Hopp til innhold

Brødrene Ingebrigtsen kritiske til EM-nei: – Sidrumpa og gammeldags

Sammen har Norge og Sverige forhørt seg om mulighetene til å arrangere et EM i friidrett neste år, men det europeiske forbundet viser liten interesse. Det skuffer brødrene Ingebrigtsen og andre norske friidrettsstjerner.

0h-Eo3QCQQo

VIL KJEMPE OM MEDALJER: Jakob, Henrik og Filip tviler på at det blir OL i Tokyo og tror heller ikke de får sjansen til å sanke flere EM-medaljer i 2020.

Foto: Heiko Junge / NTB

OL i Tokyo ble flyttet fra 2020 til 2021, men fortsatt er det uvisst om arrangementet kan gjennomføres. De norske friidrettsutøverne, som hadde pressetreff i Oslo tirsdag og onsdag, rives mellom håp og tvil.

Friidretts-EM som skulle vært i Paris i 2020 ble ikke flyttet. Det ble bare avlyst.

Derfor har de nasjonale forbundene i Norge og Sverige jobbet aktivt inn mot Det europeiske friidrettsforbundet (EA) for å sjekke muligheten for å arrangere et EM i 2021.

Generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund bekrefter dette overfor NRK, men sier signalene de har fått i retur har vært så negative at det aldri er levert inn et konkret forslag som er blitt realitetsbehandlet.

J9MqlrWAtAQ

OPPGITT: Sportssjef Erlend Slokvik hadde håpet på en mer offensiv holdning fra Det europeiske friidrettsforbundet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Tirsdag kveld informerte sportssjef Erlend Slokvik de norske utøverne om at det ikke ser lyst ut.

– Handlingslammet

– Vi ser at det er veldig liten sannsynlighet for at det blir et EM. Sammen med svenskene har vi jobbet med en løsning der løpsøvelsene kan foregå på Bislett og de tekniske øvelsene i Stockholm, men både politikerne og administrasjonen i Det europeiske friidrettsforbundet viser veldig liten interesse. De virker å være handlingslammet. Vi føler vi stanger hodet i veggen, sier Slokvik til NRK.

NRK har sendt følgende spørsmål til EA, som foreløpig ikke har svart på:

1) Hva er EAs oppfatning av forslaget fra de skandinaviske forbundene?
2) Hva har vært EAs respons?
3) Er det noen mulighet for at EA vil legge til rette for et europeisk mesterskap i 2021? Hvorfor/hvorfor ikke?
4) Mange utøvere, i hvert fall i Norge, er skuffet over at 2021 kan bli et nytt år uten mesterskap. Hva har EA å si til disse utøverne?

– Ser ikke lyst ut

Skuffelsen over manglende vilje er nemlig stor blant de norske utøverne, med den regjerende europamesteren på 1500 og 5000 meter i spissen.

– De har sikkert sine grunner, det er mye ansvar de må ta, men for oss utøvere er det veldig enkelt. Vi vil konkurrere, med eller uten publikum, vi vil kjempe om medaljer, sier Jakob Ingebrigtsen.

Han er imidlertid ikke overrasket over de negative signalene, og tror heller ikke det blir noe OL.

– Hvis de så lett kunne avlyse ting i år, så ser det ikke så lyst ut for neste år, for det ser ikke ut som så mye skal endre seg. Men samtidig har vi bevist vi kan konkurrere i sommer, sier Ingebrigtsen.

– Jeg kjenner ikke gutta som bestemmer, men friidrett er litt sidrumpa og gammeldags, sier Filip Ingebrigtsen.

Jakob og Henrik

BEST I EUROPA: Jakob og Henrik Ingebrigtsen sikret norsk dobbel på 5000 meter under EM i Berlin i 2018.

Foto: Hendrik Schmidt / AP

Oppgitt

– Det virker litt som de er redd for å få skylda for noe. Det er litt sånn alle er nå, at det er ingen som virkelig tør å gjøre noe som helst som man i ettertid kan få masse kritikk for. Så jeg tror de fleste sitter på bakbeina, sier Henrik Ingebrigtsen, som mener EA også var altfor raske med å avlyse årets EM i Paris.

– Jeg håpet jo lenge at EM bare skulle bli utsatt til november/desember, i stedet for å kansellere, men de ga seg kjempefort og uten kamp. Jeg ble litt oppgitt, erkjenner mannen med mannen med medalje i fire europamesterskap på rad.

Ingebrigtsen-brødrene er langt fra alene om å være kritiske til manglende arrangementsvilje.

– De er ikke så flinke til å tenke rundt situasjonen som er nå, det er mye lettere for dem å bare si nei, dessverre, konstaterer sleggekaster Eivind Henriksen, som påpeker at det allerede har vært arrangert Diamond League-stevner i friidrett og mange andre store idrettsarrangementer denne sommeren og høsten.

– Må se muligheter

– Jeg synes det er dumt. Man bør være ja-menneske og få til alternative løsninger, sier stavhopper Sondre Guttormsen.

Verdens nest raskeste på 800-meter i år, Hedda Hynne, synes også EM kunne ha vært et fint mål, særlig hvis det ikke skulle bli noe OL.

Hun understreker at hun ikke kjenner til prosessene og beslutningstakerne i EA, men sier:

– Det er viktig at de som jobber i slike stillinger er opptatt av å prøve å se muligheter. Så må de som tar de beslutningene få lov til å gjøre det, og så er jeg glad vi har Erlend som jobber på, sier Hynne til NRK.

Og Erlend Slokvik understreker at han ikke har gitt helt opp. Men håpet svinner.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

 • Warholm-rival klar for Bislett-duell

  Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

  Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

  Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

  I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

  Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

  Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

  Det sier generalsekretær Christian Scherer.

  Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

  Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

  Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

  – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

  Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

  – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

  Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

  Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

  Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

  Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

  – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

  Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

  – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

  Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

  Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

  (NTB)

  Alcaraz
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal