Hopp til innhold

Haaland reddet Norge: – På grensen til flaut

MARBELLA/OSLO (NRK): Erling Braut Haaland (20) scoret sitt første mål under Ståle Solbakken, men Norge får sterk kritikk for prestasjonen mot Luxembourg.

SCORET: Erling Braut Haaland sørget for en knepen seier mot Luxembourg.

– Det er ikke godt nok, rett og slett. Å ha ett skudd i løpet av 90 minutter mot Luxembourg er ikke bra nok. Det er på grensen til flaut, faktisk, sier Haaland til TV 2.

Haaland hadde ikke scoret for Norge på 311 minutter siden det siste av tre mål mot Romania i oktober. Det inkluderte også kamper mot Nord-Irland, Gibraltar, Tyrkia og Montenegro.

Så, etter 90 sjansefattige minutter mot Luxembourg, kom nettsuset for Dortmund-spissen.

Haaland ble spilt gjennom av Kristian Thorstvedt, og 1-0-scoringen på overtid ble altså forskjellen på Norge og Luxembourg.

Det endte en 401 minutters lang måltørke for Haaland på landslaget.

– Jeg var inne i min verste måltørke «ever» for et lag, og det var godt å få slutt på den, sier Haaland.

– Fantasiløst

Frem til da så det ut til å bli en svært frustrerende kveld for både Haaland og Norge, som slet stort med å skape sjanser.

– Det er en fryktelig svak landskamp. Norge har vel én målsjanse før målet, og det sier egentlig alt mot en såpass svak motstander. Det er fantasiløst offensivt, og det går for sakte. Det er altfor upresist når de først skal prøve å skape noe, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Det var Haaland som var nærmest før målet i det 55. minutt, men headingen ble stoppet av en meget god redning fra Anthony Moris.

Dette var faktisk Norges største – og første – sjanse på det tidspunktet.

– Ikke i toppform

Landslagssjef Ståle Solbakken trekker frem at Luxembourg er bedre enn mange forventer, og han viser blant annet til 1-0-seieren over Irland i Dublin i mars.

Solbakken
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Men han er også klar på at Norge burde skapt langt mer enn de gjorde.

– Jeg sa (til spillerne) at målene gjerne kommer i de siste minuttene i disse kampene, så det jobbet vi mentalt med. Men ingen er uenig at vi burde skapt mer og hatt flere sjanser og avslutninger. Det er jeg helt enig i, sier Solbakken.

Landslagssjefen fikk også flere spørsmål om Ødegaard, som ikke klarte å skape de store sjansene. I TV 2-studioet konkluderte Egil Olsen med at Ødegaard ikke er i ordentlig form.

– Gutta har hatt en veldig lang sesong. Han er jo ikke toppform, og det skal de heller ikke være. De har sin kropp å ta vare på. Han løp mye og så lyktes han med noe, men ikke alt, sier Solbakken.

– Hvorfor klarer dere ikke involvere Haaland mer?

– Svaret er flere innlegg i boksen, svaret er flere kombinasjoner rundt boksen, eller småstikkere, eller to-tre kontringsmuligheter som kunne blitt noe, svarer Solbakken, som også påpeker at Haaland fikk målet og stod bak den største sjansen.

Én sjanse – til Luxembourg

Norge fikk for så vidt en helt grei start på kampen, men det tok ikke lang tid før det begynte å lugge. De norske spillerne fant hverken rytmen eller presisjonen, og dermed ble det kun antydninger og ikke reelle sjanser i 1.-omgang.

Faktisk var Luxembourg nærmest da Olivier Thill raget høyest i feltet, men ballen skled av hodet fra seks meters hold.

Norge var både utålmodige og upresise, og rødtrøyene stod uten én målsjanse og ingen skudd på mål i 1.-omgang.

Ny markering

Norge hadde markering mot Qatar før samtlige landskamper i mars, og onsdag stilte landslagsspillerne med et nytt budskap: «Make the changes count. Human rights on and off the pitch», het det på t-skjortene.

Hansen, Ødegaard

NY MARKERING: Håndflaten og fem fingre er det internasjonale symbolet for menneskerettigheter.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Nesten samtidig som spillerne tok avspark, kom nyheten om at den kenyanske fremmedarbeideren Malcolm Bidali er løslatt mot kausjon.

Landslagssjef Ståle Solbakken forklarer onsdagens budskap med at endringene i Qatar er nødt til å skje raskere.

– Vi fortsetter å legge press på Fifa og Qatar for å styrke menneskerettighetene og migrantarbeidernes rettigheter i vertskapslandet. Vårt signal er tydelig, vi følger nøye med på utviklingen i Qatar. Det har skjedd positive endringer, i slutten av mai kom det for eksempel nye regler om arbeid på varme dager. Problemet er at det går for sakte å sette disse nye reglene ut i livet – denne prosessen må umiddelbart skyte fart, sier Solbakken i en pressemelding.

Siste nytt

 • El Clásico-duell i cupsemifinale

  Real Madrid og Barcelona møtes til semifinale i den spanske fotballcupen. Det skjer over to oppgjør i februar og mars.

  Det ble utfallet av mandagens trekning. Real Madrid tar imot Barcelona i den første kampen, mens returen spilles på Camp Nou.

  Athletic Bilbao og Osasuna skal opp mot hverandre i den andre semifinalen.

  Nylig kom Barcelona best ut av El Clásico-oppgjøret i finalen av den spanske supercupfinalen. Katalanerne slo der Real sikkert 3-1.

  De første semifinalekampene spilles 28. februar og 1. mars, mens returen er lagt til 4. og 6. april. (NTB)

  Saudi Spanish Super Cup
  Foto: Hussein Malla / AP
 • Bekreftet: Sean Dyche ansatt som ny Everton-manager

  Sean Dyche blir Frank Lampards etterfølger som manager i Everton. Hans oppgave blir å styre unna nedrykk fra Premier League.

  Lampard fikk nylig sparken som følge av svake resultater over lang tid. Nå er Dyche klar som hans erstatter.

  51-åringen har vært uten jobb siden han i fjor vår ble sparket som Burnley-manager. Han har tidligere også ledet Watford.

  Dyche kjenner flere av spillerne i Everton godt fra tiden i Burnley. Der hadde han blant andre forsvarsklippen James Tarkowski som en av sine elever.

  Everton ligger nest sist på tabellen i Premier League og er i fare for å rykke ned. (NTB)

  Sean Dyche
  Foto: Jon Super / AP
 • Andersen og Skoglund tatt ut i kombinerttroppen til VM

  Espen Andersen (29) og Andreas Skoglund (21) er inne i den norske VM-troppen i kombinert. Til helgen kjemper fire mann om den siste billetten.

  Fra før er Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro blitt tatt ut til skifesten i Planica.

  Skoglund skal ikke delta i verdenscupen i Oberstdorf denne helgen, men dit skal Andersen, i tillegg til Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Jens Lurås Oftebro og Simen Tiller.

  – Det er en siste sjanse for å komme på VM-laget. Alle får en siste mulighet til å vise seg fram. Mye står på spill til helgen, sier landslagstrener Jan Schmid. (NTB)

  Espen Andersen
  Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste