Hopp til innhold

Graham Hansen svarer NRKs ekspert: – Et ufortjent stempel

Før kampen mot Østerrike skrev Carl-Erik Torp at de norske spillerne ikke kunne klage lenger. Nå får han svar av Caroline Graham Hansen.

Norge møtte Østerrike i den første kampen i nasjonsligaen.

Norge møtte Østerrike i den første kampen i nasjonsligaen.

Tidligere fredag skrev NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp en kommentar med tittelen «Nå har ikke spillerne noe å klage over lenger».

Der skrev Torp at spillerne hadde fått det som de ville og at de nå måtte vise at det var riktig å sparke Hege Riise som landslagssjef.

«Mye har lekket ut, og vi vet det har vært gnisninger mellom spillere og det forrige trenerteamet. Nå er det opp til spillerne å vise at de virkelig drar i samme retning og står bak det nye teamet som skal være der i tiden fremover», skrev han.

Etter kampen mot Østerrike på Ullevaal stilte NRK Caroline Graham Hansen om hva hun synes om Torps kommentar.

– Jeg føler vi har fått et ufortjent stempel på oss, at vi klager og syter. At man sier fra når man ikke er fornøyd, det er viktig. Så føler jeg det er litt sånn generelt at hvis en mann sier fra at han ikke er fornøyd, så blir det tatt som konstruktiv kritikk, men hvis en kvinne sier det mange nok ganger, så blir det klaging og syting.

6OL-O-zoSjQ

STJERNESPILLER: Caroline Graham Hansen.

Foto: NTB

– Man har litt en vei å gå i samfunnet generelt når det kommer til holdninger til hvordan man oppfatter en kvinnes mening og en manns mening. Man må bare fortsette å jobbe på og gjøre det man kan for å bli bedre som lag. Det er ikke noe problem å ta selvkritikk på ting vi kan bli bedre på og ting man mener vi burde fått mer hjelp til også, svarer stjernespilleren Torp.

I sommer ga Aftonbladets ekspert Johanna Franden det norske landslaget stempelet «VMs største dramaqueens».

– Føles urettferdig

Vi er ikke fornyød med resultatet. Det er vi lei oss for. Vi skal vinne denne kampen, ingen tvil. Første omgang er strålende, men vi sliter en periode i starten av andre, sier Smerud til NRK etter kampen.

– Hva sitter du igjen med?

– En sitter igjen med at det var litt den dagen. Jeg hadde unnet jentene, som har stått på enormt og som kom ut av startblokkene som Reodor Felgen, en god følelse. Nå er vi litt skuffet, lei oss og frustrerte.

Det så lenge ut til at Norge hadde god kontroll, men så raknet det igjen mot laget som sendte dem ut av EM for to år siden.

For det 72. minutt sendte Eileen Campbell inn utligningen fra distanse.

– Nå er vi ute å kjøre, sier NRKs ekspert Bengt Eriksen, som mener at Norge lignet mer og mer på laget som røk tidlig ut av VM i sommer.

h7H7XBVEouc

NY SJEF: Leif Gunnar Smerud.

Foto: NTB

Og til tross for flere store norske sjanser på tampen, ble det til slutt poengdeling på Ullevaal.

– Det føles absolutt litt urettferdig. Jeg syns vi var det klart beste laget. Vi har en haug med sjanser, sånn sett hadde vi fortjent å vinne. Fotball er ikke alltid rettferdig, så sånn er det, sier Smerud.

De klarer å komme seg ut av presset vårt, og vi blir trykket bakover. Jeg vil ikke si at vi mister troa, men vi får litt for lange avstander og får det ikke til å stemme som i første. Da blir det litt slit, sier Guro Reiten om hvorfor Norges prestasjoner sviktet i starten av andre omgang.

Kampen var Leif Gunnar Smeruds første kamp etter at han tok over etter Hege Riise.

Lurt av egen straffebom

Allerede etter to minutter eksploderte publikum på Ullevaal stadion i et høylytt jubelbrøl.

Reiten hadde akkurat tatt straffe, og bortimot alle trodde at Norge hadde tatt en tidlig ledelse mot Østerrike.

– Hun scorer! ropte NRKs radiokommentator Olav Traaen, men måtte raskt korrigere seg selv.

– Nei, det gjør hun ikke.

Norges Guro Reiten tar straffespark under fotballkampen i National League for kvinner mellom Norge og Østerrike på Ullevaal Stadion.

STRAFFEBOM: Her setter Reiten ballen til side for mål.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Hans medkommentator Ingrid Kvernvolden ble også lurt.

– Det så ut som den gikk i mål. Men den gikk i stolpen bak mål og tilbake i nettet slik at det så ut som den gikk inn, forklarte hun.

Selv straffetakeren ble lurt av eget skudd.

Jeg ser at keeperen går riktig, men bruker jeg nok kraft setter jeg den uansett, tenkte jeg. Jeg jublet nesten, for jeg trodde den gikk inn, men så gikk den på feil side. Jeg skal klare å treffe innenfor stanga, men ikke i dag, sier en skuffet Reiten.

– Jeg trodde det ble mål, så jeg skjønte ikke så mye da den faktisk gikk utenfor, sier Caroline Graham Hansen.

– Klovneopptreden

Norge tok først ledelsen etter en snau halvtime i kampen mot Østerrike. Men etter å ha driblet seg forbi den ene og andre østerrikske spilleren, fikk Caroline Graham Hansen avfyrt et skudd som ble stoppet av keeper Manuela Zinsberger.

Karina Sævik var på returen og sendte ballen i en bue over keeper.

Kvinnelandslaget i fotball: Norge-Østerrike

LAGARBEID: Målscorer Sævik feiret med Graham Hansen som la forarbeidet til scoringen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det er klovneopptreden fra Zinsberger. Da bukker og takker Sævik, så setter hun 1–0 til Norge. Har du sett på keeperspill da, gitt? Det er jo en dårlig håndballkeeper som holder på der, sier NRKs ekspert Eriksen.

Men ekspertkollegene i studio var ikke med på de notene.

– Jeg er helt uenig, for den endrer retning. Vi snakker om Zinsberger her, en av verdens beste keepere. Det er egentlig en god redning, sier Aleksander Schau.

– Jeg er enig med min kollega her. Dette er en keeper som har stått i Arsenal lenge, og der er det tøff konkurranse, supplerte Andrine Hegerberg.

Blåste straffemulighet

Norge så ut til å kunne få en drømmestart på kampen. For etter snaue to minutter ble Caroline Graham Hansen lagt i bakken i Østerrikes boks, og dommeren pekte direkte på straffemerket.

Guro Reiten stilte seg klar for å sende Norge i ledelsen, men Chelsea-spilleren smalt ballen til venstre for mål og dermed stod det fremdeles 0–0 etter fire minutter.

Kvinnelandslaget i fotball: Norge-Østerrike

LAGT I BAKKEN: Graham Hansen skaffet Norge straffesparket.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Også Sophie Román Haug fikk en gigantsjanse før det hadde gått ti minutter, men klarte ikke fullføre i mål. Frida Maanum klarte derimot å gjøre nettopp det ti minutter senere, men målet ble annullert for en marginal offside.

Men etter flere store sjanser satt til slutt scoringen. Graham Hansen dro seg forbi forsvaret og inn i feltet, før hun kom til skudd som ble reddet av keeper. Men Sævik var på returen og sendte ballen inn over Østerrikes keeper.

– Det er godt å se et norsk lag med selvtillit. De tør å utfordre og sette press på Østerrike, noe vi har savnet i det norske laget, sier NRKs ekspert Ingrid Kvernvolden.

– Det er den beste omgangen de har levert på evigheter, sa Schau om den første omgangen.

Les også Støtter kjærasten i betent konflikt: – Ein kaotisk situasjon

Ingrid Syrstad Engen og kjæresten.

OL-billett i potten

Andreomgangen startet mye jevnere og tettere enn førsteomgangen, der Norge hadde bedre kontroll.

Få minutter ut i omgangen kom Østerrike til en enorm mulighet, men skuddet traff tverrliggeren over Aurora Mikalsen. Også Norge fikk en stor sjanse da Reiten spilte opp Frida Maanum, men det ble litt for spiss vinkel for Arsenal-spilleren.

Like etter var det i stedet østerrikerne som kunne juble. Eileen Campbell smalt av et ellevilt skudd fra distanse og rett opp i krysset til Mikalsen. Dermed endte det 1-1.

– De scorer det målet de scorer, det er bare å gi kred for den avslutningen til hun som skyter, sier Mikalsen om baklengsmålet.

I nasjonsligaen kjemper lagene om en billett til OL, og Norge møter Portugal i neste gruppespillskamp kommende tirsdag.

Sportsvideoer
Spiller nå
Ler av treneres julekalender-deltakelse 01:04
Neste

Siste nytt

 • Stina Nilsson vraket i verdenscuptropp

  Svake resultater i sesongstarten i Östersund gjør at skiskytter Stina Nilsson ikke får være med til verdenscuprennene i Østerrike.

  Nilsson ble nummer 84 på normaldistansen og gikk inn til 69.-plass på sprinten i verdenscupåpningen på hjemmebane nylig.

  Dermed har landslagsledelsen bestemt seg for å erstatte henne til kommende verdenscuphelt i Hochfilzen.

  Nilsson skal i stedet gå IBU Cup i Idre. Sara Andersson tar Nilssons plass i Østerrike, der det skal konkurreres i sprint, jaktstart og stafett.

  Nilsson står med én pallplass i verdenscupen i skiskyting etter at hun gjorde overgang fra langrenn foran 2020/21-sesongen. (NTB)

  Stina Nilsson
  Foto: BILDBYRÅN
 • Maanum fikk gjev pris av engelske fotballsupportere

  Frida Maanum er kåret til årets spiller av Foreningen for fotballsupportere i England (FSA). Den norske landslagsspilleren har levert godt for Arsenal i 2023.

  Prisen ble delt ut på en galla i London mandag. Nesten 500.000 stemmer ble telt opp i ulike kategorier, og Maanum stakk av med en av de gjeveste prisene. Hun scoret ni mål og hadde fire målgivende pasninger.

  – Jeg vil takke alle som stemte på meg. Det er naturligvis en veldig spesiell pris å få, og det er ekstra spesielt at supporterne bestemmer, sa Maanum.

  Hun er den tredje kvinnelige Arsenal-spilleren som får prisen. Før har Beth Mead og Vivianne Miedema vunnet kåringen.

  Liverpools Mohamed Salah vant i herreklassen. Egypteren ble dermed den første til å få prisen tre ganger. Han danket ut Erling Braut Haaland i kåringen.

  – Mohamed og Frida har levert et fantastisk år for sine klubber, sa FSA-sjef Kevin Miles. (NTB)

  Frida Maanum for Arsenal
  Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK
 • André Hansen klar for Odd

  Keeper André Hansen (33) returnerer til Odd etter ni år i Rosenborg. Avtalen ble bekreftet på en pressekonferanse tirsdag.

  – Det er en litt dårlig bevart hemmelighet at vi står her i dag. Vi er hvert fall veldig glade for å presentere André, sa Odds sportssjef Morten Rønningen.

  Hansen har skrevet under på en toårskontrakt som starter 1. januar. Keeperen er dermed tilbake i klubben han spilte for mellom 2011 og 2014.

  – Det begynner å bli noen år siden, men det er veldig godt å være tilbake. Jeg bytter ut naturgress med kunstgress, men det skal jeg klare, sa Hansen før han signerte kontrakten.

  Sisteskansen står med 122 kamper for Skien-klubben. I januar 2015 signerte han for Rosenborg, der han stoppet på 310 kamper.

  – Vi spiller en moderne fotball der keeperen er veldig mye involvert. Jeg vet at André ser fram til det. Vi får en veldig solid ledetype som har hatt en fantastisk karriere og som er sulten på mer, sa Odd-trener Pål Arne «Paco» Johansen.

  Det ble i sommer kjent at Hansen ikke kom til å forlenge sin kontrakt med Rosenborg etter sesongen. Han begrunnet det med sportslige og familiære årsaker. (NTB)

  5T3VagXheNc
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal