NRK Meny
Normal

Norges gullhåp har aldri testet sluttspurten

KONTIOLAHTI (NRK): Johannes Thingnes Bø (21) seiler opp som Norges største medaljehåp, men det er ingen som vet hvor sterk han er på et oppløp.

Johannes Thingnes Bø

USIKKER: Johannes Thingnes Bø aner ikke hvor rask han er på et oppløp sammenlignet med konkurrentene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø

STAFETT-BRØDRE: Brødrene Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø går mixed-stafetten for Norge.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg vet ikke hvor jeg står i forhold til, ja, egentlig noen andre i verdenscupen. Men det kan jo skje nå, sier 21-åringen til NRK.

Thingnes Bø har slått gjennom i rekordfart i verdenscupen de to siste sesongene. Siden debuten i Holmenkollen i 2013, står 21-åringen med sju verdenscupseire (se faktaboks).

Og selv om han har vært Norges mest stabile skiskytter denne sesongen, står han fortsatt uten 2.- og 3.-plasser.

21-åringen har ikke hatt én avgjørende spurtduell.

– Jeg har ikke peiling på hvordan jeg står, men jeg tror det handler mest om innstilling og hvor mentalt klar du er for å gire om, sier Thingnes Bø.

– Raskere enn meg

Nå kan vi snart få svaret. 21-åringen går åpningsdistansen mixed stafett sammen med storebror Tarjei, og det er mye som tyder på at formløperen får ansvaret på ankeretappen.

Selv om ingen har fasiten, vil stryningen trolig være sterk i et spurtoppgjør. For det første har han langrennsfarten som sin store styrke. For det andre har han fått gode svar i kamp med broren og resten av lagkameratene.

– Han er raskere enn meg på hurtighetstrening, og jeg er raskere enn Emil (Hegle Svendsen). Det er det ikke mange som tror på. Men Emil er ekstremt god når alle er trøtte, sier storebror Bø.

– Johannes er rask når han treffer, men det kommer helt an på hvem han møter. Hvis han møter Tarjei eller Emil, vinner den som treffer best i siste sving eller på de siste skyvene, sier landslagstrener Egil Gjelland.

Kjører samme taktikk

Gjelland mener resultatene forteller noe om 21-åringen som skiskytter: Offensiv både i sporet og på standplass.

– Enten vinner han eller så er han litt bakpå. Men nå i vinter har han vært stabil. Det kommer nok 2.- og 3.-plasser etter hvert, sier landslagstreneren.

Thingnes Bø garanterer uansett at han vil gi bånn gass fra start – også i VM. Men hvem vil han helst unngå i et spurtoppgjør om medaljene?

– Det må jo være Emil, da. Og så… Jeg har jo lyst til å møte Tarjei. Men hvem er raskest? spør stryningen før han finner svaret.

– (Anton) Sjipulin er jo rask. Så de må jeg prøve å kvitte meg med før den tid, ler 21-åringen.

Les også: Slik blir VM på NRK

Siste nytt

 • Sverige møter Italia i VM-playoff

  Sverige kan vente seg to tøffe kamper når de i november skal møte Italia i toeromspillet til fotball-VM i Russland. Det ble klart da trekningen i FIFA-regi ble gjort i Zürich tirsdag.

  SVT-eksperten Daniel Nannskog sier at det ikke kunne blitt verre.

  FBL-WC-2018-QUALIFIER-BUL-SWE
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • Norge møter Makedonia og Slovakia

  Norges landslagsherrer i fotball avslutter sesongen med bortekamper mot Makedonia og Slovakia.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck sier i en pressemelding at han er veldig fornøyd med at de har fått på plass to treningskamper i november.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Bratt Tour de France i 2018

  Neste års ritt, som starter på øya Noirmoutier på den franske vestkysten, inneholder ingen flat, individuell tempo.

  Mot slutten av Touren blir det særlig tøft med seks fjelletapper og fire andre kuperte etapper før selve avslutningen opp Champs-Élysées i Paris.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se reaksjoner etter kampen