Hopp til innhold

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

– Det er natt og dag. Så tydelig må vi være. Det er enorm stor forskjell.

Det sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp om forskjellen av å spille på nasjonsliga nivå A og B.

Norge tapte bortekampen mot Østerrike i St. Pölten, men takket være Frankrikes 1-0-seier mot Portugal berget Norge i det minste kvalifisering i nasjonsligaen.

Norge-troppen samler seg etter 1-2-tapet mot Østerrike i nasjonsligaen

NEDERLAG: Den norske troppen samlet seg etter tapet i Østerrike.

Foto: Matthias Schrader / NTB

Motstanderen i kvalifiseringen blir enten Ungarn, Kroatia, Serbia eller Bosnia-Hercegovina, som var de lagene som ble nummer to i sine grupper på nivå B. Mandag 11. desember trekkes Norges motstander.

Kvalifiseringen spilles over to kamper i slutten februar, og da skal det avgjøres om Norge forblir på det øverste nivået som vil gi en langt enklere vei til fotball-EM i 2025.

– Vi er nødt til å vinne. Det blir veldig viktig. Viktig for veien videre. Det handler om en vei til EM, men også om å fortsatt være i en posisjon der man kan fortsette å bygge og være konkurransedyktig på det høyeste nivået, sier Ada Hegerberg til NRK.

– Det er en kvalik vi skal vinne. Det er et tydelig mål for laget, sier Frida Maanum til NRK.

– Vi er glad vi i hvert fall ikke rykket ned. Det hadde vært enda tyngre, men totalt sett er det ganske utrolig at vi ikke har den andreplassen basert på spill og prestasjoner i høst, sier landslagssjef Leif Gunnar Smerud til NRK.

Leif Gunnar Smerud

USIKKER FREMTID: Leif Gunnar Smerud.

Foto: Matthias Schrader / NTB

Kampen mot Østerrike var Smeruds siste som midlertidig landslagssjef. Han var ordknapp på spørsmål om han kunne tenke seg å fortsette i jobben også etter nyttår.

– Jeg har litt prosesser som jeg må inn i nå, så får vi se hva som eventuelt skjer både her og der, sier Smerud uten å ville gå mer inn på hva slags prosesser det gjelder.

46-åringen forteller at han i hvert fall kan tenke seg å fortsette i treneryrket, men er usikker på om det blir på klubb- eller landslag.

Les også Flere Norge-spillere får kjørt seg på børsen etter skuffende tap: – Hadde håpet på mer

Nations league fotball, Østerrike - Norge

Norge ville med seier over Østerrike sikret plassen på nivå A, men det ble langt fra noen drømmestart nordøst i alpelandet.

For det var vertene som skulle få den perfekte start i fem-seks minusgrader. Lilli Purtschellar kvittet seg med Mathilde Harviken ute på kanten, før hun svingte ballen inn foran det norske målet.

Der hadde Eileen Campbell – som også scoret i 1-1-kampen på Ullevaal i september – løpt seg fri, og spissen fikk pirket ballen i det lengste hjørnet bak Aurora Mikalsen.

Østerrike-spillere jubler etter 1-0-målet mot Norge

RETT I LEDELSEN: Østerrike-spillerne jubler for 1–0.

Foto: Matthias Schrader / NTB

– Scoringen kom fordi vi tapte duellene våre. Mathilde Harviken tapte duellen helt ute på venstresiden. Så er det et innlegg, og da nådde ikke Guro Bergsvand frem, kommenterer Torp.

Norge hadde et par brukbare målsjanser før pause, men verken langskuddet til Hegerberg eller forsøket til Maanum i feltet klarte å overliste Østerrikes stjernekeeper Manuela Zinsberger.

Dermed gikk lagene i garderoben på stillingen 1–0 til Østerrike, og da gjorde Norges landslagssjef, Leif Gunnar Smerud, tre bytter.

– Det betyr selvfølgelig at Smerud ikke var fornøyd, sier Torp.

Landslagssjef Leif Gunnar Smerud i nasjonsligaen borte mot Østerrike

GJORDE GREP: Landslagssjef Leif Gunnar Smerud.

Foto: Matthias Schrader / NTB

Ut gikk Hegerberg, Thea Bjelde og Elisabeth Terland.

– Rett og slett bare forbehold. Jeg har bygd meg opp i hele høst, og det er et tett kampprogram, sier Hegerberg om å bli byttet ut.

– Bjelde ble skadet og Terland var litt sliten. Så vi måtte gjøre noen grep, og vi ville gjøre noen grep, sier Smerud.

Inn kom Sophie Román Haug, Tuva Hansen og Celin Bizet Ildhusøy, og spesielt sistnevnte skulle få en eventyrlig mulighet til å sette inn den norske utligningen.

Etter halvspilt andre omgang falt nemlig ballen perfekt til Ildhusøy i Østerrike-feltet, men Tottenham-spilleren blåste ballen over mål.

Og det var ikke siste gang ballen skulle fly høyt over det østerrikske målet. For fem minutter før slutt fikk Norge straffe.

