Hopp til innhold

Norge sjokkerte Nederland og satte olympisk rekord

Norge byttet ut Sindre Henriksen med Håvard Bøkko, noe som viste seg å være en genistrek. En strålende lagtempo sørget for ny olympisk rekord og finale på lagtempoen.

Pyeongchang Olympics Speed Skating Men

SJOKKERTE: Det norske laget gikk på sitt beste, satte olympisk rekord og gruste den regjerende mesteren.

Foto: Vadim Ghirda / AP

Finalen i lagtempo mot Sør-Korea går kl. 14:17 og kan høres på NRK Sport!

3.37,08 er den magiske tiden, som sørget for at Norge slo ut favorittene fra Nederland.

Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen gjorde jobben mot Sven Kramer og det nederlandske laget, da de sikret olympisk rekord.

Og allerede fra start tok Norge en sterk åpning og gikk ut foran på første passering. Før de to siste passeringene var Norge godt foran Nederland, og de gjorde jobben helt inn.

Bøkko høster skryt

Mer enn ett sekund skilte det norske laget med den regjerende mesteren, Nederland.

– For et lag og for en mann. Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og comeback-mannen Håvard Bøkko leverer når det gjelder som mest, roper NRKs skøytekommentator Carl Andreas Wold i det de norske går inn til seier.

– Håvard Bøkko gjør sitt beste skøyteløp siden han sluttet på skøyter, og han er med og sikrer medalje for Norge, supplerer skøyteekspert Even Wetten.

Håvard Bøkko ble nemlig kjørt inn på laget etter at Sindre Henriksen ikke leverte noen god lagtempo i kvartfinalen. Jobben han gjør i dag gjør at landslagstrener Sondre Skarli er storfornøyd.

– Jobbe hans var bunnsolid. Han overbeviste og imponerte både meg og laget. Det han leverte der var over all forventning, så det var moro, forteller Skarli til NRK.

– Overrasket

Den nederlandske landslagssjefen, Geert Kuiper forteller at det norske laget presterte bedre enn han hadde ventet. Han trekker spesielt frem Håvard Bøkko som en overraskelse.

– Jeg var overrasket. For de puttet Bøkko inn i laget og han gjorde det veldig bra. Han var frisk. Han er en god skøyter og jeg har kjent ha i mange år, men jeg hadde ikke forventet at han skulle vær så god, sier han til NRK.

Skarli trekker frem konkurranseinnstinktet som en av hans store styrker.

– Håvard er en konkurransemann som få, og når han lukter gull skal det mye til for å stoppe han, sier han.

– Han var veldig nervøs

Søster, Hege Bøkko, avslører at Håvard var veldig nervøs før starten.

– Han gjorde en ekstremt bra jobb, og han var veldig nevøs foran det løpet her, for han har ikke hatt så mange gode løp frem til nå, forteller Hege Bøkko.

Finalen går mot hjemmelaget Sør-Korea, som slo New Zealand i den andre semifinalen. Skarli røper til NRK hvem som er på finalelaget for Norge.

– Never change a winning team. Vi går med samme lag om igjen, forteller han, noe som betyr Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og Håvard Bøkko.

Siste nytt

 • Kofstad med superrunde i Irland – kjemper i teten

  Golfspiller Espen Kofstad gikk den andre runden av europatourturneringen Irish Open på sju slag under par og ligger foreløpig i delt ledelse.

  Nordmannen er på tolv slag under par og deler ledelsen med amerikanske John Catlin.

  Kofstad åpnet turneringen med fem slag under par, mens han gikk banen på par fredag.

  Lørdag fikk han en kjempestart da han i løpet av de fem første hullene hadde fått fire birdier. Deretter ble det en til på hull nummer ti, før han fikk dagens sjette på det 15. hullet.

  Mange har ikke gått ferdig sin tredje runde.

  Kofstad misset i kvalifiseringen til majorturneringen British Open tidligere denne uken, men med storspill i Irland kan han likevel få plass i den prestisjetunge turneringen.

  Da må han komme innenfor topp ti, og samtidig ikke være bak tre spillere som ikke allerede har kvalifisert seg. Landsmann Viktor Hovland er allerede klar. (NTB)

  Kofstad
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Everton signerte Tarkowski

  James Tarkowski er klar for Everton og har signert en fireårsavtale med Premier League-klubben. Han blir dermed i toppdivisjonen etter at Burnley rykket ned.

  Tarkowski har spilt for Burnley siden overgangen fra Brentford i februar 2016, men etter at nedrykket var et faktum, forlot han dem da kontrakten hans gikk ut.

  – Jeg er veldig glad for å være her. Manageren var en stor faktor i valget, sier Tarkowski, ifølge NTB.

   James Tarkowski
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Ruud og makkeren ute av Wimbledon

  Casper Ruud og hans amerikanske double-partner William Blumberg er ute av Wimbledon-turneringen etter å ha ha tapt for britiske Lloyd Glasspool og Harri Heliovaara fra Finland lørdag ettermiddag.

  Lagene vant to sett hver, noe som gjorde at de måtte ut i et femte og avgjørende sett. Der fulgte de hverandre tett, men Ruud og Blumberg måtte til slutt se seg slått med sifrene 1-6, 6-3, 3-6, 6-3, 4-6.

  Casper Ruud
  Foto: Alberto Pezzali / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste