Hopp til innhold

Noen går Tour de Ski mot sin vilje, noen må bryte mot sin vilje

Bare Marit Bjørgen «slipper» å gå Tour de Ski. Resten må vise at de er gode nok for OL – før de eventuelt blir sendt hjem, eller får lov til å kjempe om sammenlagtseier.

Heidi Weng, Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg

HVEM SKAL HJEM? Marit Bjørgen dropper Tour de Ski. Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg stiller til start, så spørs det hvor lenge de får bli.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Hvem starter Tour de Ski, hvem bryter underveis og hvem fullfører for å kjempe om seier?

Det har vært et av de store spørsmålene i norsk kvinnelangrenn. Før torsdagens uttak er det fortsatt få klare svar.

Roar Hjelmeset

MYE Å TENKE PÅ: Landslagstrener Roar Hjelmeset skal sammen med landslagssjef Vidar Løfshus, medtrener Sjur Ole Svarstad og utøverne selv lage en best mulig vei for hver enkelt fram mot OL.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det eneste som er sikkert er at Marit Bjørgen står over, som hun mange ganger har hatt suksess med.

– Denne sesongen har vi sagt at vi ønsker å se flest mulig av de beste i samme løp flest mulig ganger, for å kunne gjøre riktige uttak til de ulike distanselagene i OL, sier landslagstrener Roar Hjelmeset.

Vil ha norsk seier

Det betyr at for alle andre enn Bjørgen er de første løpene i Tour de Ski viktig OL-kvalifisering.

– Noen har signalisert at de synes de har gått mange skirenn allerede og kanskje ikke har så lyst til å gå. Men alle går de tre første etappene i Lenzerheide. De som vil gå sprint i OL, bør kanskje gå sprinten i Oberstdorf. Så blir det individuelle vurderinger etter det, sier Hjelmeset, uten å ville avsløre som har ønsket å ikke gå touren.

I den andre enden av skalaen har han løpere som vil gå hele Tour de Ski, men som kanskje anbefales å bryte – for å samle overskudd fram mot lekene i Pyeongchang en måned etter touren.

– Men vi håper å ha løpere som er med hele veien og kan kjempe om sammenlagtseier i Tour de Ski, understreker han.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

LADER OPP: Astrid Uhrenholdt Jacobsen feirer jul hjemmefra for første gang for å gå seg inn på laget til OL-distansene i Pyeongchang.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

OL betyr mest

Alle de tre kvinnene som fulgte nærmest på resultatlista da Bjørgen vant søndagens jaktstart i Toblach, går inn i Tour de Ski uten å vite hvor lenge de skal være med.

– Er jeg i knallform så tror jeg kanskje det er lurt å stå av for ikke å bruke opp alt kruttet. Hvis jeg er litt som nå, så er vel Tour de Ski en bra formoppkjøring, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som feirer jul i Davos for å være akklimatisert for å prestere i mellomhøyde i Lenzerheide.

– Det er når man føler seg bra man skal være litt forsiktig med å dunke på for mye. Føler man seg seig og jævlig, har man godt av å gå noen skirenn, påpeker Ingvild Flugstad Østberg, som har brutt touren etter gode løp tidligere.

– Det hadde vært hyggelig om noen norske kvinner fullfører den touren ...?

– Ja, det hadde jo det. Men samtidig er det liksom OL vi prøver å gå fort i, sier Heidi Weng til NRK.

Siste nytt

 • Sønnen til Zlatan signerte proffkontrakt med Milan

  Maximillian Ibrahimovic (17), sønn av fotballegenden Zlatan Ibrahimovic, har signert sin første proffkontrakt med Milan.

  Det bekreftes av klubbens 2.-lag, Milan Futuro, på Instagram.

  Maximillian har tidligere spilt ungdomsfotball for Milan, men nå skal han spille for 2.-laget. Det holder til på tredje nivå i Italia, Serie C.

  Pappa Zlatan er ansatt i en rådgiverrolle for Milan. La Gazzetta dello Sport har tidligere meldt at 42-åringen kommer til å ha en viktig rolle i Milans signeringer denne sommeren.

  Den svenske fotballegenden spilte 193 kamper for Milan over to perioder og scoret totalt 93 mål for klubben.

  Sommeren 2023 la Zlatan opp som fotballspiller. (NTB)

  Zlatan
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Sebastian Jarl klar for Vålerenga – går fra Eliteserien til 1. divisjon

  Midtstopperen Sebastian Jarl forlater Kristiansund til fordel for Vålerenga.

  Det bekrefter Vålerenga i sine mediekanaler.

  – Jeg er en Oslo-gutt som har fulgt Vålerenga i hele oppveksten, og endelig passet det for meg å ta på meg den kongeblå drakta. Jeg er utrolig glad for det, og det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Jarl.

  Nettavisen meldte om overgangen torsdag morgen og hevder at overgangssummen ligger et sted mellom tre og fire millioner kroner.

  Oslo-gutten Jarl spilte begge kampene da Kristiansund slo Vålerenga i kvalifiseringen til Eliteserien i desember i fjor og sendte Oslo-laget ned til 1. divisjon.

  Jarl har spilt samtlige minutter for Kristiansund så langt i Eliteserien. Han scoret i 2-2-kampen mot Brann i slutten av mai.

  I tillegg til å spille midtstopper, har Oslo-gutten også figurert som defensiv midtbanespiller. (NTB)

  Jarl
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • OL-landsbyen i Paris har åpnet: – Det ser fantastisk ut

  OL-landsbyen i Paris har offisielt åpnet. Torsdag ankom de første utøverne som skal delta i OL.

  Landsbyen nord for Paris kommer på det meste til å huse nærmere 14.500 personer, inkludert 9000 utøvere.

  Åtte dager før åpningsseremonien i OL, som skal foregå på Seinen, ankom de første OL-utøverene landsbyen, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

  Først ut var utøvere fra Australia og Brasil.

  – Vi er skikkelig spente på å se hvordan det blir. Det ser fantastisk ut. Vi kan ikke vente med å sette i gang, sier den australske landhockeyspilleren Stephanie Kershaw.(NTB)

  OL i Paris
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal