Normal

Njåtun i lykkerus etter kanonløp

Ida Njåtun tok til tårene etter at hun søndag sikret den første norske distanseseieren på kvinnesiden i et allround-VM på skøyter siden 2000.

Ida Njåtun gjør nok en gang et kjempeløp under allround-VM. Med tiden 1,52,71 på 1500m knuser hun den norske rekorden med godt over ett sekund. Den tiden var et snaut sekund bak verdensrekorden. Njåtun vant øvelsen med halvannet sekund ned til Heather Richardsson. Komm.: Carl Andreas Wold og Even Wetten.

For 15 år siden var Edel Therese Høiseth raskest på 500-meteren under VM i Milwaukee. Søndag var det Njåtuns tur til å stå øverst på seierspallen som vinner av en distanse.

Njåtun suste inn til seier på 1500-meteren i Olympic Oval. 24-åringen smadret den norske rekorden da hun gikk inn til 1.52,71. Hun hadde den tidligere rekorden på 1.54,09.

– Det er mitt livs løp. Jeg følte meg bra og trodde jeg skulle gå bra, men at det skulle holde til toppen og at jeg skulle senke den norske rekorden med nesten halvannet sekund, var helt utrolig, sa Njåtun til NTB.

Askerjenta knuste alle konkurrentene på distansen. Nærmest var amerikanske Heather Richardson, 1,52 bak den norske jenta.

Trøblete sesong

Njåtun strålte etter seieren. Sesongen har vært preget av sykdom.

– Jeg følte at jeg trengte en opptur. Det har vært en litt trøblete sesong med mye sykdom. Det var helt vilt. Jeg gråt som bare det etter løpet og var helt ute av det. Det var en god følelse.

I sammendraget er Njåtun nummer fire, 13,76 bak ledende Richardson. Hun er drøye fem sekunder bak bronseplassen. Mesterskapet avsluttes med 5000 meter senere søndag.

– Nå skal jeg kose meg med denne følelsen. Jeg kjenner nok 1500-meteren i beina etterpå, men det tror jeg de andre gjør også, sa Njåtun.

– Et av tidenes løp

Frida van Megen kom sist på 1500-meteren med 2.02,34. Hun endte sist i sammendraget, men kan glede seg over å ha satt personlig rekord i alle sine tre løp i VM-debuten.

– Det har vært kjempegøy, og jeg har prøvd å nyte alt. Jeg får med meg tre perser, sa hun til NTB.

NRKs ekspertkommentator, Even Wetten var ekstremt imponert over Asker-jenta etter løpet.

– Dette tror jeg må være et av tidenes beste 1500 meters løp. Det var helt sinnsykt, sier Wetten.

Men superlativene stoppet ikke der. For forholdene var egentlig ikke optimale for å gå på skøyter i Calgary. De fleste andre konkurrentene lå rundt to sekunder bak sine bestetider.

– Dette er utklassingssifre, dette er grisejuling av konkurrentene. For en prestasjon av Njåtun, sier Wetten.

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal