NRK Meny
Normal

Tror Norges hemmelige tegn kan avgjøre kvartfinalen

BEOGRAD/OSLO (NRK.no): Larviksspiller Anja Hammerseng-Edin (30) tror håndballjentenes tegnspråk kan være jokerkortet i den høylytte kvartfinalen i Beograd i kveld.

Anja Hammerseng-Edin

Dette tegnet fra Anja Hammerseng-Edin er nok mer forståelig enn de fleste andre som brukes av håndballjentene under kamp.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

 • Anja Edin

  Når dette tegnet vises blant de norske jentene, skal bakspillerne bytte plass.

  Følg VM-kvartfinalen mellom Norge og Serbia fra kl 20.15 her!

– Tegnene blir veldig viktige. Det blir mindre stress og mer ro over spillet. Det kan fort bli avgjørende, sier Hammerseng-Edin til NRK.no.

Hammerseng-Edin forventer ekstremt høyt støynivå fra entusiastiske hjemmesupportere når Norge møter vertsnasjonen Serbia i Beograd klokken 20.15 i kveld.

Kvartfinalen spilles i den samme arenaen der de norske jentene tapte EM-finalen i fjor.

Der kan det bli nesten umulig å prate sammen på banen.

– Det blir nok en heksegryte, smiler Hammerseng-Edin.

– Lettere å styre spillet

Spillerne har imidlertid et eget sett med tegn som de bruker til å kommunisere med hverandre under kamp. Enkelte tegn er kun koder mellom to og to spillere, mens andre er allmennkjent i troppen.

En engasjert Hammerseng-Edin gestikulerer når hun prøver å forklare samspillet overfor NRK.

Registeret av tegnspråk kan fort bli en avgjørende hjelp mot Serbia.

– Vi har mange ulike tegn ettersom hvilke forsvar vi står overfor og hvordan vi skal spille. Det er lettere for meg som står i midten og styrer spillet å bruke tegn istedenfor stemmen når kanten står ut i sumpen og ikke hører så godt, sier 30-åringen..

– Litt dumt å si det

Hammerseng-Edin nøler litt med å vise frem repertoaret, men håndballprofilen tar seg råd til å røpe tre av tegnene overfor NRK.no.

I et konferanserom på Falkensteiner hotell bruker hun kroppen og en tavle til å forklare betydningen.

– Når jeg slår meg på hodet er det et signal om at en kantspiller skal komme løpende inn. Det er vel litt dumt av meg å si det i tilfelle Serbia leser dette, men jeg tror den er ganske åpenbar, ler hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anja Edin

Her viser Anja Hammerseng-Edin både «slå på hodet»-tegnet og «pratetegnet». Hun har skrevet stikkord om de tre utvalgte tegnene på tavlen.

Et annet tegn håndballjentene ofte benytter er at spillerne hever knyttneven.

– Det er et tegn som de fleste motstanderne vet om, men det funker likevel bra. Det betyr at bakspillerne skal bytte plass for å gi større fart, sier Hammerseng-Edin.

Det tredje tegnet, «pratetegnet», er et signal om at Norge må holde på bredden i angrepet.

– Første du lærer deg

Assistenttrener Mia Hermansson Högdahl forklarer at tegnspråket i håndballen er blitt utviklet som følge av at det er vanskelig å snakke sammen på banen. Hun tror også at den ikke-verbale kommuniseringen blir ekstra viktig mot Serbia.

– Jo mer volum det er blant publikum, jo viktigere blir det å gi tydelige tegn. Dette trener vi på hele tiden, sier Högdahl.

– Hvis det kommer nye inn, er tegnene det første du lærer deg. Det læres kontinuerlig, legger hun til.

Hammerseng-Edin forteller at Larvik-spillerne (seks spillere) har dratt med seg noen av sine interne tegn over til landslaget.

– Vi har noen tegn som vi har tatt med oss til landslaget, og som føles veldig trygt når vi står ved siden av hverandre. Det er noen som har to og to-avtaler, og så har vi tegn hvor hele laget er involvert. Det er som oftest størst behov for å bruke tegnene der hele laget følger med, sier 30-åringen.

Siste nytt

 • Sverige møter Italia i VM-playoff

  Sverige kan vente seg to tøffe kamper når de i november skal møte Italia i toeromspillet til fotball-VM i Russland. Det ble klart da trekningen i FIFA-regi ble gjort i Zürich tirsdag.

  SVT-eksperten Daniel Nannskog sier at det ikke kunne blitt verre.

  FBL-WC-2018-QUALIFIER-BUL-SWE
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • Norge møter Makedonia og Slovakia

  Norges landslagsherrer i fotball avslutter sesongen med bortekamper mot Makedonia og Slovakia.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck sier i en pressemelding at han er veldig fornøyd med at de har fått på plass to treningskamper i november.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Bratt Tour de France i 2018

  Neste års ritt, som starter på øya Noirmoutier på den franske vestkysten, inneholder ingen flat, individuell tempo.

  Mot slutten av Touren blir det særlig tøft med seks fjelletapper og fire andre kuperte etapper før selve avslutningen opp Champs-Élysées i Paris.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se reaksjoner etter kampen