Hopp til innhold

Norges hemmelighetsfulle OL-motstander har samlinger i flere måneder i strekk

TOKYO/OSLO (NRK): De norske håndballkvinnene vet nesten ingenting om sin første OL-motstander. Men én spiller har de likevel fått med seg: Ryu Eun-hee, også kalt «Dronningen».

Ryu Eun-hee

UNIK: 31 år gamle Ryu Eun-hee er den eneste Sørkoreanske spilleren som er utenlandsproff.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det er få håndballnasjoner med så suksessrik OL-historie som Sør-Korea. Men det norske laget har likevel ingen anelse om hva som møter dem i åpningskampen i Tokyo.

– Fra 2019 til nå, så vet vi svært lite. De har vel holdt seg i Sør-Korea hele tiden, utenom den ene spilleren som spiller i Europa, sier Camilla Herrem.

Denne ene spilleren skal vi komme tilbake til, men først litt om den helt unike sørkoreanske håndballkulturen.

Drar ikke lenger til Europa

Pandemien har gjort at Sør-Korea ikke har spilt utenlands siden VM i Japan i 2019. Men også før koronaen var det sjeldent å se sørkoreanske spillere i aksjon på internasjonal jord. De dukket riktignok opp i OL og VM, og med sin helt spesielle spillestil pleide de alltid å være blant gullkandidatene.

– De er litt annerledes typer enn det vi er vant med, fordi de skyter på andre tidspunkter, har litt andre finter, litt sånn morsomme frikast og så man må være obs hele tiden, forteller Herrem.

Herrem

VET LITE: Camilla Herrem, her fra forrige kamp mot Sør-Korea, synes det er vanskelig å bli klok på den sørkoreanske spillestilen.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Men noen grundigere analyse er det vanskelig å gi, for alle sørkoreanerne spiller i hjemlandet, og nesten alle kampene deres er på sørkoreansk jord.

Tidligere hadde Sør-Korea store profiler i de beste europeiske klubbene, men slik er det ikke lenger.

– Resultater har ikke alltid sammenheng med hvor mange som spiller utenfor Korea, men jeg tror nok det har noe å si, sier Jung Choi, styremedlem i det koreanske- og det asiatiske handballforbundet.

Hriuros4rpg
Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Månedsvis på landslagssamling

Ole Gustav Gjekstad er trener for regjerende mesterligavinner Vipers. Han forklarer at det har vært et ønske om å få sørkoreanske spillere til Europa, men at det har vært vanskelig.

Det til tross for at det koreanske håndballforbundet «alltid vil hjelpe spillere med å dra til europeiske klubber», ifølge Choi.

– Hovedutfordringen har vært at Sør-Koreas landslag krever å ha spillerne i så lange perioder at det har vært nesten umulig for klubber i Europa å forholde seg til det. Når Sør-Korea krever at de skal være med i fire-fem måneder på landslagssamling, så blir det vanskelig, forklarer Gjekstad.

Gjekstad

VANSKELIG: Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad mener det er mange sørkoreanske spillere med høyt nivå.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix / NTB

At det asiatiske mesterskapet i tillegg faller på andre tidspunkt enn det europeiske, gjør at mange klubber vegrer seg for å hente sørkoreanske spillere.

Men det er ett unntak: den 31 år gamle høyrebacken Ryu Eun-hee.

Det ene unntaket

I hjemlandet blir hun bare kalt «Dronningen», så god og viktig har hun vært for sørkoreansk håndball.

Men for to år siden fikk Ryu muligheten til å spille for den franske toppklubben Paris 92, og hun grep den. Med det ble hun den første sørkoreanske håndballspilleren til å spille i Europa siden 2010.

Men overgangen til den franske klubben var på ingen måte uproblematisk.

Kulturforskjellene fra Sør-Korea var store, både på og utenfor banen. I tillegg til språkutfordringene, sleit Ryu med å tilpasse seg den europeiske håndballen.

Tempoet var høyere og taklingene hardere. Til IHF forklarer hun også at dommerne dømmer på en litt annen måte, og at kommunikasjonen på banen var ukjent for henne.

– På en trening knipset en 17 år gammel spiller og ropte navnet mitt. Jeg var flau og sjokkert, men forstod etter hvert at det var en kulturforskjell.

Ryu Eun-hee

HAR STORSPILT: Ryu har fått en rekke priser for sinn innsats for både klubb og landslag.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Med tiden tilpasset Ryu seg sitt nye miljø, og med det fulgte suksess på banen.

Hun ble kåret til månedens spiller i den franske ligaen og storspilte for Sør-Korea i VM i Japan.

– Hennes erfaringer i Europa vil ikke bare ha en positiv effekt på henne personlig, men på hele landslaget, uttalte den sørkoreanske landslagssjefen.

– En komplett spiller

Prestasjonene hennes har gjort at hun nå er klar for ungarske Györ, klubben som regnes som verdens beste.

– Jeg synes hun er en komplett spiller. Hun er en god skytter, en av de større på Sør-Korea. Samtidig er hun god i fintene sine og god i forsvar. Det er spennende å se hva slags form hun er i, sier Silje Solberg, som blir en av Ryus nye klubbvenninner i Gÿor.

De norske håndballkvinnene vet kanskje lite om Sør-Korea som håndballag, men de vet godt hvem 180 centimeter høye Ryu Eun-hee er.

Og skal Norge sikre full pott i første OL-kamp, er hun den viktigste å stoppe.

  • De norske håndballkvinnenes åpningskamp i OL i Tokyo starter klokken 09.15 norsk tid søndag, og kan høres på NRK Sport.
Ryu Eun-hee

FRYKTET: Koreanske Ryu har gjort seg bemerket blant de norske spillerne. Her fra OL i Rio. Heidi Løke er i bakgrunnen.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal