Trenerne misforsto uttaksreglene, utøverne reagerer: – Må få et spark i ræva

FALUN (NRK): Pål Golberg og Erik Valnes imponerte i sprinten er Falun, men er langt fra imponert over at trenerduoen Eirik Myhr Nossum og Arild Monsen måtte ha svensk hjelp for å forstå uttaksreglene til Ski Tour 2020.

30Fk-Pr0FNo

KRITISERER TRENERNE: Pål Golberg og Erik Valnes synes det er pinlig at ikke landslagstrenerne kjente til uttaksreglene for Ski Tour 2020.

Foto: Henrik Montgomery / Henrik Montgomery/TT

– De må få et spark i ræva, for det der bør de ha kontroll på, sier Erik Valnes etter å ha blitt nummer to i verdenscupsprinten i Falun.

Sparket retter han mot allroundlandslagstrener Eirik Myhr Nossum og sprintlandslagstrener Arild Monsen. Før lørdagens renn måtte nemlig trenerduoen overfor NRK innrømme at de har misforstått uttakskriteriene til det midtskandinaviske etappeløpet Ski Tour 2020, som starter i Östersund om en uke.

Der har Norge en kvote på ti løpere. Fram til fredag kveld trodde Monsen og Nossum at fire av de ti løperne måtte være inne blant de 20 beste sammenlagt i sprintverdenscupen.

Det viser seg nå å ikke stemme.

– Det var svenskene som gjorde oss oppmerksom på at vi som arrangørland sammen med dem har den fordelen, sier Monsen.

– Pinlig

Fordelen består i at Norge og Sverige slipper å ta hensyn til sprintverdenscupen, og i stedet kan velge fritt. Årsaken er at de normalt skulle hatt nasjonale kvoter i konkurransene, noe som utgår fordi det er en tour.

– Vi har lest reglene opp og ned i mente. Vi er ikke jurister, verken jeg eller Arild, så vi må lese en del ganger. Nå har vi snakket med FIS, som bekrefter at vi kan se bort fra den såkalte firerkvoten som må være topp 20 i sprint, sier Nossum.

gP0EJHSJ4oc

MISFORSTO: Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum trodde de kunne reglene, men det viste seg å ikke stemme.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Opplysningen kommer etter at Norge allerede har tatt ut seks av de ti herreløperne til Ski Tour. Blant dem som allerede er tatt ut, er lørdagens sprintvinner Pål Golberg.

Han er ikke imponert over trenerne i denne saken.

– Det er litt pinlig, sier Golberg.

– Tror du Nossum og Monsen synes det er litt pinlig?

– Ja, jeg håper det, for det er noe man kan lese seg fram til. Men det var godt de fant det ut, sier han.

Innrømmer: – Vi misforsto

Konfrontert med uttalelsene fra Golberg, tar Monsen en viss selvkritikk på vegne av seg selv og kollega Nossum.

– Vi misforsto en liten sak der, ja. At sprintkvoten ikke gjaldt Norge og Sverige som arrangørland, hadde vi ikke fått med oss. Men det har ikke fått noen alvorlige konsekvenser, påpeker han.

Men det betyr uansett at Monsen og Nossum har et vesentlig hensyn mindre å ta når de skal velge de fire siste løperne. Det innebærer også at det kan bli tøffere diskusjoner, fordi reglene ikke lenger styrer miksen av distanseløpere og sprintere.

– Ja, det blir enda hardere diskusjoner mellom oss, det kan det bli. Det er alltid diskusjon, særlig om siste og nest siste plassen, erkjenner Arild Monsen.

uIsQoxOhk1M

TO SIKRE, ÉN PÅ VENT: Erik Valnes (t.v.) venter fortsatt på klarsignal til Ski Tour 2020, mens både Pål Golberg og Aleksandr Bolsjunov kan føle seg trygge på deltakelse.

Foto: Henrik Montgomery / AP

Kamp om plassene

Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Pål Golberg, Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund er de seks som allerede er tatt ut.

Bak dem ligger Martin Johnsrud Sundby og Erik Valnes på papiret best an.

I hatten de to siste plassene skal trekkes fra, ligger navn som Martin Løwstrøm Nyenget, Sindre Bjørnestad Skar, Didrik Tønseth, Finn-Hågen Krogh, Håvard Solås Taugbøl og Jan Thomas Jenssen.

Ski Tour 2020 startet i Östersund om en uke, og fortsetter med etapper i Åre, Storlien/Meråker og Granåsen i Trondheim.

Siste nytt

 • Skadet Pellegrino kan ofre sesongen

  Federico Pellegrino har pådratt seg en hamstringskade, og bekrefter overfor NRK at han ikke kan trene som normalt på minst åtte uker. Han erkjenner at det også kan få konsekvenser for den forestående sesongen.

  – Det handler om å lege skaden skikkelig, ikke om å gjøre det raskt. Denne typen skader har en tendens til å komme tilbake. Mitt hovedmål er OL i Beijing i 2022. Derfor er jeg villig til å ofre hele eller halve sesongen vi har foran oss hvis det er nødvendig, sier Pellegrino.

  29-åringen fra Aostadalen i Nord-Italia ble verdensmester i sprint i 2017 og har vært Johannes Høsflot Klæbos tøffeste rival i sprintlangrenn de siste sesongene.

  h0rRhZQ7w1U
  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
 • Northugs bror: – Kom hjem, Petter

  Petter Northugs lillebror ber den pensjonerte skistjerna komme hjem etter at han ble pågrepet for råkjøring og oppbevaring av kokain denne uka.

  – Min bror er velkommen til meg uansett. Kom hjem en tur nå, og ta deg noen måneder til å lufte hodet. Kanskje trenger du flere, skriver Tomas Northug på Instagram.

  Den svenske skistjerna Frida Karlsson håper Petter Northug tar lærdom av hendelsen.

  – Det er trist, veldig trist. Jeg håper Petter tar skikkelig lærdom av dette nå. For dette er ikke den Petter jeg har lært å kjenne, skriver 21-åringen i en tekstmelding til Expressen.

  Karlsson er med i TV 2-programmet «Landskampen» hvor Northug er programleder.

  tomas northug legger opp
  Foto: Carina Olset
 • Bayern slo Barcelona 8–2

  Kvartfinalen i mesterligaen ble en overkjøring av dimensjoner. Bayern München vant 8–2 over Barcelona, som ble sendt ut av mesterligaen i skam.

  – Denne ydmykelsen kommer til å gå inn som en merkedag på alle mulige måter, sier TV 2s Øyvind Alsaker.

Sendeplan

Kl. Program Kanal