Hopp til innhold

Norge sjokkerte Nederland og satte olympisk rekord

Norge byttet ut Sindre Henriksen med Håvard Bøkko, noe som viste seg å være en genistrek. En strålende lagtempo sørget for ny olympisk rekord og finale på lagtempoen.

Pyeongchang Olympics Speed Skating Men

SJOKKERTE: Det norske laget gikk på sitt beste, satte olympisk rekord og gruste den regjerende mesteren.

Foto: Vadim Ghirda / AP

Finalen i lagtempo mot Sør-Korea går kl. 14:17 og kan høres på NRK Sport!

3.37,08 er den magiske tiden, som sørget for at Norge slo ut favorittene fra Nederland.

Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen gjorde jobben mot Sven Kramer og det nederlandske laget, da de sikret olympisk rekord.

Og allerede fra start tok Norge en sterk åpning og gikk ut foran på første passering. Før de to siste passeringene var Norge godt foran Nederland, og de gjorde jobben helt inn.

Bøkko høster skryt

Mer enn ett sekund skilte det norske laget med den regjerende mesteren, Nederland.

– For et lag og for en mann. Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og comeback-mannen Håvard Bøkko leverer når det gjelder som mest, roper NRKs skøytekommentator Carl Andreas Wold i det de norske går inn til seier.

– Håvard Bøkko gjør sitt beste skøyteløp siden han sluttet på skøyter, og han er med og sikrer medalje for Norge, supplerer skøyteekspert Even Wetten.

Håvard Bøkko ble nemlig kjørt inn på laget etter at Sindre Henriksen ikke leverte noen god lagtempo i kvartfinalen. Jobben han gjør i dag gjør at landslagstrener Sondre Skarli er storfornøyd.

– Jobbe hans var bunnsolid. Han overbeviste og imponerte både meg og laget. Det han leverte der var over all forventning, så det var moro, forteller Skarli til NRK.

– Overrasket

Den nederlandske landslagssjefen, Geert Kuiper forteller at det norske laget presterte bedre enn han hadde ventet. Han trekker spesielt frem Håvard Bøkko som en overraskelse.

– Jeg var overrasket. For de puttet Bøkko inn i laget og han gjorde det veldig bra. Han var frisk. Han er en god skøyter og jeg har kjent ha i mange år, men jeg hadde ikke forventet at han skulle vær så god, sier han til NRK.

Skarli trekker frem konkurranseinnstinktet som en av hans store styrker.

– Håvard er en konkurransemann som få, og når han lukter gull skal det mye til for å stoppe han, sier han.

– Han var veldig nervøs

Søster, Hege Bøkko, avslører at Håvard var veldig nervøs før starten.

– Han gjorde en ekstremt bra jobb, og han var veldig nevøs foran det løpet her, for han har ikke hatt så mange gode løp frem til nå, forteller Hege Bøkko.

Finalen går mot hjemmelaget Sør-Korea, som slo New Zealand i den andre semifinalen. Skarli røper til NRK hvem som er på finalelaget for Norge.

– Never change a winning team. Vi går med samme lag om igjen, forteller han, noe som betyr Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og Håvard Bøkko.

Siste nytt

 • Regjerende olympisk mester mister lekene i Paris: – Hjertet mitt er knust

  Venezuelanske Yulimar Rojas tok OL-gull i tresteg i Tokyo 2020, men får ikke prøve å forsvare tittelen i Paris etter at hun skadet seg på trening.

  Det skriver hun i et innlegg på Instagram.

  – Til mitt Venezuela, til OL-familien og idrettsbevegelsen: Jeg vil informere dere om at jeg ikke vil kunne delta i De olympiske leker i Paris 2024, skriver hun og utdyper:

  – Med mye smerte og sorg vil jeg fortelle dere at jeg pådro meg en skade i venstre akilles da jeg falt på trening. Hjertet mitt er knust og jeg føler meg så trist at jeg vil be om unnskyldning for at jeg ikke kan representere dere i Paris 2024.

  I tillegg til OL-gullet i Tokyo, er også Rojas regjerende verdensmester etter at hun gikk av med seieren under fjorårets mesterskap i Budapest. Hun tok også VM-gullet i de tre foregående mesterskapene. (NTB)

  Rojas
  Foto: NTB
 • Nielsen forlenget med Hannover

  Håvard Nielsen og Hannover er enig om en ny toårskontrakt for den norske spissen.

  Det bekreftet spilleren selv på sin egen Instagram-konto.

  – Veldig glad og stolt over å ha forlenget kontrakten min med to nye år. Spennende tider fremover, reisen er langt fra ferdig! skrev han.

  Nielsen gjorde i juli 2022 overgang fra Greuther Fürth til Hannover, hvor han har notert seg med 15 mål og 6 målgivende på 61 kamper.

  I tillegg til 14 A-landskamper for Norge, har han også spilt for klubber som Vålerenga, Salzburg, Freiburg og Fortuna Düsseldorf. (NTB)

  Håvard Nielsen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt
 • Guardiola må trolig la Rodri hvile mot Luton

  Manchester City-trener Pep Guardiola har ennå ikke bestemt seg for om Rodri kan spille mot Luton lørdag. Et tøft kampprogram tærer på City-stallen.

  Han innrømmet under fredagens pressekonferanse at stjernen har spurt om en pause, og at han kanskje får innvilget sin forespørsel, ifølge The Daily Mail.

  – Så absolutt. Fullstendig riktig. Det blir verre, verre og verre, sa Guardiola om Rodris situasjon.

  Manchester City henger fortsatt med i tre turneringer og har igjen et svært tett og tøft program framover. Ved siden av innspurten i Premier League er det returkamp i mesterligaens kvartfinale til uken, og 20. april er det semifinale i FA-cupen.

  Erling Braut Haaland og hans lagkamerater kjemper også med Liverpool og Arsenal om Premier League-tittelen. Laget er ett poeng bak med sju serierunder igjen å spille. (NTB)

  Rodri

Sendeplan

Kl. Program Kanal