NRK Meny
Normal

Njåtun i lykkerus etter kanonløp

Ida Njåtun tok til tårene etter at hun søndag sikret den første norske distanseseieren på kvinnesiden i et allround-VM på skøyter siden 2000.

Ida Njåtun gjør nok en gang et kjempeløp under allround-VM. Med tiden 1,52,71 på 1500m knuser hun den norske rekorden med godt over ett sekund. Den tiden var et snaut sekund bak verdensrekorden. Njåtun vant øvelsen med halvannet sekund ned til Heather Richardsson. Komm.: Carl Andreas Wold og Even Wetten.

For 15 år siden var Edel Therese Høiseth raskest på 500-meteren under VM i Milwaukee. Søndag var det Njåtuns tur til å stå øverst på seierspallen som vinner av en distanse.

Njåtun suste inn til seier på 1500-meteren i Olympic Oval. 24-åringen smadret den norske rekorden da hun gikk inn til 1.52,71. Hun hadde den tidligere rekorden på 1.54,09.

– Det er mitt livs løp. Jeg følte meg bra og trodde jeg skulle gå bra, men at det skulle holde til toppen og at jeg skulle senke den norske rekorden med nesten halvannet sekund, var helt utrolig, sa Njåtun til NTB.

Askerjenta knuste alle konkurrentene på distansen. Nærmest var amerikanske Heather Richardson, 1,52 bak den norske jenta.

Trøblete sesong

Njåtun strålte etter seieren. Sesongen har vært preget av sykdom.

– Jeg følte at jeg trengte en opptur. Det har vært en litt trøblete sesong med mye sykdom. Det var helt vilt. Jeg gråt som bare det etter løpet og var helt ute av det. Det var en god følelse.

I sammendraget er Njåtun nummer fire, 13,76 bak ledende Richardson. Hun er drøye fem sekunder bak bronseplassen. Mesterskapet avsluttes med 5000 meter senere søndag.

– Nå skal jeg kose meg med denne følelsen. Jeg kjenner nok 1500-meteren i beina etterpå, men det tror jeg de andre gjør også, sa Njåtun.

– Et av tidenes løp

Frida van Megen kom sist på 1500-meteren med 2.02,34. Hun endte sist i sammendraget, men kan glede seg over å ha satt personlig rekord i alle sine tre løp i VM-debuten.

– Det har vært kjempegøy, og jeg har prøvd å nyte alt. Jeg får med meg tre perser, sa hun til NTB.

NRKs ekspertkommentator, Even Wetten var ekstremt imponert over Asker-jenta etter løpet.

– Dette tror jeg må være et av tidenes beste 1500 meters løp. Det var helt sinnsykt, sier Wetten.

Men superlativene stoppet ikke der. For forholdene var egentlig ikke optimale for å gå på skøyter i Calgary. De fleste andre konkurrentene lå rundt to sekunder bak sine bestetider.

– Dette er utklassingssifre, dette er grisejuling av konkurrentene. For en prestasjon av Njåtun, sier Wetten.

Siste nytt

 • Mjelde på årets lag i England

  Maren Mjelde er på årets lag i den engelske eliteserien, kåret av spillerne selv.

  Den norske spilleren har hatt en strålende sesong med Chelsea, og kjemper om tre titler med den engelske klubben.

  9488661ax Arsenal Women vs Chelsea Ladies, FA Women's Super League FA WSL1, Football, Meadow Park, Borehamwood, Hertfordshire, United Kingdom - 01 Apr 2018
  Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Shutterstock
 • PSG klar for cupfinale

  Paris Saint Germain er klare for finalen i den franske cupen etter å ha slått Caen 3-1 Nå venter 3.-divisjonslaget Les Herbiers. PSG har fra før sikret ligagullet, og sikter seg inn mot sin fjerde cupseier på rad, som vil være ny rekord for klubben.

  PSG
  Foto: Charly Triballeau / AFP
 • Christiano Ronaldo reddet poeng

  Cristiano Ronaldo styrte ballen i mål med hælen og sikret Real Madrid ett poeng i oppgjøret mot Athletic Bilbao. Kampen endte 1–1. Målet holder Madrid inne i kampen om andreplassen, tre poeng bak Atlético Madrid, som har spilt én kamp mindre.

  Ronaldo
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag