Hopp til innhold

Nederland gir kunstgresset skylden for nedturen – nå vil de forby det i ligaen

Klubbene i den nederlandske toppdivisjonen vil ha et forbud mot å spille hjemmekampene på kunstgress innen 2020.

Vålerenga Stadion under bygging

KUNSTGRESS: Illustrasjonsfoto.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det melder den nederlandske avisen De Telegraaf. Klubbene har allerede diskutert det på et toppmøte i Zürich denne uken.

– Nå synes jeg vi kan bli enige om å spille på naturgress, sier en direktør for den nederlandske æresdivisjonen ifølge avisen.

De siste årene har vært blytunge for nederlandsk fotball. Siden tapet i VM-finalen i 2010, har landslaget ramlet som en stein på FIFA-rankingen. Fra å være rangert som verdens nest beste lag har Nederland falt ned til 19.- plass på åtte år. De er ikke kvalifisert til sommerens VM.

Flere i nederlandsk fotball har pekt på kunstgress som en årsak til nedturen, og nå er forbundet klare til å gjøre grep. En endelig avgjørelse er ventet på mandag.

Det vil føre til at klubber med kunstgress på hjemmebanen, må bytte ut dette innen 2020. Seks klubber på øverste nivå spiller på kunstgress.

– «Plastdritt»

Debatten om kunstgress har vært brennhet de siste årene, både i Nederland og hjemme i Norge.

– Kunstgresset er forferdelig. Det er bare «plastdritt». Hvorfor brukes det på det høyeste nivået? sa Feyenoords Nicolai Jørgensen i 2017.

– Det går ikke an å spille fotball på dette gresset, sier Davy Klaassen.

 Nicklas Bendtner

IKKE FORNØYD: Nicklas Bendtner, her i aksjon på Marienlyst kunstgress i april.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Kunstgress er en annen sportsgren. Det er ikke fotball. Jeg forstår ikke at det er tillatt. Sesongen burde vært utsatt, så kan man spille så tidlig som mulig når det går an å spille på gress, sa Nicklas Bendtner til Dagbladet i april.

– Det burde egentlig vært forbudt, sa Åge Hareide til samme avis.

– Har ikke vært diskutert i Norge

NFFs anleggssjef Ole Myhrvold har fått med seg forslaget i Nederland, og har fulgt debatten de siste årene.

– Et forbud har ikke vært diskutert i Norge, men forslaget i Nederland kan skape en diskusjon i Norge, sier Myhrvold til NRK.

Ole Myhrvold

NFF-TOPP: Ole Myhrvold er anleggssjef i NFF.

Foto: NFF

Han mener to ting gjør at klubbene velger kunstgress: En tøff vinter, og støtte fra kulturdepartementet. Hvis klubbene legger kunstgress, får de støtte fra spillemidlene fordi anlegget kan brukes av barn og unge. NFF har sagt at de ønsker at breddefotballen spilles på kunstgress på grunn av kapasitet, men har ikke lagt føringer for toppfotballen.

– Før Aalesund la om til kunstgress, reiste de rundt i hele distriktet for å finne en ok naturgressbane. Du må opp med en helt annen logistikk om alle kamper skal spilles på gress. Det er ikke bare å legge gress, sier Myhrvold.

– Men det har skjedd ting på naturgressfronten. Det har kommet en forsterkning av naturgress, en blanding av kunstgress og naturgress. Det blir lov i Nederland, sier Myhrvold.

NM Cup 4 runde mellom Rosenborg og Odd (2-2, 2Ð2 eeo., 7Ð6 etter straffesparkkonkurranse).

GRESS: Rosenborg er en av klubbene i Norge som spiller på gress. Også Sandefjord, Stabæk, Brann, Haugesund og Lillestrøm har naturgress på sin hjemmebane.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Siste nytt

 • Overraskelseslaget Molde møter Rosenborg i cupen

  2.-divisjonslaget Molde skal opp mot serieleder Rosenborg i cupens 3. runde.

  Det var Molde som sto for den største skrellen sist runde da toppserielaget Kolbotn ble slått 1-0 onsdag.

  Slik spilles kampene:

  Tirsdag 25. juni 19.00: Start – Vålerenga

  Onsdag 26. juni 18.00: Stabæk – Hønefoss, Røa – TIL 2020, Åsane – Brann, Arna-Bjørnar – Viking, AaFK Fortuna – LSK Kvinner, Molde – Rosenborg

  Onsdag 26. juni 19.30: Lyn – Bodø/Glimt (1. omgang på nrk.no, 2. omgang på NRK 2).

  (NTB)

  Toppserien i fotball 2024: Lyn - Rosenborg BK (0-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Nesten 900.000 såg Ingebrigtsen bli historisk

  Sjåartoppen til NRK i EM i friidrett kom da Jakob Ingebrigtsen vant overlegent på 1500-meteren den siste kvelden.

  Det var 891.000 sjåarar då Ingebrigtsen sprong i mål i ensam majestet. I snitt var det 517.000 som følgde sendinga til NRK onsdag kveld.

  – Vi er veldig fornøgde med oppslutninga rundt EM i friidrett på alle plattformer. Friidretten er i ein ny gullalder, og interessa er enorm, seier sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK.

  Ingebrigtsen blei onsdag den mannlige utøvaren med flest EM-gull gjennom historia. 23-åringen har tatt seks EM-gull på seks forsøk.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen
  Foto: NTB
 • Edin Terzic ferdig som Borussia Dortmund-trener

  Edin Terzic (41) er etter tre år ferdig som trener for Julian Ryersons Borussia Dortmund. Han har sagt opp sin stilling.

  Det opplyser den tapende mesterligafinalisten i sine mediekanaler.

  Terzic tok over som permanent hovedtrener i juli 2022 etter å ha vært midlertidig trener året i forveien. I perioden har han ledet de gulkledde i 96 kamper. Terzic hentet den norske landslagsbacken Ryerson til klubben i januar i fjor, og lyngdølen ble en fast mann på laget under 41-åringens ledelse.

  Denne sesongen tok de seg til mesterligafinale der det ble tap for Real Madrid. I Bundesliga ble det en skuffende femteplass.

  Nå har altså Terzic valgt å gi seg. (NTB)

  Edin Terzic
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal