Hopp til innhold

NFF frarådet oppdrag i diktaturer – nå dømmer Moen i Emiratene

Norges Fotballforbund (NFF) ba dommer Svein Oddvar Moen avslutte sitt samarbeid med Saudi-Arabia. Torsdag dømmer han i De forente arabiske emirater.

Dommer Svein Oddvar Moen under eliteseriekampen mellom Molde og Brann

DE FORENTE ARABISKE EMIRATER: Svein Oddvar Moen dømmer torsdag kveld den egyptiske supercupfinalen i Dubai.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Når de to storlagene Al Ahly og Zamalek møtes i den egyptiske supercupfinalen torsdag, skjer det under flomlysene på et stadion i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

Kampen skal ledes av den norske dommeren Svein Oddvar Moen, som takket ja til oppdraget etter en henvendelse fra Det egyptiske fotballforbundet til Norges Fotballforbund (NFF).

– Det er en flott opplevelse å dømme en cupfinale. Det er alltid kjekt å ha en cupfinale under beltet. Det er alltid gøy, og cupfinaler er en flott opplevelse, uansett hvilket land du dømmer i, sier Moen til NRK.

Eliteserien fotball 2019: Stabæk-Kristiansund

ERFAREN: Svein Oddvar Moen har dømt på øverste nivå i Norge siden 2003.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Toppdommeren ønsker ikke å oppgi lønn eller honorarer for oppdraget.

– Forstår du at noen kan være kritiske?

– Det som er utrolig viktig, er at dette er idrett. Dette er fotball. Vi er fotballdommere, og for oss så er det å gjøre en jobb som fotballdommere - verken mer eller mindre, sier Moen.

– Forsøk på å hvitvaske

Ina Tin er seniorrådgiver i Amnesty International, har skrevet bok om Saudi-Arabia, og sier at idrettsarrangementer som det Moen skal lede, inngår i en bevisst PR-strategi for stater som Emiratene.

Målet er å hvitvaske regimers brudd på menneskerettigheter, ifølge Tin.

– Jeg skjønner på en måte at idrettsutøvere, ledere og dommere ikke er implisert i det, men de skal være klar over at de blir brukt i et forsøk på å hvitvaske, eller som de etter hvert kaller det, «sportsvaske» regimet, sier seniorrådgiveren.

Ina Tin fra Amnesty International under en demonstrasjon i 2015

SPORTSVASKING: Seniorrådgiver i Amnesty, Ina Tin, advarer om at Moen og andre blir brukt til å hvitvaske regimers menneskerettighetsbrudd, såkalt «sportsvasking».

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det er NFF som har godkjent dommerforespørselen fra Det egyptiske fotballforbundet.

– Vi har en tilstedeværelse i en rekke land i Midtøsten hvor vi nødvendigvis ikke identifiserer oss med regimene, men vi bidrar da sportslig, sier Terje Svendsen, som er president i NFF, til NRK.

Trakk engasjement i Saudi-Arabia

For drøyt fire måneder siden fortalte Svendsen til fotballmagasinet Josimar at han ønsket en dialog med Moen om å avslutte dommerens engasjement i Saudi-Arabia.

Da hadde Moen hatt 15 dommeroppdrag i Saudi-Arabia i sesongen 2018/19, ifølge Josimar.

– Selv om det er positivt med internasjonal dommererfaring i andre land, mener NFFs ledelse at det ikke er forsvarlig med dette engasjementet i Saudi-Arabia. I andre land som systematisk bryter menneskerettighetene jobber NFF aktivt for å endre forholdene med tilstedeværelse, sa Svendsen da.

Fotballpresident Terje Svendsen

FORSTÅR KRITIKKEN: President i NFF, Terje Svendsen, forstår kritikken fra Amnesty, men mener selv at det er forskjell på regimene i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Svendsen forstår at beslutningen om å la en norsk dommer dømme kamp i Emiratene, blir møtt med kritikk, men påpeker at det er Egypt, ikke Emiratene, NFF samarbeider med.

– I Egypt er situasjonen noe annerledes, og så er det litt spesielt at kampen spilles i Emiratene denne gangen, vedgår fotballpresidenten.

– Sånn som vi vurderer det er det forskjell på de to regimene, selv om det også i Emiratene er mye å rette på når det gjelder hvordan vi oppfatter at ting skal være i den vestlige verden, svarer Svendsen på spørsmål om det er forskjell på å dømme i Emiratene og Saudi-Arabia.

– Skulle man gitt dem poeng vil Saudi-Arabia komme dårligst ut når det gjelder menneskerettigheter, men Emiratene kommer ikke langt etter, sier Tin i Amnesty International, og peker blant annet på at bruk av tortur foregår begge steder.

– Vi gjør en jobb

Mannen som skal lede oppgjøret i Abu Dhabi, er uenig i at han lar seg bruke som brikke i et politisk spill.

AFC Asian Cup - Final - Japan v Qatar

FINALEARENA: Det er ikke første gang Abu Dhabi er vertskap for en finale. Her løfter Hasan Al Haydos det synlige beviset på at Qatar vant Asiamesterskapet i 2019.

Foto: Suhaib Salem / Reuters

Moen peker blant annet på at både Emiratene og Saudi-Arabia er med i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

– Jeg synes det er viktig for oss, som er en del av idretten, at vi har respekt for idretten og at vi gjør den jobben vi skal gjøre som fotballdommere, sier Moen.

– Vi har masse dyktige politikere som sikkert mener mye om det, og det må de få lov til, og det har vi full respekt for, og så må det være respekt for at idrett er idrett for oss, og at vi gjør en jobb og dømmer fotball, avslutter fotballdommeren.

Siste nytt

  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal