Hopp til innhold

Nesten halvert førstepremie i Tour de Ski: – Fjerner halvparten av prestisjen

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Førstepremien i Tour de Ski er redusert fra 730 000 til 440 000 kroner.

Martin Johnsrud Sundby

SKEPTISK: Martin Johnsrud Sundby, her avbildet i Oberstdorf i går.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter seieren i fjorårets Tour de Ski håvet Sergej Ustjugov inn 730 000 kroner. Hvis russeren gjentar bragden i år, får han «bare» 440.000, selv om prestasjonen er like sterk.

Årsaken er at langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) i oktober valgte at pengepremiene for langrennsløpere skal fordeles på 20 løpere, ikke på 10. Dette gjelder både i enkeltrenn og i tourer.

Sundby: – Synd

Hele 80 prosent av utøverne ønsket en endring, men Sundby er skeptisk.

– Man fjerner halvparten av prestisjen, og det er synd. Det synes jeg man skal tenke over, sier Sundby til NRK.

– Er det litt demotiverende å jakte sammenlagtseier med halverte pengepremier?

– Godt spørsmål. Det er veldig motiverende å jakte form fram til OL, og det er det dette handler om for min del. Å få gode konkurranser og god trening fram mot det som er det aller viktigste målet. Da skal jeg klare å jage tet i Tour de Ski, selv med halve premiepenger.

– Må høre på argumentene

Ingvild Flugstad Østberg

LEDER TOUREN: Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

For tour-lederen på kvinnesiden, Ingvild Flugstad Østberg, er tankegangen en litt annen. Hun har endt blant de fire beste i de to siste utgavene av touren.

– Jeg tenker ikke på det. Det har ingen ting å si for hvor fort jeg går, svarer Østberg på spørsmål om premiepengene.

– Diskusjonen om penger kan vi ta, og hvorvidt det er viktig. Vi må høre på argumentene for at det er halvert, og sjekke begrunnelsen, utdyper Østberg.

Jürg Capol er markedsdirektør i FIS, og forteller at utøverne stort sett er fornøyde med løsningen.

Jürg Capol

FIS-SJEF: Jürg Capol.

– Det var noen reaksjoner først, og jeg synes det er mer logisk å beholde det slik det var. Det er min mening, men jeg skjønner at det har litt med markedsverdi å gjøre, sier Capol til NRK.

 • I dag er det sprint på programmet i Tour de Ski. NRK sender prologen fra kl. 12.15. Finalene starter 14.50.

Sportsnyheter

Under halvparten kom til mål i NM: – Flaks at jeg kom ned

Snøvær, røffe forhold og en vanskelig trasé gjorde ting vanskelig for alpinistene i Trysil. Kun 33 av de 72 utøverne på start klarte å komme seg til mål i første omgang.

Siste nytt

 • Kaptein Mbappé herjet

  Kylian Mbappé feiret sin første kamp som kaptein for Frankrike med to mål da Nederland ble knust 4-0 i den første kampen i EM-kvalifiseringen i fotball.

  Mbappé scoret vertenes tredje mål allerede etter 20 minutter. Da hadde Antoine Griezmann og Dayot Upamecano sørget for 2-0-ledelse etter åtte minutter. Med tre minutter igjen av ordinær tid fintet Mbappé ut to Nederland-forsvarere før han hamret ballen i hjørnet.

  Paris Saint-Germain-stjernen ble nylig valgt ut som landslagets nye kaptein etter at keeper Hugo Lloris ga seg.

  Nederland slet stort og greide aldri å sette det franske forsvaret på nevneverdige prøver. På overtid fikk de straffe, men Memphis Depay ble stoppet av Mike Maignan. (NTB)

  France Netherlands Euro 2024 Soccer
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Lukaku-hattrick da Belgia slo Sverige

  Romelu Lukaku scoret alle målene da Belgia fikk en kjempeåpning i EM-kvalifiseringen i fotball med 3-0-seier over Sverige på bortebane fredag.

  Dermed fikk Domenico Tedesco en strålende debut som Belgia-trener. Tysk-italieneren tok over for Roberto Martínez, som ikke forlenget sin kontrakt etter et skuffende VM i fjor. Martinez trener nå det portugisiske landslaget.

  Lukaku stusset først inn 1-0 like før pause, før han tidlig i 2. omgang doblet ledelsen da ballen gikk via standfoten hans og i nettet. Begge gangene hadde Dodi Lukebakio målgivende pasning. Lukebakio var svært aktiv og god for Belgia fram til han ble byttet ut etter en times spill.

  Med ti minutter igjen fullbyrdet Lukaku hattricket etter å ha blitt spilt fri foran åpent mål. Spissen ble byttet ut like etterpå.

  Sverige slet med å komme à jour med Belgia i banespillet og skapte ikke de største sjansene. Til slutt ble det en komfortabel kvalifiseringsåpning for Belgia og Lukaku.

  Zlatan Ibrahimovic fikk spille de siste 20 minuttene mot Belgia. Veteranspissen har nylig kommet tilbake fra en kneskade og ble som 41-åring tidenes eldste til å spille i en EM-kvalifisering i fotball. (NTB)

  Romelu Lukaku
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Norge rett til semifinale i curling-VM

  Norges curlingkvinner slo Tyskland 6-3 og tok seg med det direkte til semifinalen i VM i svenske Sandviken.

  Med norsk seier, samt at Sverige tapte for Danmark, tok skip Marianne Rørvik og hennes lag den siste semifinaleplassen bak gullfavoritt Sveits.

  Norge hadde overtaket i store deler av kampen mot Tyskland og vant til slutt 6-3. VM-vert Sverige måtte tåle 4-9-tap for Danmark, og dermed kunne det norske laget juble for avansement til semifinale.

  Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Etter to poengløse omganger tok Norge to poeng i den tredje omgangen. Tyskland tok ett i den femte, men Norge ledet 3-1 etter seks av ti omganger.

  Etter åttende omgang hadde det norske laget økt ledelsen til 5-2, og kampen var langt på vei avgjort.

  De to beste etter grunnspillet gikk rett semifinale. Lag tre møter lag seks, mens lag fire møter lag fem i kampen om de to siste semifinaleplassene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste