Norge tok talentgrep. Nå vekker resultatet oppsikt

For flere år siden startet Norges Fotballforbund (NFF) et målrettet arbeid med landslagene. Nå er resultatene mer synlige enn noen gang tidligere.

U19

TALENTJUBEL: U-19-laget er ett av flere norske mannskap med god grunn til å juble for tiden.

Foto: Norges Fotballforbund

– Det vi ser nå, er resultatet av et arbeid vi begynte med for 6–7 år siden. Da begynte vi arbeidet med å lage det jeg vil kalle en rød tråd i spillerutviklingen, sier Håkon Grøttland til NRK.

Han er fagansvarlig for det som kalles «landslagsskolen», og denne uken har han virkelig sett resultatene:

 • G17 slo Hellas 3–0 og gikk til EM-sluttspillet
 • G19 slo Skottland 5–4 og gikk til EM-sluttspillet
 • G21 slo Israel 3–1 og har fortsatt sjansen til EM-sluttspill
 • J17 kan også nå EM-sluttspillet
 • Totalt har Norges forskjellige landslag spilt tolv kamper den siste uka. Ni av dem er vunnet. For første gang stiller Norge med både G19- og G17-lag i et EM samme år.

– Målet er å få trenere og spillerutviklere til å følge den samme linja hele veien frem til de beste er klargjorte for landslagsspill. Nå følger vi det samme opplegget på alle nivå over hele landet, sier Grøttland, og roser toppklubbene:

– De jobber med spillerutvikling på en helt annen måte enn før, og det finnes et tresifret antall heltidsansatte spillerutviklere.

Kombinerer bredde og topp

På denne måten får trenerne med bakgrunn i den røde tråden ta hånd om talentene fra 12-årsalderen.

– De blir fulgt opp i sine klubber, deretter i det vi kaller soner, så på kretsnivå, og til slutt på talentsamlinger. De første vi tok inn på denne måten, var 99-årgangen, og det er de som nå spiller på U21-landslaget, sier sjefen for landslagsskolen.

– Vi kombinerer bredde og topp. Vi ser at når trenere og spillere som har vært på samlinger, kommer tilbake til klubbene sine, sprer ideene seg også der. Denne kombinasjonen av topp og bredde tror jeg er unik for oss. Alt vi gjør, er også kjønnsnøytralt, jenter og gutter følger akkurat det samme opplegget, fortsetter han.

– Nå ser vi beviset

Lise Klaveness

IMPONERT: NRKs fotballekspert Lise Klaveness er imponert over spillerutviklingen til forbundet.

Foto: Mimsy Møller / Samfoto

NRKs fotballekspert Lise Klaveness er mektig imponert over hva satsingen har ført til.

– De siste par årene har jeg sittet med en følelse av at fotballforbundet og klubbene gjør mye riktigere tiltak når det gjelder spillerutvikling. Nå ser vi beviset på det, konstaterer Klaveness.

Hun roser den røde tråden forbundet har gjennom satsingen sin, samtidig håper hun det satses enda kraftigere – også på kvinnesiden.

– Det er langt fra så mange spillerutviklere på kvinnesiden og der merker man og at ting skjer etter den likelønnsdebatten, påpeker fotballeksperten.

Roser spillerne

Pål Arne «Paco» Johansen fikk se U19-laget sitt kvalifisere seg til EM på dramatisk vis. Treneren trekker frem flere viktige grunner til at Norges unggutter nå er blant Europas beste lag.

– Selv om folk går på ski i påska, er det veldig bra at vi er i gang med sesongen i Norge. At vi har tellende kamper i gang, er veldig viktig, sier Johansen til NRK.

Han avslutter med å hylle spillerne:

– Spillerne er fantastiske i Norge. Her er det stor læringsvillighet og en enorm dedikasjon, mener treneren.

Siste nytt

 • Heldig Wolves-mål senket Leeds

  Kalvin Phillips var uheldig og styrte ballen i eget mål da Wolverhampton fikk med seg tre poeng fra Elland Road.

  Wolves-spiss Raul Jimenez gjorde et strålende forarbeid, men skuddet hans var svakt før den engelske landslagsspilleren styrte ballen mot eget mål forbi en utspilt keeper.

  Premier League - Leeds United v Wolverhampton Wanderers
  Foto: Martin Rickett / Reuters
 • Karabatic langtidsskadet

  en franske håndballgiganten Nikola Karabatic må belage seg på et langt skadefravær. Han har pådratt seg en alvorlig korsbåndskade.

  Det melder 36-åringens klubb, Paris Saint-Germain, i en uttalelse på egne nettsider mandag.

  Der fremgår det at Karabatic ble skadd i seriekampen mot Ivry i helgen. Det fremre korsbåndet i det høyre kneet til Karabatic viste seg å være avrevet.

  Nikola Karabatic fikk det tøft mot Portugal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Målløst i bunnoppgjør

  Med to avslutninger i tverrliggeren var Chris Wood nærmest scoring da Burnley og West Bromwich spilte 0–0 i Premier League mandag.

  Oppgjøret på The Hawthornes endte målløst, men det ble skapt nok sjanser til at begge lag kunne sprukket nullen.

  Karlan Grant trodde han hadde sendt hjemmelaget i ledelsen åtte minutter før pause, men assistentdommeren vinket for en offside. VAR bekreftet at den avgjørelsen var korrekt.

  I annen omgang var det Burnleys Chris Wood som kom til to store sjanser. Begge gangene, med fem minutters mellomrom, endte ballen i metallet.

  Det ene poenget var Burnleys første i ligaen denne sesongen. West Bromwich har to. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal