Hopp til innhold

Presset Lagerbäck får knusende kritikk – innrømmer én tabbe

ULLEVAAL (NRK): Landslagssjef Lars Lagerbäck understreker at han ikke har tenkt på egen fremtid, men sier samtidig at han vil gi seg hvis fotballforbundet mener det er det beste.

Ødegaard

SKUFFET: Martin Ødegaard og Norge ble til tider utspilt av Serbia på Ullevaal. Dermed går EM neste år uten Norge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

Norge ble utspilt i store deler av det som var den viktigste landskampen på fem år.

Igjen og igjen skapte serberne farligheter – særlig på høyresiden. Og når Norge måtte frem og score, reagerte flere på at han prioriterte defensive spillere som Morten Thorsby og Martin Linnes.

AC Milan-spilleren Jens Petter Hauge var blant dem som ble sittende på benken.

Tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen felte en knallhard dom i TV 2-studioet, hvor han pekte på strukturelle feil, taktiske feil og laguttaket. NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg mente også laguttaket kunne vært annerledes, og at det gikk for sakte i forflytningene defensivt.

På pressekonferansen etter kampen fikk Lagerbäck først spørsmål om bruken av Haitam Aleesami, som er klubbløs, fra start.

– Jeg synes ikke han er mer delaktig til tapet enn andre spillere. Den store tabben jeg gjorde, var at vi skulle hatt Mathias (Normann) fra start. Men ellers er det ikke så mange som presterer så bra som de skal, sier Lagerbäck.

– Tenker ikke på fremtiden

Nå har landslagssjefen en krevende jobb med å motivere spillerne for de to kommende nasjonsligakampene mot Romania og Nord-Irland.

Lagerbäck har kontrakt til VM i 2022, hvor kvalifiseringen starter i mars. Svensken fikk flere spørsmål om sin egen fremtid på pressekonferansen.

– Det er to kamper foran oss. Jeg, spillerne og støtteapparatet må vise karakter og reise oss i de kampene, sa Lagerbäck først.

– Jeg har ikke noe problem med å si opp om arbeidsgiveren mener det. Det må fremtiden vise. Jeg skal vel ikke gå av her i kveld, men prøve og sikre at vi vinner de to neste kampene, fortsatte Lagerbäck.

– Med det du sier her nå er at det er naturlig ta en prat med fotballforbundet? spør VG.

– Jeg har ikke tenkt på det. Det er svar på spørsmålene jeg får. Jeg har ikke tenkt på fremtiden. Det er disse kampene som gjelder nå. Jeg tar gjerne en diskusjon med dem som bestemmer, sa landslagssjefen.

Fredag understreker fotballpresident Terje Svendsen overfor Aftenposten at NFF ikke har noen planer om å avslutte samarbeidet med landslagssjefen.

– Det spørsmålet er ikke et tema for oss. Vi har fokus på de to kampene den neste uken, så kommer det to kamper i november. Det er ikke et tema i det hele tatt, sier han.

– Supporterne har overvurdert oss

Etter å ha brent en rekke store sjanser gjennom hele kampen, rullet Serbia opp et praktangrep på tampen av 1. ekstraomgang.

Sergej Milinkovic-Savic, som også scoret det første, var iskald da han kippet ballen over en utspilt Rune Jarstein:

AVGJØRELSEN: Sergej Milinkovic-Savic avgjorde kampen med et praktmål.

Det var også en meget fortjent ledelse etter at Norge hadde sluppet med skrekken gang på gang gjennom kampen.

Storspill fra keeper Rune Jarstein – og en god dose flaks – holdt lenge liv i Norges drøm om EM-spill.

– Dette var en gedigen skuffelse. En kamp veldig mange av oss hadde gledet oss til i hele år. Innsatsen i dag var langt under pari, sier NRK-ekspert Skjønsberg.

Selv om vertene var på desperat jakt etter mål på tampen av ekstraomgangene, klarte aldri hjemmelaget å skape de store sjansene.

Dermed løp tiden fra Norge, som nok en gang må være tilskuere under et mesterskap.

– Vi møter et bedre lag. Våre supportere har overvurdert oss, og undervurdert Serbia. De vinner vel fortjent, sier Lagerbäck til TV 2.

– Vi er rett og slett ikke gode nok. Serbia er bedre enn oss, og de vinner fortjent, sier Erling Braut Haaland.

Rystet Norge

Serbia kom altså desidert best ut av startblokkene på Ullevaal. Faktisk fikk Norge et varsel ved en serbisk avslutning allerede etter 21 sekunder, og det skulle virkelig være et tegn på hva som var i vente.

Bare fem minutter senere var Norge svært heldige. Dusan Tadic' hælspark fant etter hvert Darko Lazovic, som skjøt ballen via et norsk bein og like over tverrliggeren.

Der Norge slurvet med både pasninger og press på ballfører, kom Serbia og særlig Aleksandar Mitrovic til sjanse på sjanse. Den første halvtimen hadde Lars Lagerbäcks menn mer enn nok med å forsvare seg.

Svensken måtte vente en halvtime på en norsk målsjanse, og den var til gjengjeld stor.

En corner fra Martin Ødegaard fant Erling Braut Haaland i feltet, men headingen ble klarert på streken.

Haaland

NÆR: Erling Braut Haaland stod for Norges eneste målsjanse i 1.-omgang.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Dyster statistikk

Den store Serbia-dominansen skulle altså bare fortsette i 2.-omgang, og Norge var svært heldige som ikke lå under med både ett og to og tre mål.

Selv om Norge og Mathias Normann slo tilbake, gjorde det ikke annet enn å utsette skuffelsen.

Med dette tapet har Norge nå ti kvalifiseringsforlis på rad, og sju omspillskamper i EM- og VM-kvalifisering har gitt like mange tap.

Det er en mildt sagt stygg statistikk.

Hadde Norge tatt seg helskinnet gjennom omspillet, ville den norske sluttspilltørken 14. juni neste år ha stoppet på 7663 dager.

Nå kommer imidlertid telleren til å fortsette i alle fall halvannet år til – og passere 8000 dager med god margin.

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • Gullballen-vinneren kritisk: – Hadde ikke skjedd med herrene

  Barcelona-stjernen Aitana Bonmatí retter kritikk mot eget fotballforbund. Hun mener for lite har skjedd i spansk fotball etter VM-triumfen i fjor sommer.

  Bonmati, som i oktober fikk Gullballen for første gang etter et strålende år, snakker ut i et intervju med L'Equipe.

  Blant tingene midtbaneprofilen er kritisk til, er at sist ukes kamp mot Nederland ble flyttet på kort varsel.

  – Vi skulle spille i Cádiz, men så ble det endret til La Cartuja i Sevilla. Det ville aldri skjedd med herrene, sier hun.

  Hun var svært viktig for et Spania-lag som gikk hele veien i VM i Australia og New Zealand i fjor sommer. Hun mener at kvinnefotballen i landet burde ha nytt godt av det.

  Hun ser til utviklingen i England etter EM-seieren i 2022.

  – Da så vi en forandring som følge av suksessen. De investerte mer i hjemlig liga og arenaene er fulle når landslaget spiller. Jeg er misunnelig for at jeg ikke kan si det samme om Spania, sier hun videre.

  (NTB)

  3CqzNNixKdU
  Foto: AP
 • Midtjylland stenger trening – vil ha ro rundt spillerne etter dramatisk sykdomsbeskjed

  Den danske fotballklubben Midtjylland gir verken publikum eller medier tilgang til onsdagens trening. Årsaken er situasjonen rundt Kristoffer Olsson, som ligger i respirator.

  Midtjylland skriver på X at alle i klubben er sterkt preget av situasjonen med den svenske landslagsspilleren. Han mistet bevisstheten hjemme hos seg selv 20. februar.

  – Alle i FC Midtjylland er preget av Kristoffers situasjon, derfor er dagens trening stengt for media og tilskuere, heter det i en uttalelse.

  Olsson er rammet av en akutt sykdom relatert til hjernen. Sykdommen skyldes ikke selvskading eller ytre faktorer, opplyste klubben hans tirsdag.

  Et team av medisinske eksperter jobber på høygir for å stille en diagnose, slik at riktig behandling kan settes i gang.

  Svensken har vært omringet av sin nærmeste familie siden sykehusinnleggelsen, og deler av superligaklubbens stab har også besøkt fotballspilleren.

  Midtjylland har vært tydelige på at de ikke har flere kommentarer i sakens anledning, men at den vil melde ut eventuell ny informasjon i saken.

  (NTB)

  7iJsKMwDRGI
  Foto: AP
 • HamKam-talent er død

  HamKam skriver onsdag morgen at de har mottatt budskapet om at Archange Defringan Mondouo «Akillas» er død, 19 år gammel.

  – Dette er en svært tung dag for alle berørte, sier daglig leder i HamKam Fotball, Bent Svele.

  – Våre varmeste tanker går til hans familie og pårørende, skriver HamKam i pressemeldingen.

  Klubben opplyser at de ikke vil gi ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.

  Mondouo var på benken i to kamper i Eliteserien i fjor, men var ikke på banen.

  19-åringen fra Elfenbenskysten signerte for HamKam i mars i fjor. 17. april 2023 fikk han debuten mot Molde 2, hvor han scoret ett mål.

Sendeplan

Kl. Program Kanal