Brann-spiller Marit Bratberg Lund gikk frem, men sendte ballen over tverrliggeren.

Nations league fotball, Østerrike - Norge

MISBRUKT MULIGHET: Marit Bratberg Lund sekunder etter straffebommen.

Foto: Matthias Schrader / NTB

– Det er ikke så mye å si bortsett fra at det var et dårlig straffespark og et dårlig treff på ballen. Det er ingen god følelse å ha bommet på straffe. Jeg kan innrømme det, sier Bratberg Lund.

– Fryktelig straffe. Hun er så solid på straffer, men den der var fryktelig svak. Det kan bli skjebnesvangert, sier Torp.

I stedet for at Norge kunne jakte et seiersmål, gikk i stedet Østerrike rett i angrep og satte inn 2–0 ved Katharina Schiechti.

Karina Sævik reduserte for Norge på overtid, men det endte med tap i den kalde desemberkvelden i St. Pölten.

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • Slind og Kalvå syke - står over i Lahti

  Astrid Øyre Slind og Anne Kjersti Kalvå stiler ikke til start under helgens verdenscuprenn i Finland.

  Det opplyser Skiforbundet i en pressemelding.

  – Vi har dessverre fått to sykdomstilfeller natt til i dag. Både Astrid og Anne Kjersti våknet med sår hals og må derfor stå over Lahti, sier fagsjef Per Elias Kalfoss i pressemeldingen.

  Hedda Østberg Amundsen og Anna Svendsen kommer inn i troppen for å gå distanserenn, mens Julie Bjervig Drivenes skal gå sprint.

  BjmE-RAt5Q8
  Foto: NTB
 • Thingnes Bø avslører sykdom før Kollen-renn - var klar til å trosse legeråd

  Johannes Thingnes Bø ble VM-kongen i Nove Mesto og leder verdenscupen før de siste rennhelgene.

  Denne uken skal skiskytterne gå i Holmenkollen og Thingnes Bø avslører at han har slitt med sykdom etter VM ble avsluttet for halvannen uke siden.

  – Jeg trente bra de første dagene og så ble jeg syk. Jeg har vært syk de siste fem dagene. Nå er jeg frisk igjen og klar for nye renn, sier Thingnes Bø.

  Han forklarer at han har hatt en lett forkjølelse i dagene etter VM.

  – Hva gjør det med målsetningen for helgen?

  – De endrer seg egentlig aldri. Jeg får testet meg på trening etterpå, så får vi se hvordan det føles ut.

  – Har du vurdert å ikke gå?

  – Nei. Jeg går alltid, uansett. Jeg er på startstrek uansett form og farge, sier han med et smil.

  Han svarer bekreftende «ja» på spørsmål om det betyr at han ville gått også hvis formen var dårligere.

  – Hva sier legen til det?

  – Han ville nok mest sannsynlig vært imot det.

  – Hvordan er den «kampen» mellom deg, kroppen og legen?

  – Det er ikke noe problem. Jeg er frisk nå. Det slipper vi heldigvis å diskutere.

  Verdenscuprunden i Holmenkollen starter med 15 kilometer for kvinnene på torsdag. Du kan se alle rennene på NRK.

  Thingnes Bø
 • Sverre Lunde Pedersen legger opp: – Jeg er veldig stolt

  Det forteller Sverre Lunde Pedersen til NRK. Nyheten ble offentliggjort i en pressemelding fra Norges Skøyteforbund tidligerte onsdag.

  Skøyte-VM allround arrangeres i Inzell 9.-10. mars. Det blir 31-åringens siste konkurranse.

  – Det er veldig spesielt. Prosessen til å ta en avgjørelse var det vanskeligste. Men nå når jeg har bestemt meg for det, føles det riktig. Nå gleder jeg meg til å gyve løs på det siste løpet i Inzell, sier Lunde Pedersen til NRK.

  Nordmannen har 21 internasjonale mesterskapsmedaljer, 47 pallplasser i verdenscupen og 16 NM-gull. VM-gullet fra 2019 og OL-gullene fra 2018 og 2022 står igjen som de store høydepunktene i hans karriere.

  – Jeg føler jeg har opplevd alt. Fra de dypeste bunnene til de høyeste toppene. Jeg har oppnådd alt jeg ønsker på skøytebanen, oppnådd drømmene mine. Jeg er veldig stolt, sier Lunde Pedersen.

  Etter 15 år på toppnivå setter han punktum.

  – Det har vært en veldig vanskelig avgjørelse å ta, men det faller til slutt på at jeg ikke har den nødvendige motivasjonen og sulten til å gjennomføre den kvaliteten i treningen som jeg ønsker. Det mangler litt på den siste gnisten til å jage nye mål og tider på isen, sier Lunde Pedersen.

  Han ønsker også å ta større hensyn til familien hjemme. Han er gift med IngunnTrædal-Lunde og sammen har de sønnen Svein.

  XretSkyP_z0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal