Haaland reddet Norge: – På grensen til flaut

MARBELLA/OSLO (NRK): Erling Braut Haaland (20) scoret sitt første mål under Ståle Solbakken, men Norge får sterk kritikk for prestasjonen mot Luxembourg.

SCORET: Erling Braut Haaland sørget for en knepen seier mot Luxembourg.

– Det er ikke godt nok, rett og slett. Å ha ett skudd i løpet av 90 minutter mot Luxembourg er ikke bra nok. Det er på grensen til flaut, faktisk, sier Haaland til TV 2.

Haaland hadde ikke scoret for Norge på 311 minutter siden det siste av tre mål mot Romania i oktober. Det inkluderte også kamper mot Nord-Irland, Gibraltar, Tyrkia og Montenegro.

Så, etter 90 sjansefattige minutter mot Luxembourg, kom nettsuset for Dortmund-spissen.

Haaland ble spilt gjennom av Kristian Thorstvedt, og 1-0-scoringen på overtid ble altså forskjellen på Norge og Luxembourg.

Det endte en 401 minutters lang måltørke for Haaland på landslaget.

– Jeg var inne i min verste måltørke «ever» for et lag, og det var godt å få slutt på den, sier Haaland.

– Fantasiløst

Frem til da så det ut til å bli en svært frustrerende kveld for både Haaland og Norge, som slet stort med å skape sjanser.

– Det er en fryktelig svak landskamp. Norge har vel én målsjanse før målet, og det sier egentlig alt mot en såpass svak motstander. Det er fantasiløst offensivt, og det går for sakte. Det er altfor upresist når de først skal prøve å skape noe, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Det var Haaland som var nærmest før målet i det 55. minutt, men headingen ble stoppet av en meget god redning fra Anthony Moris.

Dette var faktisk Norges største – og første – sjanse på det tidspunktet.

– Ikke i toppform

Landslagssjef Ståle Solbakken trekker frem at Luxembourg er bedre enn mange forventer, og han viser blant annet til 1-0-seieren over Irland i Dublin i mars.

Solbakken
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Men han er også klar på at Norge burde skapt langt mer enn de gjorde.

– Jeg sa (til spillerne) at målene gjerne kommer i de siste minuttene i disse kampene, så det jobbet vi mentalt med. Men ingen er uenig at vi burde skapt mer og hatt flere sjanser og avslutninger. Det er jeg helt enig i, sier Solbakken.

Landslagssjefen fikk også flere spørsmål om Ødegaard, som ikke klarte å skape de store sjansene. I TV 2-studioet konkluderte Egil Olsen med at Ødegaard ikke er i ordentlig form.

– Gutta har hatt en veldig lang sesong. Han er jo ikke toppform, og det skal de heller ikke være. De har sin kropp å ta vare på. Han løp mye og så lyktes han med noe, men ikke alt, sier Solbakken.

– Hvorfor klarer dere ikke involvere Haaland mer?

– Svaret er flere innlegg i boksen, svaret er flere kombinasjoner rundt boksen, eller småstikkere, eller to-tre kontringsmuligheter som kunne blitt noe, svarer Solbakken, som også påpeker at Haaland fikk målet og stod bak den største sjansen.

Én sjanse – til Luxembourg

Norge fikk for så vidt en helt grei start på kampen, men det tok ikke lang tid før det begynte å lugge. De norske spillerne fant hverken rytmen eller presisjonen, og dermed ble det kun antydninger og ikke reelle sjanser i 1.-omgang.

Faktisk var Luxembourg nærmest da Olivier Thill raget høyest i feltet, men ballen skled av hodet fra seks meters hold.

Norge var både utålmodige og upresise, og rødtrøyene stod uten én målsjanse og ingen skudd på mål i 1.-omgang.

Ny markering

Norge hadde markering mot Qatar før samtlige landskamper i mars, og onsdag stilte landslagsspillerne med et nytt budskap: «Make the changes count. Human rights on and off the pitch», het det på t-skjortene.

Hansen, Ødegaard

NY MARKERING: Håndflaten og fem fingre er det internasjonale symbolet for menneskerettigheter.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Nesten samtidig som spillerne tok avspark, kom nyheten om at den kenyanske fremmedarbeideren Malcolm Bidali er løslatt mot kausjon.

Landslagssjef Ståle Solbakken forklarer onsdagens budskap med at endringene i Qatar er nødt til å skje raskere.

– Vi fortsetter å legge press på Fifa og Qatar for å styrke menneskerettighetene og migrantarbeidernes rettigheter i vertskapslandet. Vårt signal er tydelig, vi følger nøye med på utviklingen i Qatar. Det har skjedd positive endringer, i slutten av mai kom det for eksempel nye regler om arbeid på varme dager. Problemet er at det går for sakte å sette disse nye reglene ut i livet – denne prosessen må umiddelbart skyte fart, sier Solbakken i en pressemelding.

Siste nytt

 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • ESPN: Pelé tilbake på sykehuset

  Fotballegenden Pelé er tilbake på intensivavdelingen på sykehuset bare tre dager etter at han ble skrevet ut. Det melder ESPN Brasil fredag. Han skal være innlagt på São Paulo’s Albert Einstein Hospital.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst på tykktarmen, men helsetilstanden skal tilsynelatende ha forverret seg etter at han ble utskrevet.

  Opplysningene er ikke bekreftet av sykehuset.

  Mange regner Pelé for å være tidenes beste fotballspiller. Han vant VM tre ganger med Brasil i 1958, 1962 og 1970.

  Pele, Edson Arantes do Nascimento, Pelé
  Foto: Matt Rourke / AP
 • Ruud vant første kampen i Davis Cup

  Casper Ruud sørget for at Norge fikk en best mulig start på Davis Cup-kampen mot Usbekistan da han slo Khumogun Sultanov 2-0 i sett (6-3, 6-3).

  Lagene spiller på nivå 1.

  Casper Ruud er ranket som nummer ti i verden og var naturlig nok stor favoritt mot Sultanov som er ranket som nummer 418 i verden.

  Ruud tok det første settet nokså enkelt etter 29 minutters spill. I det andre settet trengte Ruud litt ekstra tid på å avgjøre. Usbekeren brøt Ruuds serve på stillingen 5-2 til nordmannen. Ruud brøt direkte tilbake og tok settet 6-3. Dermed var seieren sikret til 1-0-ledelse for Norge.

  Viktor Durasovic fulgte opp med 6-4,6-4 over Dennis Istomin og sørget for at Norge har en 2-0-ledelse på nivå 1 foran lørdagens kamper.

  Casper Ruud
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal