Hopp til innhold

Presset Lagerbäck får knusende kritikk – innrømmer én tabbe

ULLEVAAL (NRK): Landslagssjef Lars Lagerbäck understreker at han ikke har tenkt på egen fremtid, men sier samtidig at han vil gi seg hvis fotballforbundet mener det er det beste.

Ødegaard

SKUFFET: Martin Ødegaard og Norge ble til tider utspilt av Serbia på Ullevaal. Dermed går EM neste år uten Norge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

Norge ble utspilt i store deler av det som var den viktigste landskampen på fem år.

Igjen og igjen skapte serberne farligheter – særlig på høyresiden. Og når Norge måtte frem og score, reagerte flere på at han prioriterte defensive spillere som Morten Thorsby og Martin Linnes.

AC Milan-spilleren Jens Petter Hauge var blant dem som ble sittende på benken.

Tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen felte en knallhard dom i TV 2-studioet, hvor han pekte på strukturelle feil, taktiske feil og laguttaket. NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg mente også laguttaket kunne vært annerledes, og at det gikk for sakte i forflytningene defensivt.

På pressekonferansen etter kampen fikk Lagerbäck først spørsmål om bruken av Haitam Aleesami, som er klubbløs, fra start.

– Jeg synes ikke han er mer delaktig til tapet enn andre spillere. Den store tabben jeg gjorde, var at vi skulle hatt Mathias (Normann) fra start. Men ellers er det ikke så mange som presterer så bra som de skal, sier Lagerbäck.

– Tenker ikke på fremtiden

Nå har landslagssjefen en krevende jobb med å motivere spillerne for de to kommende nasjonsligakampene mot Romania og Nord-Irland.

Lagerbäck har kontrakt til VM i 2022, hvor kvalifiseringen starter i mars. Svensken fikk flere spørsmål om sin egen fremtid på pressekonferansen.

– Det er to kamper foran oss. Jeg, spillerne og støtteapparatet må vise karakter og reise oss i de kampene, sa Lagerbäck først.

– Jeg har ikke noe problem med å si opp om arbeidsgiveren mener det. Det må fremtiden vise. Jeg skal vel ikke gå av her i kveld, men prøve og sikre at vi vinner de to neste kampene, fortsatte Lagerbäck.

– Med det du sier her nå er at det er naturlig ta en prat med fotballforbundet? spør VG.

– Jeg har ikke tenkt på det. Det er svar på spørsmålene jeg får. Jeg har ikke tenkt på fremtiden. Det er disse kampene som gjelder nå. Jeg tar gjerne en diskusjon med dem som bestemmer, sa landslagssjefen.

Fredag understreker fotballpresident Terje Svendsen overfor Aftenposten at NFF ikke har noen planer om å avslutte samarbeidet med landslagssjefen.

– Det spørsmålet er ikke et tema for oss. Vi har fokus på de to kampene den neste uken, så kommer det to kamper i november. Det er ikke et tema i det hele tatt, sier han.

– Supporterne har overvurdert oss

Etter å ha brent en rekke store sjanser gjennom hele kampen, rullet Serbia opp et praktangrep på tampen av 1. ekstraomgang.

Sergej Milinkovic-Savic, som også scoret det første, var iskald da han kippet ballen over en utspilt Rune Jarstein:

AVGJØRELSEN: Sergej Milinkovic-Savic avgjorde kampen med et praktmål.

Det var også en meget fortjent ledelse etter at Norge hadde sluppet med skrekken gang på gang gjennom kampen.

Storspill fra keeper Rune Jarstein – og en god dose flaks – holdt lenge liv i Norges drøm om EM-spill.

– Dette var en gedigen skuffelse. En kamp veldig mange av oss hadde gledet oss til i hele år. Innsatsen i dag var langt under pari, sier NRK-ekspert Skjønsberg.

Selv om vertene var på desperat jakt etter mål på tampen av ekstraomgangene, klarte aldri hjemmelaget å skape de store sjansene.

Dermed løp tiden fra Norge, som nok en gang må være tilskuere under et mesterskap.

– Vi møter et bedre lag. Våre supportere har overvurdert oss, og undervurdert Serbia. De vinner vel fortjent, sier Lagerbäck til TV 2.

– Vi er rett og slett ikke gode nok. Serbia er bedre enn oss, og de vinner fortjent, sier Erling Braut Haaland.

Rystet Norge

Serbia kom altså desidert best ut av startblokkene på Ullevaal. Faktisk fikk Norge et varsel ved en serbisk avslutning allerede etter 21 sekunder, og det skulle virkelig være et tegn på hva som var i vente.

Bare fem minutter senere var Norge svært heldige. Dusan Tadic' hælspark fant etter hvert Darko Lazovic, som skjøt ballen via et norsk bein og like over tverrliggeren.

Der Norge slurvet med både pasninger og press på ballfører, kom Serbia og særlig Aleksandar Mitrovic til sjanse på sjanse. Den første halvtimen hadde Lars Lagerbäcks menn mer enn nok med å forsvare seg.

Svensken måtte vente en halvtime på en norsk målsjanse, og den var til gjengjeld stor.

En corner fra Martin Ødegaard fant Erling Braut Haaland i feltet, men headingen ble klarert på streken.

Haaland

NÆR: Erling Braut Haaland stod for Norges eneste målsjanse i 1.-omgang.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Dyster statistikk

Den store Serbia-dominansen skulle altså bare fortsette i 2.-omgang, og Norge var svært heldige som ikke lå under med både ett og to og tre mål.

Selv om Norge og Mathias Normann slo tilbake, gjorde det ikke annet enn å utsette skuffelsen.

Med dette tapet har Norge nå ti kvalifiseringsforlis på rad, og sju omspillskamper i EM- og VM-kvalifisering har gitt like mange tap.

Det er en mildt sagt stygg statistikk.

Hadde Norge tatt seg helskinnet gjennom omspillet, ville den norske sluttspilltørken 14. juni neste år ha stoppet på 7663 dager.

Nå kommer imidlertid telleren til å fortsette i alle fall halvannet år til – og passere 8000 dager med god margin.

Siste nytt

 • Kristiansen sist i EM-finalen

  Siri Eva Kristiansen (29) fikk sitt internasjonale gjennombrudd i ro-EM, men hun havnet langt bak teten i finaleløpet i München.

  Hun startet i bane én og endte på sjette og sisteplass. Medaljene gikk til Nederland, Hellas og Tyskland.

  Den norske jenta hadde over et halvt minutt opp til vinneren.

  Kristiansen har en fortid som svømmer på bra nivå. Hun ble blant annet nummer to i det amerikanske juniormesterskapet da hun studerte i USA.

  Norge fikk med seg én medalje fra ro-EM. Birgit Skarstein vant para singlesculler. (NTB)

  Roing Mediedag
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Norske statister i svømme-EM

  Ingen norske svømmere gikk videre i EM langbane i Roma søndag. En duo var langt unna avansement.

  Jon Jøntvedt hadde 43. beste tid på 200 meter fri. Nordmannen slo inn på 1.55,62, og det ga ham en beskjeden plassering.

  Markus Lie måtte se 32 mann foran seg på sluttlista på 50 meter rygg. Han fikk tiden 26,07.

  Det er VM-øvelser helt fram til onsdag. Da avsluttes mesterskapet i Italia. (NTB)

  SVØMMING, KORTBANE-EM 2017
  Foto: Jessica Gow / NTB
 • Storavis hevder Jarstein er suspendert av Hertha Berlin

  Tidligere landslagskeeper, Rune Almenning Jarstein, var ikke med i troppen til Hertha Berlin i hjemmekampen mot Eintracht Frankfurt lørdag.

  Nå hevder den tyske storavisen Bild at Jarstein er suspendert etter en konflikt med keepertrener Andreas Menger dagen før kampen. Kicker.de skriver at de har samme informasjon.

  Ifølge rapportene skal Jarstein ha kritisert keepertrenerens metoder og kommunikasjon.

  – Rune var ikke med mot Frankfurt av sportslige og disiplinære årsaker. Det blir nå et møte med ham og hans rådgiver veldig snart, forklarer sportsdirektør i Hertha Berlin, Fredi Bobic, til avisen.

  Avisene mener det nå ligger an til at klubben terminerer nordmannens kontrakt.

  – Jeg tenker det sier veldig mye om Hertha som klubb at de suspenderer den spilleren som har vært deres viktigste bærebjelke og sørget for en slags kontinuitet i noen kaotiske år. Om dette er slutten for Jarstein i Tyskland, er det veldig trist, sier Bundesliga-kommentator for Viaplay, Eivind Bisgaard Sundet.

  NRK har ikke lyktes å få en kommentar fra Jarstein, som har spilt 178 kamper for hovedstadsklubben og har kontrakt ut sesongen 2022/2023.

  Rune Jarstein
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste