Hopp til innhold

Haaland reddet Norge: – På grensen til flaut

MARBELLA/OSLO (NRK): Erling Braut Haaland (20) scoret sitt første mål under Ståle Solbakken, men Norge får sterk kritikk for prestasjonen mot Luxembourg.

SCORET: Erling Braut Haaland sørget for en knepen seier mot Luxembourg.

– Det er ikke godt nok, rett og slett. Å ha ett skudd i løpet av 90 minutter mot Luxembourg er ikke bra nok. Det er på grensen til flaut, faktisk, sier Haaland til TV 2.

Haaland hadde ikke scoret for Norge på 311 minutter siden det siste av tre mål mot Romania i oktober. Det inkluderte også kamper mot Nord-Irland, Gibraltar, Tyrkia og Montenegro.

Så, etter 90 sjansefattige minutter mot Luxembourg, kom nettsuset for Dortmund-spissen.

Haaland ble spilt gjennom av Kristian Thorstvedt, og 1-0-scoringen på overtid ble altså forskjellen på Norge og Luxembourg.

Det endte en 401 minutters lang måltørke for Haaland på landslaget.

– Jeg var inne i min verste måltørke «ever» for et lag, og det var godt å få slutt på den, sier Haaland.

– Fantasiløst

Frem til da så det ut til å bli en svært frustrerende kveld for både Haaland og Norge, som slet stort med å skape sjanser.

– Det er en fryktelig svak landskamp. Norge har vel én målsjanse før målet, og det sier egentlig alt mot en såpass svak motstander. Det er fantasiløst offensivt, og det går for sakte. Det er altfor upresist når de først skal prøve å skape noe, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Det var Haaland som var nærmest før målet i det 55. minutt, men headingen ble stoppet av en meget god redning fra Anthony Moris.

Dette var faktisk Norges største – og første – sjanse på det tidspunktet.

– Ikke i toppform

Landslagssjef Ståle Solbakken trekker frem at Luxembourg er bedre enn mange forventer, og han viser blant annet til 1-0-seieren over Irland i Dublin i mars.

Solbakken
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Men han er også klar på at Norge burde skapt langt mer enn de gjorde.

– Jeg sa (til spillerne) at målene gjerne kommer i de siste minuttene i disse kampene, så det jobbet vi mentalt med. Men ingen er uenig at vi burde skapt mer og hatt flere sjanser og avslutninger. Det er jeg helt enig i, sier Solbakken.

Landslagssjefen fikk også flere spørsmål om Ødegaard, som ikke klarte å skape de store sjansene. I TV 2-studioet konkluderte Egil Olsen med at Ødegaard ikke er i ordentlig form.

– Gutta har hatt en veldig lang sesong. Han er jo ikke toppform, og det skal de heller ikke være. De har sin kropp å ta vare på. Han løp mye og så lyktes han med noe, men ikke alt, sier Solbakken.

– Hvorfor klarer dere ikke involvere Haaland mer?

– Svaret er flere innlegg i boksen, svaret er flere kombinasjoner rundt boksen, eller småstikkere, eller to-tre kontringsmuligheter som kunne blitt noe, svarer Solbakken, som også påpeker at Haaland fikk målet og stod bak den største sjansen.

Én sjanse – til Luxembourg

Norge fikk for så vidt en helt grei start på kampen, men det tok ikke lang tid før det begynte å lugge. De norske spillerne fant hverken rytmen eller presisjonen, og dermed ble det kun antydninger og ikke reelle sjanser i 1.-omgang.

Faktisk var Luxembourg nærmest da Olivier Thill raget høyest i feltet, men ballen skled av hodet fra seks meters hold.

Norge var både utålmodige og upresise, og rødtrøyene stod uten én målsjanse og ingen skudd på mål i 1.-omgang.

Ny markering

Norge hadde markering mot Qatar før samtlige landskamper i mars, og onsdag stilte landslagsspillerne med et nytt budskap: «Make the changes count. Human rights on and off the pitch», het det på t-skjortene.

Hansen, Ødegaard

NY MARKERING: Håndflaten og fem fingre er det internasjonale symbolet for menneskerettigheter.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Nesten samtidig som spillerne tok avspark, kom nyheten om at den kenyanske fremmedarbeideren Malcolm Bidali er løslatt mot kausjon.

Landslagssjef Ståle Solbakken forklarer onsdagens budskap med at endringene i Qatar er nødt til å skje raskere.

– Vi fortsetter å legge press på Fifa og Qatar for å styrke menneskerettighetene og migrantarbeidernes rettigheter i vertskapslandet. Vårt signal er tydelig, vi følger nøye med på utviklingen i Qatar. Det har skjedd positive endringer, i slutten av mai kom det for eksempel nye regler om arbeid på varme dager. Problemet er at det går for sakte å sette disse nye reglene ut i livet – denne prosessen må umiddelbart skyte fart, sier Solbakken i en pressemelding.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal