Nederland gir kunstgresset skylden for nedturen – nå vil de forby det i ligaen

Klubbene i den nederlandske toppdivisjonen vil ha et forbud mot å spille hjemmekampene på kunstgress innen 2020.

Vålerenga Stadion under bygging

KUNSTGRESS: Illustrasjonsfoto.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det melder den nederlandske avisen De Telegraaf. Klubbene har allerede diskutert det på et toppmøte i Zürich denne uken.

– Nå synes jeg vi kan bli enige om å spille på naturgress, sier en direktør for den nederlandske æresdivisjonen ifølge avisen.

De siste årene har vært blytunge for nederlandsk fotball. Siden tapet i VM-finalen i 2010, har landslaget ramlet som en stein på FIFA-rankingen. Fra å være rangert som verdens nest beste lag har Nederland falt ned til 19.- plass på åtte år. De er ikke kvalifisert til sommerens VM.

Flere i nederlandsk fotball har pekt på kunstgress som en årsak til nedturen, og nå er forbundet klare til å gjøre grep. En endelig avgjørelse er ventet på mandag.

Det vil føre til at klubber med kunstgress på hjemmebanen, må bytte ut dette innen 2020. Seks klubber på øverste nivå spiller på kunstgress.

– «Plastdritt»

Debatten om kunstgress har vært brennhet de siste årene, både i Nederland og hjemme i Norge.

– Kunstgresset er forferdelig. Det er bare «plastdritt». Hvorfor brukes det på det høyeste nivået? sa Feyenoords Nicolai Jørgensen i 2017.

– Det går ikke an å spille fotball på dette gresset, sier Davy Klaassen.

 Nicklas Bendtner

IKKE FORNØYD: Nicklas Bendtner, her i aksjon på Marienlyst kunstgress i april.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Kunstgress er en annen sportsgren. Det er ikke fotball. Jeg forstår ikke at det er tillatt. Sesongen burde vært utsatt, så kan man spille så tidlig som mulig når det går an å spille på gress, sa Nicklas Bendtner til Dagbladet i april.

– Det burde egentlig vært forbudt, sa Åge Hareide til samme avis.

– Har ikke vært diskutert i Norge

NFFs anleggssjef Ole Myhrvold har fått med seg forslaget i Nederland, og har fulgt debatten de siste årene.

– Et forbud har ikke vært diskutert i Norge, men forslaget i Nederland kan skape en diskusjon i Norge, sier Myhrvold til NRK.

Ole Myhrvold

NFF-TOPP: Ole Myhrvold er anleggssjef i NFF.

Foto: NFF

Han mener to ting gjør at klubbene velger kunstgress: En tøff vinter, og støtte fra kulturdepartementet. Hvis klubbene legger kunstgress, får de støtte fra spillemidlene fordi anlegget kan brukes av barn og unge. NFF har sagt at de ønsker at breddefotballen spilles på kunstgress på grunn av kapasitet, men har ikke lagt føringer for toppfotballen.

– Før Aalesund la om til kunstgress, reiste de rundt i hele distriktet for å finne en ok naturgressbane. Du må opp med en helt annen logistikk om alle kamper skal spilles på gress. Det er ikke bare å legge gress, sier Myhrvold.

– Men det har skjedd ting på naturgressfronten. Det har kommet en forsterkning av naturgress, en blanding av kunstgress og naturgress. Det blir lov i Nederland, sier Myhrvold.

NM Cup 4 runde mellom Rosenborg og Odd (2-2, 2Ð2 eeo., 7Ð6 etter straffesparkkonkurranse).

GRESS: Rosenborg er en av klubbene i Norge som spiller på gress. Også Sandefjord, Stabæk, Brann, Haugesund og Lillestrøm har naturgress på sin hjemmebane.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Siste nytt

 • Utestenger supporter for rasisme

  Brann-supporter er midlertidig utestengt fra klubbens kamper. Vedkommende er anmeldt for å ha kommet med rasistiske tilrop under kampen mot Bodø/Glimt.

  Det opplyser eliteserieklubben på sine nettsider mandag.

  Brann-ledelsen opplyser at den ble gjort kjent med hendelsen underveis i kampen mot Glimt søndag. I etterkant skal det ha vært i dialog med politiet for å få bedre oversikt over hendelsesforløpet.

  «Som de andre klubbene i fotballen tar Brann sterk avstand fra rasisme og diskriminering, noe som markeres før avspark på alle eliteseriekampene. Hendelsen viser nok en gang at kampen mot rasisme og diskriminering fortsatt må stå høyt på agendaen», heter det i pressemeldingen.

  Supporteren er utestengt inntil videre.

  Brann opplyser at klubben vurderer å gå til anmeldelse av supporteren. Vedkommende skal ha kommet med trusler i sosiale medier rettet mot navngitte personer i Brann.

  Brann
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Europacuptrekninger korona-stengt

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) holder trekningene til mesterligaen, Europaligaen, conferenceligaen og nasjonsligaen bak lukkede dører.

  Det gjelder trekningen av europacupene i sveitsiske Nyon 13. desember, og det gjelder trekningen av gruppene i nasjonsligaen for 2022/23-sesongen i Montreux i Sveits tre dager senere.

  Ingen av trekningene skjer med andre enn Uefas representanter til stede. Det Uefa bestemt, melder nyhetsbyrået DPA mandag.

  Grunnen skal være de strenge reiserestriksjonene sveitsiske myndigheter har satt i gang, etter at omikronvarianten av koronaviruset har spredd seg som ild i tørt gress i Europa den siste tiden.

  I mesterligaen skal åttedelsfinalene bli trukket, mens i Europaligaen og conferenceligaen trekkes innledende runde inn til sluttspillet.

  Bodø/Glimt er ett av lagene som kan være en del av trekningen. Det skjer hvis Glimt ender på 2.-plass i sin gruppe i conferenceligaen. Da vil de trekkes mot lag som ender på 3.-plass i Europaligaen og kjempe om en plass i åttedelsfinalen av conferenceligaen.

  Dersom Glimt vinner sin gruppe, er de direkte kvalifiserte til åttedelsfinalen.

  Bodø/Glimt i i conferenceligaen
  Foto: Photo/Alessandra Tarantino / AP
 • Dale vraket til Hochfilzen

  Skiskytteren Johannes Dale er ikke tatt ut til verdenscuprennene i Hochfilzen kommende helg. I stedet kommer Filip Fjeld Andersen inn i troppen. Dale har fått en tung start på sesongen, og pådro seg frostskader på sprinten. På søndagens jaktstart ble han nummer 23.

  Fjeld Andersen viste sterke resultater første helgen i Östersund, med en niendeplass på sprinten, og tok så to seire og en andreplass i IBU-cupen på Sjusjøen.

  – Det er basert på resultater så langt. Sivert er det ingen tvil om, og Filip har vært inne med en topp 10-plassering. Da blir dette valget til Hochfilzen, sier sportssjef Per Arne Botnan.

  – Dale vet det selv, og har vært i samme posisjon som utfordrer selv. Har man ikke gode resultater og andre har bedre, så må de får prøve seg, legger han til.

  Resten av laget: Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Sturla Holm Lægreid og Sivert Guttorm Bakken. Kvinner: Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu Røiseland, Ingrid Landmark Tandrevold, Ida Lien, Karoline Knotten og Emilie Ågheim Kalkenberg

  Johannes Dale
  Foto: VOIGT / Kevin Voigt / VOIGT / Kevin Voigt

Sendeplan

Kl. Program Kanal