Hopp til innhold

– Nå handler det kun om å krone verket

Magnus Carlsen leder med to poeng på Levon Aronian før Zürich Chess Challenge avgjøres med hurtigsjakk. – Jeg blir veldig overrasket om Magnus roter bort dette, sier NRKs sjakkekspert.

Switzerland Chess Challenge Magnus Carlsen

Alt ligger til rette for at Magnus Carlsen skal gå seirende ut av sjakkturneringen i Zürich.

Foto: Steffen Schmidt / Ap

Det aller meste har gått på skinner for verdens beste sjakkspiller i Zürich. Til tross for en rekke utfordringer underveis har Carlsen kjempet seg til seier eller remis i samtlige partier.

Aller best huskes nok partiet mot rivalen Hikaru Nakamura, der Carlsens håpløse stilling ifølge computerne ga ham kun én prosent sjanse til å vinne.

Takket være et par tabber fra Nakamura og Carlsens enorme vinnervilje, gikk nordmannen likevel seirende ut av partiet.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae blir overrasket om Magnus Carlsen roter bort sammenlagtseieren i Zürich Chess Challenge.

Foto: Ole Kaland / NRK

Nettopp denne vinnerviljen er grunnen til at Carlsen har et solid overtak på konkurrentene når turneringen avsluttes med hurtigsjakk tirsdag. Det mener NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Magnus har en helt utrolig fightervilje. Han kjemper enormt når han ligger an til å tape, og han kjemper enormt når han ligger an til å vinne, sier Bae.

– De skjelver i buksene

Derfor er det vanskelig å se for seg at Carlsen skal kollapse og rote bort ledelsen sin.

Før de fem partiene med hurtigsjakk leder verdensmesteren turneringen med åtte poeng. Ned til den største utfordreren Levon Aronian, som tapte mot Fabiano Caruana mandag kveld, skiller det to poeng.

I hurtigsjakken spiller alle deltakerne mot hverandre én gang. Seier gir ett poeng, mens remis gir et halvt. Med andre ord er det maksimalt mulig å ta fem poeng.

Skal armeneren Aronian ha noen mulighet til å vinne turneringen, må han trolig vinne samtlige fem partier samtidig som Carlsen avgir 2,5 poeng.

– Magnus har et veldig godt utgangspunkt. Det skal mye til for at han ikke vinner dette her nå. Spiller han på sitt vanlige nivå, går dette veien, sier Bae.

Selv om samtlige av konkurrentene trolig er ute etter å stikke kjepper i hjulene for Carlsen, tror NRKs sjakkekspert at de innerst inne frykter nordmannen.

– Magnus har et psykologisk overtak på alle de andre. De nærmest skjelver i buksene når de setter seg til brettet mot ham, sier Bae.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen mot Levon Aronian. Det blir nøkkelduellen i tirsdagens hurtigsjakk.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Kyniske Carlsen

En annen faktor som taler for at Carlsen skal klare å holde Aronian og co. på avstand i hurtigsjakken, er at han fikk mye mer hvile mandag.

Mens for eksempel Aronian og Caruana spilte til sent på kveld, passet Carlsen på å spare krefter da muligheten for remis mot Vishy Anand åpnet seg etter bare halvannen times spill.

– Det var jo litt kynisk, sa Carlsen og gliste lurt da han forlot sjakklokalet.

– Det var greit å få litt hvile. Jeg trengte det, sa verdensmesteren.

En smart og voksen avgjørelse, mener Bae.

– Zürich har vært en stor suksess for Magnus. Han har allerede opparbeidet seg tidenes høyeste rating. Nå handler det bare om å krone verket med seier, sier sjakkeksperten.

Nøkkelduell

Sjansene for et gledelig utfall for Carlsen øker betraktelig om han unngår tap mot Aronian i hurtigsjakken.

– Partiet de to imellom blir selve nøkkelduellen. Vinner Carlsen der, er jobben gjort, sier Bae.

Han advarer imidlertid mot å ta seieren på forskudd.

– Magnus er soleklar favoritt, og jeg blir veldig overrasket om han roter bort forspranget og turneringsseieren.

– Samtidig er det mye mindre marginer i hurtigsjakk. Tenketiden er kortere og sjansen for tabber er større. Så helt avgjort er dette ikke, avslutter Bae.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal