NRK Meny
Normal

– Nå handler det kun om å krone verket

Magnus Carlsen leder med to poeng på Levon Aronian før Zürich Chess Challenge avgjøres med hurtigsjakk. – Jeg blir veldig overrasket om Magnus roter bort dette, sier NRKs sjakkekspert.

Switzerland Chess Challenge Magnus Carlsen

Alt ligger til rette for at Magnus Carlsen skal gå seirende ut av sjakkturneringen i Zürich.

Foto: Steffen Schmidt / Ap

Det aller meste har gått på skinner for verdens beste sjakkspiller i Zürich. Til tross for en rekke utfordringer underveis har Carlsen kjempet seg til seier eller remis i samtlige partier.

Aller best huskes nok partiet mot rivalen Hikaru Nakamura, der Carlsens håpløse stilling ifølge computerne ga ham kun én prosent sjanse til å vinne.

Takket være et par tabber fra Nakamura og Carlsens enorme vinnervilje, gikk nordmannen likevel seirende ut av partiet.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae blir overrasket om Magnus Carlsen roter bort sammenlagtseieren i Zürich Chess Challenge.

Foto: Ole Kaland / NRK

Nettopp denne vinnerviljen er grunnen til at Carlsen har et solid overtak på konkurrentene når turneringen avsluttes med hurtigsjakk tirsdag. Det mener NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Magnus har en helt utrolig fightervilje. Han kjemper enormt når han ligger an til å tape, og han kjemper enormt når han ligger an til å vinne, sier Bae.

– De skjelver i buksene

Derfor er det vanskelig å se for seg at Carlsen skal kollapse og rote bort ledelsen sin.

Før de fem partiene med hurtigsjakk leder verdensmesteren turneringen med åtte poeng. Ned til den største utfordreren Levon Aronian, som tapte mot Fabiano Caruana mandag kveld, skiller det to poeng.

I hurtigsjakken spiller alle deltakerne mot hverandre én gang. Seier gir ett poeng, mens remis gir et halvt. Med andre ord er det maksimalt mulig å ta fem poeng.

Skal armeneren Aronian ha noen mulighet til å vinne turneringen, må han trolig vinne samtlige fem partier samtidig som Carlsen avgir 2,5 poeng.

– Magnus har et veldig godt utgangspunkt. Det skal mye til for at han ikke vinner dette her nå. Spiller han på sitt vanlige nivå, går dette veien, sier Bae.

Selv om samtlige av konkurrentene trolig er ute etter å stikke kjepper i hjulene for Carlsen, tror NRKs sjakkekspert at de innerst inne frykter nordmannen.

– Magnus har et psykologisk overtak på alle de andre. De nærmest skjelver i buksene når de setter seg til brettet mot ham, sier Bae.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen mot Levon Aronian. Det blir nøkkelduellen i tirsdagens hurtigsjakk.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Kyniske Carlsen

En annen faktor som taler for at Carlsen skal klare å holde Aronian og co. på avstand i hurtigsjakken, er at han fikk mye mer hvile mandag.

Mens for eksempel Aronian og Caruana spilte til sent på kveld, passet Carlsen på å spare krefter da muligheten for remis mot Vishy Anand åpnet seg etter bare halvannen times spill.

– Det var jo litt kynisk, sa Carlsen og gliste lurt da han forlot sjakklokalet.

– Det var greit å få litt hvile. Jeg trengte det, sa verdensmesteren.

En smart og voksen avgjørelse, mener Bae.

– Zürich har vært en stor suksess for Magnus. Han har allerede opparbeidet seg tidenes høyeste rating. Nå handler det bare om å krone verket med seier, sier sjakkeksperten.

Nøkkelduell

Sjansene for et gledelig utfall for Carlsen øker betraktelig om han unngår tap mot Aronian i hurtigsjakken.

– Partiet de to imellom blir selve nøkkelduellen. Vinner Carlsen der, er jobben gjort, sier Bae.

Han advarer imidlertid mot å ta seieren på forskudd.

– Magnus er soleklar favoritt, og jeg blir veldig overrasket om han roter bort forspranget og turneringsseieren.

– Samtidig er det mye mindre marginer i hurtigsjakk. Tenketiden er kortere og sjansen for tabber er større. Så helt avgjort er dette ikke, avslutter Bae.

Siste nytt

 • Haugesund slo Godset

  Torbjorn Kallevåg scoret kampens eneste mål da Haugesund slo Strømsgodset hjemme søndag kveld. I Kristiansund ble det poengdeling etter 1-1 mot Bodø/Glimt.

  Eliteserien fotball 2018: FK Haugesund - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Fem mål på 33 minutter

  Det ble en svært målrik førsteomgang da Tromsø tok imot Sandefjord. Hjemmelagets første scoring kom etter sju minutter. Fem minutter før pause sto det 4-1 til Tromsø, noe som også ble sluttresultatet.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Sandefjord
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Chelsea finaleklare

  Chelsea er klare for finalen i FA-cupen etter å ha slått Southampton 2-0. Olivier Giroud og Álvaro Morata scoret målene. I finalen, 19. mai, møter de Manchester United.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Frank Augstein / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Molde
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias