Njåtun i lykkerus etter kanonløp

Ida Njåtun tok til tårene etter at hun søndag sikret den første norske distanseseieren på kvinnesiden i et allround-VM på skøyter siden 2000.

Ida Njåtun gjør nok en gang et kjempeløp under allround-VM. Med tiden 1,52,71 på 1500m knuser hun den norske rekorden med godt over ett sekund. Den tiden var et snaut sekund bak verdensrekorden. Njåtun vant øvelsen med halvannet sekund ned til Heather Richardsson. Komm.: Carl Andreas Wold og Even Wetten.

For 15 år siden var Edel Therese Høiseth raskest på 500-meteren under VM i Milwaukee. Søndag var det Njåtuns tur til å stå øverst på seierspallen som vinner av en distanse.

Njåtun suste inn til seier på 1500-meteren i Olympic Oval. 24-åringen smadret den norske rekorden da hun gikk inn til 1.52,71. Hun hadde den tidligere rekorden på 1.54,09.

– Det er mitt livs løp. Jeg følte meg bra og trodde jeg skulle gå bra, men at det skulle holde til toppen og at jeg skulle senke den norske rekorden med nesten halvannet sekund, var helt utrolig, sa Njåtun til NTB.

Askerjenta knuste alle konkurrentene på distansen. Nærmest var amerikanske Heather Richardson, 1,52 bak den norske jenta.

Trøblete sesong

Njåtun strålte etter seieren. Sesongen har vært preget av sykdom.

– Jeg følte at jeg trengte en opptur. Det har vært en litt trøblete sesong med mye sykdom. Det var helt vilt. Jeg gråt som bare det etter løpet og var helt ute av det. Det var en god følelse.

I sammendraget er Njåtun nummer fire, 13,76 bak ledende Richardson. Hun er drøye fem sekunder bak bronseplassen. Mesterskapet avsluttes med 5000 meter senere søndag.

– Nå skal jeg kose meg med denne følelsen. Jeg kjenner nok 1500-meteren i beina etterpå, men det tror jeg de andre gjør også, sa Njåtun.

– Et av tidenes løp

Frida van Megen kom sist på 1500-meteren med 2.02,34. Hun endte sist i sammendraget, men kan glede seg over å ha satt personlig rekord i alle sine tre løp i VM-debuten.

– Det har vært kjempegøy, og jeg har prøvd å nyte alt. Jeg får med meg tre perser, sa hun til NTB.

NRKs ekspertkommentator, Even Wetten var ekstremt imponert over Asker-jenta etter løpet.

– Dette tror jeg må være et av tidenes beste 1500 meters løp. Det var helt sinnsykt, sier Wetten.

Men superlativene stoppet ikke der. For forholdene var egentlig ikke optimale for å gå på skøyter i Calgary. De fleste andre konkurrentene lå rundt to sekunder bak sine bestetider.

– Dette er utklassingssifre, dette er grisejuling av konkurrentene. For en prestasjon av Njåtun, sier Wetten.

Sportsnyheter

Football, Eliteserien, Molde - Bodø/Glimt

Glimt-sjefens beskjed til Ståle Solbakken: Ola (23) hører hjemme på landslaget

Bodø/Glimt og Ola Solbakken (23) fortsetter å imponere. Glimt-trener Kjetil Knutsen mener formspilleren nå bør få sjansen med flagget på brystet.

Siste nytt

 • Avis: Xavi enig med Barcelona

  Barcelona-legenden Xavi Hernandez (41) skal være enig med Barcelona-ledelsen om en avtale som gjør ham til Ronald Koemans arvtaker som trener i klubben.

  Det melder den spanske avisen Sport torsdag, skriver NTB.

  Koeman fikk sparken som trener i den katalanske storklubben etter 0-1-tapet for Rayo Vallecano i La Liga onsdag kveld. Nederlenderen forlater et Barcelona på 9.-plass på tabellen.

  Flere medier, blant dem AFP og den spanske sportsavisen Marca , skrev i kjølvannet av sparkingen at tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernandez er den største favoritten til å ta over det katalanske laget.

  Torsdag meldes det altså at en avtale mellom partene er framforhandlet og klar. Ifølge Sport gjenstår det samtidig forhandlinger mellom Barcelona og Xavis nåværende klubb.

  Manager Xavier Hernández Creus
  Foto: Philip Fong / AFP
 • Cavallo «overveldet» av støtte

  Den australske fotballspilleren Josh Cavallo sier han fått en strøm av støtteerklæringer etter at han sto fram som homofil.

  – Jeg er så glad over all støtten jeg har fått, sier 21 år gamle Cavallo, som spiller for Adelaide i den australske eliteserien, ifølge NTB.

  Cavallo offentliggjorde sin seksuelle legning via sosiale medier onsdag, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

  Antoine Griezmann, Marcus Rashford, Raphaël Varane og David de Gea har alle vært på Twitter og uttrykt støtte til Cavallo.

  – Dette er modig og er en beskjed om at alle skal få være seg selv, skriver Liverpool-kaptein Jordan Henderson på Twitter.

  Josh Cavallo
  Foto: Brendon Thorne / AP
 • Graham Hansen nominert til pris

  Caroline Graham Hansen er en av fem som er nominert til årets kvinnelige spiller av BBC.

  Den norske landslagsspilleren hadde en kjempesesong for Barcelona, og vant Mesterligaen, den spanske serien, cupen og den spanske supercupen.

  Sam Kerr, Ashley Lawrence, Vivianne Miedema og Alexia Putellas er de fire andre nominerte.

  VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal