med et veldig sterkt lag, og det står sterke personligheter bak søknaden. Alle snakker godt engelsk, og de har med en kvinne. Helt alvorlig, det er en fordel, sier Associated Press-journalist Steve Wilson.

Kvinnen han snakker om er Eli Grimsby, som er leder for Oslo 2022-organisasjonen. Hun ekspederte spørsmål om økonomi fra journalistene i salen.

Norges delegasjon

De norske deltagerne på pressekonferansen: (f.v.) OL-general Eli Grimsby, byrådsleder Stian Berger Røysland, IOC-medlem Gerhard Heiberg, langrennsikon Bjørn Dæhlie og spesialrådgiver i idrettsforbundet Magnus Sverdrup.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Mener Norge må vise at de står bak søknaden

Bjørn Dæhlie ble spurt om Ole Einar Bjørndalen og om opplevelsen av å delta i et OL på hjemmebane, mens de kritiske spørsmålene i stor grad uteble.

– Nei, det kom ikke så mange kritiske spørsmål. Det var bare de vanlige, om finansiering og så videre, men det var ingenting dramatisk. Dette var lovende for dem, sier Steve Wilson.

De internasjonale mediefolkene hadde hovedsakelig én innvending mot et nytt OL i Norge:

De er fortsatt bekymret for at det norske folk og norske myndigheter ikke har stilt seg 100 prosent bak søknaden.

De anbefaler den norske delegasjonen å få full godkjenning av myndigetene så snart som mulig.

– Det blir helt avgjørende. De må vise at de har god offentlig støtte, sier Wilson.

– Det er en skummel uværssky som henger over hele søknaden. Folket sa nei både i Sveits, München og Stockholm. Det er viktig at det er helt klart at Norge stiller seg bak Oslos søknad, sier Ed Hula til NRK.no.

Bjørn Dæhlie

Tidenes vinterolympier, Bjørn Dæhlie, er den store stjerna når Oslo presenterer OL-planer i Sotsji. Her forteller han om opplevelsen av at publikum jublet like mye for Italia som for Norge da Silvio Fauner slo ham på OL-stafetten i 1994.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Heiberg hadde ventet mer kritikk

Gerhard Heiberg hadde ikke forventet at OL-presentasjonen skulle slippe så billig unna.

– Jeg er litt overrasket over at det er så positivt. Jeg hadde ventet litt kraftigere skyts, men det kom ikke overhodet. Det er nesten så jeg er litt lei meg over at det ikke kom noe vanskeligere å svare på, spøker Heiberg.

Heiberg er enig med de internasjonale journalistene om at den litt begrensede begeistringen i Sotsji kan gi Norge en fordel.

– Jeg tror det vil virke positivt. Her vil man se at det kanskje ikke er den store begeistringen. Man vil ha det igjen, og det tror jeg kan bli et argument for Oslo, sier det langvarige IOC-medlemmet.

Bjørn Dæhlie var også fornøyd med hvordan Norges presentasjon ble mottatt.

– Jeg synes tilbakemeldingene var veldig gode. Jeg har snakket med en del IOC-medlemmer her nede, og de har ikke glemt Lillehammer. Jeg tror det er veldig viktig å være her og forklare at dette er et nøkternt OL, og at det er blitt kortere reisetid mellom Oslo og Lillehammer enn det var i 1994, sier Dæhlie til NRK.no.

  • Synes du Oslo bør søke OL i 2022? Diskutér i kommentarfeltet!

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal