Frustrerte norske spillere: – Vi tuller det bort

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Norge presset på for seier etter å ha mistet nok en ledelse, men Sverige holdt unna og fester grepet om 2.-plassen i EM-kvaliken.

EM-kvalifisering fotball menn: Sverige - Norge

OPPGITTE: De norske spillerne var svært oppgitte over resultatet da de møtte pressen etter kampen, selv om de mener de spilte en god kamp.

To ganger tidligere i EM-kvalifiseringen har Norge ledet, men rotet bort seieren.

I skjebnekampen borte mot Sverige skjedde det igjen.

Med 1-1 og uavgjort i Stockholm begynner det norske håpet om direktebillett å svinne, og nå er altså Norge avhengig av at Sverige snubler.

– Vi vet selvfølgelig at det er en tøff arena å komme til, men sånn kampen ble, er det litt skuffende at vi ikke tar tre poeng, sier landslagskaptein Stefan Johansen til NRK.

Frustrert King: – Vi tuller det bort

For selv om Norge tok ledelsen rett før pause, utlignet altså Sverige etter en tam norsk periode i 2.-omgang.

Joshua King er frustrert over hvordan laget spilte mot slutten av kampen.

– Vi tuller det bort på slutten der. Vi skaper noen overganger, men så dribler vi og roter bort ballen. Vi kaster bort tre sjanser de siste syv-åtte minuttene. Vi må spille i bakrom når vi kan det da, sier King til TV 2 etter kampen.

King utdyper overfor NRK at han også er misfornøyd med måten laget presset på.

– I andre omgang slutter vi å presse, vi gir dem rom. Vi fikk ikke så mye rom av dem. Alt i alt er jeg skuffet. På slutten syns jeg vi burde ta vare på kontringene bedre istedenfor å drible så mye og gi bort ballen. I dag skuffer vi oss selv, sier King.

Den oppfatningen deler dog ikke landslagssjef Lars Lagerbäck.

– Vi taper ballen mange ganger, men det er en tett og fysisk kamp. Jeg syns ikke vi taper ballen på grunn av dårlige beslutninger. Men han har rett i at vi taper ballen litt mye, sier Lagerbäck.

Også kaptein Johansen er skuffet over at Norge kun fikk med seg ett poeng. Isolert sett er resultatet kanskje bra, men de norske spillerne føler likevel de rotet bort seieren.

– Det er surt å tenke på nå, men sånn er det. Vi hadde sjanser nok til å vinne denne kampen, så det er skuffende, sier Johansen.

Tabbe førte til norsk scoring

Norge kom til store muligheter tidlig, men King fikk ikke ballen i mål da han headet fra seks-syv meter etter drøyt åtte minutter spill.

Men svenskene overtok initiativet i kampen. I løpet av første halvdel av første omgang kom Sverige til flere store muligheter, men heller ikke de gule og blå fikk ballen i mål.

EM-kvalifisering fotball Sverige-Norge

SCORING: Stefan Johansen scoret Norges mål.

Det så ut til å være uavgjort til pause, men så skulle Andreas Granqvist servere en gavepakke. Midtstopperen slo en uhyre svak pasning til King, som kunne storme mot mål. Spissen fant Ødegaard, som lekkert fant en iskald Johansen på kanten av femmeteren.

– Det var et gunstig tidspunkt å score på. Det var bra gjort av Josh (King), og ikke minst Martin (Ødegaard), som har øyer i nakken der, sier Johansen om målet.

Kapteinen feiret med å løpe til den røde veggen på Friends Arena. Her knyttet han neven foran de norske supporterne og kysset drakta.

Jaktet seieren

Men, som sist Norge møtte Sverige, klarte ikke Norge å holde på ledelsen. I det klokka passerte timen spilt, bygde Sverige opp et angrep. Nordmennene klarte aldri å komme helt frem til motspillerne, og til slutt var det Forsberg som fikk trillet ballen ned i hjørnet.

Etter det bølget kampen frem og tilbake. Både Sverige og Norge kom til flere muligheter, men foran mål var det ingen av lagene som var skarpe nok.

Norge var laget som presset på. Lagerbäck gjorde offensive bytter da han byttet inn Tarik Elyounoussi og Erling Braut Haaland, men de åpenbare målsjansene uteble.

Dermed ble det 1-1, og Norge er nå nede på fjerdeplass i sin pulje. De to beste går videre.

Etter søndagens poengdeling har begge nasjoner følgende gjenstående kamper: Malta (borte), Spania (hjemme), Romania (b) og Færøyene (h).

Dersom Norge ikke går videre i denne kvaliken, har de en ny mulighet. Norge vant sin gruppe i nasjonsligaen, og er derfor sikret en plass i sluttspillet til våren. Da er det først en semifinale før en eventuell finale om en EM-billett.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

• Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

Det bekrefter hun overfor NRK.

Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

– Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

– Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

– Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

– Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner