NRK Meny
Normal

Norges gullhåp har aldri testet sluttspurten

KONTIOLAHTI (NRK): Johannes Thingnes Bø (21) seiler opp som Norges største medaljehåp, men det er ingen som vet hvor sterk han er på et oppløp.

Johannes Thingnes Bø

USIKKER: Johannes Thingnes Bø aner ikke hvor rask han er på et oppløp sammenlignet med konkurrentene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø

STAFETT-BRØDRE: Brødrene Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø går mixed-stafetten for Norge.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg vet ikke hvor jeg står i forhold til, ja, egentlig noen andre i verdenscupen. Men det kan jo skje nå, sier 21-åringen til NRK.

Thingnes Bø har slått gjennom i rekordfart i verdenscupen de to siste sesongene. Siden debuten i Holmenkollen i 2013, står 21-åringen med sju verdenscupseire (se faktaboks).

Og selv om han har vært Norges mest stabile skiskytter denne sesongen, står han fortsatt uten 2.- og 3.-plasser.

21-åringen har ikke hatt én avgjørende spurtduell.

– Jeg har ikke peiling på hvordan jeg står, men jeg tror det handler mest om innstilling og hvor mentalt klar du er for å gire om, sier Thingnes Bø.

– Raskere enn meg

Nå kan vi snart få svaret. 21-åringen går åpningsdistansen mixed stafett sammen med storebror Tarjei, og det er mye som tyder på at formløperen får ansvaret på ankeretappen.

Selv om ingen har fasiten, vil stryningen trolig være sterk i et spurtoppgjør. For det første har han langrennsfarten som sin store styrke. For det andre har han fått gode svar i kamp med broren og resten av lagkameratene.

– Han er raskere enn meg på hurtighetstrening, og jeg er raskere enn Emil (Hegle Svendsen). Det er det ikke mange som tror på. Men Emil er ekstremt god når alle er trøtte, sier storebror Bø.

– Johannes er rask når han treffer, men det kommer helt an på hvem han møter. Hvis han møter Tarjei eller Emil, vinner den som treffer best i siste sving eller på de siste skyvene, sier landslagstrener Egil Gjelland.

Kjører samme taktikk

Gjelland mener resultatene forteller noe om 21-åringen som skiskytter: Offensiv både i sporet og på standplass.

– Enten vinner han eller så er han litt bakpå. Men nå i vinter har han vært stabil. Det kommer nok 2.- og 3.-plasser etter hvert, sier landslagstreneren.

Thingnes Bø garanterer uansett at han vil gi bånn gass fra start – også i VM. Men hvem vil han helst unngå i et spurtoppgjør om medaljene?

– Det må jo være Emil, da. Og så… Jeg har jo lyst til å møte Tarjei. Men hvem er raskest? spør stryningen før han finner svaret.

– (Anton) Sjipulin er jo rask. Så de må jeg prøve å kvitte meg med før den tid, ler 21-åringen.

Les også: Slik blir VM på NRK

Siste nytt

 • Blir yngste nordmann i PGA

  Viktor Hovland har sikret seg sponsorinvitasjon til en PGA-turnering neste år etter storspill i Florida. Hovland representerer Miklagard golfklubb og Oklahoma State University, skriver Norsk Golf. 21-åringen blir tidenes yngste nordmann i en PGA-turnering.

 • Tap for Martinsen i NHL-comeback

  Andreas Martinsen er tilbake i den nordamerikanske toppligaen etter å ha blitt flyttet opp fra farmerlaget Rockford IceHogs. I debutkampen for Chicago Blackhawks endte det imidlertid med 1-5-tap mot gamlelaget Colorado Avalanche.

  Anton Forsberg, J.T. Compher
  Foto: David Banks / AP
 • Nytt tap for Rangers og Zucca

  New York Rangers gikk på en ny smell da de møtte Columbus Blue Jackets på hjemmebane. Kampen endte 5-3 til bortelaget. Med dette har Rangers tapt fem av de sju siste kampene.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag