Hopp til innhold

Brødrene Ingebrigtsen kritiske til EM-nei: – Sidrumpa og gammeldags

Sammen har Norge og Sverige forhørt seg om mulighetene til å arrangere et EM i friidrett neste år, men det europeiske forbundet viser liten interesse. Det skuffer brødrene Ingebrigtsen og andre norske friidrettsstjerner.

0h-Eo3QCQQo

VIL KJEMPE OM MEDALJER: Jakob, Henrik og Filip tviler på at det blir OL i Tokyo og tror heller ikke de får sjansen til å sanke flere EM-medaljer i 2020.

Foto: Heiko Junge / NTB

OL i Tokyo ble flyttet fra 2020 til 2021, men fortsatt er det uvisst om arrangementet kan gjennomføres. De norske friidrettsutøverne, som hadde pressetreff i Oslo tirsdag og onsdag, rives mellom håp og tvil.

Friidretts-EM som skulle vært i Paris i 2020 ble ikke flyttet. Det ble bare avlyst.

Derfor har de nasjonale forbundene i Norge og Sverige jobbet aktivt inn mot Det europeiske friidrettsforbundet (EA) for å sjekke muligheten for å arrangere et EM i 2021.

Generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund bekrefter dette overfor NRK, men sier signalene de har fått i retur har vært så negative at det aldri er levert inn et konkret forslag som er blitt realitetsbehandlet.

J9MqlrWAtAQ

OPPGITT: Sportssjef Erlend Slokvik hadde håpet på en mer offensiv holdning fra Det europeiske friidrettsforbundet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Tirsdag kveld informerte sportssjef Erlend Slokvik de norske utøverne om at det ikke ser lyst ut.

– Handlingslammet

– Vi ser at det er veldig liten sannsynlighet for at det blir et EM. Sammen med svenskene har vi jobbet med en løsning der løpsøvelsene kan foregå på Bislett og de tekniske øvelsene i Stockholm, men både politikerne og administrasjonen i Det europeiske friidrettsforbundet viser veldig liten interesse. De virker å være handlingslammet. Vi føler vi stanger hodet i veggen, sier Slokvik til NRK.

NRK har sendt følgende spørsmål til EA, som foreløpig ikke har svart på:

1) Hva er EAs oppfatning av forslaget fra de skandinaviske forbundene?
2) Hva har vært EAs respons?
3) Er det noen mulighet for at EA vil legge til rette for et europeisk mesterskap i 2021? Hvorfor/hvorfor ikke?
4) Mange utøvere, i hvert fall i Norge, er skuffet over at 2021 kan bli et nytt år uten mesterskap. Hva har EA å si til disse utøverne?

– Ser ikke lyst ut

Skuffelsen over manglende vilje er nemlig stor blant de norske utøverne, med den regjerende europamesteren på 1500 og 5000 meter i spissen.

– De har sikkert sine grunner, det er mye ansvar de må ta, men for oss utøvere er det veldig enkelt. Vi vil konkurrere, med eller uten publikum, vi vil kjempe om medaljer, sier Jakob Ingebrigtsen.

Han er imidlertid ikke overrasket over de negative signalene, og tror heller ikke det blir noe OL.

– Hvis de så lett kunne avlyse ting i år, så ser det ikke så lyst ut for neste år, for det ser ikke ut som så mye skal endre seg. Men samtidig har vi bevist vi kan konkurrere i sommer, sier Ingebrigtsen.

– Jeg kjenner ikke gutta som bestemmer, men friidrett er litt sidrumpa og gammeldags, sier Filip Ingebrigtsen.

Jakob og Henrik

BEST I EUROPA: Jakob og Henrik Ingebrigtsen sikret norsk dobbel på 5000 meter under EM i Berlin i 2018.

Foto: Hendrik Schmidt / AP

Oppgitt

– Det virker litt som de er redd for å få skylda for noe. Det er litt sånn alle er nå, at det er ingen som virkelig tør å gjøre noe som helst som man i ettertid kan få masse kritikk for. Så jeg tror de fleste sitter på bakbeina, sier Henrik Ingebrigtsen, som mener EA også var altfor raske med å avlyse årets EM i Paris.

– Jeg håpet jo lenge at EM bare skulle bli utsatt til november/desember, i stedet for å kansellere, men de ga seg kjempefort og uten kamp. Jeg ble litt oppgitt, erkjenner mannen med mannen med medalje i fire europamesterskap på rad.

Ingebrigtsen-brødrene er langt fra alene om å være kritiske til manglende arrangementsvilje.

– De er ikke så flinke til å tenke rundt situasjonen som er nå, det er mye lettere for dem å bare si nei, dessverre, konstaterer sleggekaster Eivind Henriksen, som påpeker at det allerede har vært arrangert Diamond League-stevner i friidrett og mange andre store idrettsarrangementer denne sommeren og høsten.

– Må se muligheter

– Jeg synes det er dumt. Man bør være ja-menneske og få til alternative løsninger, sier stavhopper Sondre Guttormsen.

Verdens nest raskeste på 800-meter i år, Hedda Hynne, synes også EM kunne ha vært et fint mål, særlig hvis det ikke skulle bli noe OL.

Hun understreker at hun ikke kjenner til prosessene og beslutningstakerne i EA, men sier:

– Det er viktig at de som jobber i slike stillinger er opptatt av å prøve å se muligheter. Så må de som tar de beslutningene få lov til å gjøre det, og så er jeg glad vi har Erlend som jobber på, sier Hynne til NRK.

Og Erlend Slokvik understreker at han ikke har gitt helt opp. Men håpet svinner.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal