Hopp til innhold

Norges alpinsensasjon ofret ungdomstiden for å bli best: – Det er dager hvor det ikke er like kult

SCHLADMING/OSLO (NRK): Lucas Braathen (19) la for mange år siden en plan som skulle gjøre ham til verdens beste alpinist. Men det har kostet, det meste av ungdomstiden har gått med til trening.

Lucas Braathen

VERDENSCUP: Lucas Braathen har fått sitt gjennombrudd i verdenscupen denne sesongen.

Foto: Gabriele Facciotti / Ap / NTB scanpix

– Jeg har brukt hele ungdomstiden min på å prøve å bli best og har droppet alt som kan kalles en normal ungdomstid. Jeg ser jo aldri familien eller venner og har en kjæreste som får lite tid med meg, sier Braathen.

– Det er dager hvor det ikke er like kult, men den eneste riktige innstillingen er å gjøre det som trengs for å bli best, sier 19-åringen.

Mange hadde antagelig ikke hørt om Lucas Braathen før han sensasjonelt kjørte inn til bestetid i 1. omgang i selveste Kitzbühel.

Nordmannen har imidlertid levert flere sterke resultater denne sesongen, og for mange er det bare et tidsspørsmål før han står på pallen for første gang i et verdenscuprenn.

Det var under sesongåpningen i Sölden at i hvert fall det alpininteresserte publikum for alvor la merke til ham. Braathen ble nummer seks og fikk sin første topp-ti-plassering i verdenscupen.

– Norwegian style

Talentet var raskere enn både Alexis Pinturault, Mathieu Faivre, Zan Kranjec - og Henrik Kristoffersen i 2. omgang og ble til slutt også beste nordmann i rennet.

– Uvirkelig, sa 19-åringen om sin egen prestasjon etter rennet, mens selveste Alexis Pinturault var alt annet enn overrasket.

– Jeg kaller det bare «Norwegian-style». Det er så mange talenter fra Norge at jeg har sluttet å bli overrasket, sa den franske stjernen til NRK.

Braathen ble også beste nordmann da han kjørte inn til en 6.-plass i slalåm i Zagreb 5. januar, og han tok også en 5.-plass i parallellstorslalåm i Alta Badia 23. desember.

Alpinistene Lucas Braathen og Henrik Kristoffersen

KONKURRANSE: Braathen har faktisk slått Henrik Kristoffersen ved flere anledninger denne sesongen.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Skulle slå verdens beste

Veien frem til verdenscupnivå har vært preget av hardt arbeid og strukturert planlegging. 19-åringen har overlatt lite til tilfeldighetene.

Som tenåring måtte han velge mellom det å satse på fotballen eller skikjøringen.

Da valget var tatt, satte han i samarbeid med sin far opp en 10-årsplan. En knallhard fremdriftsplan der belønningen skulle være å bli god nok til å slå verdens beste alpinister.

I løpet av de nærmeste årene, som han uttrykker det, skal han ha lykkes med å nå akkurat det målet.

– Jeg skulle være oppe med de aller beste når jeg fylte 20, og jeg fyller 20 nå i april. Så egentlig er jeg ganske i rute, sier Hokksund-gutten til NRK.

– Bare å rulle videre

Satsingen gjennom tenårene førte ham etter hvert inn på europacuplaget, der det ble flere topplasseringer og også seier i storslalåmcupen i 2018.

Bare få dager etter han startet et av sine første renn i europacupen, fikk han sin verdenscupdebut i Val d'Isère 8. desember i 2018. Der overrasket han med å ende på en sterk 26.-plass. Rennet ga ham fast plass på landslaget.

Tirsdag stiller han til start i kveldsrennet i østerrikske Schladming.

– Her er det ikke noe suging på karamellen, det er bare å rulle videre. Om du skal fokusere på alt bra du har gjort, så forsvinner fokuset på det neste. Det gjelder å ta med seg det man kan lære mer av inn i neste renn, fastslår Braathen.

Som altså mangler den første pallplasseringen i verdenscupen. Den kan imidlertid komme snart, ifølge NRKs ekspert Lars Elton Myhre.

– Per nå er det ingenting som tyder på noe annet.

For selv om han endte på 4.-plass i Kitzbühel til slutt, vekker prestasjonen oppsikt.

– Han ligger der oppe som en av de veldig få som har slått gjennom i toppen av verdenscupen i veldig ung alder, sier NRKs alpinekspert.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal