Norge sjokkerte Nederland og satte olympisk rekord

Norge byttet ut Sindre Henriksen med Håvard Bøkko, noe som viste seg å være en genistrek. En strålende lagtempo sørget for ny olympisk rekord og finale på lagtempoen.

Pyeongchang Olympics Speed Skating Men

SJOKKERTE: Det norske laget gikk på sitt beste, satte olympisk rekord og gruste den regjerende mesteren.

Foto: Vadim Ghirda / AP

Finalen i lagtempo mot Sør-Korea går kl. 14:17 og kan høres på NRK Sport!

3.37,08 er den magiske tiden, som sørget for at Norge slo ut favorittene fra Nederland.

Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen gjorde jobben mot Sven Kramer og det nederlandske laget, da de sikret olympisk rekord.

Og allerede fra start tok Norge en sterk åpning og gikk ut foran på første passering. Før de to siste passeringene var Norge godt foran Nederland, og de gjorde jobben helt inn.

Bøkko høster skryt

Mer enn ett sekund skilte det norske laget med den regjerende mesteren, Nederland.

– For et lag og for en mann. Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og comeback-mannen Håvard Bøkko leverer når det gjelder som mest, roper NRKs skøytekommentator Carl Andreas Wold i det de norske går inn til seier.

– Håvard Bøkko gjør sitt beste skøyteløp siden han sluttet på skøyter, og han er med og sikrer medalje for Norge, supplerer skøyteekspert Even Wetten.

Håvard Bøkko ble nemlig kjørt inn på laget etter at Sindre Henriksen ikke leverte noen god lagtempo i kvartfinalen. Jobben han gjør i dag gjør at landslagstrener Sondre Skarli er storfornøyd.

– Jobbe hans var bunnsolid. Han overbeviste og imponerte både meg og laget. Det han leverte der var over all forventning, så det var moro, forteller Skarli til NRK.

– Overrasket

Den nederlandske landslagssjefen, Geert Kuiper forteller at det norske laget presterte bedre enn han hadde ventet. Han trekker spesielt frem Håvard Bøkko som en overraskelse.

– Jeg var overrasket. For de puttet Bøkko inn i laget og han gjorde det veldig bra. Han var frisk. Han er en god skøyter og jeg har kjent ha i mange år, men jeg hadde ikke forventet at han skulle vær så god, sier han til NRK.

Skarli trekker frem konkurranseinnstinktet som en av hans store styrker.

– Håvard er en konkurransemann som få, og når han lukter gull skal det mye til for å stoppe han, sier han.

– Han var veldig nervøs

Søster, Hege Bøkko, avslører at Håvard var veldig nervøs før starten.

– Han gjorde en ekstremt bra jobb, og han var veldig nevøs foran det løpet her, for han har ikke hatt så mange gode løp frem til nå, forteller Hege Bøkko.

Finalen går mot hjemmelaget Sør-Korea, som slo New Zealand i den andre semifinalen. Skarli røper til NRK hvem som er på finalelaget for Norge.

– Never change a winning team. Vi går med samme lag om igjen, forteller han, noe som betyr Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og Håvard Bøkko.

Siste nytt

 • Hovland spilte seg ut av tetkampen

  Viktor Hovland hang lenge med i seierskampen i den første av tre kvalifiseringsturneringer til PGA-touren. men bogey på 14. og 15. hull søndag sendte ham nedover på lista. I skrivende stund ligger Hovland på 11.-plass, men ikke alle er ferdigspilt.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Three
  Foto: Matt Sullivan / AFP
 • Viking ydmyket Godset

  Viking slo Strømsgodset 4–0 søndag og tok et langt steg unna nedrykkstrøbbel. I Godset må ting skje hvis laget skal beholde plassen i Eliteserien. Drammenserne ligger sist med 13 poeng etter 18 kamper.

  Eliteserien fotball 2019: Viking - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Haugesund med comeback

  Herolind Shala ga Vålerenga en drømmestart etter kun to minutter, men mål fra Niklas Sandberg og Kristoffer Velde førte til at Haugesund snudde fra 0-1 til 2-1. Det gjorde at Haugesund klatret to plasser til syvendeplass, plassen bak Vålerenga.

  Eliteserien fotball 2019: Vålerenga - Haugesund (1-2).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal