NRK Meny
Normal

Nekter å endre «norsk» VM-lue

Mange svensker har reagert kraftig på VM-arrangørens valg av luefarger. Men fargene er låst til VM-byens profil, sier arrangøren.

Kalla

KRASJ: Den svenske VM-lua (innfelt) står ikke helt i stil til de svenske nasjonalfargene.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Harald

SVART OG ORANSJE: Her er kong Harald i Oslo-VMs farger.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hvordan i huleste kan man lage en lue som bare LYSER NORGE? Det er nesten så man skammer seg over dem som planlegger, skriver en seer til SVT.

Den svenske statskanalen skriver at det har «strømmet inn» sterke reaksjoner mot den mye omtalte VM-lua, som man nå får kjøpt før VM i Falun.

Inspirert av Dalarna

Siden fargene er rappet rett ut av det norske flagget, kan lua nemlig bli et nyttig tilskudd for den norske heiagjengen – i Sverige.

– Nei, det er ikke sant (håper jeg i hvert fall). Gult og blått, var det ikke mer igjen av de fargene? Endre og gjør RIKTIG, skriver en annen seer.

Men det blir ikke aktuelt å endre VM-plagget, skal vi tro VM-arrangøren selv.

Kommunikasjonsansvarlig Katarina Medvecsky var gjest i SVT-programmet «Gomorron Sverige» tirsdag, og her ble hun grillet for fargevalget.

– Først og fremst er det ett av plaggene med VM-logoen på. Den følger vår profil, som går i røde farger. Det er inspirert av Dalarna, som har mange rødmalte hus og dalahesten, sier Medvecsky.

– Men det svenske flagget er vel det samme i Dalarna? spurte SVTs programleder.

– Jo, absolutt. Men det er jo faktisk sjelden at arrangementsfargene går i nasjonsfargene. Hvis du tenker på VM i Holmenkollen (2011), tenker du på et hav av norske farger, men arrangementsfargene var oransje og svart. Det har ikke noe med landet å gjøre, sier Medvecsky.

Tre varianter

Hun forklarer videre at de frivillige under VM kommer til å ha hvite luer, og hun poengterer også at det er opp til hver enkelt å kjøpe lua.

– Vi kommer ikke til å endre lua. Vi har hatt fargene i flere år. Fargene er vår profil, så det kommer vi til å fortsette med, sier Medvecsky.

Den andre versjonen av lua er også i rødt, hvitt og blått, men da med blått som hovedfarge. Det tredje alternativet er svart, hvitt og lyseblått.

Siste nytt

 • Dodgers til World Series

  Los Angeles Dodgers er klar for world series for første gang siden 1988 etter 11-1 mot Chicago Cubs.

  Med 4-1 sammenlagt i best av sju kamper-serien tok Dodgers seg til den store finalen.

  Der venter New York Yankees eller Houston Astros. World series innledes 24. oktober.

  Kenley Jansen
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal