Hopp til innhold

Carlsen innrømmer: – Det var litt kynisk

ZÜRICH (NRK.no): Det skulle være det store revansjeoppgjøret. I stedet ble det en kort, taktisk remis mellom Magnus Carlsen og Vishwanathan Anand.

Vishyn Anand og Magnus Carlsen

Magnus Carlsen måtte vedgå etter partiet at det var helt bevisst at partiet ble kort. Han leverte flere lure smil i minuttene etter partiet, som her på pressekonferansen med Anand.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det var jo litt kynisk, sa Carlsen og gliste lurt da han forlot sjakklokalet.

De to VM-duellantene fra november ble enige om å gi seg etter 1,5 time av mandagens parti.

I morgen skal duellantene gjennom fem partier hurtigsjakk, og Carlsen ville spare krefter.

Ville over 40-trekksgrensen

Taktikken ble enda tydeligere av at partiet varte i nøyaktig 40 trekk. 40 trekk er grensen de må over for å slippe å spille en ekstra runde hurtigsjakk for tilskuernes skyld.

Nordmannen innrømmer at det var bevisst.

– I og med at jeg skulle spille hurtigsjakk i morgen, synes jeg det var greit å slippe det. Det var et poeng å komme seg over, sier Carlsen med et litt unnskyldende smil.

– Det var greit å få litt hvile. Jeg trengte det, sier verdensmesteren.

Det skulle være det store revansjeoppgjøret. I stedet ble det en kort, taktisk remis mellom Magnus Carlsen og Vishwanathan Anand.

VIDEO: Se Magnus Carlsen forklare hvorfor det ble en rask remis på mandag.

Tannløst fra Anand

Uavgjortresultatet var solid for nordmannen, som spilte med svarte brikker og leder turneringen. For Anand var det litt mindre optimalt.

Inderen spilte en svært defensiv åpning med hvit, og da er det vanskelig for spilleren med svarte brikker å gjøre noe.

– Ufattelig ambisjonsløst spill av Anand. Hva er vitsen med å delta hvis man ikke vil vinne? skriver NRKs sjakkommentator Torstein Bae på Twitter.

– Halvslapp åpning

Carlsen er enig i at den tidligere storspilleren mildt sagt ikke leverte sitt råeste.

– Han spilte en litt halvslapp åpning, som han brukte en gang i Chennai også. Han fant tidlig ut at det ikke var så mye annet å gjøre enn å bytte masse brikker, og da ble det fort ferdig. Brikkene forsvant i rekordfart, sier Carlsen.

– Litt tannløst av Tigeren fra Madras?

– Ja, det var det jo selvfølgelig. Men det var viktig for ham å ta vinne i går og ta en remis her - og sikre at denne turneringen ikke ble en katastrofe, sier Carlsen til NRK.no.

Anand innrømmet at han ikke hadde mange gode planer etter åpningen.

– Det var vanskelig å komme opp med noe, sa Anand på pressekonferansen etter partiet.

Vishy Anand og Magnus Carlsen

Vishwanathan Anand og Magnus Carlsen tar hverandre i hånda før partiet. Det ble raskt klart at de to skulle ta hverandre i hånda på nytt ikke lenge etter.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Mange poeng å spille om i morgen

Turneringen avsluttes på tirsdag. Da møtes spillerne til en turnering i hurtigsjakk, der seier gir 1 poeng og remis 0,5 poeng.

Det er altså mange poeng å spille om fortsatt.

– Alle er gode sjakkspillere, men jeg vil tro at Aronian og jeg er favoritter i morgen også, sier Carlsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ble så fort ferdig at han tok seg god tid til å skrive autografer og ta bilder etterpå. Her signerer han flere bilder for Anastasija Karlovitsj, pressesekretær i FIDE.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal