Hopp til innhold
Kommentar

Når en evighet har en ende

Tidenes skiskytter legger opp. Han har gull i alt. Karriereslutt settes med en imponerende medaljesamling, 58 OL-og VM-medaljer.

Ole Einar Bjørndalen

GULLSMILET: Ole Einar Bjørndalen viser fram to gullmedaljer fra Sotsji.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nøkkelen til suksess har vært egen utvikling, Ole Einar Bjørndalen har jobbet året rundt for å bli litt bedre enn seg selv. I 25 år, minst. Nysgjerrighet er en annen suksessfaktor. Samt det å knytte til seg de rette ekspertene på ulike felt. Resultat er et speilbilde av forberedelser. Ole Einar har enorme resultater, han har pirket i mange små detaljer. Av og til har han også vært i feil spor, trent for hardt i høyden eller testet for mange nye skityper. Men nysgjerrigheten har holdt evighetsmaskinen gående. Jakten på det perfekte har vært en besettelse.

Bjørndalens CV som skiskytter er enorm. 95 seire, til sammen 179 pallplasser. Mange holder på en hel karriere for den ene seieren, det ene besøket på pallen. De fleste klarer det aldri. Vi glemmer selvsagt heller ikke Bjørndalens ene verdenscupseier i langrenn. Tar man med stafetter, lag og langrenn har Ole Einar Bjørndalen stått på over 250 internasjonale seierspaller.

Allikevel sitter jeg med en følelse av at skiskytterkongen kunne ha vunnet mer. På 2000-tallet var han nemlig så suveren at det nesten var kjedelig. Bare nesten. Men Bjørndalen gikk i denne perioden 208 individuelle skiskytterrenn, han vant 79 ganger og hadde totalt 126 pallplasser. I en idrett med små marginer var han den suverene eneren. Også stoppet det gradvis opp. Mesterskapene i 2011, 12 og 13 var skiskytterkongen bleik. Stafettmedaljer reddet noe, men ikke alt. Ole Einar Bjørndalen var den gamle mannen som mange mente burde ha lagt opp. Men gutten som kunne kappspist med trollet var ikke ferdig.

Ole Einar Bjørndalen lette videre etter utvikling. Bobil ble løsningen for mer effektiv restitusjon og kortere vei til trening. Ole Einar kunne jo parkere på standplass! Konkurrentene humret, Ole Einar krummet nakken. Med en indre motivasjonskilde på størrelse med alle verdenshav kom skiskytterkongen knallsterkt tilbake. OL-gullet på sprinten i Sotsji, i en alder av 40 år, er en av karrierens sterkeste prestasjoner. Kanskje inne på topp tre lista sammen med sprintgullet fra Nagano i 1998 og VM-fellesstarten fra 2003, den gang i den sterke vinden. I tillegg til verdenscupseieren i langrenn, den var viktig for Bjørndalen selv. Han måtte bare bevise at han kunne, og at de i skiforbundet som ikke tok med Ole Einar Bjørndalen på juniorlag tidlig på -90 tallet tok feil.

Sommeren 2015 ble bobil til en lastebil med spesialinnredet rulleskimølle, treningsstudio og soverom. Veien til trening ble optimal kort. I VM i Holmenkollen i 2016 var han knallsterk. Der tok han imot to sølv og en bronse individuelt med glede. Skiskytterkongen presterte bra og var dermed en sjelden gang fornøyd selv om han ikke vant. Evnen til å tenke prestasjon og ikke resultat har også vært en nøkkelfaktor gjennom karrieren. Nullstilling. Både av suksess og fiasko.

Det er vanskelig å trekke frem en ting som har imponert mest. Karrieren gjør Ole Einar Bjørndalen til en unik utøver, en av de største gjennom alle tider uansett idrett. Kanskje er Bjørndalen verdenshistoriens råeste idrettsutøver når det gjelder det å prestere over tid. Ole Einar Bjørndalen har vært på pallen i 24 kalenderår på rad, fra 1994 til og med 2017. Med bronsen fra jaktstarten i 2017 har skiskytterkongen også tatt medalje i 21 mesterskap på rad. En ting er å hente frem årets beste form når det gjelder som mest. Noe annet er å holde seg frisk og sulten. Ole Einar Bjørndalen har aldri gått glipp av et OL- eller VM-løp grunnet sykdom siden mesterskapsdebuten på Lillehammer i 1994.

Kjære Ole Einar Bjørndalen, la oss glemme 990 strafferunder og drøye fem timer i tilleggstid. La oss glemme da du datt bak Raphael Poiree under VM i 2001 og endte med et bittert sølv. La oss glemme ryggtrøbbel som tok knekken på en sesong, fall fra seier i Østersund eller da du glemte det fjerde magasinet på jaktstart i februar 2000 og ble disket.

I et kvart århundre og seks dager har du konkurrert på skiskytingens høyeste nivå. 478 individuelle renn med fasit 179 pallplasser og til sammen 305 ganger blant de ti beste. Du har vært med fra Gro Harlem Brundtland til Erna Solberg, via både Jagland, Bondevik og Stoltenberg.

Ole Einar Bjørndalen, du har definert hva en evighet er innen skiskyting. Mellom din første og siste pallplass er det nøyaktig 8100 dager. Eller 22 år, to måneder og to dager. Du har konkurrert mot og slått løpere født både tidlig på 1950 tallet og rundt millenniumsskiftet. Din karriere har vært fantastisk, rett og slett et eventyr. Du har trollbundet en hel skiskytterverden med store bragder i en idrett med små marginer. Skiskyting uten Ole Einar Bjørndalen blir som en månelanding uten flagg. Fortsatt store prestasjoner, men noe vil definitivt mangle. Ringen er sluttet, siste blink har falt. Prestasjonene står evig.

Tusen takk skal du jammen meg ha!

Siste nytt

 • Norges Skiforbund støtter Al-Samarai

  Norges Skiforbund støtter Zaineb Al-Samarai som ny president i Norges Idrettsforbund.

  Det bekrefter forbundet i en pressemelding torsdag.

  – Styret i Norges Skiforbund stiller seg bak valgkomiteens flertallsinnstilling på Zaineb Al-Samarai som ny president i Norges Idrettsforbund, heter det i pressemeldingen.

  De skriver videre at skistyret hadde et digitalt møte med Al-Samarai og Berit Kjøll, de to kandidatene, og at skiforbundet etter «en helhetsvurdering» landet de på å støtte Al-Samarai.

  En NRK-kartlegging publisert 25. mai viste at det ligger an til et brakvalg for Al-Samarai. Presidentkampen avgjøres på Idrettstinget i Bergen den kommende helgen.

  Zaineb Al-Samarai
  Foto: Joakim Halvorsen / NTB
 • PSG-treneren bekrefter: Messi forlater PSG

  PSG-trener Christophe Galtier bekrefter torsdag ettermiddag at Lionel Messi forlater PSG når sesongen er over.

  Det er en bekreftelse på det som har vært en dårlig bevart hemmelighet. Det har allerede i flere uker blitt rapportert fra flere holdt at Messi forlater den franske hovedstaden etter sesongen.

  – Jeg har hatt privilegiet av å trene den beste spilleren i fotballens historie. Men kampen mot Clermont på Parc des Princes blir hans siste, sier Galtier.

  Messi forlater klubben gratis ettersom kontrakten hans utløper 30. juni.

  Nøyaktig hvor Messi ender opp er foreløpig ikke kjent. En overgang til David Beckham-eide Inter Miami har blitt nevnt og det samme har en retur til Barcelona, men det er angivelig en overgang til saudiarabiske A-Hiilal som er mest aktuelt. Messi har fra før bånd til landet ettersom han er ambassadør for reiselivet i Saudi-Arabia.

  Bare én serierunde gjenstår for PSG, og kampen mot Clermont spilles på lørdag.

  De har allerede sikret seriegullet i Ligue 1 og Messi har vært en viktig brikke, til tross for all kritikken han har fått. Argentineren, som også vant VM i Qatar i fjor, står med 21 mål og 20 målgivende pasninger for PSG denne sesongen.

  France Soccer League One
  Foto: Francois Mori / AP
 • Britisk avis: Ødegaard får ny kontrakt

  Den britiske avisen Evening Standard skriver at Martin Ødegaard blir tilbudt en ny Arsenal-kontrakt i løpet av kort tid.

  Arsenal-kapteinen har hatt en strålende sesong med «The Gunners» og scoret 15 mål og serverte syv målgivende pasninger. Arsenal endte på 2. plass i Premier League.

  Det har vært noen rykter om at den franske storklubben PSG skal ha vært interessert i Ødegaard, men Arsenal-manager Mikel Arteta skal ifølge Sky Sports ha ingen planer om å selge nordmannen.

  Istedet kan det altså være en ny avtale på trappene. Ødegaards nåværende kontrakt strekker seg til 2025 med en opsjon på ytterligere ett år.

  Britain Soccer Premier League, MArtin Ødegaard
  Foto: Kin Cheung / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste