Norge tok talentgrep. Nå vekker resultatet oppsikt

For flere år siden startet Norges Fotballforbund (NFF) et målrettet arbeid med landslagene. Nå er resultatene mer synlige enn noen gang tidligere.

U19

TALENTJUBEL: U-19-laget er ett av flere norske mannskap med god grunn til å juble for tiden.

Foto: Norges Fotballforbund

– Det vi ser nå, er resultatet av et arbeid vi begynte med for 6–7 år siden. Da begynte vi arbeidet med å lage det jeg vil kalle en rød tråd i spillerutviklingen, sier Håkon Grøttland til NRK.

Han er fagansvarlig for det som kalles «landslagsskolen», og denne uken har han virkelig sett resultatene:

 • G17 slo Hellas 3–0 og gikk til EM-sluttspillet
 • G19 slo Skottland 5–4 og gikk til EM-sluttspillet
 • G21 slo Israel 3–1 og har fortsatt sjansen til EM-sluttspill
 • J17 kan også nå EM-sluttspillet
 • Totalt har Norges forskjellige landslag spilt tolv kamper den siste uka. Ni av dem er vunnet. For første gang stiller Norge med både G19- og G17-lag i et EM samme år.

– Målet er å få trenere og spillerutviklere til å følge den samme linja hele veien frem til de beste er klargjorte for landslagsspill. Nå følger vi det samme opplegget på alle nivå over hele landet, sier Grøttland, og roser toppklubbene:

– De jobber med spillerutvikling på en helt annen måte enn før, og det finnes et tresifret antall heltidsansatte spillerutviklere.

Kombinerer bredde og topp

På denne måten får trenerne med bakgrunn i den røde tråden ta hånd om talentene fra 12-årsalderen.

– De blir fulgt opp i sine klubber, deretter i det vi kaller soner, så på kretsnivå, og til slutt på talentsamlinger. De første vi tok inn på denne måten, var 99-årgangen, og det er de som nå spiller på U21-landslaget, sier sjefen for landslagsskolen.

– Vi kombinerer bredde og topp. Vi ser at når trenere og spillere som har vært på samlinger, kommer tilbake til klubbene sine, sprer ideene seg også der. Denne kombinasjonen av topp og bredde tror jeg er unik for oss. Alt vi gjør, er også kjønnsnøytralt, jenter og gutter følger akkurat det samme opplegget, fortsetter han.

– Nå ser vi beviset

Lise Klaveness

IMPONERT: NRKs fotballekspert Lise Klaveness er imponert over spillerutviklingen til forbundet.

Foto: Mimsy Møller / Samfoto

NRKs fotballekspert Lise Klaveness er mektig imponert over hva satsingen har ført til.

– De siste par årene har jeg sittet med en følelse av at fotballforbundet og klubbene gjør mye riktigere tiltak når det gjelder spillerutvikling. Nå ser vi beviset på det, konstaterer Klaveness.

Hun roser den røde tråden forbundet har gjennom satsingen sin, samtidig håper hun det satses enda kraftigere – også på kvinnesiden.

– Det er langt fra så mange spillerutviklere på kvinnesiden og der merker man og at ting skjer etter den likelønnsdebatten, påpeker fotballeksperten.

Roser spillerne

Pål Arne «Paco» Johansen fikk se U19-laget sitt kvalifisere seg til EM på dramatisk vis. Treneren trekker frem flere viktige grunner til at Norges unggutter nå er blant Europas beste lag.

– Selv om folk går på ski i påska, er det veldig bra at vi er i gang med sesongen i Norge. At vi har tellende kamper i gang, er veldig viktig, sier Johansen til NRK.

Han avslutter med å hylle spillerne:

– Spillerne er fantastiske i Norge. Her er det stor læringsvillighet og en enorm dedikasjon, mener treneren.

Sportsnyheter

Europa conference leauge 2021: Bodø/Glimt - Roma

Mourinho-slakt: – Jeg overvurderte spillerne mine

Avisene i Italia er ikke nådige i sin dom over Roma i kveld. Jose Mourinhos første 6-1-tap i karrieren beskrives som pinlig og skammelig.

Siste nytt

 • Sørloth-assist høydepunktet

  Alexander Sørloth ble byttet inn og fikk målgivende i Real Sociedads 1-0-seier i europaligaen torsdag. West Ham slo Kristian Thorstvedt og Genk 3-0.

  Det var en lang stillingskrig i oppgjøret mellom Sturm Graz og Real Sociedad, og det sto lenge målløst. Men det var før Alexander Sørloth ble byttet inn etter en time. Han satte umiddelbart preg på kampen da han fant navnebror Alexander Isak med en pasning. Svensken skjøt via både forsvarer og keeper før ballen trillet i mål.

  Hjemmelaget Sturm Graz klarte ikke skape de største sjansene mot slutten å måtte tåle sitt tredje tap på tre kamper. Sørloths Sociedad har fem poeng og deler tabelltoppen sammen med PSV.

  Oppgjøret mellom West Ham og Genk var målløst lenge, men London-laget hadde god kontroll og sikret 3-0-seier.

  Craig Dawson scoret først på hodet etter innlegg fra Aaron Cresswell, før Cresswell igjen assisterte Issa Diop som stanget inn 2-0. Kun minuttet etter scoret Jarrod Bowen etter en fin soloprestasjon til 3-0 som også ble sluttresultatet.

  Thorstvedt spilte 83 minutter i kampen.

  Jens Petter Hauge kom inn helt mot slutten i Eintrach Frankfurts 3-1-seier mot Olympiacos.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Supporter bortvist fra Aspmyra

  En italiensk supporter er bortvist fra kampen på Aspmyra mellom Bodø/Glimt og Roma for rasistiske tilrop.

  Det melder politiet i Nordland på Twitter.

  Glimt mot Roma på Aspmyra
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Flertall for kvinnelag i Brann

  Torsdag stemte 42 av de 45 stemmeberettige på Årsmøtet for forslaget om at Brann skal ha kvinnelag i 2022. Det skriver Brann på sin nettside.

  Brann har godkjent vedtaket om at IL Sandviken Toppfotball kan skifte navn til SK Brann Kvinner.

  Nå er det opp til IL Sandviken Toppfotball og IL Sandviken om de vil gjennomføre sammenslåingen.

  Rungane ja til kvinnefotball i Brann.
  Foto: Andrea A Krüger / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal