Rørt Dæhli: – Jeg er utrolig stolt

WIEN/OSLO (NRK): Noen nye fotballhelter har presentert seg for Norge. Nødlandslaget var nemlig bare overtidsminutter unna å slå Østerrike.

Football, Nations League, Austria - Norway

LEDELSEN: Her sørger Ghayas Zahid for 1-0. Bilder med tillatelse fra TV 2.

– Det har vært en tøff høst for meg personlig. Og ja, jeg er ganske rørt og stolt av laget. At jeg kan være kaptein for Norge i en sånn type kamp... Det er helt fantastisk, sier Mats Møller Dæhli til TV 2.

Dæhli har hatt en trøblete høst i klubblaget Genk med kun tre kamper fra start, men 25-åringen slo tilbake med en praktkamp onsdag kveld.

Likevel var det nok ikke først og fremst det han tenkte på da han stod i intervjusonen med TV 2 etter kampen. Til VG forteller han om den utfordrende tiden:

– Jeg mistet mormoren min i høst. Jeg tenkte på hva hun ville sagt hvis hun så meg være kaptein for Norge, og hva hun ville sagt om hun fikk se meg spille denne kampen. Det var det, og hvordan alle på laget ble venner på kort tid og fant sammen. Jeg ble så stolt av hele laget og hvordan støtteapparatet fikset et slikt opplegg på bare en dag, sier Dæhli til avisen.

– En syk opplevelse

Det var nok langt flere enn østerrikerne som tvilte på de norske reservene i Wien. Norge mobiliserte altså et helt nytt landslag i 12. time da det opprinnelige landslaget måtte bli hjemme.

Men reservene viste at de hadde absolutt alt å vinne.

Anført av kaptein Dæhli la Norge ned en enorm innsats over hele banen. Til tross for én fattig trening sammen, skulle de også være godt organiserte og finne hverandre.

Dæhli

STERK KAMP: Mats Møller Dæhli.

Foto: EXPA/ Florian Schrötter / NTB

Faktisk tok det bare 46 sekunder før Norge presenterte seg ved Jørgen Strand Larsen, men avslutningen fra 16 meter ble for slapp.

Norge fortsatte imidlertid å produsere målsjanser utover i 1.-omgang, og gjestene både kunne og burde tatt ledelsen etter tre store målsjanser.

Isteden skulle gjennombruddet komme da Veton Berisha fosset gjennom feltet og fant Ghayas Zahid, som bredsidet ballen via keeper Pavao Pervan og i mål.

Denne ledelsen så ut til å holde helt inn, men tre minutter på overtid slo Østerrike og Adrian Grbic tilbake.

– Dette var en syk opplevelse. Den gnisten og moralen vi viser... Jeg er helt utrolig stolt. Selvfølgelig kjipt at vi ikke vinner, men vi kunne ikke gjort noe mer. Jeg er bare utrolig stolt, sier Dæhli til TV 2.

– Det er kjipt å ikke klare å vinne kampen og gå videre, men jeg er utrolig stolt over det vi leverte i dag, sier Berisha.

UTLIGNINGEN: Østerrikes Adrian Grbic sørget for 1-1 godt inne i overtiden.

– Kjemper for landet vårt

Til tross for at vertene var enorme favoritter, var det altså gjestene som åpnet klart best.

Østerrike bremset etter hvert det norske initiativet, men etter et par misbrukte halvsjanser, hadde Norge store muligheter til å ta ledelsen.

Både Larsen og Jørgen Skjelvik brant en gylne sjanser etter en drøy halvtime, men keeper Pavao Pervan avverget begge skuddforsøkene.

Så, like før pause, ble Berisha spilt vakkert gjennom av Dæhli. Det så nesten ut som spissen fikk for god tid på vei mot mål. Berisha begynte nemlig å lete etter lagkamerater i feltet, og dermed rakk østerrikerne å blokkere skuddet.

Det var med andre ord marginer som gjorde at ikke Norge tok med seg både seier og gruppeseier hjem.

– Jeg har ingenting å gjøre opp for. Vi ville bare kjempe og vise de som satt hjemme at vi er et lag som kjemper for hverandre og landet vårt. Det var det jeg sa til guttene før kampen. At vi skulle være modige og tørre. Det var det som var mitt fokus, sier Dæhli på pressekonferansen etter kampen.

FEBERREDNING: Per Kristian Bråtveit viste seg også frem mot Østerrike. Denne redningen var i en egen klasse.

Dømt til 3-0-tap

Norge måtte vinne 2-1 eller mer for å være garantert gruppeseieren i nasjonsligaen.

Tidligere onsdag ble det nemlig klart at Norge ble dømt til 3-0-tap for Romania etter søndagens avlyste kamp.

Uefa mener at Norges Fotballforbund (NFF) har ansvaret for at kampen ikke ble spilt.

NFF er imidlertid sterkt uenig, og forbundet vurderer nå å anke avgjørelsen.

En eventuell anke vil imidlertid ikke påvirke utfallet i nasjonsligagruppen etter onsdagens poengdeling:

Siste nytt

 • Ray Kennedy er død

  Den engelske fotballprofilen Ray Kennedy (70) har gått bort. Han vant fem ligatitler og tre pokaler i den gjeveste europacupen med Liverpool.

  Det er lokalavisen Liverpool Echo som melder om Kennedys bortgang. Han led av Parkinsons sykdom i 35 år.

  Kennedy ble hentet til Liverpool fra Arsenal i 1974. Han ble opprinnelig kjøpt som spiss, men ble utviklet til en midtbanespiller under Bob Paisley. I alt scoret han 72 mål på 393 kamper for Merseyside-klubben.

  To av hans mest berømte Liverpool-scoringer kom i serievinnercupen (forgjengeren til dagens mesterliga). Han fant nettmaskene i en 3-1-seier i kvartfinalen mot Saint-Étienne i 1977 og i semifinalen mot Bayern München fire år senere.

  Kennedy var med på å vinne den engelske ligaen med Liverpool i 1976, 1977, 1979, 1980, 1982. I tillegg vant han den største europacupen i 1977, 1978 og 1981.

  I Arsenal scoret han vinnermålet mot Tottenham som sikret ligatittelen i 1971. Laget vant også FA-cupen og ble andre lag i det 20. århundre med seier i serie og cup samme år. (NTB)

 • Ragnick må vente på United-debuten

  Michael Carrick leder Manchester United også i torsdagens Premier League-oppgjør mot Arsenal. Årsaken er at Ralf Rangnicks arbeidstillatelse lar vente på seg.

  Dermed tar den tidligere midtbanemannen fatt på sin tredje kamp som hovedtrener for de røde djevlene. De to første endte i 2-0 mot Villarreal i mesterligaen og 1-1 mot ligaleder Chelsea i Premier League.

  Tyske Rangnick er bekreftet som midlertidig United-manager ut sesongen, men han trenger å få godkjent sin arbeidstillatelse, noe som har latt vente på seg. Han skal etter planen gå inn i en konsulentrolle etter inneværende sesong.

  Det er ventet at Rangnick vil være klar til kampen mot Crystal Palace i ligaen til helgen.

  Rangnick
  Foto: HASAN BRATIC / AFP
 • Dropper OL – reiser til Paralympics

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har bestemt seg for ikke å reise til OL i Beijing. Hun besøker norske utøvere i Paralympics senere i februar.

  Kommunikasjonssjef Marius Bakke i Kulturdepartementet skriver i en e-post til NTB at regjeringen kommer til å være representert også under OL i starten av februar, men at det fortsatt er uklart på hvilken måte.

  «Når jeg velger å takke ja til invitasjonen fra NIF og besøke Paralympics, ser jeg på det som en mulighet til å sette søkelys på en gruppe utøvere som i aller høyeste grad lever opp til de olympiske idealer», skriver Trettebergstuen i en e-post til NTB.

  Hun lover å ta opp sensitive politiske temaer med kinesiske myndigheter.

  «Når vi reiser til Kina, vil vi selvsagt benytte anledningen til å ta opp norske myndigheters standpunkt når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i Kina». (NTB)

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen
  Foto: NTB/Statsministerens kontor

Sendeplan

Kl. Program Kanal