Hopp til innhold

Nederland gir kunstgresset skylden for nedturen – nå vil de forby det i ligaen

Klubbene i den nederlandske toppdivisjonen vil ha et forbud mot å spille hjemmekampene på kunstgress innen 2020.

Vålerenga Stadion under bygging

KUNSTGRESS: Illustrasjonsfoto.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det melder den nederlandske avisen De Telegraaf. Klubbene har allerede diskutert det på et toppmøte i Zürich denne uken.

– Nå synes jeg vi kan bli enige om å spille på naturgress, sier en direktør for den nederlandske æresdivisjonen ifølge avisen.

De siste årene har vært blytunge for nederlandsk fotball. Siden tapet i VM-finalen i 2010, har landslaget ramlet som en stein på FIFA-rankingen. Fra å være rangert som verdens nest beste lag har Nederland falt ned til 19.- plass på åtte år. De er ikke kvalifisert til sommerens VM.

Flere i nederlandsk fotball har pekt på kunstgress som en årsak til nedturen, og nå er forbundet klare til å gjøre grep. En endelig avgjørelse er ventet på mandag.

Det vil føre til at klubber med kunstgress på hjemmebanen, må bytte ut dette innen 2020. Seks klubber på øverste nivå spiller på kunstgress.

– «Plastdritt»

Debatten om kunstgress har vært brennhet de siste årene, både i Nederland og hjemme i Norge.

– Kunstgresset er forferdelig. Det er bare «plastdritt». Hvorfor brukes det på det høyeste nivået? sa Feyenoords Nicolai Jørgensen i 2017.

– Det går ikke an å spille fotball på dette gresset, sier Davy Klaassen.

 Nicklas Bendtner

IKKE FORNØYD: Nicklas Bendtner, her i aksjon på Marienlyst kunstgress i april.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Kunstgress er en annen sportsgren. Det er ikke fotball. Jeg forstår ikke at det er tillatt. Sesongen burde vært utsatt, så kan man spille så tidlig som mulig når det går an å spille på gress, sa Nicklas Bendtner til Dagbladet i april.

– Det burde egentlig vært forbudt, sa Åge Hareide til samme avis.

– Har ikke vært diskutert i Norge

NFFs anleggssjef Ole Myhrvold har fått med seg forslaget i Nederland, og har fulgt debatten de siste årene.

– Et forbud har ikke vært diskutert i Norge, men forslaget i Nederland kan skape en diskusjon i Norge, sier Myhrvold til NRK.

Ole Myhrvold

NFF-TOPP: Ole Myhrvold er anleggssjef i NFF.

Foto: NFF

Han mener to ting gjør at klubbene velger kunstgress: En tøff vinter, og støtte fra kulturdepartementet. Hvis klubbene legger kunstgress, får de støtte fra spillemidlene fordi anlegget kan brukes av barn og unge. NFF har sagt at de ønsker at breddefotballen spilles på kunstgress på grunn av kapasitet, men har ikke lagt føringer for toppfotballen.

– Før Aalesund la om til kunstgress, reiste de rundt i hele distriktet for å finne en ok naturgressbane. Du må opp med en helt annen logistikk om alle kamper skal spilles på gress. Det er ikke bare å legge gress, sier Myhrvold.

– Men det har skjedd ting på naturgressfronten. Det har kommet en forsterkning av naturgress, en blanding av kunstgress og naturgress. Det blir lov i Nederland, sier Myhrvold.

NM Cup 4 runde mellom Rosenborg og Odd (2-2, 2Ð2 eeo., 7Ð6 etter straffesparkkonkurranse).

GRESS: Rosenborg er en av klubbene i Norge som spiller på gress. Også Sandefjord, Stabæk, Brann, Haugesund og Lillestrøm har naturgress på sin hjemmebane.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Siste nytt

  • Uno-X må gjøre draktgrep foran Tour de France

    Uno-X har måttet endre hovedfarge på sin drakt foran debuten i prestisjetunge sykkelrittet Tour de France i sommer.

    Grunnen er at den vanligvis så gule drakten er for lik den knallgule ledertrøya i rittet, sier markedssjef i Uno-X, Magne Haugland, til TV 2.

    – Vi ble pålagt denne endringen av det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Det handler om at gul var en for stor del av drakten, og det respekterer vi. Den gule trøyen til Tour de France er ikonisk på så mange måter, forteller Haugland.

    Dermed blir rød den dominerende fargen når Uno-X skal ut i ilden i Frankrike i juli. (NTB)

    Uno-X ny drakt
    Foto: Connor Bryan/Wordup Projects
  • Sju personer straffet for Vinicius-hets

    Sju personer har fått bøter og er utestengt fra spanske fotballstadioner for rasisme mot Real Madrid-spiller Vinicius Junior, melder Spanias regjering.

    I januar ble det startet etterforskning av hatkriminalitet da en dokke som tilsynelatende skulle ligne Real Madrid-profilen ble hengt fra en bro foran klubbens treningsanlegg. Episoden skjedde i forbindelse med byderbyet mot Atlético Madrid.

    Sammen med dokken hang et banner med teksten «Madrid hater Real». I mai ble fire personer pågrepet for episoden, og mandag fikk de straffen. De fikk 700.000 kroner hver i bot og får ikke tre inn på spanske fotballstadioner på to år.

    Tre personer fikk også straffen sin for å ha kommet med rasistiske ytringer mot Vinicius i kampen mot Valencia i mai. De må ut med 60.000 kroner i bot og utestenges i ett år. Valencia har tidligere ytret at de selv vil utestenge dem på livstid. (NTB)

    Soccer Racism
    Foto: Tuane Fernandes / AP
  • Vegas doblet ledelsen i Stanley Cup-finalen

    Vegas Golden Knights har fått en perfekt start på finalen i NHL-sluttspillet med to strake seirer over Florida Panthers. Mandag ble det 7-2-triumf.

    Med det leder Vegas 2-0 i best av sju-serien etter å ha vunnet begge sine to første hjemmekamper. Nå venter to bortekamper i Florida.

    Jonathan Marchessault og Brett Howden scoret begge to mål hver i mandagens knusende seier hjemme i gamblingbyen. Lagene har sammen scoret 16 mål så langt på de to kampene i Stanley Cup-finalen. Det har ikke skjedd på over 40 år. I 1982 scoret New York Islanders og Vancouver Canucks 21 mål på de to første kampene. (NTB)

    Stanley Cup Panthers Golden Knights Hockey
    Foto: Steve Marcus / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste