– Fikk klump i halsen allerede under nasjonalsangen

ZRENJANIN/OSLO (NRK.no) I sin første mesterkapskamp på tre år ble Nora Mørk (22) Norges store helt i 22-20-seieren over Spania i VMs åpningskamp.

Mørk Nora

Nora Mørk satte inn åtte mål for Norge i åpningskampen.

Hun skjønte det allerede i minuttene før hun og lagvenninnene skulle åpne håndball-VM mot Spania. Noe stort var i gjerde.

Mørk

Det ble en stor kveld for Nora Mørk. Tre år siden forrige mesterskapskamp var hun banens gigant i VM-debuten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Etter tre år på sidelinjen var endelig Nora Mørk klar for å hjelpe Norge i et mesterskap.

– Det var veldig stort å være tilbake. Jeg fikk klump i halsen allerede under nasjonalsangen, sier Mørk til NRK.no etter 22-20-seieren over Spania.

Og ungjenta var virkelig til hjelp for Norge. Med åtte mål ledet 22-åringen Thorir Hergeirssons lag til en svært viktig seier i en særdeles jevnspilt åpningskamp.

– Dette er så stort! Og det er mitt første VM, smiler Mørk.

Skademareritt

Larvik-spilleren har et langt skademareritt bak seg. Blant annet seks kneoperasjoner har gjort henne til TV-titter i Norges siste suksessfulle mesterskap, hvor Thorir Hergeirssons jenter har vunnet gull i både VM og OL.

I VM-åpningen mot Spania var imidlertid Mørk tilbake for fullt. Til tross for sine beskjedne167 centimeter viste banens minste seg frem som den virkelig store spilleren i backrollen.

– Det er tre år siden jeg fikk være med på moroa sist. Og jeg har vært igjennom seks kneoperasjoner. Jeg er veldig godt fornøyd med egen innsats nå, sier Mørk.

Sammen med Anja Hammerseng-Edin løftet hun Norge etter en vanskelig start på kampen. Rett før pause feide hun inn en knepen 11-10 ledelse for Norge.

Det ble vendepunktet for de norske jentene, som med 11-10 også i andre omgangen sikret 22-20-seieren.

Etter kampen ventet det naturligvis ros fra landslagssjef Hergeirsson.

– Hun er glimrende til tider. Det er så godt å se henne tilbake i mesterskap, sier Hergeirsson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nora Mørk

Nora Mørk vartet opp med åtte scoringer da Norge slo Spania i VM-åpningen.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix

Takker for tilliten

Han legger imidlertid ikke skjul på at Mørk fortsatt har en del å gå på i kampene som kommer.

– Nora gjør mye rart til tider. Det er litt til og fra, så hun har forbedringspotensiale, forklarer Hergeirsson.

Akkurat det er Mørk helt enig i selv.

– Selv om jeg er fornøyd med egen innsats, ser jeg at jeg har mye jeg kan rette opp i.

– Men jeg er veldig takknemlig for at Thorir gir meg sjansen til å rette opp feilene mine før jeg tas av banen. Det er godt å ha den muligheten, sier Mørk.

Slet i åpningen

Hun kan bli svært viktig også i fortsettelsen av VM. Men da er Norge nødt til å lære av feilene de gjorde i starten av kampen mot Spania.

Norge åpnet helt skrekkelig i angrep. På stillingen 1-4 etter elleve minutter hadde de norske jentene bommet på åtte skudd og prestert tre tekniske feil (bortkasting av ballen).

– Vi kommer til gode muligheter, men det virker som om vi vil for mye. Jentene blir litt for ivrige og havner bakpå, forklarer Hergeirsson.

Godt forsvarsspill og en opplagt Nora Mørk sørget imidlertid for at Norge snudde kampen og til sin favør. Dermed har Norge fått en glimrende start på VM.

Siste nytt

 • Wolves med komfortabel siger

  Wolverhampton vann 2-0 mot Crystal Palace i kveldens oppgjer i Premier League. I sin første kamp frå start sette Rayan Ait-Nouri inn 1-0 etter 18 minuttar. Knappe ti minuttar seinare fekk Daniel Podence si første skåring for sesongen. Like før slutt fekk Crystal Palace-spelar Luka Milivojevic raudt kort etter ein stygg takling på João Moutinho.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • Tande og Opseth vann NM

  Silje Opseth og Daniel André Tande vann NM i hopp i normalbakken i Midtstubakken. Sjølv om Maren Lundby ikkje deltok la ikkje det nokon dempar på sigersgleda.

  – Det var ingen garanti for at det skulle gå vegen for meg i dag. Det at eg står på toppen i dag smakar godt, sjølv om Maren ikkje var med, seier Opseth med eit stort glis.

  Tande sikra seg sin første kongepokal med sigeren i kveld.

  – Det er ingen Kongsberg-hoppar i historia som har tatt ein kongepokal, så det er godt å endeleg få plassert den pokalen i skihistoria på Kongsberg, seier Tande til NRK.

  Gleda over å få med seg ein kongepokal får derimot ikkje Opseth. For kvinnene får ikkje nokon kongepokal.

  – Eg synest det er litt kjedeleg, seier Opseth til NRK.

  Det er eit krav om at ein må vere over 15 deltakarar for å dele ut ein kongepokal. I årets renn for kvinnene var det 9 som stilte til start.

  – Eg veit ikkje om det er ny rekord i år, men me er vert fall mange fleire enn me har vore tidlegare, og det er positivt. Me tar med oss det, sjølv om me ikkje er mange nok til å få kongepokal, seier Opseth.

  Halvor Egner Granerud tok sylvet og Marius Lindvik tok bronse. Eirin Kvandal kom på plassen bak Opseth, og Anna Odine Strøm tok bronse.

  Arrangementet skulle eigentleg vore i mars, men blei utsett på grunn av koronapandemien.

  NM-hopp kvinner og menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Njåtun med ti strake NM-gull

  Ida Njåtun var nok ein gong sterkast på 1500 meter i skøyte-NM. For ho tok gullet på distansen for tiande gong på rad. Ho klokka inn på 1.58,06 i Vikingskipet i Hamar. Det er meisterskapsrekord, ifølge NM-arrangøren Asker skøyteklubb.

  Tidlegare på dagen vann Håvard Holmefjord Lorentzen gullet på 500 meter. Bergensaren gjorde årsbeste med 35,06.

  Hallgeir Engebråten kunne juble for siger på 5000 meter. Han tok sitt første seniorgull i NM, med tida 6.27,53.

  VM skøyter allround / sprint 2020 Hamar
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal