Hopp til innhold

– Alternativ én var å gi seg

HOMMELVIK (NRK): Tomas Northug (26) ble vraket på landslaget og måtte gå flere runder meg seg selv. Etter en sommer på lag med storebror er han bedre enn noen gang.

Tomas og Petter Northug

FORVANDLET: – Det er så stor forskjell på formen nå og i fjor på denne tida at det er helt vanvittig, sier Tomas Northug etter å ha slått storebror Petter.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– De to-tre siste årene har han falt sammen teknisk. Nå har vi løftet ham styrkemessig og kapasitetsmessig, sier Petter Northug (30) til NRK.

Under VM i Falun i 2015 sto de sammen i sprintfinalen. Petter tok gullet, men Tomas fikk likevel sitt store gjennombrudd.

Så fulgte en 2015/16-sesong der en sykdomsforfulgt Tomas Northug ikke startet i et eneste verdenscuprenn. Etter sesongen mistet han plassen på sprintlandslaget.

– Alternativ én var å gi seg, alternativ to var å krumme nakken og gå på på nytt. Jeg valgte alternativ to, og det angrer jeg ikke på. Jeg gleder meg til å komme i gang.

brødrene northug

I GODT SELSKAP: Tomas Northug (t.h.) blomstrer med Stig Rune Kveen som trener og bror Petter som treningskamerat,

Foto: Johannes Børstad

Spurtslo storebror

Tankeprosessen startet allerede før landslagsvrakinga. Den skuffende sesongen krevde en endring.

– Jeg følte det var enda mer viktig å nullstille seg etter en dårlig sesong enn etter en god sesong, så jeg holdt roen og tenkte meg godt om. Jeg tok noen runder med meg selv, sier Tomas Northug.

Da landslagsdøra lukket seg, sto storebror klar med et tilbud fra sitt private lag. Ved hjelp av Petter og trener Stig Rune Kveen har Tomas Northug løftet seg selv etter nakkeskinnet.

Det viste han da han vant det tøffe rulleskirennet Hommelvik Grand Prix lørdag, etter spurtseier mot bror Petter. Bak seg på lista hadde han også løpere som Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth.

- Vi har sett lenge at Tomas har blitt skiløper igjen etter å ha vært litt på benken. Det er gledelig, han har vært veldig sterk, sier trener Kveen.

Thomas Northug vant sprinten

VAR BEST: Det har vært mye trøbbel etter at Tomas Northug vant sitt første og hittil eneste verdenscupseier i januar 2015.

Brutale samlinger

Tomas Northug innrømmer at han trengte et spark bak. Nå er han helt ærlig på at det sportslige opplegget passer ham vel så bra utenfor landslaget.

– Vi har noen brutale samlinger som varer godt over 20 dager, og så har vi god tid hjemme når vi først er hjemme, og det setter jeg veldig pris på. Det er noe jeg har savnet, sier han.

26-åringen har ikke hatt så mange treningsøkter sammen med storebror siden han var 16 og opplever at han matcher tidenes VM-konge på flere områder. I motbakkeintervaller er Tomas vel så god som Petter.

Nå drømmer de om en ny VM-sprintfinale sammen, i Lahti til vinteren. Utfordringen for Tomas er å kvalifisere seg for de rennene som teller som kvalifisering.

– Det er ingen tvil om at det lønner seg å være på et landslag for å få gått verdenscup så tidlig som mulig. Samtidig handler det om å gå fort nok uansett, så jeg håper å gjøre det siste, sier Tomas Northug.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal