Rørt Dæhli: – Jeg er utrolig stolt

WIEN/OSLO (NRK): Noen nye fotballhelter har presentert seg for Norge. Nødlandslaget var nemlig bare overtidsminutter unna å slå Østerrike.

Football, Nations League, Austria - Norway

LEDELSEN: Her sørger Ghayas Zahid for 1-0. Bilder med tillatelse fra TV 2.

– Det har vært en tøff høst for meg personlig. Og ja, jeg er ganske rørt og stolt av laget. At jeg kan være kaptein for Norge i en sånn type kamp... Det er helt fantastisk, sier Mats Møller Dæhli til TV 2.

Dæhli har hatt en trøblete høst i klubblaget Genk med kun tre kamper fra start, men 25-åringen slo tilbake med en praktkamp onsdag kveld.

Likevel var det nok ikke først og fremst det han tenkte på da han stod i intervjusonen med TV 2 etter kampen. Til VG forteller han om den utfordrende tiden:

– Jeg mistet mormoren min i høst. Jeg tenkte på hva hun ville sagt hvis hun så meg være kaptein for Norge, og hva hun ville sagt om hun fikk se meg spille denne kampen. Det var det, og hvordan alle på laget ble venner på kort tid og fant sammen. Jeg ble så stolt av hele laget og hvordan støtteapparatet fikset et slikt opplegg på bare en dag, sier Dæhli til avisen.

– En syk opplevelse

Det var nok langt flere enn østerrikerne som tvilte på de norske reservene i Wien. Norge mobiliserte altså et helt nytt landslag i 12. time da det opprinnelige landslaget måtte bli hjemme.

Men reservene viste at de hadde absolutt alt å vinne.

Anført av kaptein Dæhli la Norge ned en enorm innsats over hele banen. Til tross for én fattig trening sammen, skulle de også være godt organiserte og finne hverandre.

Dæhli

STERK KAMP: Mats Møller Dæhli.

Foto: EXPA/ Florian Schrötter / NTB

Faktisk tok det bare 46 sekunder før Norge presenterte seg ved Jørgen Strand Larsen, men avslutningen fra 16 meter ble for slapp.

Norge fortsatte imidlertid å produsere målsjanser utover i 1.-omgang, og gjestene både kunne og burde tatt ledelsen etter tre store målsjanser.

Isteden skulle gjennombruddet komme da Veton Berisha fosset gjennom feltet og fant Ghayas Zahid, som bredsidet ballen via keeper Pavao Pervan og i mål.

Denne ledelsen så ut til å holde helt inn, men tre minutter på overtid slo Østerrike og Adrian Grbic tilbake.

– Dette var en syk opplevelse. Den gnisten og moralen vi viser... Jeg er helt utrolig stolt. Selvfølgelig kjipt at vi ikke vinner, men vi kunne ikke gjort noe mer. Jeg er bare utrolig stolt, sier Dæhli til TV 2.

– Det er kjipt å ikke klare å vinne kampen og gå videre, men jeg er utrolig stolt over det vi leverte i dag, sier Berisha.

UTLIGNINGEN: Østerrikes Adrian Grbic sørget for 1-1 godt inne i overtiden.

– Kjemper for landet vårt

Til tross for at vertene var enorme favoritter, var det altså gjestene som åpnet klart best.

Østerrike bremset etter hvert det norske initiativet, men etter et par misbrukte halvsjanser, hadde Norge store muligheter til å ta ledelsen.

Både Larsen og Jørgen Skjelvik brant en gylne sjanser etter en drøy halvtime, men keeper Pavao Pervan avverget begge skuddforsøkene.

Så, like før pause, ble Berisha spilt vakkert gjennom av Dæhli. Det så nesten ut som spissen fikk for god tid på vei mot mål. Berisha begynte nemlig å lete etter lagkamerater i feltet, og dermed rakk østerrikerne å blokkere skuddet.

Det var med andre ord marginer som gjorde at ikke Norge tok med seg både seier og gruppeseier hjem.

– Jeg har ingenting å gjøre opp for. Vi ville bare kjempe og vise de som satt hjemme at vi er et lag som kjemper for hverandre og landet vårt. Det var det jeg sa til guttene før kampen. At vi skulle være modige og tørre. Det var det som var mitt fokus, sier Dæhli på pressekonferansen etter kampen.

FEBERREDNING: Per Kristian Bråtveit viste seg også frem mot Østerrike. Denne redningen var i en egen klasse.

Dømt til 3-0-tap

Norge måtte vinne 2-1 eller mer for å være garantert gruppeseieren i nasjonsligaen.

Tidligere onsdag ble det nemlig klart at Norge ble dømt til 3-0-tap for Romania etter søndagens avlyste kamp.

Uefa mener at Norges Fotballforbund (NFF) har ansvaret for at kampen ikke ble spilt.

NFF er imidlertid sterkt uenig, og forbundet vurderer nå å anke avgjørelsen.

En eventuell anke vil imidlertid ikke påvirke utfallet i nasjonsligagruppen etter onsdagens poengdeling:

Sportsnyheter

Målvakt i sjokk da glassplate falt på banen: – Jeg greide ikke å reagere

Bare flaks hindret personskade da en glassplate falt ned på banen like før håndballkampen mellom Sverige og Ungarn.

Stöckl tok ansvar etter norsk kaosåpning: – Det ble for mye for meg

Daniel-André Tande ble sendt i ambulanse etter et stygt fall. Det preget landslagssjefen såpass at han gjorde en tabbe som kostet Johann André Forfang finaleomgangen.

Siste nytt

 • Ødegaard benket da Real tapte

  Martin Ødegaard har startet de to siste kampene for Real Madrid. Lørdag måtte han finne seg i å starte på benken, da Los Blancos tok imot Alavés.

  Real har ikke hatt noen drømmestart på sesongen, men kunne tette igjen luka opp til Real Sociedad og Atlético Madrid med seier lørdag.

  Slik gikk det derimot ikke. Et tidlig Alavés i hver sin omgang sørget for at hjemmelaget lå under 2–0 da Ødegaard entret banen etter 70 minutter.

  Nordmannen slo corneren som til Casemiro til slutt fikk satt i mål, men det holdt ikke. Dermed røk Real Madrid på sitt tredje tap denne sesongen, og er plassert på fjerdeplass. De har seks poeng opp til de to i tet.

  8nSAvFKcDG0
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Magnus Carlsen til finale

  Magnus Carlsen spilte 2-2 i den siste semifinaleduellen mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij. Dermed er nordmannen klar for finale i Champion Chess Tour. Carlsen ledet foran lørdagens møte. I finalen møter han amerikanske Wesley So.

  Magnus Carlsen
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Leeds med kruttsterk borteseier

  Nyopprykkede Leeds tok en sterk borteseier med 1-0 over Everton lørdag. Brasilianeren Raphinha avgjorde med et langskudd etter en sjansefest av de sjeldne. Leeds er etter lørdagens seier oppe på 11.-plass.

  Leeds United's Raphinha
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal