NRK Meny
Normal

Norge misforsto VM-løypa på hjemmebane - arrangøren legger seg flat

BERGEN (NRK): Iver Johan Knottens temporitt ble spolert av at Norge hadde misforstått løypeoppsettet. Arrangøren i Bergen legger seg flat for å ikke ha oppdatert nettsidene.

knotten vm

BOMMET PÅ LØYPA: Iver Johan Knotten, landslagssjef Stig Kristiansen (i bakgrunnen) og trener Jon Erik Knotten måtte ta en fot i bakken etter tabben på tempoen i Bergen.

– Det er mitt ansvar å sørge for at løperne kan løypa, så jeg er fortsatt flau på egne vegner, sier Stig Kristiansen, landslagssjef for Norge.

Han måtte fortvilet innse at medaljehåpet Iver Johan Knottens temporitt i U23-klassen ble spolert av en tabbe.

Det norske laget hadde nemlig tatt feil av rekkefølgen på de to rundene rittet besto av - noe de ikke oppdaget før etter rittet var i gang.

Oppdaterte ikke nettsiden

Feilen førte til at Knotten kjørte den første delen av rittet mye saktere enn han burde.

Arrangøren i Bergen sier at deler av skylden må legges på dem.

– Dette er en endring som ble gjort for ikke så lenge siden. De sjekket ikke technical guide, som er syklistene bibel for sykkelløp, og de hadde da ikke fått med seg at vi hadde endret løypen. Vi informerte om dette på lagledermøtet og det står i technical guide, men på nettsiden sto det feil. Der var det gammel informasjon, sier Torjus Larsen, rittleder i Bergen.

Han understreker at han er veldig lei seg for det som har skjedd.

– Det er utrolig synd hvis de legger opp taktikken etter en type løp, og det blir endret uten at de har fått det med seg. Vi må bare legge oss flate for at vi ikke har fått oppdatert vår nettside, sier Larsen.

– Stor forandring

knotten

Knotten var et medaljehåp for Norge, men fikk det tøft da han plutselig måtte snu om på løpsplanen.

Det norske laget ble svært forvirret da de underveis i rittet skjønte at løypeoppsettet var motsatt av det de hadde forberedt seg på.

Knottens far, Jon-Erik, satt selv i følgebilen da de innså feilen.

– Det ble en ganske stor forandring, men jeg må innrømme at jeg ble imponert over at han greide å takle det såpass bra, sier faren.

Kristiansen sier de ville disponert løpet ganske annerledes om de visste om den korrekte rekkefølgen.

– Vi tolket det som at vi skulle kjøre Birkelundstoppen først. Disponeringene vi hadde lagt opp til var i motsatt rekkefølge av sånn det ble, sier han.

– Blir litt stress

Knotten selv medgir at feilen trolig påvirket rittet hans.

– Vi var sikre på at vi skulle på langrunden først, og da får du en sånn «hva skjer nå» når du får kortrunden først. Da må man omstille underveis, og det blir litt urytmisk og stress. Men jeg gjennomfører en grei tempo likevel, sier syklisten.

Han understreker at han ikke klandrer noen.

– Jeg vil ikke skylde på noen. Vi gjør en bommert alle sammen. Alle var enige om at det var der kortrunden skulle være. Når du ser gjennom den offisielle sida, så står det en lang runde først. Men vi bommer i alle fall, og det er ikke noe å gjøre med, sier Knotten.

 • Det ble Mikkel Bjerg fra Danmark som til slutt sikret en suveren seier på tempoen. Dansken vant ett minutt og 5,92 sekunder foran amerikaneren Brandon McNulty. Tobias Foss ble beste nordmann på 17. plass, mens Iver Knotten kom på 27. plass.

Siste nytt

 • Remis for Carlsen mot Anand

  Magnus Carlsen spilte remis mot sin gamle VM-utfordrer Vishy Anand fra India i 9. runde av Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen spilte med svarte brikker og etter 32 trekk ble spillerne enig om remis. Etter ni kamper er nordmannen med og kjemper om seieren.

  Magnus Carlsen i Riyadh
  Foto: FARIS GHAITH /AFP / NTB scanpix
 • Nadal trakk seg fra Australian Open

  Rafael Nadal trakk seg fra Australian Open i Melbourne etter at han pådro seg en skade i fjerde sett mot Marin Cilic. Spanjolen spilte fem sett mot Cilic før han valgte å trekke seg fra kampen.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Mowinckel leder i Italia

  Ragnhild Mowinckel kjørte raskest av samtlige i første omgang av verdenscuprennet i storslalåm i italienske Kronplatz tirsdag.

  Mens storfavoritten Mikaela Shiffrin kjørte ut. Mowinckel kjørte en strålende omgang og hoppet opp og ned av glede i målområdet etter å ha kjørt inn åtte hundredeler foran hjemmehåpet Marta Bassino. Tyske Viktoria Rebensburg følger ytterligere ett hundredel bak på tredjeplass. Andre omgang starter kl: 13.00.

  mow
  Foto: Marco Tacca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
Vinterstudio
Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang menn